Dodaj do ulubionych

Hilton kupił działkę

IP: *.eranet.pl 04.04.07, 19:32
Fajnie, może Paris przyjedzie do Łodzi na otwarcie, to pozna w końcu fajnego
łodzianina i się ustatkuje ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Widzewiak Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:41
      Architektura Hiltona jest ok, ale jesli chodzi o kolorystyke, to czy starano sie ja dopasowac do
      pobliskiego otoczenia czyli Centalu 1???
      • yarro Re: Hilton kupił działkę 04.04.07, 19:49
        Nie. Raczej do kilku innych Hiltonów, np w UK.
      • rybawanda ale brzydkie gó.. 05.04.07, 22:40
        • Gość: 4kzych1 niezły "gargamel"... "pogratulować" Łodzi!!! IP: *.aster.pl 06.04.07, 00:45
    • brite Re: Hilton kupił działkę 04.04.07, 20:48
      Wszystko fajnie, tylko z tej wizualizacji wyziera szkaradztwo, szkaradztwo! Ten
      klockowaty potworek nie pasuje w tym miejscu, wygląda jak jeden wielki żart.
      Gdyby takie cuś stanęło obok Philipsa na Piłsudskiego/Kilińskiego, to można
      przeboleć, ale nie tutaj, pomiędzy secesją kamienicy Dejczmana a Pietryną, ech :/
      Projekt ponoć ma być jeszcze zmieniony, więc trzymam kciuki...
      • ww_lodz Re: Hilton kupił działkę 04.04.07, 20:57
        brite napisał:
        > nie pasuje w tym miejscu

e! e!! e!!!
      • skodabodzio Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 09:53
        Wszystko fajnie, tylko z tej wizualizacji wyziera szkaradztwo, szkaradztwo! Ten
        > klockowaty potworek nie pasuje w tym miejscu, wygląda jak jeden wielki żart.

A dlaczego nie pasuje? Przeciez po sasiedzku sa bloki i wiezowce

Gdyby takie cuś stanęło obok Philipsa na Piłsudskiego/Kilińskiego, to można
        > przeboleć, ale nie tutaj, pomiędzy secesją kamienicy Dejczmana a Pietryną,
        ech
        > :/

A tutaj jest kosciol wiec tez by pewnie nie pasowal. zawsze w centrum znajdzie
        sie jakas kamienica czy cos w tym stylu ale to nei powod by z centrum pelnego
        blokow robic skansen
    • hubar Hilton kupił działkę 04.04.07, 21:15
      Mam nadzieję, że ta wizualizacja to tylko propozycja, a nie zatwierdzony projekt.
      To coś jest BASKUDNE!!!!!
    • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 00:20
      Hm. Ludzie, czy wy się z kimś na rozumy pozamienialiście? Co wam się w tym
      Hiltonie nie podoba!? Ta działka musi mieć coś wyraźnego, nowoczesnego, innego.
      Coś co przytłumi przeciwległy Central, skrzyżowanie i trasę WZ oraz pobliskie
      wieżowce i manhatan. Coś so przykuje uwagę, co nie jest stonowane ani grzeczne.
      Co nie jest szkłem refleksyjnym ani klinkierem.
      • geograf Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 00:53
        Do tego kształtu i kolorów faktycznie ciężko będzie się przyzwyczaić.
        Ale jak już się przyzwyczai- myślę, że polubi. Intrygująco-niepokojący budynek.
        Bardzo dobrze, że powstanie w tym miejscu "inna" architektura, niż klocek a'la warszawski Hilton...
      • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 11:30
        yarro napisał:

> Ta działka musi mieć coś wyraźnego, nowoczesnego, innego.
        > Coś so przykuje uwagę, co nie jest stonowane ani grzeczne.

Zgadzam się - ale ten klockowaty projekt przy klockach Manhattanu nieopodal nie
        będzie ani inny ani nowoczesny, będzie po prostu brzydki.
        • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 11:39
          po prostu za bardzo ta wizualizacja kojarzy mi się z epoką minioną.
          • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 12:30
            A tego nie rozumiem. Możesz rozwinąć?
            • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 12:48
              Od urodzenia opatrzyły mi się w Łodzi bloki, klocki, prostopadłościany i
              wszelkie budowle z ich użyciem. Blok, w którym mieszkam - kloc z klockami.
              Manhattan, lata 70-te - mniejsze klocki na większych klockach. Mam już dość
              klocków w Łodzi. A ta wieża wygląda jak pomnik wystawiony klockom.
              Powtórzę jeszcze raz - jestem za odważną architekturą, ale w tym miejscu
              przydałoby się coś z harmonią, nawet o podobnej bryle (z grubsza) ale o innym
              detalu.
              Poza tym te nieregularnie rozstawione okna na fasadzie - wywołują u mnie niemal
              fizyczny ból. Obok Philipsa mogą sobie takie stać, obok Pietryny - oh, please, no!
              • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 13:09
                Czy widziałeś rzeźby Kobro? Na pewno tak.

Mi zatem Hilton przywołuje na myśl nawiązanie do tej stylistyki.
                • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 13:23
                  yarro napisał:

> Czy widziałeś rzeźby Kobro? Na pewno tak.

Widziałem.
                  Odpowiem dyplomatycznie: wolę Buonarrotiego.

Tak, nie lubię sztuki współczesnej. Szanuję, ale nie lubię.
                  • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 13:26
                    > nie lubię sztuki współczesnej.

Oczywiście nie całej, bo to za szeroka rzecz, tylko w takiej formie.
                  • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 13:53
                    A ja lubię. Zarówno sztukę dawną jak i współczesną.

Tylko, że teraz nie stworzymy w Łodzi drugiej secesji. Możemy tworzyć
                    współczesnie i świeżo.

Na pocieszenie - ciesz się, że nie zamówili projektu w Future Systems u Jana
                    Kaplickiego ;)
                    • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 13:55
                      www.future-systems.com/
                      • brite Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 14:07
                        heh, czy ja wiem? Niektóre projekty są ciekawe i ładne :)
                        Natomiast projekt Hilton Łódź jest brzydki.
                        • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 14:15
                          Ja nie mówię, że są brzydkie czy złe. Są czasem cudowne nawet! :)

Chodzi o to, że są zupełnie nietradycyjne :)
                          • Gość: buszujacy w zbożu Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:15
                            Koledzy przejdźcie do rzeczy, płata wam się zacięła? wstęp też ma swoje granice.
                            Moglibyście rozwinąć waszą myśl, lub jak wolicie każdy niech rozwinie swoją.
                          • hubar Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 21:29
                            Świeże? Są jak te pseudonowoczesne klocki z lat 70. i tak samo będą odbierane za
                            lat kilka. Czemu musimy znów taie szkaradztwa budować?
      • Gość: jaja Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:26
        arcyQ..dzieło arcyTektury.
        to wygląda jakby się artysta zainspirował polską "architekturą" przemysłową z lat 60 i 70 tych zeszłego
        wieku. koszmar / nieporozumienie.
        • geograf Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 23:34
          Architekturą przemysłową? Mieszkalną - zrozumiałbym taki argument.
          O jakiej fabryce/fabrykach myślisz? Konkret!
        • Gość: iti Re: Hilton kupił działkę IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:14
          To prawie Central III :)
          Mówię prawie bo trochę gorszy ..
      • Gość: iti Re: Hilton kupił działkę IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:15
        > Hiltonie nie podoba!? Ta działka musi mieć coś wyraźnego, nowoczesnego,
        innego.

Dlaczego przytłumić ? A nie lepiej harmonijnie wkomponować ?
        • yarro Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 16:45
          W CO WKOMPONOWAĆ?

W Red Tower?
          Czy w Central? (obojętnie I czy II)
          Może w SDMy, albo w te klocki po wschodniej stronie Kośiuszki?

A może w Trasę WZ?
          • hubar Re: Hilton kupił działkę 07.04.07, 13:23
            A co będzie nabliżej tego kopca paskudnego? Central, Red Tower czy SDM? A może
            jednak nieco bardziej zabytkowe budynki?
            • skodabodzio Re: Hilton kupił działkę 10.04.07, 08:07
              10 pietrwoy klocek
              • geograf Re: Hilton kupił działkę 10.04.07, 11:12
                Jaki klocek? O czym ty piszesz?
                • yarro Re: Hilton kupił działkę 10.04.07, 16:15
                  Pewnie o tym biurowcu z Dom Bankiem na parterze.
                • skodabodzio Re: Hilton kupił działkę 10.04.07, 18:28
                  O 10 pietrowym klocku z lat 70tych, ktory bedzie najblizej tego wiezowca. jak
                  widac niektorzy chyba nie zdaja sobie sprawy co tam sie znajduje... :D
                  • geograf Re: Hilton kupił działkę 11.04.07, 18:43
                    Raczej niektórzy nie nadążają za Twoim lotnym umysłem ;-)
                    Albo po prostu mogą zapomnieć. Nie bywam tam codziennie.
    • Gość: kocham łódź A basen??? Basen musi być już w hotelu o standardz IP: *.toya.net.pl 05.04.07, 01:10
      ie 4 gwiazdek (takie są wymogi), tyle żę w naszym Hiltonie ma go nie być...
      Ktoś coś wie na ten temat?
      • Gość: misiek Re: A basen??? Basen musi być już w hotelu o stan IP: *.echo.com.pl 05.04.07, 09:45
        Z tego co słyszałem Hilton ma prowadzić łódzki hotel pod szyldem Holiday Inn, a
        to są hotele 3 gwiazdkowe. Zresztą łódzki hotel jest tylko dodatkiem do
        biurowca który ma tam stanąc, i tak napawde nie jest brane pod uwage czerpanie
        z niego jakichkolwiek zysków. Poprostu postawienie hotelu było warunkiem
        dostania zgody na biurowiec
        • geograf Re: A basen??? Basen musi być już w hotelu o stan 05.04.07, 14:23
          Działka została sprzedana pod hotel 5*. Myślisz, że tak po prostu uruchomią 3* i będzie spokój?
    • el-042 Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 09:11
      Hilton z tej wizualizacji podoba mi się o wiele bardziej niż ten.
      Ten pierwszy ma klasę, ten drugi ze względu na dziwny detal jest nieco
      infantylny.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • ww_lodz Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 10:56
        Jakie trzy gwiazdki? Jaki Holiday Inn? O co chodzi? :/
      • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 12:29
        Ale to jest ten sam! Tylko jeden w dzień, a drugi w nocy :) Buhahahaha!
      • Gość: Darek Re: Hilton kupił działkę IP: *.devs.futuro.pl 05.04.07, 12:30
        Pokaż swój projekt dla tego miejsca.
    • tome.k Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 15:44
      Mnie też się nie podoba ten projekt. Podobnie jak brajtowi przypomina mi coś z
      poprzedniego okresu.

I w ogóle jak to się mówi: "ni to przypiął, ni przyłatał"
      • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 15:48
        Wszystkim się kojarzy z tymi latami 70tymi. O rany.

Z której strony?

Poza tym, w tym miejscu musi być jakaś dominanta, a dominanta nie nawiazuje do
        charakteru tylo go tworzy - czyli to do niej potem trzeba przypinać.
        • tome.k Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 15:51
          Ale czemu musi?
          • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 16:41
            Bo jest dziura, pustka aż wieje!

Trzeba to wypełnić.
        • geograf Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 15:57
          To znacyz widzisz... mnie również nieco trąci 70-tymi ten budynek za sprawą "tego czegoś" ;-) na dachu.
          Przypomina mi to nieco wieżowce przy warszawskim PKP Powiśle. Ale tylko nieco :-)
          • yarro Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 16:40
            Ok, czyli i mnie wypada chyba przyznać, że przypomina mi to trochę design lat
            70tych, ale w tym najlepszym wydaniu :)
            • huann Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 21:38
              yarro napisał:

> Ok, czyli i mnie wypada chyba przyznać, że przypomina mi to trochę design lat
              > 70tych, ale w tym najlepszym wydaniu :)
              >

toż to wygląda po prostu jak przerośnięty dawny kiosk ruchu! <lol>
              • yarro Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 16:46
                Huann, może goloneczki :)?
                • huann Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 21:02
                  no pewnie! :D
        • hubar Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 02:35
          Yarro, a słyszałeś kiedyś o poszanowaniu okolicy? Pewni znamienic oryginalni,
          też byli niekomporomisowi, odważni i nonszalancy... i co im wyszło? Idzie sie
          Pietryną, ogląda piękne kamienice, aż tu co jakiś czas kloc, brzydal, plomba aż
          boli. To samo będzie z tym czymś!
          Niech stawiają takie klocki, ale nie w centrum, nie w sąsiedztwie zabytków.
          Do cholery jasnej, to coś ma być nową wizytówką Łodzi? Taki nic?
          • yarro Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 16:51
            Ależ Hubar, ochłoń. Wszyscy ekscytujecie się tak, że tracicie z oczu to co tam
            dziś jest. Macie w głowie ikonę w postaci kamienicy Dejczmana i won ze wszystkim
            nowym.

Może w ogóle nic tam nie stawiać, tylko zrobić srajłączkę, co? Przecież nei daj
            boże zasłonimy pałacyk na tyłach, który właśnie remontują.

Co innego obrzydliwe plomby na Piotrkowskiej, a co innego nowy budynek w
            miejscu, które i tak wygląda jak po wybuchu bomby - i tego miejsca nie ratują
            ani kamienica Dejczmana, ani budynki z międzywojnia, ani ten pałacyk na tyłach,
            ani to co pozostało przy Piotrkowskiej (z reklamą Ery), ani tym bardziej dorobek
            PRLu.

Nalezy zachować umiar. Temu miejscu naprawdę niewiele jest w stanie zaszkodzić.
            • hubar Re: Hilton kupił działkę 07.04.07, 13:38
              Tak, mam w głowie perłę, ikonę polskiej secesji która jest w Łodzi.
              To psie pole po drugiej stronie nie jest piękne i wcale nie chce aby pozostało
              puste i wcale nie jak starasz mi imputować, że wszystko co nowe to won. Chodzi o
              to, że chce się na przeciw tej pięknej kamienicy postawiać szkaradztwo, pod
              każdym względem brzydkie i paskudne. Nie ładne ani z koloru ani z kształtu, do
              okolicy. Co to ma znaczyć, że sobie wybudują taki kopiec mając za nic otoczenie?
              Jak chcą budować taką sraczkokolorową kanciastą bryłe, to won pod Stryków, tam
              będzie pięknie pasować kolorystycznie i kształem to wiaduktów nad A2.
    • Gość: dzaroslaw OHYDA, brzydkie IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.04.07, 19:16
      OHYDA, bardzo brzydkie.
      • Gość: pytajnik Re: OHYDA, brzydkie IP: *.devs.futuro.pl 05.04.07, 19:29
        a co jest ładne?
        • huann Re: OHYDA, brzydkie 05.04.07, 21:39
          bacówki w górach :)
    • Gość: ewa Re: Hilton kupił działkę IP: *.pai.net.pl 05.04.07, 19:29
      ohyda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: severus Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 19:59
        paskudztwo
        wygląda jak prostopadłościenna krowa z wypustkami...

dobrze, że Hilton, ale jak taki, to chyba lepiej, żeby go nie było...
    • Gość: przednocnązmianą Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 20:10
      Pikny. Pikniejsa jest tylko filharmonia.
    • Gość: Qba Hilton kupił działkę IP: *.devs.futuro.pl 05.04.07, 20:37
      Ten projekt to istne szkaradztwo.
    • Gość: tratatata Kto bedzie do tej dziury przyjezdzal? IP: *.chello.pl 05.04.07, 20:49
      • bolas koszmarny projekt 05.04.07, 21:13
        ja pitole co za koszmarny projekt ... wstyd stawiać takiego knota w miescie.
        Zabije to nasz łódzki fabryczny klimat ... zerzygać się idzie.
        Ko-szmaaaaaaaaaaa-RR.
        • geograf Re: koszmarny projekt 05.04.07, 23:38
          Fabryczny klimat? Gdzie? Przy Centralu?
          Oj chłopcze, idź już spać...
          • hubar Re: koszmarny projekt 06.04.07, 02:36
            Masz racje. Obok kamienicy Dejczmana, można stawiac takie klocki i będzie git.
            • geograf Re: koszmarny projekt 06.04.07, 09:44
              Widzę, że fetyszyzowanie tej kamienicy staje się podstawowym argumentem "przeciw":/
              A Yarro już odpowiedział na ten argument.
              • hubar Re: koszmarny projekt 06.04.07, 21:28
                Tiaaaa! Oczywiście otoczenie ma się dostosowac do tego klocka w sraczkowate
                kolory, a nie na odwrót?
                • geograf Re: koszmarny projekt 07.04.07, 00:02
                  Jaki kolor byłby lepszy? Szary, czy może ceglany? :|
                  • yarro Re: koszmarny projekt 07.04.07, 16:15
                    Klinkierek i szkło refleksyjne - oto nowy Łódzki styl!
      • Gość: rwt Re: Kto bedzie do tej dziury przyjezdzal? IP: *.centertel.pl 05.04.07, 22:55
        A ty co? W Paryżu mieszkasz? Czy tylko gula skoczyła?...
    • huann Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 21:33
      cóż to za ohydztwo?! pół wieżowca - wygląd jak po bombardowaniu Prudentialu w
      Powstaniu Warszawskim, a blok jak po frontalnym ostrzale z moździerza Sarajewa z
      proserbskich wzgórz.

27 pieter "Nawiąże charakterem i wysokością do zabudowy ul. Piotrkowskiej"? <rotfl>
      • Gość: buszujący w zbożu Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:41
        >Zabije to nasz łódzki fabryczny klimat ... <

Wiesz, w Łodzi były też pałace, banki i dalej są, nie tylko fabryki. A tych na
        tej ulicy jest niewiele. Po mojemu Piłsudskiego to taka ulica eksperyment, jest
        na niej wszystko i nic do końca, a najdziwniejszy jest Plac Zwycięstwa -
        lotnisko otoczone wieżowcami z wielkiej płyty i to wszystko obok Księżego Młyna.

A wracając do koncepcji to myslę, że była próba pogodzenia wszystkiego dookoła:
        skali kamienic na Piotrkowskiej, proporcji wieżowców na Kościuszki i ekspresji
        Centralu naprzeciwko z jakimś tam szaleństwem. Taki łódzki eklektyzm w nowym
        wydaniu. Myslę, że na tle ostatnich osiągnięć nie jest źle, ale rzeczywiście
        warto popracować nad detalem i kolorystyką - więcej życia. W języku elewacji
        części wysokiej jest coś intrygującego, nie wiadomo co z tego zostanie, bo
        narazie to wygląda na schematyczny zapis pomysłu, mniej architekturę i nie wiem
        czy ten kapelusz nie przyciężki, ale sympatyczny. Trochę słabiej z częścią
        niską - nie przeszkadza mi przesunięcia okien, to ożywia, ale jest to jakiś kod
        otworów okiennych warszawskich bloków lat 60-ych. Tu brakuje trochę hotelowego
        blichtru, niemniej luz jest wskazany. Układ i proporcje brył - OK. Wrażenie też.
        • Gość: iti Re: Hilton kupił działkę IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:20
          > .. nie podoba!? Ta działka musi mieć coś wyraźnego, nowoczesnego, innego.

Ja tu nie widzę żadnego pogodzenia, dobrze znam tę okolicę i cały ten projekt
          jak na razie zbytnio tam nie pasuje.

> Taki łódzki eklektyzm w nowym
          > wydaniu.

Powinien miec zatem coś secesyjnego w sobie. Nic takiego tam nie ma.
    • adas313 Re: Hilton kupił działkę 05.04.07, 22:16
      > Fajnie, może Paris przyjedzie do Łodzi na otwarcie, to pozna w końcu fajnego
      > łodzianina i się ustatkuje ;-)

Czyżbyś miał na myśli siebie? ;o)
    • Gość: luz Hilton kupił działkę IP: *.toya.net.pl 05.04.07, 22:32
      Kto wymyślił tak obrzydliwy projekt??!! W czym on niby nawiązuje do zabudowy
      ul. PIotrkowskiej? To coś ośmieszy Łódź.
    • Gość: zetzet Hilton kupił działkę IP: *.astral.lodz.pl 05.04.07, 23:22
      W tym najbrudniejszym mieście taki hotel.Hilton ma odwage.Trzeba przyznać.
      • Gość: FL Re: Hilton kupił działkę IP: *.starnettelecom.pl 05.04.07, 23:36
        Co ma brud w mieście do 5* hotelu? Przejedź się po europejskich stolicach gdzie
        hoteli 4 i 5* są dziesiątki i setki, a syf łącznie żulami śpiącymi w kartonach
        w samym centrum miast jest na porzadku dziennym.
    • geograf Oburzenie i krytyka skojarzyła mi się z... 05.04.07, 23:42
      ...z rysunkiem-komentarzem Raczkowskiego do kłótni o "zbyt zwykły" wygląd Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie:
      przekroj.pl/images/stories/09_2007/raczkowski_1.jpg
      Ale to dosyć luźne skojarzenie :>
    • Gość: pozytywista, wro Re: Hilton kupił działkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:28
      Wie ktoś jaką powierzchnię ma ta sprzedana działka? Co do wyglądu, to ten hotel
      jest taki neutralny. Piękny nie jest, ale brzydki też raczej nie. Chociaż, jeśli
      to jest taka ważna działka, to spodziewałem się czegoś lepszego. Ale spoko, we
      Wrocławiu też na ważnych działkach nic genialnego niestety nie powstaje:). Znamy
      ten ból:).
      • yarro Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 16:54
        Pół ha.
    • michelle77 Hilton kupił działkę 06.04.07, 01:05
      Moze mnie ktos oswiecic na ktorym roku skrzyzowania powstanie ta urocza budowla? Czy w miejscu gdzie sa chinskie budy przy Centralu II czy obok pizzerii..A moze obok Centralu I?
      Nie moge sie po tych fotach zorientowac a nie bylam w Lodzi juz dawno...Bede wdzieczna.
      • hubar Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 02:43
        Pomiędzy Piotrkowską, a Kościuszki. Konkretnie tu: tinyurl.com/3b3yjf
    • Gość: aaa In centro :) najlepsza pizzeria w POlsce. IP: *.sie.vectranet.pl 06.04.07, 03:48
      pizza pychotka :)
    • Gość: Zszokowany Hilton kupił działkę IP: *.city-net.pl 06.04.07, 07:40
      Ale paskuda. Będę chodził tylko bokami żeby tego dziadostwa nie widzieć. Wolę
      już stare bloki na Retkini albo na Widzewie - wschodzie.
      • geograf Re: Hilton kupił działkę 06.04.07, 09:45
        No, w ogóle zacznij chodzić kanałami.
        Jezu ! :/
    • Gość: iti Re: Niezbyt udany projekt IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:01
      Niestety, projekt hotelu niezbyt mi się podoba. Czy nie można by zbudować
      czegoś ładniejszego ? nawet kolorystyka niezbyt pasuje do otoczenia.
      • ww_lodz Re: Niezbyt udany projekt 06.04.07, 10:05
        Ci, którym się hotel nie podoba, niech napiszą jak wyglądałby hotel Hilton ich
        marzeń.
        • Gość: iti Re: Niezbyt udany projekt IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:10
          Dla mnie udanym projektem jest Galeria Łódzka. Powinno byc utrzymane coś w tej
          tonacji takiego czerwonego muru , bryła raczej harmonijna a nie tak
          kubistycznie chaotycznie powcinana.
          • Gość: buszujacy w zbożu Re: Niezbyt udana dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:43
            Ci, którzy w tak kategorycznych słowach - epitetach krytykują koncepcję
            zdecydowanie jednak wyciągającą Łódzki zaścianek architektoniczny do przodu,
            powinni skoncentrować się na konstruktywnej krytyce lub swą krytykę negatywną
            uzasadnić np.:
            "galeria łódzka ma sztuczną elewację, bo przypomina kamienice, którymi nie jest"
            albo
            "hilton w Warszawie jest nudny, bo nie ma w nim pomysłu przez co nie przypomina
            nawet samego siebie - hiltona, ani też nie szanuje kontekstu, więc czym jest?"

Tworzenie kultury nie polega na małpowaniu dziedzictwa, tylko jego kontynuacji
            przez poszukiwanie nowych wartości w poszanowaniu minionych. Byc może część
            negatywnie nastawionych do proponowanej estetyki, niczym księżniczka na ziarku
            grochu, chciałaby coś ekstra ale nie wie co to ma być - i w tym cała trudność.
            Może brak minimum obiektywizmu (konkurencja), brak przygotowania lub nawet
            niezrozumienie kierunku w jakim podąża współczesna architektura nie pozwala im
            trafnie ocenić propozycji. Przynajmniej budynek wysoki posiada znaczące walory
            innowacyjne, nie kolidujące z otoczeniem, nad niskim można więcej popracować.

Nie rozumiem tez porównania projektu do gierkowskiej fabryki - tym, że budynek
            ma jakieś fundamenty, ściany, okna i dach wszystkie są do siebie podabne. Tym
            samym podobny jest motocykl BMW Sportster do MZK-i, nawet kształt baku zbliżony.

Trzeba mysleć pozytywnie, uruchomić wyobraźnię, zrozumieć czym jest architektura
            • Gość: iti Re: Niezbyt udana dyskusja IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:58
              > zdecydowanie jednak wyciągającą Łódzki zaścianek architektoniczny do przodu,

Czy to przód czy tył to kwestia dyskusyjna. Słusznie juz zauważono w dyskusji
              że jeśli to coś do czegoś nawiązuję to do osiedla "Manhatan". Pasuje być może
              też do Centralu I ale nie kolorystyką. To smieszne wymagac od razu od krytyków
              podania całego swojego projektu. Ten akurat, jak widac większości się nie
              podoba. Widac są jakieś tego przyczyny. Dla mnie jest jakiś toporny, pozbawiony
              jakiejkolwiek finezji. Już bym wolał coś w rodzaju prostej bryły warszawskiego
              Mariotta niż te pretensjonalne wcięcia, ktore chyba są głównym powodem
              do "chwały" projektanta.

> Trzeba mysleć pozytywnie, uruchomić wyobraźnię, zrozumieć czym jest
              architektura

Jednym słowem jesli cos się nie podoba wmnówić sobie ze to coś jest jednak
              ładne ?

• geograf Re: Niezbyt udana dyskusja 06.04.07, 17:33
                Wiesz, coś co jest tak wysokie jak Manhattan trudno aby nie nawiązywało do
                niego, bądź go nie przypominało! Jednakże porównywanie Hiltona do ŚDMu jest
                całkowicie nietrafione, moim skromnym zdaniem. Tylko wysokość jest cechą wspólną.

Natomiast Mariottem to żeś dopiero do pieca dołożył. To jest coś, co już
                całkowicie kontrastowałoby z Dejczmanem. To ja już bym wolał Rondo1.
                Przynajmniej ma nowoczesny kształt :D
            • brite Re: Niezbyt udana dyskusja 06.04.07, 12:21
              > wyciągającą Łódzki zaścianek architektoniczny do przodu,

Mi po prostu kojarzy się z tym:
              img208.imageshack.us/my.php?image=bloksvh6.jpg
              zatem dla mnie to jest krok wstecz.
              • Gość: buszujący w zbożu Re: Niezbyt udana dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:55
                brite,
                Z ustawienia obiektywu na załączonym zdjęciu, na przystanku Kościuszki / Wigury
                wnoszę, że lubisz jeździc tramwajem - to dobrze, bo uwrażliwia na architekturę.
                Trafna uwaga, przecież napisałem, że niska czzęść hotelu ma kod estetyczny
                warszawskiej mieszkaniówki lat 60,a tę w łodzi też zdaje się warszawiak popełnił
                Napisałem też, że nad tą częścią trzeba więcej popracować, ...obrazowe zdjęcie.

iti,
                Jeśli zamiast tego z wizualizacji bardziej pasuje ci w Łodzi, gdziekolwiek, a
                szczególnie tu, coś typu warszawski Marriot to poprostu..., słuchaj..., jakby
                ci to powiedzieć..., a Pałac Kultury...? co?, też ładny, i prawie już oswojony.

Wiadomo, że każdy człowiek widzi świat na swój sposób, nawet jeśli nie potrafi
                tego wyrazić. Często tez ci co nie potrafią wyrazić zwyczajnie - z powodu braku
                przygotowania i własnych doświadczeń projektowych wiele rzeczy upraszczają lub
                są nieświadomi ograniczeń, wielu ograniczeń. Zapewniam cię, że omawiane miejsce
                mogłoby spotkać wiele znacznie gorszych rozwiazań, czego dowodem była (chyba
                juz nie ma) do niedawna wystawa łódzkich osiągnięć budowlanych, tak budowlanych
                nie architektonicznych, ostatniej kadencji przed Urzędem Miasta. Miej umiar.

A to, że więcej głosów nie rozumie koncepcji, to tak zawsze jest, że
                zagubionych jest więcej i głośniej krzyczą, dlatego ci na drodze ją wskazują.
                • geograf Re: Niezbyt udana dyskusja 06.04.07, 17:36
                  Gość portalu: buszujący w zbożu napisał(a):

> Zapewniam cię, że omawiane miejsce mogłoby spotkać wiele znacznie gorszych
                  > rozwiazań, czego dowodem była (chyba juz nie ma) do niedawna wystawa łódzkich
                  > osiągnięć budowlanych, tak budowlanych nie architektonicznych, ostatniej
                  > kadencji przed Urzędem Miasta. Miej umiar.

O, szkoda że przegapiłem! Było przed UMŁem? Jakie budynki pokazywali?:>
          • skodabodzio Re: Niezbyt udany projekt 10.04.07, 08:14
            Dla mnie udanym projektem jest Galeria Łódzka. Powinno byc utrzymane coś w tej
            > tonacji takiego czerwonego muru , bryła raczej harmonijna a nie tak
            > kubistycznie chaotycznie powcinana.

I wszytsko jasne. Nie mowie ze Galeria Lodzka jest brzydka ale gdyby Hilton
            mial w tym miejscu wygkladac jak GL to bylaby mega porazka... Jak to sie mowi,
            o gustach sie nei dyskutuje, ale niektorym im jego brak... Ciekawe jakie sa
            inne propozycje pozostalych krytykow, bo jeden zaproponowal prostakatna hale
            oblozona szklem i klinkierem, czyli de facto biale skarpetki do garniaka... ;)
      • geograf Re: Niezbyt udany projekt 06.04.07, 10:33
        Gość portalu: iti napisał(a):

> nawet kolorystyka niezbyt pasuje do otoczenia.

Tak, jest zbyt mało szaro-brudna :/

• Gość: iti Re: Niezbyt udany projekt IP: *.p.lodz.pl 06.04.07, 10:39

> Tak, jest zbyt mało szaro-brudna :/

Następny fan dojrzałego Manhatanu :)
          • Gość: aka jak dla mnie gut IP: *.sie.vectranet.pl 06.04.07, 12:49
            Architektura hotelowa jest dość specyficzna. Sama forma najczęściej wynika z
            układu funkci, a o ostatecznym wyglądzie i tak decydyje często inwesteor.Więc
            na jakieś spektakuralne rozwiązania nie ma miejsca(przynajmniej w Polsce) Moim
            zdaniem jak na taki typ zabudowy łódzki holton zapowiada się całkim
            nieźle.Nieźle w porównaniu do wszystkich nowopowstałych obiektów hotelowych w
            Łodzi (ibis i qubus) jaki i w polsce (odsyłam tu wszystkich zainteresowanych do
            styczniowego nr Architektura&Biznes)
            Szukanie niereguralności w układzie okien (szczególnie) hotelu nie jest
            proste.Nie sztuką jest postawić szklany klocek o wysokości pozwalającej na
            upchnięcie wszystkich funkcji wewnątz (patrz hilton w warszawie www.e-
            hotelarz.pl/new/inc-galeria-zdjecie.php?artykul=12175&zdjecie=gal-
            2_Budynek_hotelu_z_zewnatrz.jpg )
            No i kolorystyka też nie jest najgorsza zobaczcie co zrobili z warszwskim
            Sobieskim..( www.sobieski.com.pl/display.php?lang=pl )
            Nie wiem tylko po co ten daszek nad daszkiem w najwyższej części?
            Ogólnie jestem za.
            • hubar Re: jak dla mnie gut 07.04.07, 00:25
              Piszesz o holetu, ale on jeszcze ujdzie. Widziałeś ten kloc, który ma stanąć
              przy Kościuszki? Do czego to coś ma pasować? Co ma sobą przedstawiać do
              kilkudziesięciometrowe brzydactwo? To ma być ponoć biurowiec, a wygląda jakby
              dziecku bawiącemu się klockami Lego, zabrakło elementów do wykończenia.
              • geograf Re: jak dla mnie gut 07.04.07, 10:15
                A mi się wydawało, że 200 hotelowych pokoi ma być w wieżowcu...
                • hubar Re: jak dla mnie gut 07.04.07, 13:41
                  A mi sie wydawało, że czytałeś tekst który tak namiętnie komentujesz...

"Hilton ma składać się z części hotelowej, apartamentowej i biurowca klasy B
                  plus. Na gości będzie czekać 200 pokoi. (...)
                  Przy al. Kościuszki powstanie 27-piętrowy budynek wysokości 85 metrów. Główna
                  część hotelowa będzie w siedmiokondygnacyjnej części stojącej wzdłuż al.
                  Mickiewicza."
                  • geograf Re: jak dla mnie gut 07.04.07, 19:06
                    No patrz, źle zapamiętałem.
                    Ale ani trochę nie zmieniłem swojego zdania.
                    Budynek mnie urzeka - bez względu na funkcję :-)
              • Gość: aka Re: jak dla mnie gut IP: *.sie.vectranet.pl 08.04.07, 09:57
                No i bardzo dobrze, że tak wygląda, a kto powiedział że biurowiec musi być od
                razu jak flaszka - prościutki i cały szkalny(zresztą taki budynek już mamy w
                Łodzi). Żeby zbudować takią niedokończoną układankę z klocków to trzeba się
                nieźle nagimnastykować(mam tu na myśli konstrukcję).
          • geograf Re: Niezbyt udany projekt 06.04.07, 17:40
            Chodzi Ci o te róże i zielenie?
            Fuj!
            • Gość: tomek Re: Niezbyt udany projekt IP: *.toya.net.pl 08.04.07, 10:31
              Nie widzieliśmy projektu od drugiej strony a byc może tam będzie ciekawe
              połączenie właśnie z tą remontowaną zabytkową kamienicą, być może będzie
              dziedziniec tak by goście hotelowi czy turyści wchodząc od Pietryny natknęli
              się na tę kamienicę( były pałac ślubów), nie znamy funkcji jaką będzie pełnić
              ta kamienica po remoncie, może jakieś funkcje dla hotelu nie wiadomo.
              Od strony Kościuszki też nie widać jak to będzie wyglądać, będzie biurowiec ale
              jak zagospodaeują część dojścia od tamtej strony tak by było widać i zabytkową
              kamienicę i jakieś interesujące wejście do biurowca, może jakiś zieleniec w
              stylu japoński ogródek, tę rzeźbę wyglądającą jak próbne odwierty pod metro
              chyba przeniosą.
              Strona Kościuszki nawiąże do już istniejącego biurowca i powinno być
              nowocześnie i wysoko.Przód nawiązuje do centralu 1 , taka sama bryła tak by się
              nie gryzło z otoczeniem.
              Racja jest że hotel pełni funkcje swoje zresztą będzie tam cyba część handlowa
              i usługowa tak więc będzie to hotel otwarty dla wszystkich z zewnątrz.
              Wolę by od strony Piłsudskiego Mickiewicza był nowoczesny bo ta ulica tak juz
              wygląda niż secesyjnie.

Gdyby robili imitację secesji to by się gryzło dopiero z otoczeniem klocków już
              istniejących.Mogą nawiązać od Pietryny samej ale od Piłsudskiego niech będzie
              nowoczśnie.

• Gość: echo Hilton stawia szkaradztwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:05
      Taka bogata firma mogłaby się bardziej postarać. Hotel w Warszawie wygląda
      prosto jak wielki karton na buty w kolorze kafelków jak w toalecie z PRLu.
      Ten planowany w Łodz to jakiś połamaniec w ochydnym kolorze. Projektant pewnie
      zachwyca się swoim dziełem jak zwykle zapominając o najważniejszym czyli o tym
      jak budynek będzie się wkomponowywał w otoczenie.
      • yarro Re: Hilton stawia szkaradztwa 14.04.07, 00:59
        To juz wiemy. Cały wątek jest o tym.

Może coś świeżego?
        • hubar Re: Hilton stawia szkaradztwa 14.04.07, 02:20
          Sam daj coś świeżego, drapieżnego, odkrywczego, nowoczesnego i ochachowego jakim
          jest według Ciebie ten holet, nasz Ty drogi światowcu z przewietrzoną wyobraźnią.
          • Gość: tomek Hillton aż 11 w Polsce IP: *.toya.net.pl 19.04.07, 21:37
            Ruszają na Polskę mocno.

Hilton otworzy hotele w Polsce
            19.04.2007 16:55

Hilton Hotels Corporation planuje w ciągu pięciu lat otworzyć w Polsce co
            najmniej 11 hoteli - poinformowała spółka w komunikacie.

"Polska ma bardzo dobre perspektywy rozwoju, dlatego zamierzamy otworzyć tu w
            ciągu najbliższych 5 lat przynajmniej 11 hoteli, z czego większość stanowić
            będą hotele Hilton Garden Inn" - powiedział, cytowany w komunikacie, Wolfgang
            Neumann, prezydent Hilton Europa i Afryka.

Dodał, że później Hilton postawi w Polsce na rozwój sieci hoteli klasy
            ekonomicznej Hampton by Hilton. Neumann poinformował, że w centrum
            zainteresowania firmy znajdują się takie miasta jak Kraków, Wrocław, Łódź,
            Poznań, Gdańsk, Katowice, Rzeszów, Szczecin oraz Warszawa.

czytaj dalej

Około miesiąca temu Hilton otworzył w Warszawie pierwszy swój hotel w Polsce.
            Hotel dysponuje 314 pokojami i apartamentami Spółka podała, hotel ten do tej
            pory potwierdził organizację 15 międzynarodowych kongresów w 2007 roku, które
            przyciągnąć mają do Warszawy 10.000 gości.

(PAP
    • Gość: spolegliwa cpka Re: Hilton kupił działkę IP: *.chello.pl 24.04.07, 21:54
      Masz rację! O ile gustuje w dresiarzach, łysolach i karkach to w Łodzi ma
      najwiekszy wybór na świecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka