Dodaj do ulubionych

Łódzki Tramwaj Regionalny rusza

17.08.06, 19:44
Ale jeszcze nie ma grafiki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: WUJEK Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.08.06, 19:45
      No i fajnie.
      Szkoda tylko, że pozostałe torowiska się rozpadną:P
      • Gość: Ano Absurdalny pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:16
        Wywalamy 265M w błoto.

W jakim czasie ma toto przejeżdżać z krańcówki w Pabianicach do Mickiewicza -
        obecnie zajmuje to 60minut - do 50 zejdzie ?. Czyli za oszczędność rzędu rżedu
        10 minut i zapchaną Pabianicką w Łodzi (od krańcówki) zapchaną jednojezdniową
        drogę wojedódzką w Ksawerowie i taki sam korek w Pabianicach do stacji Statoila
        zapłacimy 265M.

Ciekawe co za "myślący inaczej" na ten pomysł wpadł i innych przekonał....

A popierającym gratuluję trzeźwego umysłu. Tramwajem z Pabianic do Łodzi jeźdżą
        najwięksi desperaci....
        • Gość: barnaba Re: Absurdalny pomysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:54
          Na razie władze Pabianic projekt mają w nosie, a z wypowiedzi Bernera wynika
          dość wyraźnie, że chętnie jego miasto weźmie udział w budowie LTR, pod
          warunkiem, że zapłaci ktoś inny.

Pabianice na razie nie płacą nic, za to będą pasożytować na inwestycji
          współfinansowanej przez Łódź- nic dziwnego, ze zyskają niewiele.

BTW: największy zysk czasowy na trasie LTR można uzyskać właśnie między
          Pabianicami i Chocianowicami trzeba tylko chcieć. A Twoje frustracje związane z
          zatkaną drogą nr 14 rozwiazałaby budowa S14 i S8. Zamiast jęczeć, podpisz apel
          na stronie GW o to, by S8 biegła przez okolice Łodzi, a nie przez pole za
          Bełchatowem.
        • bajkers Re: Absurdalny pomysl 17.08.06, 23:08
          Absurdalny...

Pewnie wybudować "Exterytorialne" autostrady żeby wszyscy samochodem mogli
          wjechać do sklepu....to był by cel dla tych 265 mln!!!!

Za kilka lat, podobnie jak i w niektórych miejscach dziś proponuje zamiast
          stania w korkach przesiąść się na komunikacje miejską ..no chyba ze Honor nie
          pozwala????
        • Gość: jan Re: Absurdalny pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 00:12
          > Koszty powstania ŁTR to w sumie 265 mln zł brutto. Połowę da Unia Europejska z
          > Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Resztę pieniędzy wyłoży MPK z
          > pomocą miasta.

a nie miało być tak że (ł)unia sponsoruje 75-85% ???!

> Czyli za oszczędność rzędu rżedu
          > 10 minut i zapchaną Pabianicką w Łodzi (od krańcówki) zapchaną jednojezdniową
          > drogę wojedódzką w Ksawerowie i taki sam korek w Pabianicach do stacji
          > Statoila
          > zapłacimy 265M.
          > Ciekawe co za "myślący inaczej" na ten pomysł wpadł i innych przekonał....

po to się remontuje trasy tramwajowe by wybierało je wiecej osób i tym samym
          odblokowywało zakorkowane ulice
          trzeba być KRETYNEM by tego nie zrozumieć
          • Gość: J.S. Re: Absurdalny pomysl IP: 195.69.82.* 21.08.06, 20:55
            > a nie miało być tak że (ł)unia sponsoruje 75-85% ???!

Nie. W dzialaniu 1.6 UE dawala 50%. W dzialaniu 1.1.2, w ramach ktorego
            startowal Zgierz bylo 75%.
        • pszemeq1 a tunel pod Al. Kościuszki :) 18.08.06, 11:28
          Tak złośliwie i nisko zapytuje ale pamiętam jak p.Kropiwnicki histeryzował
          radośnie na temat tego pomysłu ! Może warto go o to spytać ?
          • Gość: STUDI Re: a tunel pod Al. Kościuszki :) IP: *.prokom.pl 23.08.06, 13:46
            No bo ktoś wydał ogromną kasę z naszych podatków na bzdurną i nikomu
            niepotrzebna analizę. I jakoś nie bardzo można było za to kogoś wsadzić do
            pierdla. Tylko Polska....
      • teufel Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 17.08.06, 22:05
        Od czegoś trzeba zacząć - nie od razu kraków zbudowano.
    • Gość: Yazon@o2.pl każda inwestycja jest radosna, zwłaszcza z UE. IP: *.toya.net.pl 17.08.06, 21:21
      Każde pieniądze zdobyte z Unii przynoszą nowoczesne oblicze miatsa.
      • Gość: Towarzysz Szmaciak Re: każda inwestycja jest radosna, zwłaszcza z UE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 21:41
        Przyszłość Unii Przyszłosćią Narodu
    • Gość: hypnos Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.toya.net.pl 17.08.06, 22:23
      Żeby była janość - życzę miastu Łódź jak najlepiej i by tak duża inwestycja
      poszła zgodnie z planem i przyniosła oczekiwane efekty, ale...

nie wiem czy u bukmacherów na coś takiego można się założyć, ale jestem gotów
      założyć się, że inwestycja nie będzie zrealizowana w 1,5 roku, to mrzonki...tak
      duży projekt (ponad 200 mln zł) planowany i nadzorowany przez urzędników nie
      dotrzyma na 100% takiego harmonogramu (chodzi o przedział czasowy - 18 miesięcy)...

jestem swoją dorgą ciekaw czy zostanie pokazany społeczeństwu Łodzi szczegółowy
      harmonogram tego projektu...?

skoro dzisiaj jest 17 sierpnia 2006 i słyszę z telewizora od wiceprezydenta
      Tomaszewskiego, że w lutym 2008 roku będzie pociąg regionalny, ja w tym miejscu
      mówię - baju baju baj - nie ma takiej możliwości....

jestem bardzo ciekaw czy za te 1,5 roku (luty 2008) dziennikarze Gazety zapukają
      do Urzędu Miasta i spytają się czy pociąg regionalny jest już oddany, a jeśli
      nie to dalczego??

p.s.moim zdaniem polityka informacyjna projektów unijnych które robi miasto Łódź
      jest moim zdaniem na niewsytarczającym poziomie jakościowym, informacje o
      projektach współfinansowanych ze ZPORR nie zmieniły się od ponad roku....no, ale
      cóż może im mniej informacji tym lepiej, bo się nikt nie będzie interesował, że
      coś idzie nie tak...

p.s. ja naprawdę życzę miastu Łodzi jak najlepiej (bez względu na to jaka opcja
      polityków nim rządzi), by się ambitnie i dynamicznie rozwijało, ale dobrze by
      chyba było dorzucić do tego trochę świata realnego i pragmatyzmu życiowego....
      • Gość: barnaba Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:56
        Mylisz się. LTR jest w tym czasie do zbudowania i to bez więskszego problemu.
        Najwięcej czasu zajęłaby przebudowa skrzyżowań, ale najważniejsze z nich
        zostały niedawno wyremontowane.
    • Gość: TJ Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.4web.pl 17.08.06, 23:12
      szkoda ze upadł pomysł wpuszcza\enia tramwaju na Kościuszki/Zachodniej pod ziemię - to by mocno odciążyło ulie na powierzchni, a tramwaj jeżdziłby szybciej - a tak nie bardzo wierzę w szybki przejazd - czy 11 wyprzedzi na tych torach 2,3 czy 6 - niby jak? tak jak cityrunner wyprzedza 8 czy 14 ?
      • Gość: jan Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 00:14
        > szkoda ze upadł pomysł wpuszcza\enia tramwaju na Kościuszki/Zachodniej pod ziem
        > ię - to by mocno odciążyło ulie na powierzchni, a tramwaj jeżdziłby szybciej -
        > a tak nie bardzo wierzę w szybki przejazd - czy 11 wyprzedzi na tych torach 2,3
        > czy 6 - niby jak? tak jak cityrunner wyprzedza 8 czy 14 ?

nie wiem jak to jest ale dość dokladnie śledząc ten temat stwierdzam że jedyną
        osobą wspominającą o ściągnięciu torów pod ziemię w tym miejscu byłem ja ;)
        zrobiłem nawet denną prezentacje we flashu (która w sumie nic nie pokazywała)
        ...fajnie że ktoś to zauważył :D
      • berger.m Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 18.08.06, 01:40
        No pomyśl, TJ, dlaczego 11 nie będzie musiała wyprzedzać innych tramwajów na
        trasie ŁTR:
        a) bo w warunkach przetargu na nowe tramwaje jest napisane, że muszą posiadać
        możliwość teleportacji (i nieoficjalnie się mówi, że poprzedni przetarg dlatego
        został unieważniony, że zwycięska firma miała problemy z systemem teleportacji w
        swoich pojazdach)
        b) bo do starych tramwajów mają zostać dorobione mobilne estakady, dzięki którym
        nowe tramwaje będą mogły nad nimi przejeżdżać
        c) bo wszystkie inne linie tramwajowe zostaną zlikwidowane, a zamiast nich
        powstaną miejskie superautostrady hiperszybkiego ruchu
        d) bo stare tramwaje też mogą szybko jechać, o ile tory nie przypominają
        kształtem meandrującej rzeki...
        No ale jak można postawić na tak niedorzeczną odpowiedź d), przecież tak sięnieda!
      • Gość: J.S. Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: 195.69.82.* 21.08.06, 17:04
        Nie bardzo rozumiem co tu ma wyprzedzanie do rzeczy - wszystkie wagony bedace w
        posiadaniu MPK-Lodz cechuja sie predkoscia maksymalna 70 km/h. Skoro zaden z
        nich nie jezdzi szybciej od drugiego, to o jakim wyprzedzaniu mowa?
      • Gość: Tomasz.bu Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.joensuunelli.fi 21.08.06, 19:16
        A jak myślisz. Jak sobie poradzili z tym problemem na PST? Tam też jeżdżą 105N
        razem z Combino i Tatrami.
        No i podobnie możesz się zastanowić, czy w Poznaniu tramwaj rzeczywiście jest
        taki szybki, jeśli doliczysz czas, jaki musisz przeznaczyć na dojście do niego.
    • Gość: rozczarowany A na stadiony kasy nie ma? IP: *.smrw.lodz.pl 18.08.06, 07:22
      Tutaj sie wydaje lekka ręką 250 mln złotych, a zwykłych 42 mln na 1 stadion nie
      ma. Gdyby ktos pomyślał, to mielibysmy 2 stadiony za 100 milionów złotych o
      europejskim standardzie. A tu co? Będę sobie nowiuśkim tramwajem jeździł i się
      integrował. Nie wiem z kim. Chyba z kanarami...
      • berger.m Re: A na stadiony kasy nie ma? 21.08.06, 15:34
        Ale ja stadionem do centrum nie dojade.
      • Gość: Tomasz.bu Re: A na stadiony kasy nie ma? IP: *.joensuunelli.fi 21.08.06, 19:17
        A dzieci w Zimbabwe głodują...
      • Gość: J.S. Re: A na stadiony kasy nie ma? IP: 195.69.82.* 21.08.06, 19:21
        > Będę sobie nowiuśkim tramwajem jeździł i się integrował

Belkot
      • Gość: STUDI Na stadion, po co? mało mamy bandytów-kiboli? IP: *.prokom.pl 23.08.06, 13:15
        Po co? Ku zadowoleniu kiboli niszcząctych wszystko dookoła i stwarzajacych
        zagrożenie dla mieszkańców?
        Kluby obracajha ogromynmi kwotami i nie stać ich na boisko? Stadion kosztuje
        mniej niż kupno zawodników. Tym bardzije że stadion buduje sie a lata a
        zawodnika cżesto na jeden góra dwa sezony.
        MIASTO NIE POWINNO BUDOWĄĆ STADIONU.
        Dotąd aż ta hołota kibooska wymrze.
    • Gość: ikos kto tym bedzie jezdzil skoro Lodz przenosi sie do IP: *.tomnice.pl 18.08.06, 08:26
      Irlandii i Londynu?
    • Gość: Marek Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: 212.160.172.* 18.08.06, 09:32
      Prawdę mówiąc dziwi mnie ten szybki tramwaj. Po co wydawać na to pieniądze.
      Przecież tak czy inaczej ten tramwaj i tak i tak stanie na jakimś czerwonym
      świetle. A tak w ogóle to taki trawmaj będzie miał jakiś rozkład jazdy więc
      jeżeli nadgoni czas to kierujący tramwajem stanie aby na nstepnym przystanku
      był o czasie. I to mnie bardzo denerwuje w łódzkich tramwajach i autobusach.
      Motorniczy, lub kierowca autobusu wie, że jest przed czasem więc specjalnie
      zwalnia na zielonym aby tylko na następnym przystanku byc o czasie. Tego nie ma
      w Warszwie.
      A poza tym podzielam poprzedniego forumowicza, że kasy na stadion nie ma a na
      jakis tramwaj są pieniądze, ale wiadomo dlaczego. Bo kupujacy bilety i migawki
      na niego zarobią, więc szybko się zwróci.

Generalnie dla mnie BEZSENS.
      • Gość: jan Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:11
        > A poza tym podzielam poprzedniego forumowicza, że kasy na stadion nie ma a na
        > jakis tramwaj są pieniądze (...)
        > Generalnie dla mnie BEZSENS

masz racje wydawanie milionów na jakiś tam tramwaj...
        ja bym za to kupił ...pomidory - tyle biednych dzieci nie nie ma możliwości
        jedzenia pomidorów
        a i polskim rolnikom by się pomogło
        zostawcie tramwaj KUPUJCIE POMIDORY

wy dalej nie rozumiecie że (ł)unia daje kase na konkretne cele
        chcecie stadionów - można się o nie (fundusze na stadiony) starać mimo tramwaju!

• Gość: aw Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:53
      46 jest najdłuzsza linia w Europie i szkoda, ze ŁTR nie pojedzie do Ozorkowa,
      konkurencja nie śpi :P, pozdrawiam
    • Gość: Marek BezSens IP: 212.160.172.* 18.08.06, 16:30
      Prawdę mówiąc dziwi mnie ten szybki tramwaj. Po co wydawać na to pieniądze.
      Przecież tak czy inaczej ten tramwaj i tak i tak stanie na jakimś czerwonym
      świetle. A tak w ogóle to taki trawmaj będzie miał jakiś rozkład jazdy więc
      jeżeli nadgoni czas to kierujący tramwajem stanie aby na nstepnym przystanku
      był o czasie. I to mnie bardzo denerwuje w łódzkich tramwajach i autobusach.
      Motorniczy, lub kierowca autobusu wie, że jest przed czasem więc specjalnie
      zwalnia na zielonym aby tylko na następnym przystanku być o czasiei żeby na
      Kilińskiego stanąć w 30 minutowym korku.
      Tego nie ma w Warszawie.
      A poza tym kasy na stadion nie ma a na
      jakis tramwaj są pieniądze, ale wiadomo dlaczego. Bo kupujacy bilety i migawki
      na niego zarobią, więc szybko się zwróci.

I kto takim tramwajem będzie jeździł za takie ceny biletów.
      Dla porównania bilet na wszystkie linie 30 dniowy:
      ŁÓDŹ - 88zł
      WARSZAWA - 66zł
      Widać że łódź przewyższa stolice a do Warszawy jej dużo brakuje.

Generalnie dla mnie BEZSENS.
      • camelot Re: BezSens 18.08.06, 16:41
        Wyczytałem że tramwaj ma jechać wydzielonym torowiskiem na Kościuszki/Zachodnia
        i to jest OK ale również na Piotrkowskiej a czy to nie jest dziennikarska
        kaczka.
        • berger.m Re: BezSens 21.08.06, 15:35
          Na Piotrkowskiej rowniez - beda separatory.

Pzdr!
      • michal.ch Re: BezSens 18.08.06, 20:43
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Prawdę mówiąc dziwi mnie ten szybki tramwaj. Po co wydawać na to pieniądze.
        > (...) > Generalnie dla mnie BEZSENS.

No taaa. Lepiej dać te pieniądze rolnikom, górnikom, na becikowe, berecikowe i
        ChGW co jeszcze, byle tylko elektorat samoobrony głośno klaskał... Ręce i nogi
        opadają, jak czytam coś takiego.

> Przecież tak czy inaczej ten tramwaj i tak i tak stanie na jakimś czerwonym
        > świetle.

A słyszałeś o czymś takim jak sygnalizacja wzbudzana. Nie odpowiadaj. Znam
        odpowiedź. To było tylko pytanie retoryczne. :>

> A tak w ogóle to taki trawmaj będzie miał jakiś rozkład jazdy więc
        > jeżeli nadgoni czas to kierujący tramwajem stanie aby na nstepnym przystanku
        > był o czasie.

A nie przyszło ci do głowy, że rokład zostanie dostosowany do nowych warunków?
      • Gość: J.S. Re: BezSens IP: 195.69.82.* 21.08.06, 17:06
        > Generalnie dla mnie BEZSENS.

Masz racje, to co napisales to "BezSens".
    • Gość: Raf Szkoda kasy IP: *.49.rev.vline.pl 18.08.06, 18:06
      No i co to nam da ?

Kasa z Unii powinna być wydawana na bardziej sensowne projekty. Np. wysokich
      technologii, oszczędzających energię lub wspierające przedsiębiorczość. Co mi po
      takim tramwaju jak np. miliony zł są tracone bo wodociągi są stare.
      • Gość: kierowca Re: Szkoda kasy IP: *.34.rev.vline.pl 18.08.06, 19:41
        Widze że sami fachowcy i osoby obeznane w temacie tu się wypowiadają.

Dzięki unii 200 mln na tramwaj a podobna kwota (a nawet większa) pójdzie na
        budowę sieci wodociągowo kanalizacyjnej.

Dzięki pomocy unii Łódź zrealizuje niebawem 3 duże projekty - przebudowa
        Włókniarzy, ŁTR i sieć wodociągowo - kalanizacyjna.
      • Gość: J.S. Re: Szkoda kasy IP: 195.69.82.* 21.08.06, 17:03
        A ile glodnych dzieci mozna by bylo nakarmic!!!
      • Gość: Luke89 Re: Szkoda kasy IP: *.toya.net.pl 29.08.06, 15:05
        Przecież to są pieniądze z programu "Transport", więc można je wydać na
        transport a nie stadiony ani nie na kanalizację. Wydawałoby się że fakt dość
        oczywisty, ale jak widać nie wszyscy są w stanie to ogarnąć.
    • Gość: gosc Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.vide / 213.192.75.* 18.08.06, 18:37
      Swego czasu bajki o "zielonej fali" itp. opowiadano przy zakupie Cityrunner'ow.
      Co z tego zostalo? Radze to przemyslec.
      • michal.ch Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 18.08.06, 20:36
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Swego czasu bajki o "zielonej fali" itp. opowiadano przy zakupie Cityrunner'ow.
        >
        > Co z tego zostalo? Radze to przemyslec.

To nie były bajki. Po prostu do władzy dorwał się Kropiwnicki i przerwał
        projekt. To on i jego ekipa ponoszą odpowiedzialność za przerwanie inwestycji na
        tej trasie. Powody? Polityka. Budowę zaczęto za kadencji lewicowego prezydenta,
        więc obowiązkowo trzeba było to "zbombardować". Nigdy nie zrealizowano w Łodzi
        czegoś takiego, jak "szybki tramwaj Widzew-Retkinia". Ile razy można to tłumokom
        powtarzać?
        • Gość: gosc Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.vide / 213.192.75.* 18.08.06, 20:47
          Jesli zatem tego nie zrealizowano, to pozostaje to raczej z sferze bajek, czyz
          nie? I to dosc kosztownych zdaje sie... A poza tym - czy zawsze, gdy brakuje ci
          argumentow, obrzucasz ludzi wyzwiskami?
          • michal.ch Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 18.08.06, 21:02
            A poza tym - czy zawsze, gdy brakuje ci
            >
            > argumentow, obrzucasz ludzi wyzwiskami?

Tylko wtedy gdy merytoryczne argumenty do nich nie trafiają i po raz setny
            chrzanią te same farmazony.
    • Gość: Aleksej Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.08.06, 18:48
      Czytam te wszystkie wypowiedzi i widze ze jak zwykle wszyscy lubia pisac nie
      maja kompletnego pojecia o czym pisza. Najpierw poczytajcie sobie wszystko o
      LTRze, a dopiero potem piszcie.

Aleksej

P.S.
      Ale najbardziej rozbawil mnie tekst o stadionach, co ma piernik do wiatraka?
      • Gość: barnaba Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.lodz.msk.pl 18.08.06, 20:21
        Wiesz, mnie dobija co innego.

Zamiast cieszyć się z nowej inwestycji w mieście większość wypowiadających się
        jęczy w stylu: "a po co", "to nic nie da", "trzeba było przeznaczyć pieniądze
        miasta na dożywianie bezdomnych". Takie malkontenctwo powoduje, że każda cieakwa
        inicjatywa ginie wśród płaczu i narzekań.

Nic dziwnego, że wykorzystanie pieniędzy z UE jest takie jakie jest.
        • berger.m Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 21.08.06, 15:39
          Wydaje mi sie, ze to taka przypadlosc spoleczenstwa w okresie transformacji... Nic na to nie poradzimy.
          ci wszyscy ludzie musza zobaczyc, ze u nas jednak "dasie", wtedy przestana byc takimi chorobliwymi
          sceptykami. To kwestia czasu :) Przybywa inwestycji, dzieki czemu ludzie zmienia podejscie do naszego
          miasta, kraju i swej wlasnej przyszlosci.

Pzdr!
    • Gość: fabisiak Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 19.08.06, 11:44
      To musi być tylko 11 na tej trasie bo inne stare będą tylko spowalniały
      ruch.Przerabialiśmy to na trasie Retkina Widzew
      • Gość: Aleksej Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.08.06, 14:27
        Gdyby glupota mogla latac bys byl juz na ksiezycu razem z kaczorkami.

Aleksej
      • Gość: J.S. Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: 195.69.82.* 21.08.06, 17:47
        "Stare" maja taka sama predkosc maksymalna jak Cityrunnery i wagony na ŁTR - 70
        km/h. O zadnym spowalnianiu nie ma mowy. To co tramwaje spowalnia to
        niewyremontowane torowiska i sygnalizacja swietlna.
      • Gość: SzK Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.bugaj.pabianice.pl / 62.233.181.* 21.08.06, 19:16
        Tak? A może odwrotnie:
        Jechałem dwa tygodnie temu 10-ką Cityrunnerem z Widzewa i została na trasie
        wyprzedzona przez 805-kę.
    • Gość: STUDI Podgrzewane przystanki. IP: *.prokom.pl 23.08.06, 13:54
      No fajnie. Tylko mnie dziwi po co wyrzuci sie w błoto ileś kasy (akruat nie duże
      pieniążki nie chodzi mi o kwotę) w grzałeczki pod przystankami. Przecież z
      racji oszczeności nigdy tego orzewania sie nie włączy. Przecież ostatniej zimy
      doskonale poczuliśmy jak sie ogrzewa zimą tramwaje....
      Tak samo z ogrzewanymi zwrotnicami, tylko czemu też racji oszczednosci
      wyłączano nieraz pogrzewanie zwrotnic?
      Po co topić kasę w fickję? Zrobić coś co i tak nie będzie w naszych realiach
      uzywane z racji debilnych oszczędnosci na pasażerach bo da sie kupić dodatkowe
      autko będąc urzedasem?.
      Tak samo rozbawiło mnie info o systemie informacjina przystankach. Fajnie tylko
      że wandale rozbiją lub zamaluja spray'ami wsio w ciągu tygodnia dzięki
      przychylności sędziów i prokuratorów którzy takich występków nie kwapia się karać.
      W tym mieście przy obecnych sędziach i prokuratorach to tylko można jedynie
      wprowadzić wagony bydlęce albo same szkielety na wózkach, wsio inne to tylko
      strata kasy, bo i tak zostnaie zniszczone .... przez bezkarnych wandali.
      • ander_epll Re: Podgrzewane przystanki. 23.08.06, 18:48
        To zależy jak taki system informacji na przystankach będzie wyglądał. Jeśli te
        elektroniczne tablice będą zawieszone dosyć wysoko i wykonane będą z odpornego
        tworzywa (ktoś wie?) to powinny posłużyć całkiem długo. Póki co ekrany LCD w
        niektórych Citkach i Volvo się trzymają, to może nie jest tak źle?;)
      • mamadoo Re: Podgrzewane przystanki. 23.08.06, 20:31
        puknij się pan w czoło!
        • Gość: STUDI Re: Podgrzewane przystanki. IP: *.prokom.pl 25.08.06, 10:49
          Tylko tyle ma Pan "intylygent" do powiedzenia.... smutne.
      • Gość: Slavekk Re: Podgrzewane przystanki. IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.08.06, 11:24
        Gość portalu: STUDI napisał(a):
        > No fajnie. Tylko mnie dziwi po co wyrzuci sie w błoto ileś kasy

Żeby się gupie dziwowały... (ortografia zamierzona)

> Tak samo z ogrzewanymi zwrotnicami, tylko czemu też racji oszczednosci
        > wyłączano nieraz pogrzewanie zwrotnic?

Bo ludzie myślą w przeciwieństwie do studich.
        Jeśli grzałka jest to można podjąć decyzję o jej włączeniu (gdy trzeba) lub
        wyłączeniu.
        Jeśli grzałki nie ma to... co można? wytęż wszystkie szare komórki...;-)
        • Gość: STUDI Re: Podgrzewane przystanki. IP: *.prokom.pl 28.08.06, 15:21
          Tak samo jak grzejnika w tramwajach. Też je można było włączyć. I co? Jak było
          zimą? To samo grzałki w podgrzeanych zwrotnicach - wyłaczono je z racji osczędności.
          to samo będzie w tmy przypadku.
          • Gość: Slavekk Re: Podgrzewane przystanki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 08:07
            Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Tak samo jak grzejnika w tramwajach. Też je można było włączyć.
            > I co? Jak było zimą?

Nic szczególnego nie było.
            Zimą był normalny mróz.

> To samo grzałki w podgrzeanych zwrotnicach - wyłaczono
            > je z racji osczędności.

Jaaasne.
            Zwłaszcza na zlikwidowanej pętli (gdzie to było? Chochoła?) ;-))
    • berger.m Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 26.08.06, 01:56
      24 sierpnia otworzono oferty na roboty torowe etc. Czy ktoś wie coś na ten temat?

Pozdrawiam!
      • Gość: Slavekk Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.08.06, 11:19
        berger.m napisał:
        > 24 sierpnia otworzono oferty na roboty torowe etc.

Otworzono?
        A nie przełożono otwarcia na wrzesień? (4go ?)
        • Gość: J.S. Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 26.08.06, 12:03
          > A nie przełożono otwarcia na wrzesień? (4go ?)

To wagony akurat.
          • Gość: Slavekk Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.08.06, 20:17
            Gość portalu: J.S. napisał(a):
            > > A nie przełożono otwarcia na wrzesień? (4go ?)
            > To wagony akurat.

...resztę przełożono na 31.08
    • Gość: Dziki Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza IP: *.toya.net.pl 28.08.06, 12:46
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-109204
      ładny, ładny
      • berger.m Re: Łódzki Tramwaj Regionalny rusza 28.08.06, 14:11
        Nie działa :(
        • Gość: J.S. Sprobuj ten: IP: 195.69.82.* 28.08.06, 14:17
          transport.asi.pwr.wroc.pl/2-109204.html
          • berger.m Re: Sprobuj ten: 28.08.06, 14:39
            Dzięki, działa :)

Pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka