Dodaj do ulubionych

Pękła mydlana bańka

31.10.06, 22:03
Kupiłem dziś sobie nasz zgierski ITZ (chyba pierwszy raz od 5 lat), a tu w
środku wkładka specjalna poświęcona tegorocznym wyborom. Prezentują się w
niej wszyscy zgierscy kandydaci do fotela prezydenta. W pewnym momencie
(strona 7 wkładki) moją uwagę przykuło pewne ogłoszenie KWW „Zbudujemy Zgierz
dla Młodzieży” popierającego kandydata Arkadiusza Bogusławskiego. Otóż na 6
osobowej liście liderów list wyborczych znalazłem dwa interesujące nazwiska:

Krzysztof Sebastian Bera - lat 22 założyciel Niezależnego Vortalu Zgirza
(znają go tu wszyscy – www.miastozgierz.pl )
Kamila Jankiewicz - lat 21 Redaktor Naczelny Niezależnego Vortalu Zgirza
(czyja to córka chyba się domyślacie)

I tak okazało się że Niezależny Vortal Zgierza przestał być już niezależny i
stał się tubą propagandową Pana B. Przedsmak tego co nas czeka każdy z nas
mógł już przeczytać, chociażby tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=445&w=50576595&a=50635310 .

Jak się później okazało nieprzyjemnych wrażeń oprócz ITZ-tu dostarczył mi dziś
również Internet. Przeglądając go bowiem zajrzałem między innymi na stronę
www.kochamzgierz.pl . Całkiem przyjemna kiedyś stronka stała się obecnie
typowa reklamą wyborczą Pani Marii Anastazji Sobczak (tak, tak, zbieżność
nazwisk z jednym z radnych obecnej kadencji który zasłynął paraliżowaniem
pracy umz swoimi bzdurnymi interpelacjami, nie jest bynajmniej przypadkowa).

Zadałem sobie jeszcze trochę trudu i przejrzałem oficjalną stronę naszego
miasta. Wnioski mogą (choć nie muszą) być takie:
- obie niezależne strony powstały ze sporym wykorzystaniem treści ze strony
oficjalnej miasta (bezczelnie zerżnięte są całe podstrony bez podania źródła)
– jest to więc zwykła kradzież wartości intelektualnych i naruszenie praw
autorskich
- obie niezależne strony okazały się mocno zaangażowane w obecną kampanie
wyborczą (w ten czy w inny sposób) .

Całą to sytuację mógłbym tu szeroko skomentować. Nie zrobię tego jednak –
napiszę krótko: rzygać mi się chce jak na to wszystko patrzę, bo widzę jak
nasz samorząd gniję już od korzeni. A więc na poprawę nie ma szans. Bańka
pękła, czas jechać do Irlandii, niech ostatni zgasi światło.
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: Pękła mydlana bańka 01.11.06, 09:32
      Aaaaaa fuj... :|
      Bera... Ty Ty Ty... ja się do Ciebie nie przyznaje...
    • sh4rky Re: Pękła mydlana bańka 01.11.06, 12:50
      Oj Maciuś Maciuś jak Ty wszędzie podstęp widzisz :P

Po pierwsze to miastozgierz.pl nie stało się niczyją tubą przedwyborczą (pokaż go to palcem gdzie w serwisie widzisz jakąś polityczną propagandę?). Jako kandydat na radnego po prostu "pochwaliłem" się stworzeniem JEDYNEGO NIEZALEŻNEGO (tak tak nadal mimo wszystko...) serwisu o mieście, bo i czego się tu wstydzić?

Co do kochamzgierz.pl to serwis od początku swojego istnienia nie był "całkiem przyjemny", ponieważ został stworzony i w swoich założeniach miał rozreklamowanie Pani Sobczak wraz z tatusiem. Nie dziwi Cię, że powstał tuż całkiem przed wyborami? I skąd P. Sobczak bierze kaskę na tak szeroko zakrojoną akcję reklamową (serwisu - nie siebie).

Co do NIEKTÓRYCH materiałów to fakt, przyznaje, że wziąłem je ze strony oficjalnej i nie będę się wypierał tego. Jedynym moim błędem jest to, że nie podałem źródła tych info.

> - obie niezależne strony okazały się mocno zaangażowane w obecną kampanie
      > wyborczą (w ten czy w inny sposób)
      Ani w "ten" ani w "inny" sposób www.miastozgierz.pl nie jest samo w sobie zaangażowane w kampanię. Jako kandydat na radnego podaje informacje o tym, że założyłem ten serwis, ale wplątywać go w kampanię nie będę.

Pozdrowienia od Krzysia dla Maciusia :)
      • czarny_petrus Re: Pękła prezerwatywa polityczna 01.11.06, 13:02
        Aktywni aktywisci cichociemni i nic o nas i nic bez nas i zadne tam bajki o
        niezaleznych.:((( Nic za darmoche.
      • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 01.11.06, 13:38
        sh4rky napisał:

> Po pierwsze to miastozgierz.pl nie stało się niczyją tubą przedwyborczą (pokaż
        > go to palcem gdzie w serwisie widzisz jakąś polityczną propagandę?). Jako kandy

Wystarczy porównać aktualności z gazet, ze strony miasta, i te umieszczane w
        Waszym serwisie. Pewne, niewygodne informacje nie są u Was publikowane. To się
        nazywa manipulowanie informacją, i jest to charakterystyczne dla wielu polskich
        mediów. Ale nie tych który nazywają się niezależnymi.

> dat na radnego po prostu "pochwaliłem" się stworzeniem JEDYNEGO NIEZALEŻNEGO (t
        > ak tak nadal mimo wszystko...) serwisu o mieście, bo i czego się tu wstydzić?
        >
        Amen.

>
        > Co do NIEKTÓRYCH materiałów to fakt, przyznaje, że wziąłem je ze strony oficjal
        > nej i nie będę się wypierał tego. Jedynym moim błędem jest to, że nie podałem ź
        > ródła tych info.

Podanie źródła nie wystarczy, to nie news w aktualnościach. Wymagana jest
        pisemna zgoda właściciela praw autorskich lub twórcy działa. Bardzo wątpię czy
        UMZ by się na to zgodził. Nawet Pan Bogusławski Ci tu nie pomorze. Więc nadal
        stanem faktycznym jest kradzież.
        Jakbym startował na radnego nie chwaliłbym się kradzionym towarem, a to właśnie
        robiliście tym ogłoszeniem w ITZ.

> Ani w "ten" ani w "inny" sposób www.miastozgierz.pl nie jest samo w sobie zaang
        > ażowane w kampanię. Jako kandydat na radnego podaje informacje o tym, że założy
        > łem ten serwis, ale wplątywać go w kampanię nie będę.
        >

To jeszcze przestań wypisywać te bzdety o Panu Bogusławskim i wtedy będzie cacy.
        Może nawet na Ciebie zagłosuję.
        • sh4rky Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 09:48
          > Wystarczy porównać aktualności z gazet, ze strony miasta, i te umieszczane w
          > Waszym serwisie. Pewne, niewygodne informacje nie są u Was publikowane. To się
          > nazywa manipulowanie informacją, i jest to charakterystyczne dla wielu polskich
          > mediów. Ale nie tych który nazywają się niezależnymi.

Słucham? Maciuś no teraz to już wymyślasz. To raczej na stronie oficjalnej niektóre newsy są dziwnym trafem "pomijane".

>Więc nadal
          > stanem faktycznym jest kradzież.

Vortal istnieje już prawie dwa lata. Wiem, że odwiedzają go osoby bardzo wysoko postawione w UM i nikt do tej pory pretensji nie miał. Jeśli zażądaliby usunięcia wiadomości zaczerpniętych z ich strony - nie ma sprawy.

>W przeciwieństwie do Niezależnego Portalu Zgierza na tym forum nie
          >"wyparowywują" posty np. o Panu Bogusławskim.

A u nas niby tak? ;)

>No właśnie, dokładnie tak samo jak treny pochwalne o Panu Bogusławskim
          >wygłaszane przez twórcę niezależnego portalu.

Chyba mam prawo jako osoba prywatna do wyrażania swojej opinii na temat tego, na kogo zagłosuję. I dopóki nie robię tego w sposób natrętny/obraźliwy/niecenzuralny to wszystko powinno być ok, prawda? Przecież się nie obrażę jak ktoś powie że nie zagłosuje na niego - wolny wybór - ale Ty Maciuś jakieś dziwne problemy cały czas stwarzasz.
          • woda.woda Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 10:07
            Możesz napisać, co Cię urzekło w panu Bogusławskim? Może innych do niego
            przekonasz :)
          • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 11:24
            sh4rky napisał:

>
            > Słucham? Maciuś no teraz to już wymyślasz. To raczej na stronie oficjalnej niek
            > tóre newsy są dziwnym trafem "pomijane".

A co w tym dziwnego - to nie jest niezależny portal tylko oficjałka UMZ. I tak
            jest nieźle moim zdaniem. A właściwie było, bo coś zdechło ostatnimi czasy.

> >Więc nadal
            > > stanem faktycznym jest kradzież.
            >
            > Vortal istnieje już prawie dwa lata. Wiem, że odwiedzają go osoby bardzo wysoko
            > postawione w UM i nikt do tej pory pretensji nie miał. Jeśli zażądaliby usunię
            > cia wiadomości zaczerpniętych z ich strony - nie ma sprawy.

To przecież nie zmienia faktu że nadal mamy odczynienia z kradzieżą. A że Cię
            nikt za to nie ściga? Hm, Zastanawiam się do kogo oni by mieli wysłać pismo?
            Znaczy teraz już by wiedzieli, he, he. A może po prostu nie chcieli i tyle.

>
            > >W przeciwieństwie do Niezależnego Portalu Zgierza na tym forum nie
            > >"wyparowywują" posty np. o Panu Bogusławskim.
            >
            > A u nas niby tak? ;)

Tak, moje dwa wyparowały.

>
            > >No właśnie, dokładnie tak samo jak treny pochwalne o Panu Bogusławskim
            > >wygłaszane przez twórcę niezależnego portalu.
            >
            > Chyba mam prawo jako osoba prywatna do wyrażania swojej opinii na temat tego, n
            > a kogo zagłosuję. I dopóki nie robię tego w sposób natrętny/obraźliwy/niecenzur
            > alny to wszystko powinno być ok, prawda? Przecież się nie obrażę jak ktoś powi
            > e że nie zagłosuje na niego - wolny wybór - ale Ty Maciuś jakieś dziwne problem
            > y cały czas stwarzasz.
            >

No bo widzisz, moim zdaniem więcej zyskasz jak się nie będziesz rozpisywał w ten
            sposób o Panu B. Promuj siebie, promuj portal. Pan B. ma naprawdę złą opinię w
            mieście i nie jest to tylko mije prywatne zdanie. Mój głos już miałeś w kieszeni
            (i mojej dziewczyny), a tu takie rozczarowanie.
            • sh4rky Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 14:01
              > A właściwie było, bo coś zdechło ostatnimi czasy.
              Jeśli to o vortalu to po prostu brak czasu. Wiadomo, to nie onet tylko moje hobby na które ostatnio mam coraz mniej czasu (i to nie przez wybory)

> To przecież nie zmienia faktu że nadal mamy odczynienia z kradzieżą. A że Cię
              > nikt za to nie ściga? Hm, Zastanawiam się do kogo oni by mieli wysłać pismo?
              > Znaczy teraz już by wiedzieli, he, he. A może po prostu nie chcieli i tyle.
              Tak się zastanawiałem, czy wykorzystanie na innej stronie treści ze strony bezpłatnej jest kradzieżą? Przecież ja też nie pobieram opłat za czytanie tych treści. Zostawmy to bo do innego tematu te nasze wywody pasują.

> Tak, moje dwa wyparowały.
              Jedyne tematy, które usunąłem miały nazwiska kandydatów w tytule i podpadały pod kampanie wyborcze owych. Jeśli chcesz podyskutować nt. wyborów zapraszam TUTAJ

>Pan B. ma naprawdę złą opinię w mieście i nie jest to tylko mije prywatne >zdanie. Mój głos już miałeś w >kieszeni (i mojej dziewczyny), a tu takie >rozczarowanie.
              Co do Pana B. to spotykam różnych młodych ludzi (ze względu na charakter mojej pracy) i ma on jak najbardziej dobrą opinię wśród nich. Wystarczy tylko słuchać i czytać ze zrozumieniem (co jest bolączką większości Polaków) i nie mieć klapek na oczach.
              Co do głosu Twojego i oblubienicy Twojej to trudno. Ja mam pracę i nie pcham się do koryta żeby się nażreć i obsrać wszystkich dookoła. Poradzę sobie bez tego. Żal mi jednak będzie patrzeć jak przez kolejne 4 lata nie robi się nic dla młodzieży w Zgierzu. I jak to Panowie korytożerni siedzą sobie i debatują czy na Placu Jana Pawła II powinny być jodły czy świerki...*

*wymyślony przykład ilustrujący na co stać pozostałych kandydatów na króliczków w naszym miasteczku/radnych.
              • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 15:49
                sh4rky napisał:

> Tak się zastanawiałem, czy wykorzystanie na innej stronie treści ze strony bezp
                > łatnej jest kradzieżą? Przecież ja też nie pobieram opłat za czytanie tych treś
                > ci. Zostawmy to bo do innego tematu te nasze wywody pasują.

No to krótko: tak, jest to kradzież w każdej sytuacji (czy czerpiesz korzyści
                czy nie). A swoją drogą to korzyści czerpiesz, chociażby z płatnych reklam na
                vortalu.

> Żal mi jednak będzie patrzeć jak przez kolejne 4 lata nie robi się nic dla mł
                > odzieży w Zgierzu. I jak to Panowie korytożerni siedzą sobie i debatują czy na
                > Placu Jana Pawła II powinny być jodły czy świerki...*

Każdemu będzie żal, i choć tak nocno nadal bronisz Pana B. to jednak z uporem
                będę twierdził że ten facet zmarnował swoje a przede wszystkim nasze 4 lata.
                • sh4rky Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 21:33
                  >A swoją drogą to korzyści czerpiesz, chociażby z płatnych reklam na
                  > vortalu.
                  A to dobrze że mi powiedziałeś że takie korzyści mam. Poczekaj sprawdzę stan konta.... o Boże! 0zł za reklamy na vortalu! Jestem obrzydliwie bogaty! :D Funny Honey.

> Każdemu będzie żal, i choć tak nocno nadal bronisz Pana B. to jednak z uporem
                  > będę twierdził że ten facet zmarnował swoje a przede wszystkim nasze 4 lata.
                  Jeśli wg. Ciebie Kfiatek zrobił więcej dla Zgierza, to zapraszam na oddział A Szpitala Wojewódzkiego i zamelduj się póki masz jeszcze czas w Łodzi. Będziesz mógł na niego zagłosować, bo to przecież Ukochany Prezydent Wszystkich Zgierzan. Tylko jak myślisz, dlaczego nie startuje w Zgierzu? Bo tu go nikt nie chce już a w Łodzi jeszcze nie znają prawdziwego "ZŁA" w czystej postaci...

"Zgierz przeprasza za Kwiatkowskiego"
                  Teraz takie bannery powinniśmy w Łodzi powiesić :D
                  • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 22:49
                    sh4rky napisał:

> A to dobrze że mi powiedziałeś że takie korzyści mam. Poczekaj sprawdzę stan ko
                    > nta.... o Boże! 0zł za reklamy na vortalu! Jestem obrzydliwie bogaty! :D Funny
                    > Honey.

Już wszystko przepiłeś czy jak? Kurde, trzeba było coś w skarpetkę chociaż
                    wsadzić na czarna godzinę.

>
                    > Jeśli wg. Ciebie Kfiatek zrobił więcej dla Zgierza,

Od Bogusławskiego to nie tylko Kwiatkowski, ale nawet Radna Zofia Niechciał
                    więcej zrobiła dla Zgierza :-)))

> to zapraszam na oddział A S
                    > zpitala Wojewódzkiego

Nie rozumiem, po co mnie zapraszasz na ten oddział? Mieszkasz tam?

> i zamelduj się póki masz jeszcze czas w Łodzi. Będziesz m
                    > ógł na niego zagłosować, bo to przecież Ukochany Prezydent Wszystkich Zgierzan.

No to jak w końcu? Najpierw mnie zapraszasz, teraz mam się meldować w Łodzi?
                    Zdecyduj się wreszcie!

> Tylko jak myślisz, dlaczego nie startuje w Zgierzu? Bo tu go nikt nie chce już
                    > a w Łodzi jeszcze nie znają prawdziwego "ZŁA" w czystej postaci...

No popatrz, a Bogusławskiego też nikt nie chce, a jednak startuje - no to który
                    jest mądrzejszy?

>
                    > "Zgierz przeprasza za Kwiatkowskiego"
                    > Teraz takie bannery powinniśmy w Łodzi powiesić :D

Powoli, startujesz na radnego w Zgierzu jak na razie, Łódź zostaw sobie na
                    kolejną kadencję.
    • grzala Re: Pękła mydlana bańka 01.11.06, 18:50
      Pan Macius 77 napisał:

Kamila Jankiewicz - lat 21 Redaktor Naczelny Niezależnego Vortalu Zgirza
      (czyja to córka chyba się domyślacie)

Skoro brzydzisz się praktykami plagiatu, zależną niezaleznością to dlaczego stosujesz praktyki kurskie w swoich wypowiedziach. To delikatnie pisząc wstrętne oskarżać kogokolwiek w ten sposób. To własnie tego typu praktyki powodują odruchy wymiotne.
      Co do niezalezności to Vortal Zgierza zaprasza wszystkich do wyrażenia własnych opinii i poglądów natomiast nikt nie sieje niezależnej propagandy przedwyborczej na gazeta.pl lepiej niż Pan.
      Nie piszę tak dlatego, żeby Panu popsuć humor ale tego typu wypowiedzi nie sprzyjają frekwencji wyborczej i wspólnej grze o zrobienie czegoś wartościowego, zaś sam poziom dyskusji przenoszą w obszary posadowienia szamba.
      Pozdrawiam.
      • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 01.11.06, 19:24
        grzala napisał:

> Pan Macius 77 napisał:
        >
        > Kamila Jankiewicz - lat 21 Redaktor Naczelny Niezależnego Vortalu Zgirza
        > (czyja to córka chyba się domyślacie)
        >
        > Skoro brzydzisz się praktykami plagiatu, zależną niezaleznością to dlaczego sto
        > sujesz praktyki kurskie w swoich wypowiedziach. To delikatnie pisząc wstrętne o
        > skarżać kogokolwiek w ten sposób. To własnie tego typu praktyki powodują odruch
        > y wymiotne.

Ale co to ma wspólnego z cytatem fragmentu mojej wypowiedzi powyżej? Czy ktoś
        kto jest Redaktorem Naczelnym nie odpowiada za swój portal, a między innymi za
        to że zastało złamane prawo autorskie?

> Co do niezalezności to Vortal Zgierza zaprasza wszystkich do wyrażenia własnych
        > opinii i poglądów natomiast nikt nie sieje niezależnej propagandy przedwyborcz
        > ej na gazeta.pl lepiej niż Pan.

W przeciwieństwie do Niezależnego Portalu Zgierza na tym forum nie
        "wyparowywują" posty np. o Panu Bogusławskim.

> Nie piszę tak dlatego, żeby Panu popsuć humor ale tego typu wypowiedzi nie sprz
        > yjają frekwencji wyborczej i wspólnej grze o zrobienie czegoś wartościowego, za
        > ś sam poziom dyskusji przenoszą w obszary posadowienia szamba.

No właśnie, dokładnie tak samo jak treny pochwalne o Panu Bogusławskim
        wygłaszane przez twórcę niezależnego portalu.

Pozdrawiam.

• mysia63 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 10:56
          macius, na mój gust to wszystkie Twoje wypowiedzi są z lekka mętne i się kupy nie trzymają, tak że w końcu nie wiem o co Ci chodzi i wole nie wnikać... ale wyjaśnij mi jedno: co to jest TREN pochwalny?
          • macius77 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 11:07
            mysia63 napisała:

> macius, na mój gust to wszystkie Twoje wypowiedzi są z lekka mętne i się kupy n
            > ie trzymają, tak że w końcu nie wiem o co Ci chodzi i wole nie wnikać... ale w
            > yjaśnij mi jedno: co to jest TREN pochwalny?
            >

Ano właśnie to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=445&w=50576595&a=50635310
            • mysia63 Re: Pękła mydlana bańka 02.11.06, 11:14
              fascynujące, zwłaszcza w porównaniu z chociażby encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3988966
    • leslaw_m Re: Pękła mydlana bańka 03.11.06, 00:48
      he,he,he
      szarik jesli cię wybiorą powinieneś mi podziękować,pierwszy ci proponowałem
      taką drogę kariery zamiast"porządków" na forum:)
      choć szczerze mówiąc ręki do tego nie dołożę;)
    • karmas2 Re: Pękła mydlana bańka 01.12.06, 20:35
      macius77 - Właściwy tok myślenia. Brakuje mi jeszcze /u Ciebie/ czynnego
      zaangażowania i pełnego zrozumienia kipieli politycznej powstałej z właściwego
      doboru osób. Powstały układ wypełnił założenia. Lekkość Twoich myśli /wyjazd do
      Irlandii/ strasznie osłabia. Jeśli jesteś odpowiedzialną jednostką, będziesz
      wiedział co dalej czynić. Młody człowiek winien mieć w sobie więcej
      przysłowiowej pary, a jest w Tobie wielki potencjał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka