-
Kupiłam kilka kg starych ziemniaków, które po ugotowaniu okazały się wyjątkowo niesmaczne, twarde, zupełnie bez smaku, nie chciały dać się ugnieść na puree, smakowały jak woda z mąką :/ aż dziwne bo zawsze kupuję je w tym samym miejscu a tu taki zonk. Czy takie pyry nadają się tylko do wyrzucenia czy można coś z nich jeszcze zrobić, np jakieś kluski albo coś podobnego?
-
próbował ktoś kiedyś odgrzewać w mikrofali pieczone ziemniaki? domyślam się, że nie będzie ani chrupiący, ani specjalnie zachwycający, ale zastanawiam się czy będzie w ogóle zjadliwy? Pytanie kieruję raczej do tych mniej ortodoksyjnych w kuchni, którzy wiedzą jak wygląda jedzenie posiłków w biurze, po prostu zastanawiam się czy dało by się takiego ziemniaka zabrać do pracy i odgrzać. Albo takie gotowane w mundurkach. Da się? Czy robią się całkiem gumowate?
-
Witam. Czy ktoś z Was ma taki garnek? Czy rzeczywiście ziemniaki piecze się tam bez wody i tłuszczu? Mają jakiś inny smak? www.tchibo.pl/Garnek-do-pieczenia-ziemniakow-w-piekarniku-p400018792.html
-
Mam prośbę. Jak zrobić ziemniaki w piekarniku na blasze, żeby się nie przyklejały do blachy. Z góry mówię, że nie chcę ich obgotowywać. Robię już drugi raz, i ten sam problem, blacha natłuszczona oliwą, ziemniaki również. Piekę z dwoma grzałkami; góra, dół. Muszę upiec takie ziemniaki na 10 osób do obiadu, Teraz robię próbę generalną i piekę 2 kg, już widzę, że jest to za mało, bo goście to żarłoki, i braknie. Czy robić to na dwie blachy? Pomóżcie, bo nie chcę się zbłaźnić. Z góry dziękuję za...
-
Ewa... w najblizszy weekend organizuje grilla dla 10 ossób i wymysliłam ze zamiast tradycyjnych ziemniaczków z folii zrobię zapiekanke ziemniaczana w garnku rzymskim który to odpowiednio wczesnie wstawie do grilla, dysponuje duzym kamiennym grillem w ogrodzie więc spokojnie sie zmiesci.. i tu mam problem jak te ziemniaki przyprawic... Planuje zrobic tradycyjna karkówke z grilla, cevapici z wołowiny i szaszłyki z drobiu marynowane w maslance. do tego miks sałat, ogórki małosolne i pomidory...
-
Znacie ziemniaki pieczone-śląską/małopolska potrawę?
Ułożone w garnku warstwowo boczek, ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbaska, ziemniaki, itd. pieczone na ogniu?
bo zastanawiam się które z tych ziemniaczków będą najlepsze?
www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/ziemniaki-tesco.php
nigdy sama nie robiłam tej potrawy i nie chciałabym tego zniszczyć, bo chcę przygotować dla rodziny narzeczonego :)))
-
Mąż kupił gdzieś "prosto od rolnika" 15 kg worek, tymczasem u mnie ledwie 2 kg tygodniowo schodzą. Macie przepisy na jakieś wybitnie ziemniakożerne potrawy?
Nie mam maszynki do mielenia :-(
-
Witam,
czy ziemniaki można przechowywać w lodówce? Wiem, ze zmarznięte ziemniaki (surowe) po ugotowaniu są słodkie, w jakiej więc temperaturze one marzną? Do tej pory ziemniaki wrzucałam do takiej szafki, gdzie miałam bojler z ciepłą wodą, efekt był taki, ze ziemniaki albo się psuły albo puszczały pędy, więc wyrzucałam. Oprócz tej szafki mam miejsce jeszcze tylko w lodowce, ale boje się, że temperatura będzie za niska.
Z góry dziękuje za odpowiedzi,
pozdrawiam
-
Niby każdy ziemniaki ugotować potrafi. No właśnie, ale czemu te same ziemniaki u jednego inaczej smakują niż u drugiego? A może ktoś wie (albo praktykował) dlaczego ziemniaki w restauracji tak dobrze smakują? Kwestia gatunku, sposobu gotowania, dodatków? Ja kupuję różne rodzaje i z różnych źródeł i mam wrażenie, że wszystkie po ugotowaniu smakują paskudnie...
-
Mam z braćmi dylemat. Mama wspominała, że chciałaby maszynę do obierania ziemniaków i doszliśmy do wniosku, że kupimy jej na gwiazdkę. Co o tym myślicie? Będzie to udany i praktyczny prezent? A może ktoś podpowie mi co mogłabym kupić mamie :)
-
witam wszystkich zmagających się z boleriozą.
Od 10 biorę garść antybiotyków. Od swojego lekarza dostałam rozpiskę z dietą.
Mam do was pytanie- co ziemniakami?? Napisane jest,że niektórzy tolerują.J ich
nie jem a strasznie je lubię! Taka ze mnie Pyra::)
Jadacie ziemniaki??
-
Tak, tylko w naszych supermarketach można dostać jedynie kartofle i cebule. Przeciez one sa nie do kupienia w wiekszaosci miast. Wielka szkoda.
-
W FAQ jest napisane że można jeść słodkie ziemniaki czyli bataty.
W encyklopedii wyczytałam że zawierają cukier i skrobie.Niech mnie
ktoś oświeci czy można to jeść czy nie.
-
- kopytka
- kluski śląskie
- kotlety ziemniaczane
- kuleczki ziemniaczane smażone w głębokim oleju
- pyzy
co jeszcze?
-
ch, które ugotowałam na parze, była ZIELONA jako ten płyn do zmywania
Ludwik??? Nikt mi tam niczego dolał, to na sto procent. Ziemniaki wyglądały
normalnie, młode zupełnie i ze skórki nieobrane, a wyszorowane porządnie,
kranówa ta co zwykle, garnek ze stali, ten, co zwykle, durszlak ten, co
zwykle i palnik też ten sam... O co chodzi??? Odkryłam to po zjedzeniu
dopiero, więc skoro od wczoraj nie umarłam, to może to nie trucizna, ale
chciałby człowiek wiedzieć, z czego ten kolor czy...
-
-- Mały od listopada, był na mocno rygorystycznej diecie...od
jakiegoś tygodnia do tej diety dodałam ziemniaki ,marchewkę(ale
pieczone,nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?)i od czasu do czasu
kiwi i zielone kwaśne jabłko.
Efekt jest taki ,ze mały lepiej się poczuł,obserwuję jego zachowanie
i widzę normalnego 2 letniego dzieciaka,pełnego energii i wigoru...i
z mową też poszedł od razu do przodu.Czyli zmiana jest na
lepsze...ale teraz powstaje pytanie, czy ta zmiana nie nastąpiła...
-
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie
Wykonanie
Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200oC, przewracając co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć...