13.05.07, 22:17
Może ktoś z forumowiczów jest amatorem astronomi.Intryguje mnie od jakiegoś
czasu sprawa intensywnie i wyraziscie swiecącego obiektu na niebie.Widać go
praktycznie najmocniej na niebie jak nie czasami tylko jego.Wiadomo że w
mieśćie widać słabo gwiazdy(iluminacja) ale ten punkt jest bardzo widoczny.I
nie jest to księżyc-odrazu podpowiem dowcipnisiom:).
Czy to może stacja kosmiczna?
Obserwuj wątek
    • brite Re: Niebo 13.05.07, 22:19
      Jeżeli na zachodzie to pewnie Wenus.
      • nefnet Re: Niebo 13.05.07, 22:32
        Na zachodzie, raczej dość nisko, świeci Wenus, czyli nie gwiazda, ale planeta –
        świeci dlatego, że odbija światło Słońca, czyli gwiazdy.
    • kiwaczek11 Re: Niebo 13.05.07, 22:32
      opis wskazywałby na Słońce...
      • sufler2006 Re: Niebo 13.05.07, 22:51
        Oczywiście że nie słońce,nie jest duże-powiedzmu 2-3 raze większe od gwiazdy
        ale bardziej intensywnie świeci.Dlatego zastanawiałem sie czy to nie satelita
        albo raczej stacja kosmiczna.Bo ona jest w tym momencie największym obiektem na
        orbicie.
        • brite To Wenus. 13.05.07, 23:15
          I do tego widać tylko rogalik planety - jest ona w tej chwili po tej samej
          stronie Słońca co my, widać tylko fragment odbijającej słoneczne światło planety.
          images.google.pl/images?q=venus+crescent
          • longeta Re: To Wenus. 13.05.07, 23:23
            Zawsze lubiłem zdjęcia Wenus;-)
        • juliaiga Re: Niebo 21.05.07, 12:07
          Ale jak stacja kosmiczna może świecić?To tak jakbyś poleciała na Księżyc,tutaj
          w domu masz włączone światło i będziesz spoglądać z Księżyca na ziemię-i nie
          zobaczysz tego światła.Jeśli coś wyrażnie świeci w kosmosie to musi to być
          jakaś gwiazda.
          A teraz są modne wycieczki w kosmos,tylko trzeba mieć dużo pieniędzy.Wróciła
          już z takiej wycieczki 5 osoba.Jakiś Amerykanin biznesmen.Ponoć robił notatki
          na każdym kroku aż go mieli dość właśnie na stacji kosmicznej.Ale ponoć jest
          strasznie zadowolony z tej wycieczki.
          • breblebrox Re: Niebo 21.05.07, 12:20
            Stacja kosmiczna świeci światłem odbitym - podobnie jak księżyc.
            Tutaj możesz nawet sprawdzić gdzie i kiedy jedna ze stacji będzie na niebie widoczna: www.heavens-above.com/
            Można ją łatwo na niebie ropoznać dzięki temu, że się porusza ruchem jednostajny na tle gwiazd z prędkością podobną do samolotu, natężenie i kolor światła ma jednak podobne do gwiazd (nie miga).
            • juliaiga Re: Niebo 21.05.07, 13:57
              Ok.Tylko że to jest tak-Księżyc odbija światło,ponieważ jest zbudowany z lodu.A
              stacja kosmiczna dlaczego odbija światło?
              • sufler2006 Re: Niebo 21.05.07, 14:10
                Pierwsze słysze aby księżyc był zbudowany z lodu.Tzn.Że Ziemia "świeci" i jest
                widoczna z księzyca bo jest z lodu???:)Nasz satelita posiada budowe podobną do
                ziemskiej z zastygłymi powierzchniami bazaltowymi i pokryty jest pyłem
                erozyjnym.Dlaczego miałaby by świecić stacja i być widoczną?A to dlatego
                ponieważ tak jak powierzchnia księżyca jeśli byłaby na tyle duża odbijałaby
                światło i pewnie odbija tyle że nie ma takiej powierzchni.
                • juliaiga Re: Niebo 23.05.07, 17:24
                  A ja całe życie myślałam,że księżyc jest zbudowany z lodu.A więc dobra,niech Ci
                  będzie:)I tak szczerze,to nie myślałam czy Ziemia "świeci" czy też nie.Czyli to
                  że powierzchnia stacji kosmicznej odbija światło, to dlatego,ponieważ jest na
                  tyle duża że odbija światło z księżyca.Ale wiesz,myślę że nie będę się
                  interesować astronomią,ponieważ nie mam do tego zdolności,w ogóle tego nie
                  czuję.
                  • brite Re: Niebo 23.05.07, 17:33
                    > A ja całe życie myślałam,że księżyc jest zbudowany z lodu.

Przecie jest z sera!
                  • sun_of_the_beach Re: Niebo 23.05.07, 20:58
                    juliaiga napisała:

> powierzchnia stacji kosmicznej odbija światło, to dlatego,ponieważ jest na
                    > tyle duża że odbija światło z księżyca.

Wszystko pomieszałaś! To gaz z balonu meteorologicznego odbija światło z Wenus... albo z Sereny... nie pamiętam...
          • sufler2006 Re: Niebo 21.05.07, 13:01
            Nie chodzi i wytwarzanie światła tylko o odbijanie światła słonecznego.Pozatym
            stacja kosmiczna jest największym obiektem na orbicie.Prędzej czy później w
            przyszłosci pojawią sie reklamy na orbcie widoczne z Ziemi.Przynajmniej tak
            kiedyś czytałem.
            • juliaiga Re: Niebo 21.05.07, 13:51
              Ok.A dlaczego stacja kosmiczna odbija światło słoneczne-ona musi spełniać pewne
              warunki i być specjalnie zbudowana czy każdy obiekt który by się znalazł na tej
              orbicie odbijałby Słońce?I taka ciekawostka,w Media Markt można kupić na raty
              teleskop,i te raty nie są duże,ok.20 złotych.Ja go kupię ale będę podglądać
              ludzi:)
              • lavinka nie kupuj tego szajsu 21.05.07, 15:12
                Te tanie teleskopy nadają sie do obserwacji księżyca najwyżej. Lepiej za podobną
                cenę kupić dobrą lornetkę. To samo powiększenie, lepsza ostrość. Teleskop do
                obserwacji planet czy gwiazd zaczyna się od 5-6tysięcy. Te za 500zł to zabawki
                dla dzieci... jest sporo na ten temat w internecie, wystaczy wrzuicić hasło
                "teleskop" w guglach.
                lav
                • juliaiga Re: nie kupuj tego szajsu 23.05.07, 17:15
                  Ostatnio przechodziłam koło lombardu i widziałam taki wielki teleskop,tylko nie
                  zaglądnełam do wewnątrz i nie wiem w jakiej był cenie.Ale widzisz,ja wolę i tak
                  podglądać ludzi,bo oni są ciekawsi.Kiedyś podglądałam koleżankę i po mimo że
                  nigdy nie byłam u niej w domu to powiedziałam jej,co ma w którym pokoju.
                  • lavinka Re: nie kupuj tego szajsu 23.05.07, 18:27
                    Podglądanie ludzi? Małe zapędy inwigilacyjne? W dobie wolności? Beeee... z PiSu
                    jesteś czy co? ;-)))
                    ...
                    A tak na poważnie....
                    Do małych powiększeń każdy teleskop jest OK. Taki lombardobwy ze względu na brak
                    gwarancji radziłabym jednak przetestować. :)
                    lav
                    • juliaiga Re: nie kupuj tego szajsu 28.05.07, 14:32
                      Widzisz,kiedyś tato podarował mi lunetę i chciałam być astronautą.Miałam może z
                      12 lat.I powoli zaczełam stwierdzać,że ja do astronomii nie mam talentu i
                      strasznie się z tą astronomią męczę.I zrobiłam testy w poradni zawodowo-
                      wychowawczej i wyszło mi że powinnam być psych.społecznym od tych
                      kultur,subkultur itd.Chcę poznać astronomię a tego nie łapię.
                      A Ty się bardzo tym interesujesz?A mogłabyś wyjaśnić na przykład dlaczego
                      niektórych obszarów na Księżycu w ogóle nie jesteśmy w stanie tam zobaczyć?No
                      bo jeśli Księżyc się ciągle obraca i Ziemia też się ciągle obraca to można
                      przez teleskop(po mojemu)zawsze zobaczyć Księżyc.Albo są też odkrycia,że Mars
                      jest z jednej strony bardzo ciepły a z drugiej bardzo zimny i są dowody,że
                      kiedyś na Marsie była woda.Bo jeśli była woda to naukowcy szukają tam życia
                      prawda?A są dowody że na Księżycu było życie?
                      • breblebrox Re: nie kupuj tego szajsu 28.05.07, 16:28
                        Chyba mylisz pojęcia: astronauta to ten co lata, astronom - ten co bada niebo z Ziemi.
                        A tu znajdziesz odpowiedź na większość Twoich pytań: pl.wikipedia.org/wiki/Księżyc
                  • misiomis Re: nie kupuj tego szajsu 23.05.07, 21:56
                    juliaiga napisała:

> Ale widzisz,ja wolę i tak
                    > podglądać ludzi,bo oni są ciekawsi.Kiedyś podglądałam koleżankę i po mimo że
                    > nigdy nie byłam u niej w domu to powiedziałam jej,co ma w którym pokoju.

Jedni wolą podglądać, drudzy wolą podsłuchiwać : )
                    • juliaiga Re: nie kupuj tego szajsu 28.05.07, 13:54
                      Ale ja nie podglądam ludzi cały czas!Ale Ty jesteś podły.
                      • misiomis Re: nie kupuj tego szajsu 28.05.07, 18:27
                        ... a Ty jesteś pocieszna ; )
    • bart_step Re: Niebo 13.05.07, 22:36
      Światełko dźwigu
    • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:40
      W Zgierzu, mieście tajemniczym, też to świeci!
      • brite Re: Niebo 13.05.07, 22:43
        Byłem dziś w Zgierzu, świeciło tylko Słońce.
        • kiwaczek11 Re: Niebo 13.05.07, 22:44
          wszystko się zgadza
        • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:45
          Bo nie zostałeś w Zgierzu.
          • breblebrox Re: Niebo 14.05.07, 15:32
            Bo nie zaprosiłeś!
      • nakole Re: Niebo 13.05.07, 22:45
        ...to planeta Jeż nad Zgierzem świeci nocą ;)
        • kiwaczek11 Re: Niebo 13.05.07, 22:47
          sufler nie pisał ,że nocą
          • nefnet Re: Niebo 13.05.07, 22:50
            W dzień widać na razie tylko gwiazdę Słońce. Jeśli będzie rozbłysk supernowej,
            to może i w dzień ujrzymy. Nie mam racji, bo w dzień widać też Księżyc, a
            niekiedy i Wenus.
        • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:47
          Jeż blaskiem swym opromienia całą okolicę i na świat wpływa pozytywnie!
          • misiomis Re: Niebo 13.05.07, 22:50
            Słyszałem, że ktoś jeża podpalił kiedyś. Mówisz, że on tam jeszcze płonie?
            • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:52
              Jeżowi oczy płoną z podniecenia, gdy dziewczyna bez skazy obok przechodzi!
            • nakole Re: Niebo 13.05.07, 22:54
              misiomis napisał:

> Słyszałem, że ktoś jeża podpalił kiedyś. Mówisz, że on tam jeszcze płonie?

...to są tajemne obrzędy ogniowe plemienia Zgierzan...spłonął, ale jak Feniks z
              popiołów podniósł się silny i ze spiżu....
          • nakole Re: Niebo 13.05.07, 22:51
            Yhm ! Dzisiaj widziałem na Placu JPII kultową figurę Jeża...lśniła w Słońcu...
            • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:53
              Figurę Jeża można objechać na kole, więc się zgadza. Ale, ale, co tam ona
              robiła?
              • nakole Re: Niebo 13.05.07, 22:55
                ...stała, stała i smętnie na DK nr 1 spozirała...
                • zgierzyk Re: Niebo 13.05.07, 22:57
                  Nie najeżdżaj na jeża, bo przebijesz oponkę!
                  • nakole Re: Niebo 13.05.07, 23:00
                    zgierzyk napisał:

> Nie najeżdżaj na jeża, bo przebijesz oponkę!

Ja LUBIĘ Jeża ( nawet tego z tym wyśmiewanym nochalem), a te jeżowe skórki co
                    leżą na drogach to sprawka blachosmrodów, a siooo!
    • kiwaczek11 Re: Niebo 13.05.07, 22:59
      a tak poważnie, nie wiem w którym rejonie nieba to widzisz i o jakiej porze,
      ale myslę ,że możesz widzieć Saturna. Jakieś trzy tygodnie temu oglądałem go i
      jego pierscienie przez teleskop. Był wtedy mniej więcej na kierunku
      południowym, conajmniej 60 st nad horyzontem ok. 20-tej. Nie wiem o ile zmienił
      pozycję do tej pory. Świecił naprawdę mocno.
      • sufler2006 Re: Niebo 13.05.07, 23:03
        Ten obiekt pojawia sie i jest widoczny praktycznie wraz z zachodem
        słońca.Powiedzmy dzisiaj około 20.30-21.00
        • kiwaczek11 Re: Niebo 13.05.07, 23:05
          ale w ktorym rejonie nieba? jeśli na zachodzie to prawdopodobnie Wenus
      • nefnet Re: Niebo 13.05.07, 23:04
        Saturn bardziej na południe i wyżej.
        Ale już ustaliliśmy, że to Wenus na zachodzie.
        • guru211 Re: Niebo 14.05.07, 17:40
          Sam czesto zastanawialem sie co to moze byc. Dokladnie tak jak juz ktos
          wczesniej napisal, pojawia sie wtedy kiedy jeszcze nie ma innych gwiazd na
          niebie i swieci bardzo jasno. Myslalem, ze to jakis sztuczny obiekt. Dzieki za
          objasnienie.
    • agtsmith Re: Niebo 14.05.07, 20:07
      www.jammersreviews.com/voy-6/blink.php
      Moze to to
    • lavinka Zdjęcie planety 16.05.07, 23:14
      Czy tej?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,60604760,62570462.html
    • cassani ale jak sikam 28.05.07, 14:25
      to mam ten obiekt po lewej czy prawej?
      • lavinka ale Ty niesmaczny jesteś ;-p nt 28.05.07, 16:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka