hubar 01.04.07, 19:06 Tyle sie mówi, o ochronie życia po naturalną śmierć. Mam pytanie i może ktos mi odpowie: co to jest naturalna smierć? Czy jest jakaś inna oraz czy i w tym przypadku, także to życie ma być chronione? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:16 Jak Cię ktoś zastrzeli, to nie będzie naturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
trollomsmierc Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:22 Smierc, wystepuje , kiedy obumrze pien mozgu .Z takiego punktu widzenia , kazda smierc jest naturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:32 No dobra, taka też była moja pierwsza myśl. Ale wytłumacz mi w takim razie, co mają na myśli Ci, którzy twierdzą, że trzeba chronić życie po "naturalną śmierć"? Czyli życie człowieka, który zginie tragicznie, nie zasługuje na ochronę? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:34 No właśnie o to chodzi. Że państwo polskie powinno Cię chronić przed zastrzeleniem itd. dopóki Ty nie umrzesz ze starości. Bo jeśli chodzi o jakieś tam choroby śmiertelne, to też powinno chronić Cię w czasie takie choroby. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:38 hubar napisał: >Czyli życie człowieka, który zginie tragicznie, nie zasługuje na ochro > nę? A to będzie jeszcze życie, jak już zginie? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:42 Taaaa, nie ma to jak zrozumiec temat. Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 01.04.07, 19:48 hubar napisał: > Taaaa, nie ma to jak zrozumiec temat. Nie ma to jak umieć się wysłowić z sensem - mógłby rzec ktoś równie zgryźliwy ... A temat rozumiem. Spokojna Twoja rozczochrana. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 01.04.07, 19:50 Wycofać? Ale z czym tu polemizować, jak ktoś nie wie do czego służą przecinki i najwidoczniej nie zna zdań złożonych. Odpowiedz Link Zgłoś
oto_nowy_login Re: Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 01.04.07, 19:53 hubar napisał: > Wycofać? Ale co lub kogo? Bo nie wiem - przyznam się bez bicia - do czego to się odnosi. > Ale z czym tu polemizować, jak ktoś nie wie do czego służą przecinki i > najwidoczniej nie zna zdań złożonych. Z takimi też można polemizować, a nie od razu ich skreślać? Uważasz, że nie mają prawa głosu? No wiesz... Tak czy siak - dlaczego do mnie o tym piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:48 ...Hubar, ONI chcą władzy, chcą przede wszystkim namieszać w rozumie tym, którym jeszcze nie namieszali, chcą powiększyć swój elektorat. To tylko polityka. ONI mają tę cała ochronę życia poczętego, napoczętego i zgasłego w 4L. ONI chcą byc świętsi od papieża. Wymyślają problemy i sami w nich grzęzną. Oczywiście, że życie człowieka zasługuje na ochronę tak jak życie każdej żywej istoty na tym padole. Kresem tej ochrony jest śmierć człowieka bez względu czy nastąpiła z przyczyn naturalnych czy była gwałtowna. Po co rozdrabniać sprawę jak czynią to nawiedzeni pseudopolitycy w garniturkach czy sutannach? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:58 Bo ja mam wątpliwości. Dlatego pytam i próbuję zrozumieć tych tak bardzo pewnych siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 21:13 yavorius napisał: > Jak Cię ktoś zastrzeli, to nie będzie naturalna. Celna odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 19:36 ...tyle się mówi o bo to ideologia się tego zrobiła i polityka z wyciągania kopyt. Mozna tu m.in. poczytać o zjawisku śmierci (ktos sie napracował) pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amier%C4%87 Odpowiedz Link Zgłoś
evonka wypowiadał się na ten temat 01.04.07, 19:43 pan Safjan, były prezez Trybunalu Konstytucyjnego.właśnie w kontekscie paradoksu, jaki występuje w tym pojęciu... nie pamietam gdzie była ta wypowiedź, wiec nie podam linku, ale tłumaczenie było bardzo trafne. obnażajace ogromny brak precyzji tego określenia w obecnych czasach. bo czy naturalne jest umieranie przez wiele lat, kiedy maszyna oddycha za człowieka? czy naturalna jest z drugiej strony śmierć, która nastepuje w wyniku odłączenia od aparatury? czy naturalną jest wreszcie smierć w wyniku niepodłączenia do respiratora? czy zatem życie człowieka, ktory został zabity(czyli umarł teoretycznie nienaturalnie) ma być mniej chronione niż zycie tego co umarł ze starosci..? pytań można by mnozyć dziesiątki. obnażają swietnie słabośc tego określenia. dla mnie osobiscie o slogan, którym łatwo się manipuluje... śmierć to śmierć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: wypowiadał się na ten temat 01.04.07, 19:48 No właśnie o to mi chodzi, że zastanawiam się czy ci wszyscy zabici, mieli liczyć na mniejszą ochronę? Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: wypowiadał się na ten temat 01.04.07, 19:55 ...tak, komplikować może precyzjne okreslenie jeśli w proces umierania wmiesza się tzw. służba zdrowia z humanitarnym NFZ z całą tą maszynerią. Wtedy spory mogą byc natury prawno-medycznej i będą w tej naszej rzeczywistośći coraz większe. Jesli kojtniesz na boku to sprawa jest prosta jak zimny trup. Śmierć naturalna ma miejsce wtedy gdy nie jest gwałtowna i nie jest wynikiem przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka casus 01.04.07, 21:43 ulegasz wypadkowi. jesteś na skraju śmierci. w zasadzie lekarze stwierdzają, że marne twoje szanse, że jesteś jedną noga na tamtym swiecie. ale w szpitalu intubują Cię i postanawiają spróbować, może respirator pozwoli Ci powrócić do normalnego zycia. dzieje się inaczej. leżysz w śpiączce 10 lat. odżywia Cię maszyna. pytanie brzmi: kiedy śmierć byłaby naturalna: 1) gdyby pozwolono Ci umrzeć w karetce? 2) gdyby nie podłączono respiratora? 3) gdyby podjęto decyzję, że 10 lat pod respiratorem wystarczy i zdecydowano Cię odłaczyć 4) gdybyś pod respiratorem dożyła swoich dni, ile by ich nie było.. 20, 30 lat.. choc wiadomo, ze maszyny maja wymienne baterie. to naprawdę nie takie proste jak się wydaje.. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: casus 01.04.07, 23:28 ...to co opisałas to odwlekanie momentu śmierci "naturalnej" przy pomocy wiedzy i techniki medycznej, albo jej nadejśćie przez brak stosowania takich technik ratowania życia. Śmierć naturalna to śmierć nie będąca wynikiem działania przestępczego, ani śmierć gwałtowna. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka no własnie 02.04.07, 07:46 dlatego też uważam, że jesli się używa jakiegoś pojęcia, to należałoby się jego wyjaśnienie, żeby nie było możliwosci niewłaściwej interpretacji... Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:22 Może naturalna śmierć to taka, w której nikt z ludzi "nie pomógł" schodzącemu dostać się do Raju? I, że nie ma w tym żadnej wielkiej filozofii? Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:25 ..i o tym pisałem wyżej. Wg mnie to taka właśnie śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:28 No ok. Więc się pytam czy osoby, które nie miały szcześcia i ktoś im pomógł zejść, w czasie życia nie mogą liczyć na ochronę ze strony Państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:31 Hubarze, ale co ma piernik do wiatraka? Póki żyjesz to państwo bije się o Ciebie i chroni Ciebie, kocha Ciebie i wszystkich, ktorzy moga zwlec zadek z łożka w dzniu wyboroów Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:34 A skąd państwo ma wiedzieć, w jaki sposób dana osoba zejdzie z tego świata ? Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 07:57 no właśnie. więc może trzeba zrobić tak, że wszyscy są domyślnie chronieni a jak ktoś umrze nienaturalnie to rodzina płaci odszkodowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 08:39 ...za to, że państwo już nie może dalej jej chronić? Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 14:27 nie, nie - za to, że państwo chroniło a obywatel nie wywiązał się z umowy i umarł nienaturalnie - wywrotowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 20:34 Jeżeli wykluczysz morderstwa i tragiczne w skutkach wypadki, to tak, możesz (i chyba powinieneś) liczyć na państwo. Chodzi o to, żeby ustawodawstwo nie przewidywało np. kary śmierci lub eutanazji. I to chyba wszystko na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 21:14 Ja myślę,że im zależy na podatnikach,bo inaczej nie mieliby za co paluszków na imprezy kupować ;-) lav Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 21:45 ...raczej parówek, które ktoś potem skrycie pożera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 21:49 A no tak, zapomniałam....przecież Kwaśniewski wraca do polityki ;-) Albo to żart tv ;-) lav Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 01.04.07, 23:13 ...Nieszczęsna Ojczyzna, jak mawiał książę do Wokulskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
cassani jest piękny czerwcowy poranek 02.04.07, 12:19 leżysz sobie na łące, dookoła ćwierkają gołębie, krowy delikatnie bujają się na łanach złotego zboża, słońce miło pieści Twoje nozdrza a lekki wietrzyk muska Twą dłoń. Wtem z nieba spada wygięty w literę L gwóźdź - taki malutki, ale niestety pechowo uderza Cie w oko, w szoku biegniesz na oślep i uderzasz głową w krowę, która przestraszona ucieka. Soisz, rozglądasz się dookoła i przy próbie wyciągnięcia gwoździa wypływa Ci oko. Niestety, na drugie oko też juz niewiele widzisz i zaczynasz biegać w kółko brocząc obficie krwią. Po dwóch godzinach dostajesz ataku serca, w koronerzy w dwa dni póżniej stwierdzają śmierć z powodu wykrwawienia się. To jest nienaturalna śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Dla jasności 02.04.07, 12:22 Gdyby ten gwozdz byl wygiety nie w L - jak Longeta, tylko w Y - jak Yavorius wtedy ta smierc bylaby naturalna. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek72 każda śmierc jest naturalna :) 02.04.07, 12:25 kto zyje ten umrze , nie da się inaczej a można umrzeć na miliony sposobów : - z braku powietrza - bo np wpadniesz do wody a pływać nie potrafisz - z powodu utraty krwi - bo nadziałes się na cosik , albo ktos przesterzlił ci cosik - z powodu zatrzymania akcji serce - bo za dużo wiagry i za mało panieniek itd Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: każda śmierc jest naturalna :) 02.04.07, 12:26 Nie jestem przekonany czy jesli za duzo viagry to ilosc panienek ma znaczenie. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: każda śmierc jest naturalna :) 02.04.07, 12:37 Generalnie to nie jest naturalne jeśli ktoś ci coś przestrzela. Chyba że żyjesz w Bronxie albo innym Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka czy to wogóle jest adekwatne słowo? 02.04.07, 12:30 czy "śmierć" nie jest takim pojęciem jak "życie" na przykład? albo "choroba" czy "ból"?? albo "istnienie"? albo "nieistnienie"?? czy mozna ją łaczyć wogóle ze słowem "naturalna"? czy to słownikowo jest dobre?? mam wątpliwości. i wydaje mi się, że dlatego własnie powstaje paradoks.. może byc godna śmierć, nagła, sprawiedliwa, oczekiwana, ale naturalna??? Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 12:39 Nie wiem jak Wy, ale ja nie zamierzam umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek72 yavorku 02.04.07, 12:44 oczywiście ,że nie jest naturalne ,że ktos ci coś przestrzela , ale my nie mówimy tu o strzelaniu , tylko o umieraniu , a juz smierc w wyniku postrzału jest jak najbardziej naturalna :) nienaturalne byłoby gdyby ci ktoś strzelił w łeb a ty być wciąż chodził i nadawał :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: yavorku 02.04.07, 12:52 Eee tam nienaturalne. W tylu filmach juz to widzialem. Dzierżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Naturalną śmierć... 02.04.07, 21:38 ...to miała moja ciotka. Zmarła w wieku 98 lat podczas poobiedniej drzemki. Przynajmniej głodna na tamten świat nie odeszła... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
breblebrox Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 20:58 Fakt, umieranie, jako proces długotrwały, to nałóg - podobnie jak jedzenie i spanie. Powinni tego zabronić. Odpowiedz Link Zgłoś
glock9 Re: Kiedy śmierć nie jest naturalna? 02.04.07, 20:51 Tu masz wyjaśnione: www.kryminalistyka.fr.pl/forensic_przyczyny.php www.kryminalistyka.fr.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=617 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś