Dodaj do ulubionych

Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadziła...

27.02.07, 18:08
900 zł netto.

900 to my pani damy, ale brutto - powiedział. - Nie przeszkadza?

- Jeśli jest szansa na podwyżki i awanse...

- Jest. A przyjdzie pani do pracy w sobotę, jak trzeba będzie? Zostanie pani
czasem po godzinach?

- Nie ma problemu.

myślicie i że taki będzie efekt della w łodzi mieście nowych technologii i
raju dla inwestorów ?

www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3944486.html
Obserwuj wątek
    • nakole Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 27.02.07, 18:16
      ...nie ma co liczyć na miłosierdzie pracodawcy.
      Tutaj, w Polsce jest taniusia siła robocza. Żadnych sentymentów, taśma to
      taśma.
      Będzie identycznie jak to opisano w tym reportażu.

....ponury malkontent...
      • axx611 Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 00:38
        Bedzie tak samo bo inaczej byc nie moze. Wiadomo ze kapitalizm na swiecie a w
        Polsce w szczegolnosci ma morde wilka,nieprawdaz?
        • excentrix Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 09:45
          Pan Premier będąc ostatnio w Irlandii powiedział aby Polacy tam pracujący
          rozważyli poważnie opcję powrotu do kraju. Jaaaasne...Już widzę te pełne
          autokary wracających radośnie rodaków.
          • aneta.k-a Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 09:49
            excentrix napisał:

> Pan Premier będąc ostatnio w Irlandii powiedział aby Polacy tam pracujący
            > rozważyli poważnie opcję powrotu do kraju. Jaaaasne...Już widzę te pełne
            > autokary wracających radośnie rodaków.

Zapomniałeś dodać że to przez Pana Premiera Polacy mało zarabiają. To Pan
            Premier stworzył pokolenie 1200zł.
            • excentrix Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 09:54
              Acha! Zapomniałem dodać że to przez Pana Premiera Polacy mało zarabiają. To Pan
              Premier stworzył pokolenie 1200zł.

:)
            • uerbe Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 10:37
              aneta.k-a napisała:

> Zapomniałeś dodać że to przez Pana Premiera Polacy mało zarabiają...

Może źle rozumuję, ale wydaje mi się że jeśli ktoś nie przyczynia się (świadomie i celowo) do poprawienia pewnego stanu rzeczy, to można śmiało mówić, że po części jest winien.
              • aneta.k-a Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 11:27
                uerbe napisał:

> aneta.k-a napisała:
                >
                > > Zapomniałeś dodać że to przez Pana Premiera Polacy mało zarabiają...
                >
                > Może źle rozumuję, ale wydaje mi się że jeśli ktoś nie przyczynia się (świadomi
                > e i celowo) do poprawienia pewnego stanu rzeczy, to można śmiało mówić, że po c
                > zęści jest winien.

Mógłbyś sprecyzować w jaki sposób się przyczynił?
                • uerbe Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 12:30
                  aneta.k-a napisała:

> Mógłbyś sprecyzować w jaki sposób się przyczynił?

Wyjaśnie łopatologicznie - zgodnie z polskim prawem nieudzielenie pomocy ofierze wypadku jest karalne. To, co robi obecny rząd jest nieudzieleniem pomocy.
                  • aneta.k-a Re: Kaczy armagedon 01.03.07, 13:15
                    Mam do ciebie prośbę: nie odwracaj kota ogonem tylko napisz konkretnie dlaczego
                    obecny rząd odpowiada za niskie płace w naszym kraju.

uerbe napisał:
                    > Wyjaśnie łopatologicznie - zgodnie z polskim prawem nieudzielenie pomocy ofierz
                    > e wypadku jest karalne. To, co robi obecny rząd jest nieudzieleniem pomocy.

nie "udzielają pomocy"
                    gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3934480.html?skad=rss
                    przez obecnie rządzących ludzie wyjeżdżają
                    praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74938,3422702.html
                    zarobki maleją
                    gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,3799560.html
                    praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3911615.html
                    czarne myśli Polaków
                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3824280.html
                    Ktoś tu kiedyś o tym pisał: uszyjcie sobie Kacze kukiełki, zacznijcie wbijać w
                    nie igły, a może co niektórym ulży.
                    • uerbe Re: Kaczy armagedon 01.03.07, 18:42
                      aneta.k-a napisała:

> Mam do ciebie prośbę: nie odwracaj kota ogonem tylko napisz konkretnie
                      > dlaczego obecny rząd odpowiada za niskie płace w naszym kraju.

Dlatego, że mimo obietnic o ułatwieniu zakładania DG nic w tym temacie nie zrobił. Formalności do załatwienia są nadal takie same, obciążenia fiskalne i socjalne tak samo wysokie (i przy becikowych i innych takich nie sądzę, by spadły) a dodatkowo ostatnio posłowie wpadli na pomysł sankcji przeciw firmom jednoosobowym - i w myśl ochrony pracowników będą karać ich samych. Czy to wyczerpująca odpowiedź?

> Ktoś tu kiedyś o tym pisał: uszyjcie sobie Kacze kukiełki, zacznijcie wbijać w
                      > nie igły, a może co niektórym ulży.

Nie pitol - czy zmiana wizerunku władz przyczyni się do ich skuteczności?
    • brite Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 10:30
      > 900 to my pani damy, ale brutto - powiedział. - Nie przeszkadza?

"Chociaż nie mam doświadczenia w pracy w przemyśle elektronicznym, to nie boję
      się wyzwań."

No cóż, pracownik niewykwalifikowany nie ma atutów, którymi mógłby na wstępie
      przekonać do wyższej gaży.
      Znam osoby z podobną pensją pracujące nie na hali montażowej, tylko umysłowo w
      biurze, od których dodatkowo wymaga się myślenia i zaangażowania (oraz
      oczywiście pracy w soboty i w nadgodzinach i bycia dostępnym pod komórką).

Ech, zielone trawy Kentu kuszą...
      • lavinka Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 12:26
        W każdym razie Anglia to na pewno lepiej niż Irlandia.
        lav
        • djo4 Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 13:14
          ale pensje beda rosly!
          bo frajerow chcacych pracowac za taka kase jest coraz mniej.
          co do DELLa to przeciez nie porownywajmy tej firmy fo takiego Oriona (znal ktos
          ta firme wczesniej?), DELL daje mocny impuls do rozwoju regionu w jakim
          inwestuje, np. wspolpracuje z miejscowymi uczelniami i wspoltworzy z nimi
          kierunki po jakich absolweci sa zatrudniani w min. jej fabryce. Dobrym
          przykladem jest Limeric, pytanie na ile sukces tego miasta zalezal od Della.
          Msle ze znacznie. A warunki pracy w DELLu w Limeric, takze te placowe sa
          swietne (rowniez na stanowiskach niskich) a my (PL) bedziemy w perspektywie 10
          lat zrownywac sie z Irlandia. Potrzeba nam tylko dobrych reform jak najszybciej.
          • uerbe Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 18:44
            djo4 napisał:

> a my (PL) bedziemy w perspektywie 10 lat zrownywac sie z Irlandia...

To sobie żyj 10 lat za tysiąc netto i miej nadzieję.
            • lavinka Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 21:05
              Tysiąc złotych netto przy 600netto to Kanada. ;-)
              Poza tym trzeba też oddolnej inicjatywy. A skoro mało komu chce się walczyć o
              cokolwiek, to i nie dziwota,że ich tak traktują...
              lav
              • louen Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 21:51
                za tysiąc złotych netto to dziś w Łodzi mało kto chce podejmować pracę... tym
                bardziej, że o pracę obecnie wcale nie jest już tak trudno...
                • lavinka Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 21:54
                  Ale te telewizory nie są montowane w Łodzi ;-p
                  lav
                  • lavinka tzn chyba nie są 01.03.07, 21:55
                    z artykułu wywnioskowałam,że pracownice są głównie z małych wiosek...
                  • louen Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 22:32
                    co w niczym nie zmienia faktu, o którym pisałem...
        • louen Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 01.03.07, 21:51
          a niby czemu???
          2200 euro w Irlandii za pracę we firmie remontowo-budowlanej to mało???
          krajobraz brzydszy??? Irlandczycy mniej gościnni???
          • lavinka co się tak nerwujesz? 01.03.07, 21:56
            Miałam na mysli opiekę zdrowotną. Jak masz dzieciaka chorego na astmę albo inne
            przewlekłe schorzenie to Irlandię odradzam. Służbę zdrowia mają gorszą niż my...
            niestety...
            lav
            • louen Re: co się tak nerwujesz? 01.03.07, 22:29
              a kto sie nerwuje?
              "Jak masz dzieciaka chorego na astmę..." a jak nie masz??
              służba zdrowia to tylko jeden z kilku czynników z tzw. grupy "za i przeciw"...
              • lavinka nadmiar pytajników 02.03.07, 14:44
                >"???"
                mnie zmylił ;-D
                • louen Re: nadmiar pytajników 02.03.07, 22:46
                  takie moje kaprycho z tymi pytajnikami... (kropek też czasem stawiam aż 3)
                  poprostu nie należy wyciagać pochopnych wniosków...
                  • lavinka Re: nadmiar pytajników 02.03.07, 23:46
                    Widzisz, interpunkcja w necie nabiera symbolicznego wymiaru... i z oczywistych
                    względów jest często nadinterpretowna. Nadmiar pytajników i wykrzykników jest
                    oznaką irytacji i wnerwienia :)
                    lav
                    • louen Re: nadmiar pytajników 03.03.07, 00:24
                      lavinka napisała:

> Widzisz, interpunkcja w necie nabiera symbolicznego wymiaru...
                      > i z oczywistych względów jest często nadinterpretowna.
                      > Nadmiar pytajników i wykrzykników jest oznaką irytacji i wnerwienia :)
                      > lav
                      "jest na pewnej polanie dom, który ma jeno izbę małą, ale okien wiele"
                      i z każdego widać co innego...
                      Amen
    • negest Jakie to miasto nowych technologii??? Montownia 01.03.07, 14:22
      klocków z użyciem taniej siły roboczej, i tyle.
    • leslaw_m Re: Z tym wynagrodzeniem to pani trochę przesadzi 02.03.07, 12:46
      rząd sprowadzi wkrótce z za granicy pracowników po 400 netto i wszyscy będą
      zadowoleni:/
      tak zbudujemy 4 zsrr.
      takze kto zyw niech pakuje walizki,bo tu wszystko padnie z powodu zerowych
      wpływów do budzetu z podatków
    • aaa202 Przeczytałam tekst. 03.03.07, 00:03
      właśnie tak, w podręcznikach, z których mnie uczono w podstawówce, wyglądał
      kapitalizm.
      • lavinka Re: Przeczytałam tekst. 03.03.07, 00:15
        A czytałaś Żeromskiego? Ten to opisywał kapitalizm... po przeczytaniu jednej z
        książek prawie zostałam Komunistką ;-)
        lav
        • aaa202 A wiesz że 03.03.07, 00:20
          na Wieczorowym Uniwersytecie Marksizmu i Leninizmu (czy jak to się tam zwało)
          Żeromszczak był wałkowany na wszystkie strony? Właśnie pod tym kątem.

To żaden wstyd być komunistką. Ani onanistką. I żadną inną istką.
          Wstyd to kraść - jak mówią.
          • lavinka Re: A wiesz że 03.03.07, 10:11
            Się nie dziwię.Był przekonujący.A swoją drogą,paskudne to były warunki pracy...
            ale jak się tak naczytałam o tym pracującym plebsie i tej "romantycznej"
            szlachcie to i tak cud,że mamy niepodległość....oczywiście licząc,że w jego
            książkach było choć ziarnko prawdy...
            lav
            • djo4 ha ha ha ha 03.03.07, 12:08
              ktos tu napisal ze na zielonej wyspie maja gorsza opieke medyczna niz my.
              a to psikus!!!!!!!!!!
              wiekszej bzdury nie slyszlem dlugi czas.
              • lavinka Re: ha ha ha ha 03.03.07, 12:23
                Wiedzę swą czerpię od znajomych,którzy mieszkają tam od pól roku do dwu lat i
                mają małe chore dzieci. Na przykład alergolog Irlandzki a Polski to przepaść.
                Rodzina mojej znajomej dziecko na leczenie przywozi do Polski,bo w Irlandii
                leczenie miejscowego konowała skończyło się wizytą w szpitalu...
                lav
                • gray Re: ha ha ha ha 03.03.07, 13:01

cud, że tam w ogóle jeszcze są ludzie...
                  • lavinka Re: ha ha ha ha 03.03.07, 15:55
                    Ich tam za dużo jeżdzi robić aborcję do Wielkiej Brytanii i efekty już są :)
                    lav
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka