IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 04.09.06, 16:52
Czy zna ktoś ilostan autobusów tych jeźdźących i stojących?
Na dzień dzisiejszy są to:
-2 ikarusy 260.04
-Mercedes 0405
-Mercedes Sprinter
-Jelcz PR 110
-Man Nl 202
-Autosan H935
-Autosan h10
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Koro 04.09.06, 16:59
      Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to się stało, że Koro obsługuje linię 58?
      Dziwne to trochę - jedna, jedyna linia w Łodzi. Opłaca im się?
      • Gość: x Re: Koro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:07
        Na początku była to linia komercyjna - w środku w każdym autobusie podrózował
        konduktor sprzedający bilety (mam do dziś sporą kolekcję - zaczyna się od
        300zł :), posiadała również własne migawki. Jako że ceny za przejazd były nieco
        niższe niż w MPK, to 58 skutecznie rywalizowało z 12-stką. Natomiast samo
        wejście w system opłat LTZ jak i stawka za wzkm to już dla mnie niewiadoma.
        • Gość: barnaba Re: Koro IP: *.lodz.msk.pl 04.09.06, 19:04
          > Na początku była to linia komercyjna

Na samym początku była to linia MPK. Po 1989r. na fali prywatyzacji, część linii
          oddano prywatnym przewoźnikom. Jeśli dobrze pamietam dotknęło to linie "90",
          "66" i"58bis" (i jeszcze jedną, ale jej numeru nie pamiętam). "58bis" dostało
          się KORO, po likwidacji tej linii KORO otrzymało linię "58".
          W przypadku pozostałych linii prywatyzacja nie sprawdziła się. Każda awaria
          autobusu (a bywały one zdezelowane, "66" podobno obsługiwał zajeżdżony na śmierć
          autosan, pamiętający tow. Gierka) oznaczała faktyczna zawieszenie linii
          (pozostałe linie były obsługiwane jednym autobusem). Wypadanie kursów osiągnęło
          takie rozmiary, że linie wróciły do MPK.

> Natomiast samo
          > wejście w system opłat LTZ jak i stawka za wzkm to już dla mnie niewiadoma.

Wejście w system było spowodowane prostą rzeczą: mieszkańcy Stoków podobno
          wymogli to na Urzędzie Miasta, gdzyż KORO nie uznawało łódzkich migawek. A to
          znacznie podnosiło koszty podróży.
          • Gość: STUDI Re: Koro IP: *.prokom.pl 08.09.06, 12:48
            Zapomniałeś jeszcze o liniach 54 i 91 oddanych razem z 58 prywaciarzom. ale gdy
            skasoano linie E to przywaciarz wsie autobusy zabrał z 54 i 91 na obłsuge
            własnej linii E. Po awanturach 54 i 91 wróciło do MPK, okrzyknięto eksperyment
            nieudanym a dzika linia E jakosc znikneła jeszcze szybciej. Tylko jakims cudem
            58 ostało się w rękach prywatnych.
    • Gość: x Re: Koro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:03
      Hm, jeden Ikarus 260.04 - ten czerwony został ponad rok temu odstawiony, dwa
      O405 w identycznym malowaniu (różnice: ten "nowszy" to: brak kołpaków, numeru
      linii na lewej stronie, inna tapicerka siedzisk, MAN i Autosan H10-xx (o podtyp
      nie pytaj). Sprinter jeździł na lini komercyjnej, która również ponad rok temu
      została zawieszona. Tyle wiem na 100%, zaś co oni tam mają w swych zgierskich
      garażach... PR110 to ja pamiętam jak może z 7 lat temu jeździł, wcześniej też
      (na samym początku funkcjonowania KORO na linii 58) był też Autosan H9-21.
    • pawel-strzalka Re: Koro 04.09.06, 17:25
      a pamiętacie linię 58bis? kto ją obsługiwał?
      • Gość: ikarusojelcz Re: Koro IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 04.09.06, 18:31
        Zajezdnia na Helenówku ,po jej likwidacjii KORO zajęło się obsługą tylko 58.

• pawel-strzalka Re: Koro 04.09.06, 18:45
          a ja mam właśnie wrażenie, że 58bis też była przez jakis czas "prywatna" i jakaś
          inna firma ją obsługiwała
          • Gość: barnaba Re: Koro IP: *.lodz.msk.pl 04.09.06, 19:05
            Obsługiwało ją KORO. Gdy "58bis" zostało zalikwidowane, KORO dostało "58".
    • Gość: Paweł Re: Koro IP: *.net-partner.pl 11.09.06, 15:07
      dużo nieścisłości jest w tych wypowiediach.

1.Linia nie była tańsza od MPK, ze względu na zapis, że bilety mogą być w tej
      samej cenie badź droższe niżw MPK, a więc przy każdej podniesieniu cen w MPK
      taka sama następowała w KORO.
      2. Tylko 58 była początkowo KORO 58 bis obsługiwała firma Jędruś gdzie bilety
      były droższe niż w KOR.
      3. Linie 58 i 58 bis połaączono w jedną. Rozkład był podobny do rozkładu 58- a
      koło na małych Stokach było nadrobione czasowo przez brak postoju na krańcówcę
      na Pieninach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka