Dodaj do ulubionych

Jak pomalować tramwaj?

IP: *.toya.net.pl 27.04.07, 23:09
PESA oczywiście w barwach MPK! Będzie się ładnie prezentować.
Obserwuj wątek
    • hubar C 28.04.07, 00:30
      Propozycja C wydaje mi się najbardziej sympatyczna i żywa. W pozostałych za
      dużo tych szarości i czerni :-)
    • Gość: M Jaki SZYBKI? IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.04.07, 00:33
      Co to znowu za hasło 'szybki tramwaj', bezmyślnie powtarzane? Tramwaje obecnie
      jeżdżące po Łodzi też mogą jechać z prędkością 70 km/h. Po co robić taką
      propagandę? Oj Gazetko, czy to się nigdy nie zmieni...
      • damndogu Re: Jaki SZYBKI? 28.04.07, 10:18
        drogie dziecko, czytamy ze zrozumieniem. aż do skutku powtarzamy od początku
        cały tekst aż się nam wyjaśnią wszystkie trudne słowa. czemu tramwaje nie jeżdżą
        z taką prędkością? bo muszą się zatrzymywać na skrzyżowaniach. jak tego uniknąć?
        tego dowiesz się z artykułu, po prostu przeczytaj jeszcze raz.

C rzuciło mi się w oczy od razu
        • wkry Re: Jaki SZYBKI? 28.04.07, 14:39
          > drogie dziecko, czytamy ze zrozumieniem.

A czepiamy się z sensem.

> czemu tramwaje nie jeżdżą z taką prędkością?

Bo nie mają po czym.

> bo muszą się zatrzymywać na skrzyżowaniach. jak tego uniknąć?
          > tego dowiesz się z artykułu

Też nie. I tak się będą musiały zatrzymywać, tyle że za skrzyżowaniem, pewnie z
          wyjątkiem kilku. Oczywiście, dzięki temu jest szansa że krócej będą stały na
          przystkankach. I tak kluczem są tory.

Autor postu którego objechałeś ma o tyle racje, że w paru artykułach które już
          się pojawiły była mowa o nowych szybkich tramwajach, tak jak by to one miały w
          jakiś magiczny sposób jeździć szybciej niż stare. I domyślam się że o to
          chodziło, że istotne są torowiska, a one kuleją. Tyle tylko, że to zarzut nie do
          tego artykułu.
          • michal.ch Re: Jaki SZYBKI? 29.04.07, 12:10
            Problemem jest też zagęszczenie przystanków. Trzeba wybrać pomiędzy wieloma
            dogodnymi punktami do wsiadania (czyli korzyścią dla pasażera) a prędkością
            jazdy (czyli inną korzyścią dla pasażera). Obu rzeczy nie da rady ze sobą
            skomponować, bo z zasady są to sprzeczności. Zauważcie gdzie tramwaje jeżdżą
            szybko. Włókniarzy, Rokicińska za wiaduktem, Gdańska na odcinku od Zielonej do
            Kopernika (pod warunkiem, że nikt nie zostawi samochodu w skrajni). Tam
            odległości między przystankami są wystarczające do "rozbujania" tramwaju.
            • ww_lodz Re: Jaki SZYBKI? 29.04.07, 16:21
              Kompletnie niezrozumiały jest przystanek np. przy Zamenhofa, jak i fakt, że na
              odcinku Kopcińskiego/Smigłego-Rydza - Kościuszki linia autobusowa 98 ma 3
              przystanki(!!!), a linie tramwajowe, które z reguły mają być szybkie(niestety
              nie w Łodzi) aż 6(!!!). Czy przypadkiem nie powinno być na odwrót?

Poza tym: nie wszyscy łodzcy tramwajarze rozpędzają tramwaje w miejscach gdzie
              się da. Niestety.

Kolejna rzecz to brak podówjnych przystanków.

Gdyby to wszytko byłoby poprawione to łodzkie tramwaje naprawdę działałyby
              super. Teraz ich oceny wynosi: 3+
    • Gość: M.E. Jak pomalować tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:07
      Ja bym pomalował w taki sam sposób jak były oryginalnie pomalowane Cityrunnery.
      Wtedy można by było bezkarnie puszczać je zamiennie i nikt by nie zauważył.
    • Gość: J.S. C IP: 195.69.82.* 28.04.07, 01:21
      Zolty dach to podstawa - od razu kojarzy sie z lodzkim malowaniem.
    • Gość: Ktosik C IP: *.4web.pl 28.04.07, 08:53
      A jest koszmarne- wygląda jak jakiś gapiący się owad.
      B i D mają szary dach, co jest takie... niełódzkie (sic).

Dla mnie tylko C.
    • wkry B+C 28.04.07, 09:21
      A odpada, nie podoba mi się przód.
      Pomiędzy B i C trudno mi się zdecydować. Podobało by mi się C z czarną listwą,
      jak w B. I to ostatnie chyba na razie wygrywa.
    • Gość: VEs Tylko C IP: *.24.rev.vline.pl 28.04.07, 09:51
      Z paru powodów:
      1. Żółty dach - absolutnie konieczny :-)
      2. Żółty przód :-D
      3. Szara linia poniżej okien.
      Wystarczu spojrzec na obecnie wyremontowane tramwaje. I trzymac sie takiej kolorystyki.
    • el-042 "C" ale... 28.04.07, 10:06
      Wariant "C" ale z drzwiami całymi żółtymi jak w wariancie "A" i "B". Trzeba je
      jakoś wyeksponować, a nie wtapiać w linię okien. Poza tym sposoby malowania
      PESY są nudne. Dobrze byłoby, gdyby ogłoszono konkurs, albo nawiązano do
      obecnego malowania Cityrunerów, które jest nowoczesne, ale nie krzykliwe. Wg
      mnie, np. poznańskie Combino w klasycznym malowaniu wyglądają źle, bo jak
      kontenery na kiszonkę. Nie chciałbym, żeby nowe PESY wyglądały podobnie jak
      tramwaje z ubiegłego wieku. Nowoczesna opływowa linia jakoś mi się nie
      komponuje z tymi linearnymi poziomymi motywami. Brakuje tego czegoś, co jest w
      lakierze Cityrunnera.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • Gość: Paweł A/B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:20
        zdecydowanie A lub B

ciemniejsze elementy dodają charakteru - całość w wesołych kolorkach będzie za
        mdła! ;)
    • Gość: wiewiór Re: Jak pomalować tramwaj? IP: *.toya.net.pl 28.04.07, 21:45
      C ale chciałby żółte drzwi :)
    • Gość: klakier pomalować szarym podkładem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 07:14
      ...i tak zaraz będą wymalowane reklamami... No, chyba,że dostaną je w swoje
      ręce specjaliści od graffiti. Do jesieni powinni zakończyć obecne prace przy
      tych niemieckich dżdżownicach i mogą zabrać się za Pesę... ;)
    • Gość: łodzianin w barwy papieskie... I Faustynka na drzwiach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:58
      Dla mnie to oczywiste - tramwaj powinien być pomalowany w barwy papieskie.
      Dzięki temu będziemy mieli kolejną, milion sto trzydziestą piątą, okazję
      uczczenia pamięci Wielkiego Papieża Polaka. Na drzwiach proponuję natomiast,
      żeby rąbnąć Faustynkę. A na przedzie tramwaju do młodych chłopców mógłby się
      wesoło uśmiechać Paetz, Jankowski albo Dziwisz.

I tramwaj koniecznie musiałby mieć krańcówkę przy szpitalu dla psychicznie
      chorych na Kochanówce. Można by ją z tej okazji przemianować na Papieżówkę albo
      Faustynówkę.

Ten specjalista od wielkich projektów, Kropi-Euro20012-wnicki jeszcze na to nie
      wpadł? Uuuu, opuszczacie się, Kropiwnicki, brak w was czujności moralno-
      rewolucyjnej. Uważajcie, bo was jakaś inna PiSowska szmata wyprzedzi w wyścigu
      katoli do tyłków czarnych świń...

Całuję was ciule, że zacytuję B16!
    • Gość: Gekon B IP: *.telkonet.pl 29.04.07, 16:10
      Jasny dach odpada, tak samo jasna listwa opasująca tramwaj. Elementy skrajne
      powinny być ciemniejsze, podkreślające bryłę.
    • yarro Re: Jak pomalować tramwaj? 30.04.07, 13:05
      Tak jak Cityrunnera, proste. Lub znów zamówić projekt w ASP ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka