Dodaj do ulubionych

Stowarzyszenie Chorych na boreliozę.

24.03.07, 17:28
Bolą cię stawy, kości, mięśnie, sztywnieje kark? Masz zawroty głowy,
zaburzenia równowagi? Zapominasz się, jesteś bardzo nerwowy? Lekarze mówią,
że nic ci nie jest, a ty uważasz, że zaraz upadniesz i zemdlejesz?
Sprawdź, czy nie masz boreliozy! To groźna wieloukładowa choroba
odkleszczowa. Nieleczona lub niewłaściwie leczona może dać tragiczne skutki.
Nasze Stowarzyszenie powstało z myślą o osobach chorych na tą chorobę, które
sa ignorowane przez lekarzy, lub nie mogą znaleźc właściwego lekarza.
Zapraszam na stronę stowarzyszenia
www.borelioza.org
Zapraszam na forum Borelioza, dla tych którzy chca więcej dowiedzieć się o
tej chorobie.
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
Obserwuj wątek
    • aaa202 Czyli jak? Sama mam sobie tę chorobę rozpoznać 24.03.07, 18:15
      i do stowarzyszenia przystąpić?
      Bo mam parę objawów. Na przykład zapominam się. Serio. Często.

• nakole Re: Czyli jak? Sama mam sobie tę chorobę rozpozna 24.03.07, 21:17
        ...jeśli zakażony kleszcz miał Ciebie w swojej mocy, to mógł pozostawić
        pamiątkę. ;)
        Wystarczy badanie krwi w laboratorium.
        • wawan1 Re: Czyli jak? Sama mam sobie tę chorobę rozpozna 25.03.07, 13:08
          nakole napisał:
          > Wystarczy badanie krwi w laboratorium.
          GDyby to było takie proste jak myslisz, nie było by tylu tragedii i dramatów.
          Obecnie nie ma - powtarzam - nie ma badania które jest wiarygodne w 100%, gdyz
          w późniejszym okresie testy serologiczne typu ELisa, trochę lepiej, ale też
          niedoskonałe Western Blott wychodzą negatywnie, mimo trwającej infekcji. Na tę
          chwilę najczulszym jest badanie kodu DNA bakterii czyli PCR, a szczególnie PCR
          real time, dostępny tyko w niewielu laboratoriach w kraju.
          • nakole Re: Czyli jak? Sama mam sobie tę chorobę rozpozna 25.03.07, 17:22
            ...postęp w diagnostyce laboratoryjnej boreliozy w ciągu ostatnich 10-15 lat
            zdecydowanie polepszył sytuację. Doszedł do tego rozwój diagnostyce
            molekularnej, o czym piszesz. Podstawowym badaniem laboratoryjnym pozostaje
            test met.Elisa czy się nam podoba czy nie. Prócz tego istotne jest badanie
            kliniczne. Doskonałych testów nie ma i pewnie nie bedzie, ale to co jest
            wystarcza. Ważne, aby osoby ukąszone przez kleszcza w odpowiednim czasie
            zgłosiły się do lekarza i podreślam, w odpowiednim czasie miały wykonane
            badania lab. Zbyt wcześnie wykonane badanie od momentu ukaszenia nie ma sensu,
            gdyż organizm nie wytworzył jeszcze przeciwciał ( podobnie zresztą w przypadku
            innych infekcji np. HIV) i wynik jest wtedy ujemny. Nie zawsze też pojawia się
            charakterystyczny rumień i nie każdy kleszcz jest zakażony. Jednak mimo, że
            wyniki badań lab. mogą czasem być nie jednoznaczne lepiej chyba podjąć leczenie
            niż zlekceważyć sytuację i czekać na przyszłe konsekwencje ewentualnego
            zakażenia.
            • wawan1 Re: Czyli jak? Sama mam sobie tę chorobę rozpozna 26.03.07, 08:09
              Ciesze się, że się zgadzamy w kilku kwestiach. Stąd pomysł Stowarzyszenia na
              akcje edukacyjne, nie tylko dla pacjentów. Na miesiąc maj szykujemy akcję
              platakową, ulotkową, a w późniejszym okresie również materiały dla służb
              medycznych, oparte na artykułach medycznych, opublikowanych w ostatnim czasie,
              w prasie polskiej, jak i anglojęzycznej.
              W temacie tej choroby w postaci chronicznej jest wiele ciekawych rzeczy, a tym
              argumentów przemawiających za trudami dagnostyki różnicowej w przebiegu innych,
              cięzkich chorów reumatologicznych, oraz neurologicznych.
              Chetnych zapraszamy do współpracy w różnych płaszczyznach, również -
              merytorycznej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka