Dodaj do ulubionych

Co zrobić ze starą pralką czy lodówką?

17.08.06, 03:09
Bardzo dobry pomysl. Uniknie sie problemu poniewierajacych sie pod blokami
starych pralek/lodowek etc. Moze wartoby cos jeszcze zrobic w kwestii
wymienianch okien? (Stare stanowia czesto wieksze zagrozenie niz pralka...)
Obserwuj wątek
    • Gość: osaek Re: I tak trzymać!!!!! IP: *.pai.net.pl 17.08.06, 07:41
      jw.
    • Gość: Łodzianka Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.4web.pl 17.08.06, 10:06
      Pomysł dobry, tylko dlaczego, jak zwykle, zadbano wyłącznie o mieszkańców
      łódzkich blokowisk?? A co z osiedlami domków, ludzie nadal będą wyrzucać sprzęt
      AGD, gdzie popadnie!
      • Gość: michał Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 10:47
        mozna w samochod, i przewiesc sprzent na blokowisko:)
        • Gość: Łodzianka Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.4web.pl 17.08.06, 11:43
          Oj, nie można, nie można, bo jak nie doczytałeś kontenery są zamykane na klucz
          będący w dyspozycji spółdzielni i dostępny wyłącznie dla mieszkańców. Poza tym
          dlaczego mieszkańcy bloków od zawsze mają łatwiej z wyrzucaniem śmieci,np. mogą
          ich wywalić dowolną ilość a mieszkańcy domków płacą za każdy m3??? A potem się
          dziwić, że wszędzie walają się góry śmieci.
          • el_p Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 12:06
            Gość portalu: Łodzianka napisał(a):

> Oj, nie można, nie można, bo jak nie doczytałeś kontenery są zamykane na klucz
            > będący w dyspozycji spółdzielni i dostępny wyłącznie dla mieszkańców. Poza tym
            > dlaczego mieszkańcy bloków od zawsze mają łatwiej z wyrzucaniem śmieci,np. mogą
            >
            > ich wywalić dowolną ilość a mieszkańcy domków płacą za każdy m3??? A potem się
            > dziwić, że wszędzie walają się góry śmieci.

Sprawdz, pogadaj popytaj, moze Ci pozwola, w koncu nic za to nie placa.
            Co do śmieci, to odpowiedzia jest ilosc. Dogadajcie sie w kilka domow, wystawcie
            wspolny smietnik to inaczej bedziecie gadac ze smieciarzami. BTW. Bloki placa od
            ilosci kontenerow x ilosc wywiezien, wiec nie tak do konca dowolna ilosc.
          • Gość: abc > dlaczego mieszkańcy bloków od ... mają łatwiej.. IP: *.indigo / 217.153.61.* 17.08.06, 12:10
            przeprowadź się do bloku.
            chętnie się zamienię....
            • Gość: Łodzianka Re: > dlaczego mieszkańcy bloków od ... mają IP: *.4web.pl 17.08.06, 14:23
              Ehehe, a skąd założenie, że mieszkam w domku? Mieszkam w bloku, ale mam
              znajomych w domku i wiem, że mają problem ze śmieciami. Płacą kosmiczne
              pieniądze i muszą się ograniczać, podczas gdzy my blokowcy możemy wyrzucać
              dowolne ilości. I co z tego, że jest ryczałt? Czy ktoś kiedykolwiek sprawdzał
              ile śmieci się wyrzuca? Nie. Zmieniasz sedes? Proszę bardzo, stary na śmietnik.
              Nowa wersalka? No o stara do śmietnika. A mieszkaniec domku musi za wywiezienie
              zapłacić i to nie są małe pieniądze, chyba że wywali gdzie w lesie, albo w
              rowie!
          • el_triste Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 12:43
            Mieszkańcy bloków płacą spółdzielniom ryczałtem, czyli zakłada się, że
            przeciętny mieszkaniec wyrzuca ileś tam śmieci miesięcznie i wszyscy płacą tyle
            samo. To ja już wolałbym model "domkowy", tj. płacić od realnej objętości
            odstawianych odpadków. Poza tym w przypadku blokowisk śmieciarka odwiedza dwa
            miejsca i sprawa załatwiona, w przypadku domków ekipa ma "zabawę" na cały dzień
            z opróżnianiem zbiorników na jednej uliczce.
    • simpson.50 i jakos sie dalo zrobic, a przez 50 lat byly probl 17.08.06, 11:47
      problemy
      widac jestesmy nierobami, skoro nie potrafimy sobie poradzic z tak prostymi
      rzeczami i powinnismy byc niewolnikami, bo wszelkie pomysly kopiujemy z
      zachodu, a sami twierdzimy, ze nam sie nic nie oplaca
      q. zalosne
    • adwach Re: Wczoraj kupowałem zegarek... 17.08.06, 11:47
      elektroniczny w Centralu - ku mojemu zdziwieniu okazało się, ze nawet takie
      małe pierdułki (jak zegarki elektroniczne) można oddać podczas zakupu
      nowego. :)
    • el_p Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 12:09
      Genialny pomysl, ale radze autorom sprawdzic czy ich kontenery wytrzymaja
      pomyslowosc Polakow.
      Powiem tak, u nas zamykany smietnik nie wytrzymal 3 dni, rozwalili dokumentnie
      (mieszkancy okoliczncyh domkow lub zbieracze). Nawet do PCK potrafia sie dobrac.
    • ppo Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 12:13
      Pomysł dobry. A byłby jeszcze lepszy, gdyby zatrudnili kogoś do pomocy przy
      załadunku sprzętu. Osobiście nie wyobrażam sobie pieprzenia się na śmietnik z
      pralką, czy lodówką, która waży tyle co ja. Jak dotąd jedynym sposobem było
      zatrudnić do tego śmietnikowych nurków, którzy jeszcze za to podziękowali (tyle
      złomu- chlańska na miesiąc).
      • Gość: misia Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 12:29
        Ale jak podrzucić starą pralkę lub lodówkę do góry, żeby trafiła do tego
        gargantuicznego śmietnika? Mała jestem, nie dam rady.
        Ale pomysł na 102! Ja chcę w Sopocie, najbrudniejszym mieście świata, takie
        same. Sąsiad robi remont. W śmietniku stoją jego stare okna, stały stare
        kaloryfery, bojler (krotko, zabrali złomiarze), części ścian, podlóg etc. Nie
        mogę się dopchać z workiem odpadków. A śmieciarze omijają śmieci po sąsiedzie
        bo do nich nie należy ich zabieranie.
        Ale muszę pochwalić to moje brudne jak nieszczęście miasto Sopot - przy
        urzędzie miasta stoi jeden kubełek na psie odchody. Latam z psem tylko tam, i z
        dumą wrzucam psie kupki do środka.
        Szkoda tylko, że ludzkich kupek nikt nie zbiera...:(
        • embart Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 12:42
          chyba wam to umknęło:

"Od 1 lipca weszły bowiem w życie przepisy zabraniające wyrzucania starych
          urządzeń AGD na śmietnik. "

nie jest to dobra wola zarządu spółdzielni czy firmy recyclingowej, ale
          obowiązek ustawowy. Sklepy też mają obowiązek przyjąć stary sprzęt przy zakupie
          nowego.

Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym Dz. U. z 2005 r. nr 180
          poz 1495

Także, jak wyrzucicie teraz starą lodówkę czy inną pierdołę i ktoś Was podpatrzy
          i zakabluje to spodziewajcie się kar.

acha, no i opłata za utylizację sprzętu będzie doliczana co ceny sprzedaży (jako
          osobna pozycja). np lodówka cca 30 pln

ale w sumie jest to krok w dobrym kierunku aby wykorzystywac te sterty rupieci
          (chociaż u nas to było od dawna robione przez złomiarzy ;)

---------------------------------
          +++++++ koń na H4 +++++++
          • ppo Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 19:36
            > acha, no i opłata za utylizację sprzętu będzie doliczana co ceny sprzedaży
            (jak
            > o
            > osobna pozycja). np lodówka cca 30 pln

Eee, to już przesadziłeś. Kupowałem miesiąc temu nową pralkę (transport do domu
            wliczony w cenę) i starą zabrali bez szemrania nie żądając żadnych opłat. Jak
            ktos będze chciał cię naciągnąc na te 30 pln to wiedz, że padasz ofiarą
            oszusta. Jest owszem opłata przy zakupie nowego akumulatora samochodowego.
            Polega ona na tym, że jeśli NIE ODDASZ starego, to za nowy płacisz o 30 pln
            więcej (przy cenie "bateryjki" ca. 100pln- suma nie bez znaczenia). Jeśli
            jednak oddasz zużyty, to nowy kupujesz po normalnej cenie sklepowej. Praktykują
            to znane supermarkety. Uważam to za uczciwe. Sam kiedyś zwróciłem uwagę
            idiocie, który z dziką pasja rozbrajał szlifierką stary akumulator, wypalając
            kwasem kawał trawnika. Najlepsze było to, że nie potrafił wyjaśnić mi dlaczego
            to robi! Przestał dopiero jak nastraszyłem go policją. Cóż, głupich nie sieją.
    • bekon6 tak powinno byc w calej Polsce 17.08.06, 12:43
      • embart Re: tak powinno byc w calej Polsce 17.08.06, 12:58
        i tak będzie

• krambambulia Kiedy w Warszawie? 17.08.06, 13:24
      Nie mam gdzie wywalić kuchenki, czekam na kontenery w Warszawie!
    • amanasunta53 A pod spodem utylizacja azbestu z Niemiec... 17.08.06, 14:37
      Bo za chwile okaże się,że trzeba stare pralki sprowadzać żeby linia miała co
      robić.Będą to pralki z azbestowymi bębnami.

...Prorokuje'' O.Zagłoba
      • amanasunta53 A pod spodem utylizacja azbestu z Niemiec..pop. 17.08.06, 14:40
        rzez wrzucenie zdemontowanego azbestu do lasu.

> ...Prorokuje'' O.Zagłoba
    • Gość: gość Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.acn.waw.pl 17.08.06, 16:19
      No fajnie ale jeśli klucz dostanie złomiarz?
      • karol_czarnecka to wymontuje części "opłacalne" 17.08.06, 17:21
        a reeszte zostawi i z reszty firma zrobi granulat..:)_
    • Gość: li Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 17:42
      Kociu czytasz to?? jak zwykle skonczylo sie na gadaniu....
    • Gość: CH Dlaczego 4 kg/mieszkańca? IP: *.os1.kn.pl 17.08.06, 19:14
      Dlaczego 4 kg/mieszkańca? Na Zachodzie jest duża konsumpcja, ale u nas mniejsza.
      Poza tym urządzenia służą dłużej. Ja 4 kg wyprodukowałem może w ciągu ostatnich
      10 lat. Mam zapłacić mandat, bo za mało kupuję?
    • Gość: Boa Taaak, firma Remondis... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 19:29
      Proponuję zerknąć tu: www.fz.eco.pl/?a=odpady-068 i zobaczyć, jak
      pracuje firma Remondis...
      • embart tak do poczytania o WEEE 17.08.06, 21:02
        Dla tych co myślą że to pic na wodę...

www.mos.gov.pl/odpady/zuzyty_sprzet.html
    • Gość: mati Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:57
      a czy można coś podobnego ustawić w innych miastach (chociaż tych większych)?
      • camelot Re: Co zrobić ze starą pralką czy lodówką? 17.08.06, 21:22
        Przed wejściem tych przepisów wystawiałem na krawężnik przed domek, najpóźniej
        po kwadransie już nie było, złomiarze zabrali. Teraz troche się boję z tym
        krawężnikiem ale stawiam na podwórku przy bramie. Najpóźniej po 30 minutach
        dzwonek do domu czy mozna to zabrać. Złomiarze działają szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka