Dodaj do ulubionych

Na święta choinki tylko w doniczkach !!

11.12.06, 17:22
Ej, ludki, nie wygłupiajcie się z ciętymi choinkami na Wigilię. :-) Zróbcie
coś dobrego i kupcie raczej żywe w doniczkach, bo po świetach można je
przesadzić, czy to gdzieś w parku czy nawet pod balkonem. :-) Moim zdaniem
szkoda jest czcić Boże Narodzenie bezsensownym wycinaniem drzewek. Ich jest i
tak coraz mniej ... :-)
Obserwuj wątek
    • nett1980 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 11.12.06, 17:31
      niestety , nigdy mi sie nie przyjmowaly i musial byc male takie ok 0,7 m. Rok
      temu po swietach wiec tak okolo styczniowch mrozow, nasza cieta posluzyla do
      rozpalania w kominku, z tego co wiem to wycinaja np.te pod kablami wysokiego
      napiecia .
      • cedryk2006 obawiam sie ze nie 11.12.06, 17:42
        jezeli bylaby to kontrolowana wycinka - to jeszcze ok, ale mam wrazenie ze będą
        ciąć jak popadnie i gdzie popadnie. Poza tym, moze dobrze byloby pomyslec jak
        cos zmienic dookola siebie ? Nie gdzies tam daleko ale wlasnie na wlasnym podworku.
        • lavinka Re: obawiam sie ze nie 11.12.06, 17:43
          A ja jak co roku obawiam sie o moje choinki na działce.. ;-/

lav
          • cedryk2006 Re: obawiam sie ze nie 11.12.06, 17:50
            niestety ... :/ mnie w tamtym roku jedna wycieli. ehh. :/ bue.
            • nett1980 Re: obawiam sie ze nie 11.12.06, 18:56
              O przygodnych meneli nie kupuje, tylko w wyznaczonych miejscach .Wiec wasze
              panny zielone w mojej chacie nie staly ;>
              • lavinka Re: obawiam sie ze nie 11.12.06, 19:10
                No moje napewno nie, bo jak do tej pory się uchowały ;-) Domek sąsiada je
                zasłania....

lav
    • nickowski Ekologiczna choinka... 11.12.06, 19:10
      Która choinka jest najbardziej ekologiczna?

Z pewnością nie choinka ścięta, której ostatecznym i tragicznym przeznaczeniem
      (już po świętach) jest śmietnik, ani nie ta sztuczna z plastiku (chyba, że masz
      już taką w swoim domu) Jeżeli jednak dopiero planujesz ja zakupić to pamiętaj,
      że plastik rozkłada się w ziemi dopiero po kilkudziesięciu lub nawet kilkuset
      latach. Ponadto jeżeli sztuczną choinkę spalisz, do atmosfery dostaną się
      trujące opary.. Z pewnością dobrą alternatywą są żywe drzewka w donicy, ale
      wymagają one starannej pielęgnacji. Należy je często podlewać i zapewnić im dużą
      ilość światła. Nie powinno się też wieszać na młodych, delikatnych gałązkach
      ciężkich ozdób. Szkodzą mu świece, lampki elektryczne oraz popularne ostatnio
      sztuczny śnieg i brokat, które zatykają aparaty szparkowe przez co roślina nie
      może oddychać. Bez dostępu powietrza choinki żyją tylko kilka tygodni; potem
      usychają. Dobrym rozwiązaniem są też wszelkiego rodzaju stroiki, np. z jemioły,
      szyszek, gałązek, suszonych kwiatów i owoców. Choinki i stroiki wykonane z
      wikliny, lub ze słomy, itd... A najlepsza jest po prostu żywa choinka przed
      naszym domem przystrojona w biel śniegu, bo to ona przecież jest prawdziwym
      symbolem życia...
    • evonka a ja w tym roku 11.12.06, 19:13
      robie choinkę z patyczków. odpowiednio powiazane ze sobą tworzą awangardową-
      choinkę, na ktorej zawieszam tradycyjne ozdoby i swiatełka...
      • cedryk2006 pochwalam choc pewnie bedzie wygladala 11.12.06, 20:42
        strasznie ;P
        • evonka Re: pochwalam choc pewnie bedzie wygladala 12.12.06, 09:44
          będzie wyglądała pięknie..
          • cedryk2006 wiem ;-* 12.12.06, 21:10
    • al_ Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 11.12.06, 20:44
      Tylko widzisz. Choinki na święta sadzone są w miejscach, z których i tak
      zostaną wycięte ( pod drutami wysokiego napięcia )... Więc przestańmi
      pieprzyć :D
      • lavinka Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 11.12.06, 20:53
        U nas w domu jest za ciasno na choinkę,więc wsadzamy gałązki jodłowe lub sosnowe
        do wazonu.Pachnie tak samo. Mniej się sypie.

lav
      • arch5 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 23:35
        al_ napisał:

>...Więc przestańmi pieprzyć :D

A solić możemy?

• ixtlilto Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 11.12.06, 21:30
      Ja w zeszłym roku dostałam piękną choinkę w doniczce; dbałam o nią, podlewałam,
      nie miała za ciepło, dałam jej czas na aklimatyzację... ale jakoś tak mi
      marniała. Gdy już padła do końca powstało podejrzenie, że może to nie do końca
      była choinka w doniczce... i niestety :( okazało się, że ktoś uciął czubek
      jakiejś choince, wsadził w doniczkę i obsypał ziemią.
      • cedryk2006 Buuuu :/ 11.12.06, 21:40
        to bylo dranstwo. :/
      • longeta Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 11.12.06, 22:09
        ixtlilto napisała:

> Ja w zeszłym roku dostałam piękną choinkę w doniczce; dbałam o nią, podlewałam,
        >
        > nie miała za ciepło, dałam jej czas na aklimatyzację... ale jakoś tak mi
        > marniała. Gdy już padła do końca powstało podejrzenie, że może to nie do końca
        > była choinka w doniczce... i niestety :( okazało się, że ktoś uciął czubek
        > jakiejś choince, wsadził w doniczkę i obsypał ziemią.

Przy kupnie choinki,zawsze trzeba wymacać korzeń;-)
        Obcinanie czubków,to czesta praktyka handlarzy świątecznych bez zasad.
        • cedryk2006 Barbarzyństwo. 12.12.06, 16:38
          Nie umiem sobie wyobrazic ogromu goryczy, ktora musiala splynac na panią
          Ixtlilto, gdy po kilku miesiacach pielegnowania ukochanego drzewka, okazalo sie
          ze zostala tak ordynarnie oszukana. Fe :/
      • zamek Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 00:05
        To w takim razie może ktoś wie o sprawdzonym miejscu, gdzie dostanie się taką
        choinkę bez, za przelistnieniem, lipy? Bo ja też jestem w tym roku
        zainteresowany drzewkiem do przyszłorocznego wysadzenia w ogrodzie.
        • nickowski Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 12:19
          Tylko w zakładach ogrodniczych. Nie na targowiskach i nie w kwiaciarniach - no
          chyba, że dadzą gwarancję.

• cedryk2006 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 16:39
          Mysle ze trzeba isc do TRACZA kolo artdomu po prostu ... :-)
    • arch5 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 18:01
      Tylko choinek Wam żal?

www.wege-swieta.wegetarianie.pl/pliki/plakatkarp_5.jpg
      • cedryk2006 TAK. Tym też trzeba się zając. 12.12.06, 18:35
        Trzeba ludzi uświadomić, ze te święta wcale nie musza być tak barbarzynskie dla
        zwierząt ... eh. :/
        • literka_m nie pitolcie 12.12.06, 21:22
          choinki na sprzedaz na swieta sadzone sa specjalnie po to zeby je sciac. pomijam
          zwykle zlodziejstwo i "szara strefe" ktora niestety dotyczy nie tylko choinek.

• cedryk2006 To kup w doniczce i przesadz. 12.12.06, 21:31
            Zrob cos dla otaczajacego cie swiata, bo jak do tej pory tylko czepiesz pelnymi
            garsciami. Zjadasz zwierzeta i rosliny, pijesz wode, zanieczyszczasz wszystko,
            zajmujesz tereny od zawsze zamieszkale przez zwierzeta. Posadz jedno glupie
            drzewko i sie nie wymadrzaj ze sa specjalnie po to sadzone zeby je wyrżnąć.
            Macie strasznie przedmiotowy stosunek do swiata.
            • lavinka Re: To kup w doniczce i przesadz. 12.12.06, 21:41
              Te nie z doniczek nigdy się nie przyjmują. No chyba,że je kupić samemu w szkółce
              i wsadzić zaraz do ziemi. Inaczej korzenie obumierają i sadzenie nic nie da.

lav
            • literka_m Re: To kup w doniczce i przesadz. 12.12.06, 21:54
              > Zrob cos dla otaczajacego cie swiata, bo jak do tej pory tylko czepiesz pelnymi
              > garsciami. Zjadasz zwierzeta i rosliny, pijesz wode, zanieczyszczasz wszystk

na tym polega wlasnie zycie, czy Ci sie to podoba czy nie. najekologiczniej
              byloby umrzec i sie rozlozyc, pod warunkiem, ze nie masz blomb z amalgamatu.

> Posadz jedno glupie
              > drzewko i sie nie wymadrzaj ze sa specjalnie po to sadzone zeby je wyrżnąć.
              > Macie strasznie przedmiotowy stosunek do swiata.

akurat jesli chodzi o choinki to masz przyklad idealnej ekologicznej gospodarki.
              sadzisz i scinasz. tak samo jak z trawa, pszenica i marchewka. wiec sie nie
              wymadrzaj jakims pseudoekologicznym gadaniem ktore w rzeczywistosci jest zwyklym
              belkotem
              • cedryk2006 poszerz sobie horyzont 13.12.06, 12:09
                choć troszkę.
                • mni.mni.mni Re: poszerz sobie horyzont 13.12.06, 17:27
                  Nie da rady :(
                  Na razie nic z tego, nie da rady, bo to nie chce się uczłowieczyć, ten typ tak ma
                  :(

• literka_m Re: poszerz sobie horyzont 13.12.06, 20:13
                  cedryk, z calym szacunkiem, ale odnies sie merytorycznie do moich argumentow a
                  nie tylko belkoczesz cos o tysiacach wycinanych choinek.

powiedz mi, czym te wycinane choinki roznia sie od wycinanej marchewki od
                  wycinanych burakach, kartoflach, salacie i tysiacu innych nie wspominajac.
                  poszerz sobie horyzonty i mysl logicznie a nie bezmyslnie powtarzasz to co
                  wciskaja smarki z pseudoekologicznych organizacji
      • lavinka Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 12.12.06, 21:40
        Ja się zastanawiam kto zrobił to upiorne zdjęcie...

lav
        • uerbe Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 13.12.06, 00:46
          lavinka napisała:

> Ja się zastanawiam kto zrobił to upiorne zdjęcie...

Też zauważyłaś piksele? Złe światło, mała rozdzielczość i dodatkowo mocno skompresowane do jotpega... a później powiekszone.
          • lavinka Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 13.12.06, 11:43
            I ta ryba wyglądała na molestowaną ;-))))
            • cedryk2006 szkoda tej rybki - bidusi. 13.12.06, 12:11
              niby swieta bozego narodzenia - powinnismy sie cieszyc, swietowac, ale od kuchni
              to wyglada fatalnie, setki tysiecy choinek wyrżniętych w pień, karpie męczone w
              transporcie i nieumiejetnie zabitane, okaleczane etc.
              • nett1980 Re: szkoda tej rybki - bidusi. 13.12.06, 13:11
                Eh swieta moga byc piekne i bez karpia , sa orzechy a jak dla mnie mak ,
                makowce , kluski z makiem , mleko z maku(zalewa sie ziarenka maku wrzatkiem tak
                mniej wiecej 1/3 maku a 2/3 wody , odstwia sie na jakis czas , potem blenderem
                miksuje i to biale mleko jest idealnym konglomeratem wapnia i magnezu w
                idealnych proporjcach, a maku zmiskowanego mozna uzyc do Pieguska).
                • literka_m Re: szkoda tej rybki - bidusi. 13.12.06, 20:16
                  > mak ,
                  > makowce

meczyciel roslinek

> kluski

Twoje kluski sa z kopalni czy (nie daj Bog) wycietej w pien pszenicy ?

;)
                  • nett1980 Re: szkoda tej rybki - bidusi. 13.12.06, 22:23
                    dobra juz wytrzyj pianke z kacika , przez wiele lat nie jadlam ryb , ostanio
                    zaczelam jesc ,ale i tak w swieta nie jem szynek i tym podobnych , a i do ryb
                    w wigilie mnie specjalnie nie ciagnie , po prostu kocham potrawy z maku .
                    Jesli dla ciebie swiezo skoszona laka ,to to samo co ubojnia cielat ,
                    podziwiam .. Staram sie jak najmniej szkodzic srodowisku ,ale do ekologa mi
                    daleko..
                  • uerbe ... 14.12.06, 13:35
                    literka_m napisał:

> > mak ,
                    > > makowce
                    > meczyciel roslinek

Ja bym raczej powiedział, że opiumista.
            • mni.mni.mni Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 15.12.06, 11:19
              lavinka napisała:

> I ta ryba wyglądała na molestowaną ;-))))

Głodnej chlebek na myśli...
        • dziad_borowy Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 13.12.06, 13:18
          Tylko wegetarianie sa zdolni do takiego okrucienstwa.
          Dzierżżż!!!
          • jelonek72 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 13.12.06, 14:43
            u mnie od zawsze - czyli od 7lat są doniczkowe choinki i z tych wszystkich
            przyjęła się tylko jedna, kupiona u znajomych - inne kupowane na rynku miały tak
            pokaleczone korzenie ,ze nie dawały rady :(
            kto ma miejsce w którym można kupić dobre choinki w doniczkach ?
            • cedryk2006 Re: Na święta choinki tylko w doniczkach !! 14.12.06, 14:58
              a moze w polrosie u gałkiewiczow albo w traczu - oni sie chyba zajmuja roslinami
              doniczkowymi ...
    • mni.mni.mni Bez choinki? 14.12.06, 13:10
      Nie może być po prostu bez choinki? Przecież to nie są święta adorowania choinek.
    • cassani ale przy produkcji giną setki zwierząt!!!!!! 15.12.06, 11:33
      chyba
    • aaa202 Guano prawda 15.12.06, 14:02
      żadna z choinek w doniczce, które hodowałam na balkonie, nie przetrwała do
      wiosny. To ściema z tymi drzewkami w donicach. Za stare to do sadzenia, za
      młode na cięte.
      • cassani i tu sie zgadzam 15.12.06, 14:09
        jedna choinka pomimo prób reanimacji najpierw przybrała kolor złoty, potem
        brązowy, a potem ołysiała.
        • primitivo bo nie wystarczy bezmyslny zakup... 17.12.06, 18:17
          by cieszyc oczy zielonym drzewkiem okragly rok nalezy spelnic 3 warunki 1;
          zwrocic uwage na to by system korzeniowy przerastal bryle a tym samym otwory w
          doniczce (czesto trafiaja sie cwaniacy sprzedajacy "swiezo" przekopane do
          doniczek drzewka, te nie maja zadnych szans) 2; choinka w warunkach domowych (z
          dala od zrodel ciepla) stac moze max 10 dni (nie wolno dopuscic do
          rozhartowania rosliny /widocznych oznak wzrostu/ co przysparza dodatkowego
          klopotu), w tym czasie nalezy ja systematycznie lecz umiarkowanie podlewac 3;
          jesli po tym nie uda sie wkopac drzewka do gleby(z powodu zamarzniecia) nalezy
          przeniesc je w miejsce osloniete od wiatru, zabezpieczyc korzenie przed
          przemarznieciem owijajac doniczke materialem przepuszczajacym powietrze np
          plotnem lub wloknina, jezeli doniczka stac bedzie na podlozu betonowym
          dodatkowo izolujemy ja ustawiajac na styropianie, nie zapominajac o
          podlewaniu...mam nadzieje ze nie pohamuje to Waszych ekologicznych ciagotek
          • cedryk2006 Nie! Dzięki za cenne uwagi!! 17.12.06, 18:20
            No i co łyso wam ? Niedowiarki. Odrobine chęci i macie dobry uczynek na swoim
            koncie. Dobrze pan primitivo wam napisal. Do roboty, do roboty, podnieś dupe
            krolu złoty!!! Do szpadli marsz, budujemy nowy dom, choinkowy nowy dom
            lalalallalalala
            • lavinka Re: Nie! Dzięki za cenne uwagi!! 17.12.06, 18:27
              Chyba pora na rutinoscorbin ;-p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka