Dodaj do ulubionych

ŁKS zablokował budowę hali

IP: *.197.rev.vline.pl 27.06.07, 23:12
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: duth ŁKS zablokował budowę hali IP: *.toya.net.pl 27.06.07, 23:12
      Osiołkowi w żłoby dano: w jednym halę, w drugim stadion!
    • Gość: rwt Ręce opadają... IP: *.centertel.pl 27.06.07, 23:48
      Ciągną kasę od miasta (czyli ode mnie też) za NIC, nie przejmują się milionowymi
      długami, a żal im kilkunastotysięcznych wpływów z bazaru.
      Słów brak.
    • Gość: karolew ŁKS zablokował budowę hali IP: *.range86-132.btcentralplus.com 27.06.07, 23:49
      jak miło poczytać o sytuacji w ŁKS...
      robi się tam bardzo interesująco.
      myślę, że już najwższa pora na przeprowadzkę do Bełchatowa. ale pod warunkiem,
      że ma się 100000 PLN x 16 za sezon, a że się nie ma to...bye bye i na okrąglą
      rocznicę prościutko do II ligi)
    • Gość: ss ale wstyd IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 00:59
      kto jeszcze kibicuje takiemu śmiesznemu klubikowi?
    • g0g i bylo wierzyc panom z Piotrokwskiej 104 28.06.07, 01:50
      Zgodnie ze starym przyslowiem,
      krowa co glosno ryczy malo mleka daje
      Namieszali, nabajerowali a teraz LKS placi, w zamian za jakies mgliste wizje.
      Co do masztow to bylo do przewidzenia ze je tam LKS powiesil i nie da zdjac bo to konkretna kasa, pozatym bazar.... tragedia.
      Oczko w glowie, prezes blokuje hale bo bazar zamkna...
      Dzizu to i mi juz wstyd - w koncu maja to Ł w nazwie
      • Gość: gosc Re: i bylo wierzyc panom z Piotrokwskiej 104 IP: *.astral.lodz.pl 28.06.07, 07:29
        I tak jakoś się wykręcą z tych problemów, zresztą jak zwykle.
        Ale smykałkę do handlu to mają we krwi buhaha i bazar i telefonia z czego tu
        zrezygnować bo to są kosmiczne wpływy do i ich kasy. Z takim podejściem to
        Bełchatów tylko zostanie, ale to też będzie jakiś plus będą mogli zacząć
        budować miejski, a znając życie jak tylko wyburzą ruinę, to prezes zaraz tam
        zrobi bazar buhaha i będzie po budowie ale może ten bazar zarobi na mecze w
        bełcie buhaha
        • Gość: literka_m co to jest LKS ? IP: 81.15.180.* 28.06.07, 08:49
          czy to jest klub sportowy majacy na celu propagowanie/uprawianie sportu, czy tez
          stowarzyszenie handlarzy/bazarnikow ciuchami i innym szmelcem ?
          Moze prezesi powinni dogadac sie z halami w gluchowie lub tuszynie bo cos mi sie
          wydaje ze ich siedzenie w LKSie to zwykle pierdzenie w stolek.
    • Gość: sea wstyd IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 08:49
      naprawde jak to czytam to mi troche glupio, to co sie dzieje w tym klubie nie
      miesci sie w glowie, jest mi przykro, ze lodzki klub a taki obciach. Osobnym
      tematem jest ekipa rzadzaca Naszym miastem:(
    • Gość: P. i B. Walka o kasę. IP: *.eranet.pl 28.06.07, 09:42
      "Nowa" władza uczy się poruszać przy korycie i robi to jak słoń w składzie
      porcelany, aby coś dla siebie złapać wszystko nam porozpieprza. Zdanowska
      protegowana Kaczynskiego (i nie tylko) robi z siebie idiotę pisząc do EU czy na
      krytym stadionie może być tor żużlowy bo tam już coś czrnego leży (30-letni
      tartan)
      • Gość: chrzan Re: Walka o kasę. IP: *.uml.lodz.pl 28.06.07, 09:54
        Coś się pochrzanilo koledze. Zdanowska jest ze znienawidzonego PO.
    • Gość: pietrek ŁKS zablokował budowę hali IP: 82.160.70.* 28.06.07, 09:47
      Wywalaja ludzi na bruk bez pardonu i uprzedzenia i nawet nikt ich nie
      powiadomił, przecierz oni zarabiaja na chleb. Handlowcy to jakaś grupa podludzi
      dla pana kropy. A sam zatrudnia swojaków znajomków
      • Gość: ZZZZZZZZZ wstyd dla Lodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:48
        Co sie dzieje z tym klubem. Jak nie akcja ze skarbonka, to z kibicami okradakacymi wlasny klub.
        Wczoraj artykulu o degradacji za dlugi, dzis ta sprawa. Jednago dnia czytam, ze pikarz LKS-u musi
        pozyczyc 100 $ na wyjazd do USA, drugiego, ze Pan Goszczynski szykuje trasferowa bombe w OE....
        • Gość: Widzew_Śródmieście Re: wstyd dla Lodzi IP: 82.160.70.* 28.06.07, 12:01
          W Łks dzieje o wiele gorzej niż pod koniec rządów Grajka (ak. spasiony knur) w
          Widzewie... W tej chwili pisząc o Łks mam na myśli długi, zaleganie z wypłatami
          w klubie, nieustanne żebranie w UM, widmo tułania się po innych stadionach w
          województwie, 3/4 kiboli wchodzących za darmochę i bagatelizowanie problemów (bo
          jak inaczej nazwać zapowiedzi prezesa o Bóg wie jakich wzmocnieniach w sytuacji
          gdy klub ledwo wyrabia). Pozdrowienia dla normalnych.
    • Gość: Antek z Bałut Łodzki Klub Handlowy IP: *.lodz.mm.pl 28.06.07, 11:45
      Aby zadowolić panów rządzących tym, co obecnie nazywa się ŁKS (kiedyś w łodzi
      istniał fajny klub sportowy o tej nazwie), należałoby przebudować halę sportową
      na halę targową i pozbyć się tych śmiesznych facetów w krótkich spodenkach
      ganiających za piłką i przeszkadzających "biznesmenom" w działalności
      handlowej.Może przy okazji zmienić nazwę?
    • Gość: Łodzianin Łódzki? IP: *.lodz.mm.pl 28.06.07, 11:55
      Tak na marginesie: ilu "rodowitych łodzian" gra w klubie piłkarskim, który
      nazywa się "ŁÓDZKI Klub Sportowy"?
    • Gość: dr Skąd ta nienawiść IP: *.in.uj.edu.pl 28.06.07, 12:03
      Dlaczego Wyborczej tak bardzo zależy na czarnym PR wobec ŁKSu? Wszyscy
      zainteresowani wiedzą że dział sportowy GW kibicuje prywatnie Widzewowi, ale to
      co Panowie uskuteczniacie w swych artykułach to przesada - gdyby ktoś nie
      wiedział jak jest naprawde to rzeczywiście mógłby uwierzyć w ten stek bzdur - a
      jaki widać po komentarzach chyba się wam udało. Przykre jest to że najstarszy
      klub miasta Łodzi niszczony jest od kilku lat tak naprawde przez marnej jakości
      pismaków. Spróbujcie w archiwum GW znaleźć pozytywne artykuły o ŁKSie i
      porównajcie to z ich liczbą w innych gazetach łódzkich to obiektywizm wyjdzie
      tak jak słoma z Waszych butów.
      • Gość: sas Re: Skąd ta nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 12:17
        Żenujący post.
        Całkowity brak samokrytyki, pokory i uczciwości .
        Wszyscy są winni, nawet gazety bo o tym co się dzieje w ŁKS piszą.
        Natomiast ci co uwsteczniają rozwój klubu są bez winy.
        • Gość: spam Re: Skąd ta nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 12:34
          Siedzą na nie swoim terenie, czerpią zyski, sami z tych dochodów nic nie wnoszą
          tylko biorą je do kieszeni, ciągle żebrzą o pieniądze do miasta , wszystko się
          sypie - wywalić cwaniaków i darmozjadów.
        • Gość: gregorion Re: Skąd ta nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 12:40
          To fakt, że łks nie ma najlepszej prasy ale nie bierze się to znikąd. Kluby utrzymujące się z bazaru łatwiej chyba znaleźć w A klasie niż w OE a stadion jest w naprawdę opłakanym stanie, porównując choćby do brzydkiego obiektu widzewa.
    • Gość: KLituś J.Walczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 12:32
      ...i wszystko jasne !
      • Gość: junior Re: J.Walczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 12:36
        Panowie konkrety są wazne , ą nie jakieś doszukiwania się , że ktoś was nie
        lubi.
        Do roboty lenie!!!!!!!
    • Gość: Roosevelt5 Bazar,telefonia czy hala? IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 13:40
      Bez urazy, ale niezły kanał.
      • Gość: Sake(ŁKS) Re: Bazar,telefonia czy hala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:26
        To że bazar jest jednym z głównych srodków dochodu ŁKS-u nie jest ani winą ani
        inicjatywą klubu.
        Do połowy lat 80 wszystkie łódzkie kluby były utrzymywane z pieniędzy dużych
        fabryk włukienniczych.
        Widzew współfinansowały miedzy innymi Ariadna i Zakłady im.1 Maja.
        ŁKS to z kolei Marchlewski i Vigoprim.
        W połowie lat 80 XX wieku w Polsce był kryzys i źródła finansowania zaczeły
        wysychać.
        Problemem ŁKS były rozmaiary terenu którym administrował i mnogość sekcji na
        utrzymaniu.
        Dlatego żeby wspomóc podupadający klub miasto pozwoliło organizować na terenie
        stadionu bazar(rok 88 lub 89).Wtamtych latach rozwiązanie dosyć popularne w
        całym kraju. popularne.Początkowo handel odbywał się chyba 2 albo 3 razy w
        tygodniu.
        Chciałbym przypomnieć że klub odprowadzał normalny podatek który miasto
        przeznaczało na dofinansowanie innych klubów działających w naszym mieście,
        prawdopodobnie korzystał na tym i Widzew.
        Dlatego proszę tych co są nie zorietowani żeby najpierw zebrali żetelne
        informacje na temat o którym chcą pisać.
        To chyba nie zbyt wiele. Prawda?
        Co do aktualnej sytuacji w Moim Ukochanym Klubie to faktycznie zbyt różowo nie
        jest.
        Wieloletnie zaniedbania ze strony władz Stowarzyszenia oraz Miasta (kluby
        pozbawione zewnętrznego źródła finansowania w naszej rzeczywistości same nie
        utrzymają się na powierzchni)przynoszą efekty.
        Osobiście jestem zdania że fakt piastowania stanowiska prezesa przez p. Stępnia
        nie przynosi klubowi żadnych krzyści a tylko same straty wynikajace z odpływu
        co zdolniejszych trampkarzy do SMS-u.
        Przykładem są losy Golańskiego;Madeja;Sieranta i innych którzy zaczynając w
        ŁKSIe są znani jako wychowankowie Szkoły Stępnia i Matusiaka seniora (mogę się
        mylić ale to chyba SMS otrzymuje ekwiwalent za wyszkolenie tych piłkarzy?).
        ŁKS-owi nie pomagają równierz artykuły pisane z gotową tezą np"ŁKS-klub bez
        przyszłości".Żeby był kontrast w Widzewie zawsze jest OK.
        Najleprzym przykładem takiego podejścia dziennikarzy GW była ubiegłoroczna
        jesień piłkarska, kiedy to pomimo widocznej słabości piłkarskiej zespó Widzewa
        przez dłuższy czas stawiany był za wzór(okazało się że było to życzeniowe
        myslenie panów z GAZETY).
        Jestem kibicem ŁKS ale Widzew i Jego Kibice mi nie przeszkadzają(wystarczy mi
        że 2 razy do roku sobie na Was powyzywam-taki folklor),dlatego nie mogę zgodzić
        sie z tym żeby ludzie majacy wplyw na zdanie wielu ludzi zamiast łagodzić nasze
        wewnątrz miejskie antagonizmy tylko je pogłebiają.
        Pozdrawiam normalnych kibiców i ludzi trzeźwo patrzacych na żeczywistość która
        nas otacza.
        Zapraszam równierz do dyskusji ale tej pozbawionej napinki.

• Gość: m. Re: Bazar,telefonia czy hala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 15:19
          nie sadzisz ze lks jest sam sobie winny? ciagla prowizorka, CWANIAKOWANIE O $ Z
          MIASTA, dach z blachy falistej na 3 rzędy. szczycicie sie ze macie 100 lat
          prawie i przze ten czas co zrobiliscie?? tylko placzecie, zero inicjatywy i
          honoru. a o widzewie dobrze pisza bo jest jakis plan, konsekwentnie realizowany
          bez dlugow i wstydu. to co nas dzieli to roznica klas! jedna rada: do roboty
          nic nie robicie sami jestescie sobie winni!!!!
          • Gość: Sake(ŁKS) do :m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:01
            Najwidoczniej nie przeczytałeś dokładnie mojego postu.
            Postępujący upadek ŁKS jest wynikiem odcięcia zewnętrznych źródeł finansowania
            klubu.
            Dotyczy to nie tylko ŁKS ale też Widzewa,Legii i innych dużych klubów
            sportowych.
            Wasz stadion był poddany renowacji w latach 90 i nie było to finansowane z kasy
            klubu ale z pieniedzy budżetowych. Poza tym jest to obiekt o wiele mniejszy i
            co za tym idzie tańszy (w całości zbudowany na wałach ziemnych).
            Pamietaj żadnego klubu w polsce nie jest stać na samodzielną renowację i
            rozbudowę obiektów którymi administrują (patrz: Wisła;Legia;Lech).
            Co do artykułów prasowych to nie chodzi mi o pozytywne pisanie o Widzewie ale o
            wyłącznie pozytywne oisanie o Widzewie, nawet wtedy kiedy piłkarsko kulał.
            Pamiętaj,piłkarskia spółka akcyjna która wystawia drużynę w rozgrywkach OE to
            tylko częć klubu który powinien szkolić jak najwięcej młodzieży i to jet jego
            głóny cel.
        • Gość: Roosevelt5 Re: Bazar,telefonia czy hala? IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 15:36
          Sake(ŁKS).
          Nie chodzi mi o mój stosunek do twojego ukochanego klubu.
          Chodzi o całą zaistniałą sytuacje.
          Są trzy srony konfliktu.
          Wykonawca, ŁKS i miasto.
          Jedni nic nie wiedzą o planach inwestycyjnych, drudzi mówią, że nie chcą
          konfliktu, a trzeci są wszystkim zdziwieni.
          To czy jednym ze źródeł finansowania jest bazar, telefonia cyfrowa czy jeszcze
          coś innego. Nie ma znaczenia.
          Każdy orze jak może. Raz jest lepiej a raz gorzej.
          Cała ta inwestycja (niezależnie od potrzeby wspomnianej inwestycji)jak na razie
          jest źródłem nieporozumień i konfliktów.
          Ot i tyle.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Sake(ŁKS) do:Roosevelt5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 15:47
            Cała ta inwestycji jak kolwiek bardzo potrzebna miastu jet prowadzona w sposób
            co najmniej dziwny.
            Przecierz jeszcze przed rozpoczęciem budowy hali było wiadomo ile lat ma
            trybuna pod którą trzeba wykopać wielometrową dziurę w ziemi!!!
            Wiadomo było że ten stadion trzeba wyremontować i wiadomo było też że miasto
            potrzebuje stadionu piłkarskiego bardziej niż wielofunkcyjnej hali sportowej!!!
            Za zaistniałe zamieszanie można winić(to jest moje zdanie)p.Nowickiego.
            • roosevelt5 Re: do:Sake(ŁKS) 28.06.07, 15:59
              Do tego można dodać jedną z ostatnich debat na temat samego stadionu.
              Niezależnie od uniwersalności stadionu (piłkarski i żużlowy), to motywy jakimi
              się kierowali głosując za taką a nie inną opcją jest karygodna.
              Wydaje mi się, że taki stadion byłby całkiem, całkiem.
              Tylko w innym miejscu.
              Widziałem zdjęcia z lotu ptaka placu budowy hali.
              Tam już nie ma miejsca na rozbudowe (budowe nowego) stadionu.
              • Gość: Sake(ŁKS) do:Roosevelt5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:12
                Dlatego od poczatku dziwiłem się założeniom wedłóg których planuje się budowę
                jedynego stadionu miejskiego.
                Albo dwa stadiony o przyzwoitych parametrach albo remont Widzewa i stadion
                miejski ale przesuniety w kierunku północnym od obecnego obiektu ŁKS.
                Najbardziej drazni mnie fakt podjecia duskusji n aten temat dopiero po
                rozpoczęciu budowy hali wielofunkcyjnej i zniszczeniu sporej części sportowej
                infrastruktury z miasta.
                • Gość: gosc Re: do:Roosevelt5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:33
                  > Dlatego od poczatku dziwiłem się założeniom wedłóg których planuje się budowę <
                  > jedynego stadionu miejskiego.<

A to chyba byłes jedyny bo jakos nie widziałem tego zdziwienia u twoich kolegow
                  po szalu, kropa z nowickim obiecali wam miejski i wtedy wszystko bylo cacy
                  nowicki to byl super gosc itd az do teraz, co takiego sie stało że teraz
                  sytuacja sie zmienila czyżby skonczyly sie rozowe okulary, znajac zycie to
                  pewnie okaze sie ze wszyscy byli zdziwieni decyzja o wspolnym stadionie. Jezeli
                  chodzi o to co sie dzieje z waszym stadionem to macie to co chcieliscie tylko
                  nieznaliscie skutkow teraz jest juz zapozno. Co do wladz waszego klubu no to
                  sytuacja podobna do tej z Widzewa z konca lat 90 duzo obiecywania a czym sie to
                  skonczylo kazdy wie i tu troche was rozumiem ale pewnie i tak na to nic nie
                  poradzicie taka smutna rzeczywistosc moze sie od was odczepia jak bedzie taki
                  dol jak w Widzewie byl.
                  • Gość: Sake(ŁKS) Re: do:Roosevelt5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 17:29
                    Po pierwsze:piszę w swoim i tylko w swoim imieniu.
                    Po drugie:Najwyraźniej nie zrozumiałeś tego co napisałem w poprzednich postach.
                    Powtarzam:Żadnego klubu w Naszym Kraju nie stać na renowację i rozbudowę
                    obiektów którymi dysponują.
                    Stadion przy al.Unii był budowany w charakterze stadionu miejskiego.Dowodem na
                    to jest fakt rozgrywania najważniejszych meczów Widzewa właśnie na tym stadionie
                    (dopuki spełniał okreslone normy).
                    Jego stan jest efektem permanentnego braku zainteresowania łódzkim sportem i
                    łodzią w ogóle przez całe lata 90.
                    PO trzecie przypominam że grzecznie prosiłem o posty bez niepotrzebnej napinki.
                    • g0g Re: do:Roosevelt5 28.06.07, 19:44
                      Ciesze sie ze pojawil sie jeden normalny
                      szkoda ze jak byla "dyskusja o miejscu "miejskiego"
                      zabraklo twojego glosu.

Zorganizowali wam burdel i jeszcze wmanewrowali
                      co mniej rozsadnych kibicow by ich poparli.
                      A teraz maja was, i caly ten burdel w dupie.

Chcieli budowac stadion miejski, to trzeba bylo pierw pomyslec co z obecnymi.
                      wyjscia mieli 2, wybrali 3cie zle.
                      Szkoda mi miejskiego stadionu bo wyobrazalem sobie
                      ze dojda do porozumienia i powstanie cos duzego
                      dla 2ch klubow,
                      takie 45-55tys, na nowym terenie, z porzadnym zapleczem.

cuz jak to w Lodzi wszystko zaczyna sie od du...strony i wychodzi dno.
        • Gość: pp Dyskusja? OK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 17:51
          Na początku lat 80-tych sprzedano drużynę Widzewa, która dotarła do PPMK m.in.
          Boniek, Grębosz, Tłokiński, Rozborski. Około 15-20% zachował Widzew a reszta
          poszła na inne kluby (wziął PZPN), w tym napewno ŁKS. Kupując Dziekanowskiego
          Widzew płacił ze swoich pieniędzy okrojonych j.w. Legendarny prezes Sobolewski
          zbudował klub, który jako jedyny w tym okresie chciał funkcjonować na zdrowych,
          rynkowych zasadach, bo podobno mieliśmy wtedy w kraju reformę. Często czytam w
          postach o tym, ze komuna pomagałą a Widzew nie płaci długów. Proponuję więc:
          oddajcie wszyscy pokrzywdzeni "działkę", którą wzięliście za m.in.
          znienawidzonego przez was Bońka (80% z tego 1,7 mln$ + urealnienie tej kwoty na
          dzień dzisiejszy, spłaci się za Grajewskiego i Pawelca długi SPN SA i będzie
          git.
          • Gość: Sake(ŁKS) Re: Dyskusja? OK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 18:39
            Ta jasne. POwinniśmy zarzadać od braci Węgrów ekwiwalentu za wyszkolenie
            Zawiszy Czarnego.
            Zanim napiszesz pomyśl.
    • Gość: Sake(ŁKS) do :m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:19
      Acha, zapomniałem.Co do długów widzewa topamietaj że pozbył się ich w sposób co
      najniej dziwny(tak samo jak kiedyś Lech Poznań).Wiec proszę nie szczyć się tym
      aż tak bardzo.
    • Gość: ... zatem... IP: *.Red-217-125-73.staticIP.rima-tde.net 28.06.07, 18:03
      Belchatow
    • Gość: Stefan ŁKS zablokował budowę hali IP: *.smrw.lodz.pl 28.06.07, 18:19
      Sytuacja od dłuższego czasu jest rzeczywiście tragiczna.Wydaje mi się że Urząd
      Miasta nie ma żadnego pomysłu na ratowanie ŁKS-u.Zostały tylko 4 dni na
      homologacje masztów!!!!Później ŁKS będzie zdegradowany do 2 ligi.czyt nie
      otrzyma licencji.Nie rozumię Goszczyńskiego dlaczego nie chce zdjąc tych
      cholernych przekaźników.Przeciez znalazł się inzynier który chce podpisac
      homologację ale maszty trzeba odciązyć.Bardziej się to opłaca chyba niż płacić
      100tys za mecz w Bełchatowie.Wogole Goszczyński powinien sprzedac ŁKS.Sam nie
      jest w stanie utrzymac ŁKS-u.Powinien znależć się czlowiek który zrobi podobną
      kiwkę jak Boniek w Widzewie.Tylko kto? Moze Jan Tomaszewski ?
      • Gość: sea Re: ŁKS zablokował budowę hali IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 20:01
        nie zartuj z pogrzebu!!! moze jeszcze dadza rade!!!
        • Gość: karolew Re: ŁKS zablokował budowę hali IP: *.range86-132.btcentralplus.com 28.06.07, 20:17
          ŁKS alkoholem stoi. tu Goszczyński Gosso, tam Sypniewski Sypek, i jeszcze Klatt
          Kierowca, nie zapominając o Hajcie Góralu co to może więcej niż inni razem
          wzięci....
          może nie bedzie wyników, ale będzie wesoło w ŁKS :)
          • Gość: Zigi Rozalski Re: ŁKS zablokował budowę hali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 23:49
            Szkoda, ze nie walczyliscie z nami o 2 stadiony. Teraz masz babo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka