Gość: Hiszpan 444 IP: *.toya.net.pl 27.04.07, 23:09 PESA oczywiście w barwach MPK! Będzie się ładnie prezentować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar C 28.04.07, 00:30 Propozycja C wydaje mi się najbardziej sympatyczna i żywa. W pozostałych za dużo tych szarości i czerni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Jaki SZYBKI? IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.04.07, 00:33 Co to znowu za hasło 'szybki tramwaj', bezmyślnie powtarzane? Tramwaje obecnie jeżdżące po Łodzi też mogą jechać z prędkością 70 km/h. Po co robić taką propagandę? Oj Gazetko, czy to się nigdy nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
damndogu Re: Jaki SZYBKI? 28.04.07, 10:18 drogie dziecko, czytamy ze zrozumieniem. aż do skutku powtarzamy od początku cały tekst aż się nam wyjaśnią wszystkie trudne słowa. czemu tramwaje nie jeżdżą z taką prędkością? bo muszą się zatrzymywać na skrzyżowaniach. jak tego uniknąć? tego dowiesz się z artykułu, po prostu przeczytaj jeszcze raz. C rzuciło mi się w oczy od razu Odpowiedz Link Zgłoś
wkry Re: Jaki SZYBKI? 28.04.07, 14:39 > drogie dziecko, czytamy ze zrozumieniem. A czepiamy się z sensem. > czemu tramwaje nie jeżdżą z taką prędkością? Bo nie mają po czym. > bo muszą się zatrzymywać na skrzyżowaniach. jak tego uniknąć? > tego dowiesz się z artykułu Też nie. I tak się będą musiały zatrzymywać, tyle że za skrzyżowaniem, pewnie z wyjątkiem kilku. Oczywiście, dzięki temu jest szansa że krócej będą stały na przystkankach. I tak kluczem są tory. Autor postu którego objechałeś ma o tyle racje, że w paru artykułach które już się pojawiły była mowa o nowych szybkich tramwajach, tak jak by to one miały w jakiś magiczny sposób jeździć szybciej niż stare. I domyślam się że o to chodziło, że istotne są torowiska, a one kuleją. Tyle tylko, że to zarzut nie do tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Jaki SZYBKI? 29.04.07, 12:10 Problemem jest też zagęszczenie przystanków. Trzeba wybrać pomiędzy wieloma dogodnymi punktami do wsiadania (czyli korzyścią dla pasażera) a prędkością jazdy (czyli inną korzyścią dla pasażera). Obu rzeczy nie da rady ze sobą skomponować, bo z zasady są to sprzeczności. Zauważcie gdzie tramwaje jeżdżą szybko. Włókniarzy, Rokicińska za wiaduktem, Gdańska na odcinku od Zielonej do Kopernika (pod warunkiem, że nikt nie zostawi samochodu w skrajni). Tam odległości między przystankami są wystarczające do "rozbujania" tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
ww_lodz Re: Jaki SZYBKI? 29.04.07, 16:21 Kompletnie niezrozumiały jest przystanek np. przy Zamenhofa, jak i fakt, że na odcinku Kopcińskiego/Smigłego-Rydza - Kościuszki linia autobusowa 98 ma 3 przystanki(!!!), a linie tramwajowe, które z reguły mają być szybkie(niestety nie w Łodzi) aż 6(!!!). Czy przypadkiem nie powinno być na odwrót? Poza tym: nie wszyscy łodzcy tramwajarze rozpędzają tramwaje w miejscach gdzie się da. Niestety. Kolejna rzecz to brak podówjnych przystanków. Gdyby to wszytko byłoby poprawione to łodzkie tramwaje naprawdę działałyby super. Teraz ich oceny wynosi: 3+ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Jak pomalować tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:07 Ja bym pomalował w taki sam sposób jak były oryginalnie pomalowane Cityrunnery. Wtedy można by było bezkarnie puszczać je zamiennie i nikt by nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. C IP: 195.69.82.* 28.04.07, 01:21 Zolty dach to podstawa - od razu kojarzy sie z lodzkim malowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik C IP: *.4web.pl 28.04.07, 08:53 A jest koszmarne- wygląda jak jakiś gapiący się owad. B i D mają szary dach, co jest takie... niełódzkie (sic). Dla mnie tylko C. Odpowiedz Link Zgłoś
wkry B+C 28.04.07, 09:21 A odpada, nie podoba mi się przód. Pomiędzy B i C trudno mi się zdecydować. Podobało by mi się C z czarną listwą, jak w B. I to ostatnie chyba na razie wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VEs Tylko C IP: *.24.rev.vline.pl 28.04.07, 09:51 Z paru powodów: 1. Żółty dach - absolutnie konieczny :-) 2. Żółty przód :-D 3. Szara linia poniżej okien. Wystarczu spojrzec na obecnie wyremontowane tramwaje. I trzymac sie takiej kolorystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 "C" ale... 28.04.07, 10:06 Wariant "C" ale z drzwiami całymi żółtymi jak w wariancie "A" i "B". Trzeba je jakoś wyeksponować, a nie wtapiać w linię okien. Poza tym sposoby malowania PESY są nudne. Dobrze byłoby, gdyby ogłoszono konkurs, albo nawiązano do obecnego malowania Cityrunerów, które jest nowoczesne, ale nie krzykliwe. Wg mnie, np. poznańskie Combino w klasycznym malowaniu wyglądają źle, bo jak kontenery na kiszonkę. Nie chciałbym, żeby nowe PESY wyglądały podobnie jak tramwaje z ubiegłego wieku. Nowoczesna opływowa linia jakoś mi się nie komponuje z tymi linearnymi poziomymi motywami. Brakuje tego czegoś, co jest w lakierze Cityrunnera. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł A/B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:20 zdecydowanie A lub B ciemniejsze elementy dodają charakteru - całość w wesołych kolorkach będzie za mdła! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: Jak pomalować tramwaj? IP: *.toya.net.pl 28.04.07, 21:45 C ale chciałby żółte drzwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier pomalować szarym podkładem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 07:14 ...i tak zaraz będą wymalowane reklamami... No, chyba,że dostaną je w swoje ręce specjaliści od graffiti. Do jesieni powinni zakończyć obecne prace przy tych niemieckich dżdżownicach i mogą zabrać się za Pesę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin w barwy papieskie... I Faustynka na drzwiach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:58 Dla mnie to oczywiste - tramwaj powinien być pomalowany w barwy papieskie. Dzięki temu będziemy mieli kolejną, milion sto trzydziestą piątą, okazję uczczenia pamięci Wielkiego Papieża Polaka. Na drzwiach proponuję natomiast, żeby rąbnąć Faustynkę. A na przedzie tramwaju do młodych chłopców mógłby się wesoło uśmiechać Paetz, Jankowski albo Dziwisz. I tramwaj koniecznie musiałby mieć krańcówkę przy szpitalu dla psychicznie chorych na Kochanówce. Można by ją z tej okazji przemianować na Papieżówkę albo Faustynówkę. Ten specjalista od wielkich projektów, Kropi-Euro20012-wnicki jeszcze na to nie wpadł? Uuuu, opuszczacie się, Kropiwnicki, brak w was czujności moralno- rewolucyjnej. Uważajcie, bo was jakaś inna PiSowska szmata wyprzedzi w wyścigu katoli do tyłków czarnych świń... Całuję was ciule, że zacytuję B16! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gekon B IP: *.telkonet.pl 29.04.07, 16:10 Jasny dach odpada, tak samo jasna listwa opasująca tramwaj. Elementy skrajne powinny być ciemniejsze, podkreślające bryłę. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak pomalować tramwaj? 30.04.07, 13:05 Tak jak Cityrunnera, proste. Lub znów zamówić projekt w ASP ;) Odpowiedz Link Zgłoś