Dodaj do ulubionych

Wybory Samorządowe

05.11.06, 02:52
Szanowni Państwo, chciałbym zabrać głos w dyskusji na temat zbliżających się
wielkimi krokami wyborów. Patrząc obiektywnie na kandydatów ja osobiście nie
zauważyłem osoby w 100% godnej sprawowania funkcji burmistrza. Chciałbym
skupić się właśne na tych osobach. Szczytem bezczelności dla mnie jest start
Pana Maciaka (osoby startujące w wyborach stają sie osobami publicznymi więc
mogę używac ich danych).Jak można składać jakiekolwiek obietnice
przedwyborcze jeśli przez ostatnie kilka kadencji miało się pozycję decyzyjną
w gminie i NIC sie nie zrobiło?. Mam pytanie do społecznosci Żychlina : czy
wiecie Państwo że istnieje w naszej gminie i mieście stanowisko osoby która
ma promować miasto + ściągać inwestorów? Na tym właśnie cieplutkim stanowisku
zasiada kandytat na burmistrza o którym mowa. To czy coś w tym kierunku
zrobił pozostawiam wyborcom. Kolejne dwie osoby czyli Pan Wołoszyn i Pan
Machtałowicz mieli już swoje szanse w przeszłości i niestety ewidentnie im
nie sprostali skoro nie zostali wybrani na kolejną kadencję. Pan Wencel, o
ile wystartuje, już pokazał na co go stać, a właściwie nie stać. To tylko
kilka przykładów ale są one dosć wyraziste. Najbardziej sensowną grupą osób
wydaje mi się Niezależna Inicjatywa Jakość i Rozwój. Może nie jest to idealna
kompilacja charakterów ale myślę że można dać im szansę.W tej ekipie są
przede wszystkim osoby, które nie są za bardzo powiązane z jakimś chorym
układem który trawił to miasto od ładnych kilku lat.Jestem pewien że, w razie
wygranej, nie uda im sie zrealizować w pełni programu który promują, ale mają
szansę cos zmienić. Najśmieszniejszą rzeczą w tym programie jest
postulat "tanie leki". Szanowni Państwo ceny większości leków są tzw. cenami
urzędowymi ustalanymi na szczeblu MZ i NFZ i nie widzę zbyt dużej szansy dla
samorządu na zmianę tych cen. Jest to technicznie awykonalne. W tym temacie
akurat mogę sie wypowiadać z czystym sumieniem gdyż znam ten mechanizm. Co do
darmowego internetu ..... hmmm bardzo dobry chwyt ale bardzo cieżki do
zrealizowania. Jeśli ( mam wielką nadzieję) nawet uda sie zrealizować jakiś
owtarty punkt dostępowy to na pewno nie będzie on obejmował swoim zasięgiem
wszystkich mieszkańców gminy.Znam w Polsce 2 gminy które coś takiego
wprowadziły przy współpracy UE ale były to gminy które mogły sobie pozwolić
na zainwestowanie w inwestycje sporych środków i dużego sztabu ludzi. Mimo
tych mankamentów program napisany jest dość logicznie i przystępnie. Mam
jednak nadzieję, że w następnych wyborach wystartują ludzie, którzy mają
teraz po 23-27 lat, ludzie mający perspektywy. Pokolenie które będzie za 4
lata pokoleniem dojrzałym nie jest obciążone doświadczeniami z lat komunizmu.
Dzisiaj obowiązuje jeszcze zasada : mam na ciebie haka z przeszłości więc
mogę tobą sterować.Trzeba to zmienić.Dość już Dyzmów w Żychlinie. Mam
nadzieję że moja wypowiedź nikogo nie uraziła ale takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • tr28 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 09:57
      Szanowny reformatorze na początku dzięki za poparcie mojego komitetu. Poruszyłeś
      temat "tanich leków" mówisz, że jest to nie wykonalne, ale muszę ci powiedzieć
      że jest to wykonalne propozycja tanich leków ma dotyczyć utworzenia samorządowej
      apteki. Apteką tą miałby administrować urząd sprzedając leki bez marży projekt
      ten powstał z myślą o osobach najbiedniejszych osób które podlegają MOPS - wi i
      nie tylko. Wydaja nam się, że jest to wykonalne i bardzo potrzebne naszej
      społeczności, której w większości się "nie przelewa".
      Druga sprawa dotycząca Internetu akurat tak się składa, że razem z p. Robertem
      jesteśmy w tej sprawie dobrze zorientowani i projekt "Internet dla wszystkich"
      jest wykonalny i nie wymagający dużych nakładów pieniężnych. W naszej szkole
      obecnie takim projektem zajmuje się p. J. Głuszcz. Projekt ten zakłada darmowy
      Internet dla wszystkich nauczycieli Zespołu Szkół w Żychlinie nawet tych, którzy
      mieszkają w okolicach Żychlina.
      pozdrawiam T.R.
      • wredziara Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 11:12
        panie tr dziwne trochę ,że niezastonowiliście się nad tym ,iż darmowy internet
        to przydalby się uczniom waszej szkoly(bo nie wszystkich na niego stać) tylko
        dla nauczycieli.Czy pan uważa ,że macie się czym chwalić przecież to jest dla
        Was wielki minus.
        • tr28 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 11:40
          Wredziara o czy ty mówisz w naszych założeniach jest to by Internet mieli
          wszyscy mieszkańcy gminy nie tylko nauczyciele i uczniowie ZS w Żychlinie.
          Kolega pracuje na projektem podłączenia nauczycieli po to by sprawdzić jak to
          będzie funkcjonowało w praktyce. Jeżeli nie masz o tym pojęcia to proszę cię nie
          wypowiadaj się w tym temacie. Projekt "Internet dla wszystkich" to projekt
          bardziej złożony. Odnoszę wrażenie, że w ogóle nie wiesz o czym piszesz.
          ps. może duża kawa od rana.
          pozdrawiam T.R.
          • mlodyalerealista Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 21:43
            oka oka ciekawe co na to powiedzą inni operatorzy gminni czy moze jestescie z
            nimi w układzie bo jak na razie internet za darmo to tylko urzad gminy ma ,to
            wiec nie wiem czy na 15 tys osób rozeslecie sygnał z a friko
            • kot9933 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 21:59
              mlodyalerealista napisał:

> oka oka ciekawe co na to powiedzą inni operatorzy gminni czy moze jestescie z
              > nimi w układzie bo jak na razie internet za darmo to tylko urzad gminy ma ,to
              > wiec nie wiem czy na 15 tys osób rozeslecie sygnał z a friko
              to znaczy ze taki co ma miesiac tez ma komputer a w domach gdzie rodzina liczy
              4 osoby sa 4 komputery ale glupawe myslenie
    • reformatorka1 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 10:07
      Żychlin nie stać na eksperymenty.
      Ten wariant już był parę dni temu przerabiany.
      Na plecach tej grupy chce wjechać do żychlińskiego ratusza człowiek z obecnych
      SLD owskich układów.
      Siedzi na liście do powiatu obok kierowcy
      • tr28 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 10:22
        To może ty nam podasz nieeksperymentalny sposób na zmiane sytuacji w gminie.
        • reformator1 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 11:52
          Widzę że to forum bardzo prężnie działa, odpowiedzi przychodzą bardzo szybko.
          Co do Apteki Gminnej to ,proszę wybaczyć, ale nie do końca znacie państwo
          zasadę funkcjonowania apteki i jej finansowania. Apteka zarabia pieniądze z 2
          źródeł : pierwsze jest to marża, która nie jest wcale taka duża, drugie źródło
          jest to refundacja NFZ. W jaki sposób chcecie Państwo przełożyć pieniądze które
          najpierw trzeba zainwestować a później otrzymuje sie ich zwrot na rabat dla
          pacjenta ?? Moim zdaniem wygląda to trochę tak : daj biedakowi rybe a zje rybę
          i nadal będzie głodny, ale daj mu wędkę to sam sobie ryb nałapie. Ca do
          internetu, szanowni Państwo chcecie zrealizować projekt darmowego internetu dla
          wszystkich ale pomysł ten zabije conajmniej 3 lub 4 firmy w regionie co
          spowoduje, że kilkanaście osób straci pracę, sytuacja z wędką i rybą też pasuje
          tu jak ulał. Jeżeli nie pomyśli sie w jaki sposób sciągnąć inwestorów oraz
          środki pomocowe i dotacje unijne i rządowe to nie mamy co marzyć że stworzymy z
          Żychlina krainę EL-Dorado. Co do internetu mam jeszcze jedno pytanko, gdyż
          także uważam sie z osobę kompetentną w tej gestii. W jaki sposób chcecie
          Państwo rozprowadzić sygnał po tak dużym obszarze nie ponosząc dużych kosztów
          instalacyjnych?? Tekst o próbach akurat na nauczycielach nie powinien się tu
          wogóle ukazać. Czy uważacie Państwo że do tego potrzebne są testy? Przecież
          połowa społeczeństwa wie w jaki sposób to zrealizować tak żeby to działało bez
          żadnych testów. Potrzeba jednak dużego wkładu finansowego. Ja rozumię że trzeba
          dążyć do obniżenia podatków oraz , co za tym idzie cen w regionie, ale nie
          można dawać społeczeństwu czegokolwiek za darmo. Moze to brzmi brutalnie ale z
          doświadczeń poprzedniej epoki widać dokładnie że do tego właśnie nasze całe
          społezeństwo jest przyzwyczajone. Jeśli sworzymy jasne zasady podatkowe oraz
          zaczniemy ściągać inwestorów to ani apteka gminna ani bezpłatny internet nie
          bedą potrzebne. Pozdrawiam
          • kot9933 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 12:10
            W zupelnosci sie z toba zgadzam , nie mozna dawac nic za darmo. Internet niech
            koztuje 20-25 zl a nie jak w tej chwili 45.- Iles ludzi straci prace ale iles
            ja zyska , bo ktos musi i ten tanszy obslugiwac. Co do apteki nie zabieram
            glosu, bo sie na tym nie znam.Natomiast co do utraty pracy ilus osob to jakos
            nikt sie nie martwil jak portugalczyk otwieral Biedronke czy otworzylo sie Polo
            w malej miescinie. Ile ludzi w handlu potracilo prace ile punktow sie
            pozamykalo ? to tez byly miejsca ptracy dla wielu mieszkancow. Skoro ma byc
            konkurencja , to w kazdej dziedzinie.
            • reformator1 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 12:36
              A czy uważasz że konkurowanie z gminą jest sytuacja zdrową ??? Przecież to jest
              ewidentny przykład dobijania przedsiębiorców na własnym terenie. Metodą ma być
              dumping , ale nie czysty dumping. Twój pogląd że ileś ludzi straci prace ale
              ileś (mniej) ja zyska jest żywcem wyjęty z ust jednego z dyktatorów : Śmierć
              jednego człowieka to tragedia, ale śmierć milionów to statystyka. Myślę że nie
              jest to dobre pole do pokazania jaka Rada Gminy ma być dobroduszna. Dla każdego
              człowieka z osobna utrata pracy to tragedia i trzeba temu zapobiegać a nie
              tworzyć jakieś chore układy. Przecież założę się, że jeśli bedzie internet
              gminny to napewno nie zatrudnicie Państwo wszystkich osób które przez was
              stracą pracę, chociażby z powodów osobistych urazów. Czy nie jest tak ?? Co do
              konkurencji na polu Polo Market - Biedronka itd. to są to przecież firmy
              prywatne i one mogą sobie pozwolić na operowanie cenami,lecz w granicach
              rozsądku, ale jeśli jedna ze stron byłaby gmina, której nie zależy na zysku,
              mająca bez wątpienia dużą przewagę nad przedsiębiorcą to już cos tu nie gra.
              Oczywiście konkurencja wśród przedsiębiorców prywatnych jest normalną sprawą.
              Dręczy mnie jeszcze jedna rzecz : Kto zyskał na wprowadzeniu do gminy dwóch
              dużych sklepów, czy gmina coś z tego miała czy osoba podejmująca ostateczne
              decyzje ? Widzę tu krytykę poprzednich władz, i bardzo dobrze ale ten przykład
              nie ma się nijak to próby przejęcia rynku przez gminę. Pozdrawiam
              • tr28 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 13:13
                Zgadza się Biedronka i Polo to firmy prywatne ale czy wiesz na 100% że
                odprowadzają one podatki do gminy. Postawiłem to pytanie na forum chcąc uzyskać
                odpowiedź o urzędników którzy mają dostęp do takich dokumentów i co i nic zero
                odzewu.
                • reformator1 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 13:57
                  Tego oczywiście nie wiem i myślę że mieszkańcy powinni mieć dostęp do tego typu
                  informacji. Jeśli firmy te nie odprowadzają podatków i nic im sie z tego powodu
                  nie dzieje to jest to ewidentne zaniedbanie ze strony władz i osób które
                  podpisywały zgodę na utworzenie tych sklepów na naszym terenie. Jeśli nie ma na
                  ten temat odzewu to znaczy że włodarzy miasta nie interesują pytania i obawy
                  mieszkańców i nawet nie zaglądają na fora tematyczne lub ktoś sporo zarobił na
                  tych inwestycjach i koledzy po fachu nie chcą go "wsypać".Jeśli w umowie nie ma
                  zapisu regulującego kwestie nie płacenia przez te podmioty podatków to firmy te
                  na pewno będą z tego korzystać. W poprzednim poście napisał Pan, że nie macie
                  zamiaru tym pomysłem odciagać ludzi od prywatnych przedsiębiorców ale logiczne
                  jest, że jeśli internet gminny ma być o 50% albo nawet o 100% tańszy niż inny
                  to ludzie pójdą do was. A czy nie lepszym pomysłem byłaby ścisła współpraca
                  działu IT UM, który powinien powstać, z lokalnymi przedsiębiorcami ?? Co do
                  działu promocji to się z Panem w 100% zgadzam. To jest poprostu idealne
                  stanowisko na przetrwanie "cięższych dni" i nie stracenie wpływów. Pozdrawiam
                • j502 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 20:10
                  młody człowieku poczytaj ustawe o samorządzie i o finansach publicznych Z Twoją
                  wiedzą nie uzdrowisz Gminy musisz się jeszcze dużo nauczyć
          • tr28 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 12:19
            Nie rozumiem o jaki tekst o nauczycielach nie powinien się znaleźć na tym forum.
            Fakt jest taki że projektem zajmuje się nauczyciel i oni jako pierwsi będą mieli
            możliwość skorzystania z tego projektu. Nikt nikogo nie będzie zmuszał do
            rezygnacji z innych usługodawców internetowych. Powtarzam jest to projekt który
            można zrealizować ponieważ uważamy że medium jakim jest Internet w obecnych
            czas jest bardzo potrzebny w różnych dziedzinach życia od poszukiwania pracy
            czy inwestorów na promocji kończąc.
            Zgadzam się z tobą w 100% że trzeba obniżać podatki i przyciągać inwestorów oraz
            motywować ludzi do pracy odchodząc od "czy się siedzi czy się leży...." niestety
            tak obecnie dzieje się w naszym urzędzie może nie we wszystkich działach ale w
            tym najważniejszym PROMOCJI ma to miejsce.
            • realista133 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 14:34
              Włączyli mi wreszcie interet, bo tu i ciekawy post powstał w międzyczasie.
              Mówiliśmy o tym już od miesięcy a co można zrealizować poprzez wybory.
              Trzeba wyrwać gminę z uładów partyjno-rodzinno-kolesiowskich, ponieważ ten
              nieformalny układ zawłaszył sobie gminę we wszystkich dziedzinach jej
              działalności.
              Nowy, miejmy nadzieję uczciwy burmistrz poparty mądrą Radą Miasta musi dokonać
              oceny ubiegłego niechlubnego okresu panowania wspomnianego układu i od zaraz
              nanieść korekty w następujących obszarach:
              1/ Korekta decyzji podjętych na szczeblu gminy niezgodnie z prawem lub na
              granicy prawa a niezgodnych z interesem społecznym mieszkańców
              2/Analiza i ewentualna korekta stanowisk utworzonych po 2002r. pod kątem
              konkretnych osób za zaslugi dla tamtego ukladu
              3/ Zmniejszenie kosztow utrzymania burmistrza i jego najbliższego otoczenia
              oraz Rady Miasta adekwatnie do pozycji naszej gminy w rankingu gmin
              4/ Gruntowna analiza podatków od poszczególnych podmiotów oraz dokładne
              przyjrzenie się udzielanym ulgom podatkowym
              i inne
              Taki jest mój osobisty pogląd na nową rzeczywistość żychlińskiej samorządności
              po wyborach
              • dinozaur48 Re: Wybory Samorządowe 05.11.06, 21:00
                Reformatorze piszesz to co chcesz osiagnąć czyli mącić w naszych mózgownicach.
                Co do aptek i internetu nie masz rozeznania. W Polsce wiele się dzieje tylko nie
                w Żychlinie. A dlaczego ? Bo tacy jak ty albo są niedouczeni albo chcą osiągnąć
                jakiś cel w tym co robią.
                Mam siostrę w Łodzi, która kupuje leki nie po takiej cenie jak w Żychlinie czyli
                znacznie taniej i to dużo taniej a nawet niektóre leki po 1 groszu. Jak oni to
                robią to się dowiedz i nie pisz głupot.
                A internet ?
                Poczytaj dziennik internetowy i się dowiedz jak jesteś niedo................
                di24.pl/15068,1.html
                di.com.pl/news/14940,0.html
              • wykalaczka1 Re: Wybory Samorządowe 06.11.06, 20:08
                realisto 133 myslisz pozytywnie , ktos taki jest potrzebny i trzeba miec
                nadzieje ze spoleczenstwo dokona wlasciwego wyboru.
                • edmurphy Re: Wybory Samorządowe 06.11.06, 23:24
                  Poruszyliście tyle ważkich tematów, że nie wiem do którego sie odnieść. Masz
                  rację Realisto, sprawy przez Ciebie wymienione powinny byc przez nowego
                  burmistrza i radę "prześwietlone". Polo i Biedronka również. I powinny być
                  bardzo jasno i czytelnie podane do publicznej wiadomości, aby skończyć z
                  niedomówieniami, plotkami i wątpliwościami. Tania apteka to jest dobry pomysł na
                  żychlińską biedę, ale nie będę się w tym temacie wymądrzał, bo sie nie znam na
                  aptekach. Wiem jedno na zychlińska biedę najlepszym lekiem jest praca dla
                  mieszkańców gminy. I to jest główne zadanie rady i burmistrza. Cała reszta może
                  przestać być istotna, gdy tej pracy nie będzie i miasto odpłynie w niebyt. Na
                  internet "idą" w najbliższych latach spore środki unijne więc na pewno będzie
                  można sporo zrobić w tym zakresie. Bez internetu raczej nie da się już żyć więc
                  sprawa jest warta zachodu.
                  • sezonnawladze Re: Wybory Samorządowe 08.11.06, 19:03
                    Hej tr28, a Ty co zamierzasz robić. Ty konkretenie... Piszesz co inni chcą
                    zrobić. A Ty masz jakis pomysł czy chcesz sie tylko doczepić??? Bo cały czas
                    promujesz ten komitet.. hmmm moze masz takie polecenie, ale swoich pomysłów to
                    widze, ze Ty nie masz. Więc może najwyższy czas zareklamowac samego siebie.
                    Jesli masz jakis pomysł choć nie wielki to przedstaw go. I nie pisz ze poznamy
                    go w swoim czasie.Bo czas juz nadszedł. Bo ludzie bez własnych twórczych
                    pomysłow nie nadają sie do rządzenia
                    • jasnooswiecony Re: Wybory Samorządowe 09.11.06, 09:07
                      Panie Tomaszu R.
                      Mam pytanie w związku z pana deklaracją pod kątem nauczycieli ZS w Żychlinie.
                      Do kogo mam zgłosić akces na darmowy pilotażowy internet.
                      Do pana czy do wspomnianego przez pana J. Głuszcza?
                      Pozdrawiam.
                      • tr28 Re: Wybory Samorządowe 09.11.06, 12:12
                        Pojektem osobiscie zajmuje sie p. Janusz więc proszę o kontakt z nim.
                    • tr28 Re: Wybory Samorządowe 09.11.06, 12:36
                      Dla mnie i dla mieszkańców w moim okręgu najważniejszą sprawą, jaką trzeba się
                      zająć jest projekt podłączenia węzła energii cieplnej do bloków. Dla mnie jest
                      to sprawa priorytetowa, którą trzeba się zająć od razu. Obecnie próbuję
                      ustalić, z których funduszy strukturalnych możemy skorzystać, sprawdzam
                      dokumentację wniosków z ochrony środowiska oraz rozwoju inicjatyw lokalnych.
                      Fakt jest taki, że projekt taki musi przedłożyć gmina, ponieważ będzie on miał
                      rację bytu. Kolejną sprawą jest utworzenie placów zabaw dla najmłodszych. Wiem,
                      że jest to w gestii spółdzielni "Wspólny Dom" no, ale cóż sprawę muszę się
                      zająć osobiście, ponieważ nie ma zainteresowania spółdzielni tą sprawą. Dla
                      mnie to wielki wstyd, gdy przyjeżdża rodzina z poza Żychlina z małymi dzieci i
                      nie mają gdzie wyjść ze swoimi maluchami, podejrzewam, że nie tylko dla mnie.
                      Wraz z moimi kolegami doszliśmy do wniosku ze utworzenie samorządowej apteki to
                      projekt, który może pomóc wielu ludziom, których nie stać na leki w zwykłych
                      aptekach. Jak wiesz w moim okręgu mieszka wiele osób starych i ubogich, więc
                      pomoc taka jest im potrzebna. Następna sprawa to wygląd i estetyka mojego
                      okręgu, gdy nadal tak będzie to będziemy pływać w brudach trzeba się tym zająć,
                      ponieważ jest o okręg, który wita osoby przyjeżdżające lub przejeżdżające przez
                      nasze miasto. Jak pisałem w swoich ulotkach wyborczych uważam, że wszyscy moi
                      kontrkandydaci mają szczytne cele, lecz zapominają o rozpoczęciu porządków na
                      swoim terenie. Gdyby każdy radny dbał o swój okręg we właściwy sposób
                      wysłuchując problemów i pomysłów swoich wyborców Żychlin wyglądałby całkiem
                      inaczej.
                      pozdrawiam T.R.
                      • sezonnawladze Re: Wybory Samorządowe 09.11.06, 23:10
                        Nie ineteresuje Cie moja opinia , ale jednak napisze. Śliczne plany - szczerze
                        bardzo fajne. Jesli Cie wybiorą mam nadzieję ze Ci sie uda. Tylko zeby to
                        zrobić trzeba mieć doświadczenie w pracy społecznej. A bez urazy nie ufam
                        ludziom, których nagłe pomysły i chęc zmiany na lepsze nachodzą tylko i
                        wyłacznie w okresie kampani wyborczej... Pracujesz w szkole hmm robisz tam
                        jakies akcje społeczne. Nidy nie słyszałem o ani jednej akcji w któej bys
                        uczestniczył. A mam w rodzinie wsród sąsiadów duzo dzieciaków i oni nigdy o
                        Tobie nie mówili. MOze to bez podstawny wniosek , ze nic dla nich nie robisz
                        społecznie ...
                        • edmurphy Re: Wybory Samorządowe 10.11.06, 01:23
                          Faktycznie sliczne plany! Sporo do zrobienia panie Tomku na tym Waszym osiedlu,
                          tak, jak zresztą w całym naszym grodzie. Dostrzega pan problemy mieszkańców.
                          Proszę mi jednak odpowiedzieć na pytanie co pan dotychczas zrobił, aby te
                          bolączki załatwić? We wszystkich wymienionych przez pana sprawach można podjąć
                          działania nie będąc radnym. Nie ma zakazu interweniowania we władzach
                          spółdzielni, naciskania na UG czy na radnych, aby sprawami się zajęli. A jeśli
                          pan radnym nie zostanie to zostawi pan te sprawy samym sobie? I następne cztery
                          lata będzie się pan wstydził przed swymi gośćmi brzydkiej "wjazdówki" do miasta
                          i braku piaskownicy?
                          • tr28 Re: Wybory Samorządowe 10.11.06, 07:11
                            Czy cos robie spolecznie? Nie wiem czy spolecznie ale od dluzszego czasu
                            przygotowuje sie do przejecia swojego bloku na wlasnosc wspolnoty mieszkaniowej.
                            Pracuje nad statutem oraz dokumentacja budzetowa. Powiedziales ze sam nie bedac
                            radnym moge realizowac swoje projekty wiec pytam z kim do kogo mam sie zglosis
                            jak obecne radne nigdy i nigdzie sie z nami mieszkancami nie spotkaly. Jezeli
                            chodzi o place zabaw fakt jest taki ze teren nalezy do spoldzieli i to ona
                            powinna zadbac o to miejsce jezeli utworzymy wspolnote bede probowal przejac
                            ten grunt na wspolnote mieszkaniowa. Innym rozwiazaniem moglo by byc przejecie
                            tego terenu przez urzad i z odpowiednich funduszy rozwoju incjatyw lokalnych
                            probowac utworzyc taki plac. Sezonnawladze zarzuca mi ze nie pracuje na rzecz
                            spoleczenstwa prosze o wkazanie mi przynajmniej 2 osob w obecnej radzie ktore
                            pracuja na rzecz spoleczenistwa. Jezeli nie wejde do rady to bardzo bym sobie
                            życzy by weszla tam osoba z ktora bedzie mozna wspolpracowac i realizowac
                            projekty dotyczace mojego okregu.
                            pozdrawaim T.R.
                            • bj_r Re: Wybory Samorządowe 10.11.06, 08:53
                              Szanowny p. Tomku, to czy ludzie z pana okręgu wyborczego pana rozumią będzie
                              świadczyć o ich kulturze osobistej, wiedzy o gminie, itp. Pytam więc teraz
                              krytykantów. Co takiego bzdurnego jest w kampanii wyborczej p. Tomka, ażeby tak
                              zaciekle krytykować jego i jego kolegów program wyborczy. Czytałem ten program
                              wiele razy i znam go doskonale. Myślę, że jest bardzo dobry. Ja i moi bliscy w
                              naszym okręgu postawiliśmy na ludzi młodych którzy myślą twórczo i rozwojowo. A
                              o to chyba każdemu chodzi.
                              Pozdrawiam wszystkich i życzę trafnego wyboru ludzi do samorządu.
                            • edmurphy Re: Wybory Samorządowe 11.11.06, 01:33
                              Udzielił Pan takiej nieco wymijającej odpowiedzi. Doceniam Pana zainteresowanie
                              problemami osiedla i chęć pracy w radzie, aby te problemy załatwić. Wspólnota
                              mieszkaniowa? Czemu nie, ale i w spółdzielni dużo mozna załatwić ze zmianą
                              zarządu włącznie, jeśli źle rządzi. A radni nie są zamknięci w jakiejś szklanej
                              kuli i niedostępni dla przeciętnego żychliniaka. Zgadzam się z tym, że sami
                              powinni znaleźć sposób na kontakt ze swoimi wyborcami. Ale jeśli jest ważna
                              sprawa do załatwienia to z każdym z radnych mozna się skontaktować: spotkać na
                              ulicy, wykonać telefon, złożyć wizytę w domu. Proste, zwykłe sposoby. Urząd
                              gminy też nie jest niedostępną twierdzą. Przejęcie terenu od spółdzielni nie
                              jest konieczne dla uzyskania środków z zewnątrz, spółdzielnia może to zrobić
                              sama. trochę aktywności spółdzielcy! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka