Dodaj do ulubionych

Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi

IP: *.toya.net.pl 16.10.06, 15:34
Njwazniejsze żeby to byli ludzie kompetentni nie tylko szyld wyborczy a za
tym nicość, bo to stracony czas dla Łodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Z Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 17:01
      Stepien nie umie zadbac o ciepla wode na Lks -ie, a pcha sie do rady miasta z list warchola?
      • mateo-lodz Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 22.10.06, 01:31
        ja wam powiem ze wiekszosc tych list to jakas porazka malo mlodych a jak sa to
        gdzie na koncu list!! jednak na srodmiesciu udalo sie wyszukac konretnego
        kandytata - p. tobiasz z festiwalu 4 kultur ten szef wolontaiatu facet cos robi
        i dobrze! wiec mam swojego kandydata tylko co to jest Przymierze??
        • Gość: lodzianin Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 16:56
          Przymierze to grupa tych co nie chcą partii, chcą coś zrobić.
    • Gość: ERG Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.toya.net.pl 16.10.06, 20:12
      Przejrzałem szczegółowo wszystkie listy.Widzę dwoje ludzi uczciwych
      Niewiadomska-Cudak w nic nie zaplatana oraz FABIAN OBEZEJTA-poznałem go jeszcze
      jako lekarza onkologa nie RADNEGO i SZOK-TEN LEKARZ NIE BIERZE.Teraz mam
      dylemat czy taki UCZCIWY czy taki naiwny.Ale mimo wszystko dam głos na jedno w
      z w/w.I Ciebie też zachecam
      • mika127 Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 16.10.06, 23:36
        Ona zaplątana w różne spodnie, a on może nie bierze jako lekarz, ale jako
        radny....
        • jaro9925 Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 17.10.06, 22:27
          Żadna nowość, to tajemnica poliszynela
    • mateo-lodz Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 17.10.06, 22:39
      owszem zeby to byly os kompetentne! jedynie wiedze 1 liste takich os to
      niejakie PRZYMIERZE! np Tobiasz Puchalski to dobra mloda postac z naszego
      zycia i niuwiklana w ciemne strony! popieram!
      • Gość: milusia Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:23
        Zgadzam sie z Tobą w stu procentach mateo!! też uważam że ta lista jest pełna
        osób kompetentnych i uczciwycn!! między innymi jest tam Tobiasz Puchalski który
        od wielu lat robi wiele dla Łodzi!!
        • Gość: kasienka Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:27
          Lista Nr 9 Miejsce Nr 1 !!! Ludzie ze Śródmieścia: to naprawdę świetny
          kandydat !!Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
          • Gość: kasienka Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:29
            To jeszcze raz ja Miejsce Nr 1 na Śródmieściu z Komitetu PRZYMIERZE !!!
            Głosujcie!!!
            • Gość: biennale Kto nadal startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.toya.net.pl 18.10.06, 09:14
              Łódź 18 października 2006 r.
              Nie widać końca sprawy wiceprezydentów Łodzi

Śledztwo w sprawie wiceprezydentów Łodzi Karola Chądzyńskiego i Włodzimierza
              Tomaszewskiego, wbrew zapowiedziom Dariusza Barskiego, szefa Prokuratury
              Apelacyjnej w Łodzi, nie zakończy się w październiku. Co więcej, jest niemal
              pewne, że nie zakończy się przed wyborami samorządowymi, tymczasem obaj
              wiceprezydenci chcą startować na radnych.

Śledztwo przedłuży się, ponieważ prowadząca je prokurator Agata Lubińska do 5
              listopada będzie na zwolnieniu lekarskim.

Przypomnijmy, że łódzka prokuratura zarzuciła obu wiceprezydentom
              przywłaszczenie 10 tys. zł, przekazanych rzekomo w 2002 r. przez Andrzeja i
              Zbigniewa Gałkiewiczów, przedsiębiorców z podłódzkiego Rzgowa, na kampanię
              wyborczą prezydenta Jerzego Kropiwnickiego. Zarzuty w tej sprawie postawiono
              także byłemu posłowi SLD Andrzejowi Pęczakowi, Mieczysławowi Wachowskiemu,
              byłemu ministrowi w kancelarii Wałęsy, byłemu wiceprezydentowi Łodzi z SLD
              Markowi K. oraz radnemu Sojuszu - Tomaszowi R.

- Ręce mi opadają - powiedział nam Karol Chądzyński. - Oczywiście, że ta
              sytuacja zmniejsza moje szanse w wyborach. Jestem przekonany, że nasze
              postępowanie będzie się toczyć, dopóki nie skończy się sprawa Andrzeja Pęczaka.
              Jeśli bowiem prokurator wykaże, że bracia Gałkiewiczowie kłamali w sprawie mojej
              i wiceprezydenta Tomaszewskiego, to przestaną być wiarygodni w sprawie Pęczaka.
              Jego adwokat natychmiast wykorzystałby tę sytuację.

Wojciech Górski, rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej w Łodzi, nie potrafił
              określić, do kiedy przedłuży się postępowanie. Jak stwierdził, nie można tak
              dużego postępowania przekazać na tym etapie innemu prokuratorowi.

Na początku września wiceprezydenci skierowali skargę do ministra Zbigniewa
              Ziobry na opieszałość i nierzetelność łódzkiej Prokuratury Apelacyjnej, ale nie
              otrzymali odpowiedzi. Jak twierdzi Dariusz Barski, postępowanie trwa długo, gdyż
              sprawa jest wielowątkowa.
              (lesz.) - Dziennik Łódzki
              • Gość: aquarius Re: Kto nadal startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:21
                16.10.2006
                Łódź kandydatów
                Wśród kandydatów na łódzkich radnych znaleźli się m.in. znani samorządowcy, byli
                ministrowie, artyści i sportowcy. Według informacji miejskiej komisji wyborczej
                w wyborach do Rady Miejskiej Łodzi zarejestrowano listy 19 komitetów - w sumie o
                43 miejsca w radzie ubiegać się będzie prawdopodobnie 1031 kandydatów.

O miejsca w łódzkiej RM rywalizować będą m.in. obecna przewodnicząca RM Iwona
                Bartosik (SLD) i wiceprezydenci miasta - Marek Michalik, Karol Chądzyński i
                Włodzimierz Tomaszewski (startujący z listy Łódzkiego Porozumienia
                Obywatelskiego Jerzego Kropiwnickiego). Wobec dwóch ostatnich wiceprezydentów
                łódzka prokuratura wciąż prowadzi śledztwa dotyczące domniemanego
                przywłaszczenia przez nich 10 tys. zł na poprzednią kampanię wyborczą
                Kropiwnickiego.

Do Rady kandydują także były wicemarszałek Sejmu Andrzej Kern (ŁPO JK), Tadeusz
                Matusiak, były prezydent Łodzi i b. wiceminister SWiA (Komitet Przymierze) oraz
                startująca z listy Lewicy - była wiceminister zdrowia Ewa Kralkowska.

Na listach różnych komitetów nie zabrakło artystów, byłych sportowców i ludzi
                związanych z łódzkim futbolem. Z listy PO wystartuje b. bramkarz piłkarskiej
                reprezentacji Polski Józef Młynarczyk oraz członek zarządu Widzewa i
                przedsiębiorca pogrzebowy Witold Skrzydlewski a z listy Lewicy trener
                pierwszoligowego ŁKS-u Marek Chojnacki. Wśród kandydatów znaleźli się także
                członek "Trubadurów" Wiesław Kowalewski (Samoobrona) oraz piosenkarka i
                właścicielka prawdopodobnie największego biustu w Polsce (mierzącego ponad 150
                centymetrów) Daniela Zabłocka.

Na listach PO znalazł się także z pochodzenia Nigeryjczyk, pastor i nauczyciel
                akademicki John Godson. Do RM kandyduje także kandydatka na łódzkiego kuratora
                oświaty Beata Florek (ŁPO JK), której dotąd nie zatwierdził minister edukacji.

Jak poinformowano PAP w Wojewódzkiej Komisji Wyborczej do sejmiku zarejestrowano
                listy 17 komitetów wyborczych; nie jest jednak znana ostateczna liczba osób,
                które będą kandydować, bowiem niektóre komitety wezwane zostały do uzupełnienia
                braków w zgłoszeniu list.

Do sejmiku województwa łódzkiego z list PSL kandyduje obecny marszałek Stanisław
                Witaszczyk. O mandaty radnych sejmiku ubiegają się także startujący w wyborach
                na prezydenta Łodzi - Krzysztof Makowski (SLD) z listy Lewicy i Demokratów oraz
                kandydat PO b. sekretarz b. premiera Jerzego Buzka Krzysztof Kwiatkowski.

Z listy Chrześcijańskiego Ruchu Samorządowego do sejmiku kandyduje rzecznik
                prasowy prezydenta Łodzi i b. rzecznik "S" Kajus Augustyniak, a z listy
                Samoobrony Cezary Łyżwiński, syn wiceprzewodniczącego partii Stanisława
                Łyżwińskiego. (PAP)
                • Gość: nautillus I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 11:23
                  O miejsca w łódzkiej RM rywalizować będą m.in. obecna przewodnicząca RM Iwona
                  Bartosik (SLD) i wiceprezydenci miasta - Marek Michalik, Karol Chądzyński i
                  Włodzimierz Tomaszewski (startujący z listy Łódzkiego Porozumienia
                  Obywatelskiego Jerzego Kropiwnickiego). Wobec dwóch ostatnich wiceprezydentów
                  łódzka prokuratura wciąż prowadzi śledztwa dotyczące domniemanego
                  przywłaszczenia przez nich 10 tys. zł na poprzednią kampanię wyborczą
                  Kropiwnickiego.
                  • Gość: Zazuzi Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 18:20
                    Za to na listach ŁPO wystartują "obrotowi" radna Tomaszewska (dawniej SLD),
                    radny Drab (dawniej Samoobrona). Jest też ex-PAXowiec Papis, pani od kupców
                    (popierających Kropiwnickiego) i temu podobna menażeria.
                    Niestety wybory obnażają słabość samorządu, bo na kogo ma głosować "szaraczek"
                    który nie zna tych ludzi?
                    • Gość: Robert Wrobel Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.net-partner.pl 18.10.06, 22:20
                      Zobaczcie listy Lewicy i Demokratow.
                      Jest tam sporo osob z demokraci.pl, ktorzy maja czysta przeszlosc.
                      • Gość: natus Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.toya.net.pl 18.10.06, 23:41
                        Robercie!

Barbara Tomaszewska jest z PD. Kupiono ją posadą w GOŚ sp. z o.o. za
                        przyzwoleniem Witolda Rosseta. zauważyłeś to już?
                        • Gość: Robert Wrobel Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.net-partner.pl 18.10.06, 23:43
                          co to jest GOS Sp. z o.o. ... ?
                          • Gość: natus Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.toya.net.pl 19.10.06, 00:01
                            Grupowa Oczyszczalnia Ścieków Sp. z o.o.
                            Chcesz wiedzieć, kto zasiada w Łódzkiej Spółce Infrastrukturalnej?
                            A może w Aquapark?
                            Co chcesz zmieniać? Wywalić swoich kolegów ze spółek komunalnych?
                          • jasam Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich 19.10.06, 00:07
                            I ty chcesz byc radnym a nie kojarzysz GOŚ od wielu lat wałkowana w mediach
                            przy różnych sukcesach i porażkach. Trzeba trochę interesować się co się w
                            mieście dzieje.
                            Smutni ci młodzi naiwni.

pozdr.
                            • Gość: natus Re: I znów wiceprezydenci na ustach wszystkich IP: *.toya.net.pl 19.10.06, 00:36
                              Robercie, dlaczego tak uporczywie milczysz? Sprawdzasz uwikłanie działaczy PD w
                              sieci służb prezydenckich? Tak, niestety, to prawda. Teraz już widzisz dlaczego
                              potrzebna była fronda 4 działaczy SLD w Radzie Miejskiej i kto miał petryfikować
                              układ stworzony przez niezłomnego Pana Włodka.
            • Gość: kandydat Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.pl 19.10.06, 13:22
              Kasieńko widzę że startujesz w wyborach. To pięknie.
              Ale moje dziecko powinnaś wiedzieć że Śródmieści podzielone jest między
              dwa okręgi (4 i 5). Sprecyzuj dziecino w którym:
              w 4 Polesko-śródmiejskim czy w 5 Widzewsko-śródmiejskim?

P.S.
              Skoro sama nie potrafisz się zaprezentować,
              to jak Ty chcesz Nas łodzian
              w Radzie Miejskiej reprezentować?
              • Gość: Augustyn Moje typy... IP: *.lodz.mm.pl 19.10.06, 16:16
                Nie wiem, co z prezydentem (bo żaden z kandydatów nie ma chyba pomysłu na Łódź;
                żaden nie jest, tak mi się wydaje, łódzkim mężem stanu/mężem opatrznościowym),
                ale do Rady Miasta (i sejmiku)kandyduje paru ludzi, których znam i mogę polecić.
                Z listy PiS-u: Waldek Walczak (mieszka na Radogoszczu) kandyduje z 3 miejsca,
                fajny facet-trochę "pistolet", ale Radzie są tacy potrzebni (niedługo już
                doktor, pracował w skarbówce... nieglupi gość). Do sejmiku kandyduje Mariusz
                Gorzeń-doktor psycholog, dużo wie o łódzkiej edukacji (też młody i niegłupi).
                Z listy PO kandydują (obydwaj z "jedynek"): Janek Mędrzak (chyba Bałuty) i
                Jarek Wojcieszek (Janów i okolice). Ten pierwszy pracuje w MPK i ma już
                doświadczenie w pracy w łódzkim samorządzie (no i niegłupi człek, a w dodatku
                łodzianin od pokoleń). Ten drugi, już chyba doktor, to jedna z poczciwszych
                postaci w łódzkiej PO. Może trochę wyniosły (tak w stylu Cimoszewicza), ale nie
                będzie wstydu jak go wybierzecie.
                Maciek Rakowski (obcy mi ideowo) to z kolei jeden z mądrzejszych i
                szlachetniejszych socjaldemokratów w Łodzi. Jak ktos ma właśnie takie
                przekonania, to spokojnie może oddać na doktora Rakowskiego głos.
                No i wreszcie Citoyen-czyli Jan Olczyk, najbardziej kompetentny gość tego
                forum. Kandyduje z jakiejś listy (chyba Matusewicza) bezpartyjnej.
                Tylu znam i mogę polecić.
                Fajni kolesie są też na liście Bohdanowicza (zblokowanej od wczoraj z PO), ale
                się im jeszcze nie przyjrzałem dokładnie. W każdym razie są tam wolnorynkowcy
                (a na takich Łódź czeka, jak żadne inne miasto w Polsce)z Projektu Łódź (i
                podobno Jabłoński z C.A.S. też im pomaga-a to wielka wartość jest).
                Przyglądajmy się im wszystkim. Niech Łódź ma wreszcie szansę stanąć na nogi...
                Augustyn
                • karramba5 Ach dziękujemy.... 19.10.06, 16:28
                  ...Ci Michale za Twoje typy! Na pewno są one nam potrzebne i będziemy się
                  wzorować na Tobie.
                  Warto jednak zauważyć, że oprócz POPisu i SLD są też inne partie (LPR,
                  Samoobrona, Chrs), a w nich wartościowi ludzie. Może im też warto się przyjrzeć.
                  • Gość: Augustyn O.k.-po co te złośliwości...? IP: *.lodz.mm.pl 19.10.06, 16:37
                    Drogi/a Karrambo!
                    To tylko moje typy. Nie znam ludzi związanych z LPR-em. W ChRSie są oczywiście
                    ludzie poczciwi. Choć moim zdaniem nieco...nobliwi, a Radzie przyda się świeża
                    krew.
                    Na pewno jest też paru fajnych i mądrych w łodzkiej UPR. Itd.
                    Wypisałem parę nazwisk, które znam i mógłbym bronić tezy, że każdy z nich
                    bedzie lepszym radnym od większości obecnych.
                    Karrambo, pamiętaj, że głosujemy na jednego kandydata i tak się sklada, że
                    żaden z wymienionych przeze mnie, nie kandyduje z mojego okręgu (mieszkam na
                    Kozinach).
                    Jeżeli mi kogoś polecisz-chętnie się przyjrzę.
                    Dziękuje.
                    pozdrawiam.
                    P.S. Zapomniałem o Eli Królikowskiej-kuma łódzką oświatę jak mało kto.
                  • jasam Re: Ach dziękujemy.... 19.10.06, 19:39
                    karramba5 napisał:

> ...Ci Michale za Twoje typy! Na pewno są one nam potrzebne i będziemy się
                    > wzorować na Tobie.
                    > Warto jednak zauważyć, że oprócz POPisu i SLD są też inne partie (LPR, ...

"Nauczyciele biologii z łódzkich szkół boją się, że ucząc o ewolucji narażą się
                    resortowi. Orzechowski to łódzki poseł LPR i kandydat na prezydenta miasta. "
                    miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3689579.html
                    pozdr.
                • citoyen Re: Moje typy... 19.10.06, 18:19
                  Michale,
                  po prostu, bardzo Ci dziękuję!
                  Bezpartyjność pozwala na kierowanie się rozsądkiem i wiedzą. Wiarą i wyobraźnią.
                  Pozwala potem na zawieranie porozumień w Radzie Miejskiej w imię dobra wspólnego
                  jakim jest lokalna społeczność samorządowa.

Cenię Cię i podziwiam.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  • citoyen Re: Moje typy, c.d. 19.10.06, 18:28
                    tak jeszcze na marginesie zdarzeń...
                    Przypominam sobie jak ku powszechnemu zaskoczeniu (nie mojemu) Wojewodą Łódzkim
                    została Pani Helena Pietraszkiewicz. Na forum "GW" rozpętało się piekło. Na
                    Panią Pietraszkiewicz wylewano kubły pomyj. Byłem wtedy jedynym, który bronił
                    jej dobrego imienia. Nie wystawiam teraz rachunku za tamtą postawę. Potrafię
                    bronić wartości jakimi są: honor, szacunek i respekt wobec reguł demokracji.
                    Szarmancja wobec dam zawsze jest najwyższą powinnością mężczyzn.

Raz jeszcze pozdrawiam
                    • Gość: Zazuzi Re: Moje typy, c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 20:16
                      citoyen - masz rację przynajmniej co do jednego: powinna bronić dobrego
                      imienia. Bo interesu Łodzi bronić na pewno nie potrafi. Zresztą co ją obchodzi
                      Łódź. Bliższy jej Lublin niż Lublinek. To dzięki "Pieknej Helenie" Łódź w
                      budżecie 2007 roku traci olbrzymie pieniądze przewidziane na inwestycje
                      infrastrukturalne. Jak widac albo tracisz wyczucie albo wazelinujesz się
                      PiSuarowi
                      • citoyen Re: Moje typy, c.d. 19.10.06, 22:05
                        Zazuzi,
                        zachowuję nieustanny dystans i takt.
                      • Gość: Augustyn Kasie z centrali mówimy nie! IP: *.lodz.mm.pl 20.10.06, 19:16
                        Drogi Zazuzi!
                        Łodzi kasa z centrali nie uratuje/zbawi!
                        To łodzianie muszą (na miejscu) wypracować wartość dodaną.
                        Zazuzi-vide landy wschodnie (byłe NRD-e). Miliardy (!) euro i... nic.
                        Łódzka PO mocno się nie popisała podkreślając (rzekome) ubytki w łódzkim
                        budżecie (mieniąc się najbardziej pro-wolnorynkową partią).
                        Kapitał trzeba wypracować (i uwolnić-patrz: mienie komunalne) tutaj!
                        Zrozum to Zazuzi! Nie jest to trudne...
                        Pozdrawiam.
                        Augustyn
                        • Gość: Zazuzi Re: Kasie z centrali mówimy nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:26
                          "Koń jaki jest - każdy widzi". Więc Drogi Augustynie, nie próbuj z wrony robic
                          orła. Wartość dodana jest wskaźnikiem ekonomicznym - mam nadzieję, ze wiesz
                          jakim. A ja pisałem o braku zainteresowania "Pieknej Heleny" walka o środki
                          unijne przeznaczone na rozwój infrastruktury. Te pieniądze juz sa
                          zagawarantowane w wieloletnim budżecie UE i od polskiego rządu zależało ich
                          skierowanie. PiSuar lekceważy potzreby Łodzi (zresztą tak samo jak poprzednio
                          SLD i AWS-UW), traktując Łódź jak przedmieście warszawskiej metropolii. A jest
                          to tym silniejsze, że żaden z łódzkich posłów i senatorów nie ma istotnej
                          pozycji we władzach (Krzywicki, Jagiełło czy Więcławska nie mają żadnego wpływu
                          na dystrybujcję środków UE i polskich). I mam andzieję, że rozumiesz, iż żaden
                          z regionów nowej dziesiątki (a wkrótce dwunastki) bez tych środków nie jest w
                          stanie zreorganizować własnej gospodarki. Gdyby tak było, to po co wstepowac do
                          UE. Solidaryzm Wspólnot Europejskich polega właśnie na redystrybucji środków
                          europejskich, tam gdzie są one niezbędne. Ale jak widać ważniejsza była stacja
                          we Włoszczowej (10 tys. ludzi) niż choćby dodatkowe pieniadze na remont PKP
                          Łódź-Fabryczna.
                          • Gość: Zazuzi Re: Kasie z centrali mówimy nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:46
                            Przemysław Gosiewski zapowiedział w Radiu Fama utworzenie w Kielcach
                            międzynarodowego lotniska. "Lotnisko jest potrzebne Kielcom, jeżeli chce się
                            przyciągnąć inwestorów i turystów to lotnisko jest konieczne" - mówił poseł
                            Gosiewski.
                            "W regionie świętokrzyskim znajduje się kilka uzdrowisk i jest duże
                            zainteresowanie ze strony arabskiej" - tłumaczył.

"Mam nadzieję, że marszałek województwa uwzględni te argumenty" - powiedział
                            Przemysław Gosiewski. Wczoraj w TVN24 Gosiewski mówił o tym, że będzie nadal
                            służył mieszkańcom swojego województwa.

Poseł Gosiewski zapowiedział, że on i inni posłowie z województwa
                            świętokrzyskiego będą teraz zabiegać o przyspieszenie modernizacji linii
                            kolejowej relacji Warszawa-Kielce oraz przebudowę krajowej "siódemki" i
                            stworzenie z niej drogi ekspresowej.

Krytyka mediów nie zniechęca Przemysława Gosiewskiego od działań na rzecz
                            swojej społeczności. "Jeśli będę mógł służyć mieszkańcom mojego województwa lub
                            mieszkańcom innych województw, to na pewno będę to robił nadal" – powiedział
                            poseł PiS-u.

Oto szybka odpowiedx na temat "wartości dodanej" którą powinna teraz wypracować
                            metropolia KIELCE. Ale w końcu cała polityka PiSuaru jest taka jakby z wiochy
                            spod Kielc czy Końskowoli

• Gość: Augustyn Kasie z centrali mówimy nie! IP: *.lodz.mm.pl 21.10.06, 18:48
                            Drogi Zazuzi!
                            Załuzmy, że Dworzec Łódź Fabryczna wygląda pięknie (bo PiS dał).
                            Też się z tego ucieszę... Tylko, co to zmieni?
                            PKP stanie sie przez to bardziej atrakcyjna? Zredukuje choć trochę swój 6
                            miliardowy dług?!!! Oczywiście nie!
                            Dwa lata temu na studiach podyplomowych gadalismy sporo o funduszach
                            (spójności, czy jak to się zwie) unijnych. Myslisz, że dziesiątki miliardów
                            euro są w stanie uatrakcyjnić dajmy na to taką lubelszczyznę? Nie są! Żaden
                            region nie stanął na nogi dzięki kasie z zewnątrz! Po prostu!
                            Tysiąc razy lepsze są np. mikro-pozyczki-bo daja nadzieję na to, że dzięki nim
                            powstaną małe firmy, które wypracują wartość dodaną (czyli to, co wielu chce
                            dzielić, a niewielu mysli jak się temu przyslużyć).
                            Pozdrawiam Cie Zazuzi!
                            Odrzuć socjalizm-on dobije Łódź!
                            Augustyn
                            • citoyen Re: Kasie z centrali mówimy nie! 21.10.06, 19:03
                              Masz rację, Michale. Pieniądze z "Cohesion Fund" w znacznym stopniu finansują
                              administrację zarządzającą funduszem, a ta z kolei generuje nowe potrzeby
                              pożyczkowe. To droga donikąd. Ślepy tor.
                              Pozdrawiam serdecznie
                              • Gość: Zazuzi Re: Kasie z centrali mówimy nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 20:53
                                I macie rację: Łódź nie potrzebuje pieniedzy na al. Włókniarzy, na lotnisko, na
                                kanalizację na Górnej i Bałutach, na drogę S8, na autostradę A1, na
                                rewitalizację śródmieścia, na walkę z bezrobociem, na staże studenckie.
                                Tak, tak wszystko wypracujemy sami, może w kooperacji z Łukaszanką. A to że
                                Cohesion Fund w znacznym stopniu jest przejadane przez jego administarcję nie
                                ma żadnego związku ze środkami unijnymi kierowanymi na cele, które wymieniłem.
                                Zresztą na takich zasadach funkcjonowała pomoc z Planu Marshala a potem środki
                                unijne (od Traktatow Rzymskich). Więc po co pisać głupoty o tym, że uwalenie
                                Łodzi przez chłopcow z PiSuaru nie ma żadnego znaczenia. Otóż to ma znaczenie.
                                I dla każdego z nas także uporządkowany dworzec Łódź-Fabryczna, rozbudowane
                                lotnisko, połączenia autostradowe. Bez tego rzeczywiście będziemy zapleczem
                                warszawki, gdzie nikt nawet nie spróbuje zainwestować złamanego euro. A wtedy
                                mozemy sobie pogwizdać na "wartość dodaną". Bo będzie dodawana gdzie indziej.
                                A swoją drogą niezbyt rozumiem uporu - jak rozumiem wszystko co robi PiSuar
                                jest super. Także to, że PiSuarowa Piękna helena nie robi dla Łodzi nic.
                                • citoyen Re: Kasie z centrali mówimy nie! 21.10.06, 21:18
                                  Nie przeceniaj zbytnio Planu Marshalla zwanego inaczej Europejskim Planem
                                  Odbudowy i Rozwoju. W ramach pomocy kraje Europy Zachodniej otrzymały 13 mld
                                  dolarów w formie częściowo bezzwrotnej pomocy ekonomicznej. Inne tez były cele
                                  Planu Marshalla dlatego, że jego głównym zamierzeniem było zupełne zniwelowanie
                                  skutki II wojny światowej w Europie, zapewnienie stabilizacji wewnętrznej państw
                                  europejskich i pchnięcie ich w objęcia poprzez rozwój gospodarczy, wzrost
                                  poziomu życia, położenie ofensywy zbrodniczego komunizmu w Europie Zachodniej,
                                  propagowanego przez nową lewicę europejską (użyteczni idioci!.
                                  Najpierw kraje uczestniczące otrzymały dostawy żywności i środków produkcji,
                                  następnie pożyczki stymulowały wzrost gospodarczy, zamiast dodruku pieniędzy
                                  użyto dolarów USD, wmocnienie wzrostu gospodarczego w okresie kryzysu
                                  berlińskiego i doprowadzenie Europy do trwalszych więzi:
                                  - militarnej - Unia Zachodnia, późniejsza Unia Zachodnioeuropejska, NATO,
                                  - gospodarczej - Eeropejska Wspólnota Węgla i Stali, EWG, UE,
                                  - politycznej, kulturalnej i prawnej - Rada Europy, prawa i wolności człowieka.
                                  Pomoc amerykańska i kanadyjska była znikoma, może z wyjątkiem Wielkiej Brytanii,
                                  która otrzymała ponad 5 mld USD. (RFN dostała 1,6 mld USD)
                                  Ważniejszą sprawą była tu integracja Europy wokół wspólnych spraw i zakończenie
                                  bezsensownych wojen domowych. Pomoc była pewnego rodzaju akceleratorem, a tylko
                                  rezerwy drzemiące w gospodarkach krajowych, kapitał społeczny i entuzjazm 30
                                  chwalebnych lat wzrostu dały pożądane rezultaty.
                                  Dlaczego Grecja drepcze w miejscu? Dlaczego "Ossi" (DDR) nie mogą wyjść z
                                  zaklętego kręgu niemożności?
                                  Kasa z zewnątrz deprawuje, osłabia czynnik wzrostu.
                                  Pozdr.
                                • Gość: Augustyn Spokojnie Zazuzi! IP: *.lodz.mm.pl 22.10.06, 10:40
                                  Kasa na infrastrukturę się przyda! To fakt.
                                  Tyle, że nie od niej zależy rozwój Łodzi.
                                  Sprawdź drogi/a Zazuzi-czy jest na świecie gdzieś miasto, które ma tak wielki
                                  odsetek mieszkań komunalnych, ktore to udało się zrewitalizować za kasę z
                                  centrali!
                                  Oczywiście trzeba "walczyć" o pieniądze (dają-to bierz), ale jednocześnie
                                  Śródmieście trzeba PRYWATYZOWAĆ! Inaczej kasa zostanie w błoto wywalona.
                                  I na koniec: odsądzasz PiS od czci i wiary, a sam/a proponujesz dokladnie
                                  PiSowską receptę na sukces! Zebrać pieniądze z rynku i uszczęśliwić np.
                                  mieszkańców Włoszczowej (vide Gosiewski towarzysz). Wyobraź sobie, że
                                  rewitalizujesz całe łódzkie Śródmieście za kasę UE (co jest absolutnie
                                  niemożliwe, ale niech tam...). I wiesz jak długo bedziesz się cieszył/a pięknem
                                  kamienic? Maksimum parę lat-bo ludzi w nich mieszkających, nie stać i nigdy
                                  stac nie bedzie na ich utrzymanie!!!! To proste. Może bolesne, ale proste.
                                  Rynek to takie lutereczko, co zawsze prawdę powie...
                                  I dlatego, czekałem, czekam i (chyba jeszcze długo) poczekam na łodzianina z
                                  wizją, wiedzą i wielką odwagą-który Łódź odda łodzianom!
                                  P.S. Nawet Kropa, nienawidzący Balcerowicza i wszystkiego, co liberalne,
                                  wyznawca ś.p. Keynesa (lorda), przed wakacjami wysyłał via łódzkie gazety,
                                  ogłoszenia, że Miasto ułatwi kupno mieszkań komunalnych. Bo Kropa już
                                  (wreszcie) wie, że interwencjinizm, najczęściej do dupy jest...
                                  Nie wiem, czy już masz mieszkanie Zazuzi, ale komunalne mozna kupić za 5
                                  %!!!!!!!!! jego rynkowej wartości! I NIE WIELU CHETNYCH!!!! I chcesz im te
                                  mieszkania zrewitalizować? Po co? W imię czego? I za moje pieniądze!!!
                                  Pozdrawiam
                  • Gość: Augustyn Podziwiam? Jestem nikim... IP: *.lodz.mm.pl 20.10.06, 19:18
                    Nie ma mnie za co podziwiać Citoyenie... Jestem tylko nauczycielem.
                    Mój wpływ na rzeczywistość jest...
                    Pozdrawiam.
                • Gość: blendamed blendamed IP: *.pl 23.10.06, 14:12
                  > Nie wiem, co z prezydentem (bo żaden z kandydatów nie ma chyba pomysłu na
                  Łódź;

Może to i dobrze. 4 lata temu jeden z kandydatów (nie będę podawał nazwiska)
                  jako piorytet stawiał utworzenie duometropoli Łódź-Warszawa i ustawienie na
                  rogatkach miasta dużego napisu ŁÓDŹ.
                  Może to i dobrze że w II turze przegrał z... (selekcja negatywna).
                  Obecny prezydent zaskoczył go "lotniskiem pod Skierniewiczmi", lotnisko może
                  i wyszło tyle że w Łodzi...

> żaden nie jest, tak mi się wydaje, łódzkim mężem stanu/mężem
                  opatrznościowym),

"Jakie miasto - tacy kandydaci"

P.S.
                  Kandydat "równania matematycznego z kilkoma niewiadomymi" (SLD+inni)
                  to promuje siebie, czy reklamuje jakąś pastę do zębów?
    • Gość: Eddie Andersson Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.lodz.mm.pl 20.10.06, 19:34
      Łodzianie!! Ważne ostrzeżenie. odradzam głosowanie na kogokolwiek z
      Bezpartyjnego Forum Samorządowego. Wiem co to za organizacja i jakich ludzi
      zrzesza. Osobiście poznałem człowieka który stoi na ich czele i kandyduje na
      prezydenta Łodzi - Janusza Gołygowskiego. Zarówno on jak i jego towarzysze to
      ludzie niegodni zaufania, dbający tylko o własne korzyści. O obcych ludziach
      nie wypowiadałbym sie tak ale ich poznałem osobiście. Nie głosujcie na nich!!!
      • Gość: Zazuzi Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:38
        Oprocz Gołygowskiego jest tam "kiełbasiara" Kęblińska, była sekretarz Miasta
        Łódź. To ona skutecznie zdezorganizowała pracę urzędu, niszcząc tych, którzy
        niedostatecznie nisko zginali przez wszechwładną Mirką karki.
        A Gołygowski? Toż to totalna kompromitacja pokazywać się w jego towarzystwie.
        • Gość: kwestor Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.toya.net.pl 20.10.06, 21:27
          A coś więcej? Bo to zaskakujące wieści!
        • Gość: Eddie Andersson Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.lodz.mm.pl 20.10.06, 22:47
          Ale wielu nie wstydzi sie pokazywać... ostatnie imieniny urządził na 150 osób w
          pałacyku Politechniki na Skorupki. Ciekawe czy Ci ludzie zdawali sobie sprawę,
          że jedli bardzo nieświeże, przeterminowane jedzenie... Ja wiem, że takie
          właśnie spozywali. Pan G. jest oszczędny... do pszesady, nic sie u niego nie
          marnuje
        • Gość: kwestor Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.toya.net.pl 21.10.06, 00:14
          To dopiero są rewelacje!
          A coś więcej?
        • Gość: gołygowski to ja Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.pl 26.10.06, 09:54
          gołygowski to ja
          • Gość: Eddie Andersson Re: Nie głosujcie na Bezpartyne Forum Samorządowe IP: *.lodz.mm.pl 26.10.06, 10:22
            Nie sądzę he he... on nie potrafi nawet korzystać z komputera
    • lennon1 Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 21.10.06, 11:47
      Gdzie można poczytać coś o kandydatach?
    • Gość: ZenonA Młodzi - Starzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 23:22
      Obliczyłem średni wiek liderów głównych list w wyborach do rady miasta.
      Liderów, bo po nich widać na kogo partia naprawdę stawia. Liczy się lider, a
      nie jakiś mody w funkcji wypełniacza w końcówce listy. I co mi wyszło:
      Najmłodszych liderów ma PO - średnia wieku 36 lat. Potem (tu małe zaskoczenie)
      LPR - 38 lat. SLD + inni - 40 lat, PiS -44 lata i na zakończenie ŁPO - 56 lat.
      Obrazu tego kto stawia na młodych a kto na "gerontów" dopełnia fakt, ze PO ma
      najmłodszego, a ŁPO najstarszego kandydata na prezydenta.
      • Gość: Anna Re: Młodzi - Starzy IP: 208.68.174.* 21.10.06, 23:59
        Gość portalu: ZenonA napisał(a):

> Potem (tu małe zaskoczenie)
        > LPR - 38 lat.

A skąd to zaskoczenie?
        • Gość: ZenonA Re: Młodzi - Starzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 08:43
          LPR (przynajmniej w Łodzi, bo gdzie indziej było róznie) raczej dotychczas w
          wyborach stawiało na liderów starszych wiekiem np. w wyborach do Sejmu czy
          parlamentu europejskiego czy wreszcie kandydata na prezydenta Łodzi, to
          wszystko starsze panie czy panowie. Nie słyszałem , aby w łódzkiej LPR odbyła
          się jaas rewolucyjna zmiana pokoleń jak np. w PO, więc zaskakuje mnie sporo
          młodych osób na jej listach.
      • Gość: Zazuzi Re: Młodzi - Starzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 09:13
        Jedno sprostowanie: od Kropiwnickiego starszy jest Bphdanowicz, więc akurat
        tutaj to argument lekko naciągany.
        Zresztą sam pomysł dzielenia kandydatów na: młodzi - starzy ma służyć jedynie
        udowodnieniu, że wszystkich po czterdziestce - po pięćdziesiątce - po
        sześćdziesiątce (niepotrzebne skreslić) nalezy skasować. A liczą się nie lata,
        tylko to co dana osoba może zrobić dla środowiska, jakie ma osiągnięcia i
        doświadczenie. Np. na liście ŁPO na Widzewie jest Piotr Ścieśko lat 22. I kto
        go zna, co on zrobił dla swojego środowiska, jakie ma osiągnięcia, a w końcu co
        chciałby robić dla Łodzi? Podobni kandydaci, ktorych jedynym atutem jest wiek
        są na wszystkich listach, pewnie wepchęci po to, aby przyciągnąć młody
        elektorat. Naiwne to niestety i dość obrzydliwe w swych zamierzeniach. Bo jakoś
        nie zauwazyłem (wybory za trzy tygodnie) programów, koncepcji, nowego sposobu
        myślenia. Są tylko puste obietnice (vice: młody Kwiatkowski i likwidacja
        bezrobocia).
        • Gość: Augustyn Re: Młodzi - Starzy IP: *.lodz.mm.pl 22.10.06, 10:24
          Pełna zgoda Zazuzi!
          Może z jednym zastrzeżeniem-wydaje mi się, że pokolenie Solidarności
          się "trochę" wypaliło (to oczywiście obrzydliwe uogólnienie).
          Z czego absolutnie nie wynika, że młodość ma być jedynym, czy najwazniejszym
          kryterium.
          Kompetencje plus pomysły!
          Ale póki co, debaty programowej nie ma (i poza wyjątkami-nie będzie).
          Augustyn
        • Gość: ZenonA Re: Młodzi - Starzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 10:34
          Jeśli chodzi o Kropiwnickiego to masz racje - nie najstarszy, a jeden z
          najstarszych. Bohdanowicz jest rzeczywiście starszy. Tu mój bład, przyznaje ci
          rację i przepraszam.
          Ale...jesli chodzi już o prostowanie i naciągane argumenty to:
          Po pierwsze Piotr Sciesko ma 26 lat zobacz
          wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/komListyRada.html?okreg=106101-RDA/5#2c9f9e8e0dcea241010dcf1fb4c80153
          więc już taki młodzieniaszek nie jest.
          Po drugie to kndyduje z okręgu 5 czyli wschodnie Śródmieście i Stary Widzew.
          Mieszkając na Elsnera - to też Widzew - nie można na niego głosować.
          A wracajac do meritum.
          Co mnie obchodzi, ze jakis komitet wystawia jakiegoś młodego, podobno zdolnego
          na 7 miejscu. Nie jest istotne kto zapycha dane listy na miejscach, na których
          szanse wzięcia mandatu są iluzoryczne.
          Natomiast prawdą jest to, że ŁPO na swoich liderów wytypowało już osoby, które
          od lat przewijają się we władzach miasta z wiadomym żałosnym w mojej opinii
          skutkiem. Dlatego nie przypadkiem ma najstarszych liderów list.
          Nie chodzi mi o to by kogokolwiek kasować. Chodzi jedynie o pewną
          zastanawiającą prawidłowość.
          • Gość: Zazuzi Re: Młodzi - Starzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 12:50
            22 czy 26 - jaka to róznica. I tak kwiatek do kozucha. Cała reszta to zupełnie
            inne pokolenia
        • lennon1 Re: Młodzi - Starzy 22.10.06, 11:32
          Bardzo słusznie piszesz. Podział na starych i młodych to bzdura. Wiek nie
          powinien być kryterium przy doborze do Rady Miasta. Posiedzenia nie są na tyle
          wyczerpujące, żeby ważna była tylko kondycja.
          Młodzież powinna mieć swoja reprezentacje ale nie przeginajmy. Patrząc na
          niektórych młodych to oni raczej będą potrzebować dobrej rady niż sami jej
          udzielać. Rozumiem, że część pokolenia „styropianu” zawiodło, ale jest jeszcze
          dużo osób, z których rad warto skorzystać, a maja już swoje lata. Czy ci wszyscy
          , którzy krzyczą teraz młodzi umieścili już swoich rodziców w domu starców?
    • Gość: PiS Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 13:55
      Uważajcie na Pana Radosława Podogrockiego (www.podogrocki.pl) z PiS. U niego na
      weselu nawet wódki nie było. Jeśli Go wybierzemy to już na każdym weselu może
      tak być.
      • Gość: gość Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.eranet.pl 22.10.06, 14:27
        To rzeczywiście merytoryczny argument przeciw temu Panu
    • mapi7 Re: Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi 24.10.06, 11:07
      Mieszkam na starym Widzewie.
      Znane mi są tylko postacie Witolda Rosseta i Andrzeja Ostoi-Owsianego. O
      pozostałych kandydatach nigdy w życiu nie słyszałam, a żyję w Łodzi już kilka
      ładnych lat. Nie widzę na osiedlu żadnych informacji, że jacyś kandydaci
      chcieliby się spotykać z wyborcami i się przedstawiać, a wybory tuż, tuż! I jak
      tu głosować?!!! A trzeba i to mądrze, bo rada miejska stanowi na co są wydawane
      nasze podatników i mieszkańców pieniądze,decyduje o szkołach, szpitalach
      miejskich itp.
    • Gość: populista Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.9.rev.vline.pl 04.11.06, 00:13
      W Okregu 7 na miejscu 1. startuje z listy PiS Mariusz Bogacz. Swietny kandydat! Ma znakomite
      dokonania www.mariuszbogacz.pl Wielkie zyciowe osiagniecia! Glosujcie na BOGACZY! Tylko
      oni ida do samorzadu nie dla kasy!
    • Gość: inicjatywa Kto startuje do Rady Miejskiej w Łodzi IP: *.4web.pl 15.11.06, 09:10
      dlaczego nie było w okręgu 5 listy Inicjatywy?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ciekawe!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka