Dodaj do ulubionych

WF w szkole - w butach czy bez?:-)

IP: 80.51.247.* 17.06.03, 02:39
Zachęcam do wypowiadania się - czy wolicie (woleliście) ćwiczyć na WF w
obuwiu czy na bosaka? Czy nastawienie zmienia się na linii podstawówka -
gimnazjum - liceum? Czy są nauczyciele wf, zachęcający żeby ćwiczyć na bosaka?
Obserwuj wątek
    • al-ki Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 08:36

Bez butów?? Kto to wymyślił?
      Nie wyobrażam sobie grania w halówkę, czy kosza na boso.
      Na boso można grać na plaży, nie na WF.
      • Gość: d Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: 95.174.53.* 28.10.13, 12:35
        wf w szkole powinien być bez butów w skarpetkach
        • Gość: Karpyt Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.13, 17:37
          Nie powinno się w ogóle ćwiczyć boso, można dostać grzyba ,po za tym jak sala jest czysta to osoby które ćwiczyły przed tobą mogły przenieść tą bakterie. Tej choroby nie leczy się łatwo wyleczyć.
    • uerbe Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 09:12
      W mojej szkole podstawowej boisko było zaśmiecone żwirem, tłuczonym szkłem, &c.
      (pytanie jest bardzo ogólne;-) Tak na serio, nie wyobrażam sobie ćwiczenia
      czegokolwiek bez obuwia - w ten sposób to można chodzic po domu albo wszędzie
      indziej gdzie nie ma ryzyka bycia nadepnietym (delikatnie mówiąc), trafionym w
      stopę piłką, czy też doświadczenia jakiegokolwiek innego urazu wynikającego z
      niedostatecznego (co ja plotę - całkowitego braku) usztywnienia stopy czy stawu
      skokowego.

Miłego dnia,
      Robert uerbe Urbaniak
      masakrytyczna.up.pl
    • aric Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 09:18
      Najpierw tam, gdzie ktos proponuje ćwiczenia na bosaka powinno się matę
      położyc. Przecież mozna sobie poodbijac stopy. Nie raz miałem odbita pietę,
      ćwicząc boso na sali gimnastycznej. Nie polecam. A granie na boso w gry
      zespołowe to samobójstwo w przypadku grających a sadyzm trenera nauczyciela.
      • grover Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 09:29
        Miałem w swoim życiu okazję pograć w kosza i w piłkę na sali bez butów, grało
        się całkiem przyjemnie, tylko rzeczywiście potem stopy poobijane. Ale nie jest
        tak najgorzej.
        • ixtlilto Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 09:33
          grover napisał:

> [...]grało się całkiem przyjemnie, tylko rzeczywiście potem stopy poobijane.
          Heheh- bo pomyślę, że macie takie delikatne podeszwy. Na prawdę wiele rzeczy
          wygodniej wykonuje się bez butów.
          • Gość: lea Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: *.toya.net.pl 17.06.03, 11:48
            ćwiczyłam i wy i bez (ach, profesor Zaremba...) i nie było źle
            • Gość: Ankieter Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: 80.51.247.* 17.06.03, 23:47
              Czy prof. Zaremba zachęcał do ćwiczenia na bosaka? :-) pozdrawiam
              • ixtlilto Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 21.06.03, 14:29
                Na małej sali wręcz było to wymagane. Ogólnie jednak zajęcia z prof. Z odbywały
                się w butach,
    • ixtlilto Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 09:31
      W LO miałam praktycznie 3 sale gimnastyczne:
      1. dużą (do gier zespołowych)- tam ćwiczyliśmy w butach
      2. małą (do aktobaryki)- tam ćwiczyliśmy bez butów, bo nikt nie wyobrażał sobie
      chodzenia po drążkach w obuwiu.
      3. aulę (gdzie przeprowadzany był aerobic)- tam wegle uznania ćwiczyliśmy w
      butach lub boso.

Poprostu pewnych rzeczy nie da się wykonać w adidasach. Wtedy trzeba buciki
      zdjąć i pobiegać chwilkę boso. Wprawdzie nie dizała to dobrze na stopy, ale
      przy ogólnym rozrachunku- takie ćwiczenia są bardziej wydajne.

Dziś idę na zajęcia. Wezmę buty na wypadek jakby komisja nie chciała oglądać
      moich stóp; ale zasadniczo nastawiam się na ćwiczenie boso.
      • uerbe Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 10:01
        ixtlilto napisała:
        [ciach]
        > Poprostu pewnych rzeczy nie da się wykonać w adidasach. Wtedy trzeba buciki
        > zdjąć i pobiegać chwilkę boso. Wprawdzie nie dizała to dobrze na stopy, ale
        > przy ogólnym rozrachunku- takie ćwiczenia są bardziej wydajne.

Święta racja - idąc dalej za tym, co napisałaś - pewnych rzeczy nie da się
        wykonać bez obuwia. Wolę przez jakiś czas "pomęczyć się" w adidasach a później
        je zdjąć i cieszyć się _niepoobijaną_ stopą.

Miłego dnia (takoż w butach jak i bez) :-)
        Robert uerbe Urbaniak
        masakrytyczna.up.pl
        • Gość: Ankieter Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: 80.51.247.* 19.06.03, 00:23
          > ixtlilto napisała:
          > > Poprostu pewnych rzeczy nie da się wykonać w adidasach. Wtedy trzeba buciki
          > > zdjąć i pobiegać chwilkę boso. Wprawdzie nie działa to dobrze na stopy
          [...] - dlaczego? czy bieganie boso jest niezdrowe (zakładam, że w sali
          gimnastycznej jest czysta, bezpieczna podłoga i poza tym ciepło)?

• ixtlilto Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 19.06.03, 19:25
            Gość portalu: Ankieter napisał(a):

> > Poprostu pewnych rzeczy nie da się wykonać w adidasach. Wtedy trzeba
            > > buciki zdjąć i pobiegać chwilkę boso.
            > [...] - dlaczego? czy bieganie boso jest niezdrowe (zakładam, że w sali
            > gimnastycznej jest czysta, bezpieczna podłoga i poza tym ciepło)?
            Niekoniecznie bieganie, ale np. przewroty w przód (popularnie zwane fikołkami)
            i w tył, chodzenie po równważni czy skoki przez kozła- takie rzeczy wykonane w
            butach po pierwsze nie są poprawne (obciągnij palce w adidasie) a po drugie
            jest niewygodnie (nie czujesz powierzchni po której się poruszasz).
            Poza tym: tak- mała sala gimnastyczna jest pokryta lakierowanym parkietem i
            utrzymana w należytej czystości.
    • Gość: baton Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) IP: *.toya.net.pl 17.06.03, 10:31
      chodzę do IX LO i tam w sumie już od 2 lat gramy na "małej sali" bez butów w
      piłeczkę, oczywiście są tam maty i nie jest tak tragicznie tylko że każde
      niefortunne kopnięcie czy wpadnięcie w dziurę kończy się dużym bólem nogi...ale
      ogólnie nie jest źle...już się chyba przyzwyczaiłem i w teraz w butach byłoby
      mi ciężko tam biegać...
    • maclorcan Re: WF w szkole - w butach czy bez?:-) 17.06.03, 10:44
      Z racji sportu, który uprawiam już od 4 lat chodzę po sali na boso. Czasem
      gramy też w siatkę czy piłkę nożną i uważam, że gra się tak super. Piętę miałem
      odbitą z trochę innego powodu (i to dość poważnie), ale nie uniemożliwiało mi
      to biegania, więc nie rozumiem takich argumentów. Zresztą udzieliło mi się to
      także poza salą treningową, gdyż w domu też najczęściej chodzę na boso.
      • ixtlilto Ixik jak Kropka ;-) 17.06.03, 10:59
        maclorcan napisał:

> [...] na boso.[...]na boso.
        "boso" lub "na bosaka"
        • maclorcan Re: Ixik jak Kropka ;-) 17.06.03, 14:48
          Ehhh... tak mi się zdawało, ale nie byłem pewien więc pisałem jak leci :)))
        • hubar Re: Ixik jak Kropka ;-) 19.06.03, 23:38
          ixtlilto napisała:
          > > [...] na boso.[...]na boso.
          > "boso" lub "na bosaka"
          --
          Ixik! A od kiedy to wiesz jak to się mówi co? Do niedawna miałaś spore problemy
          z tym :-P
          Jak Kropka... no dzięki
          • ixtlilto Re: Ixik jak Kropka ;-) 21.06.03, 14:28
            hubar napisał:

> Ixik! A od kiedy to wiesz jak to się mówi co?
            od czasu jak mnie za każzdym razem poprawiałeś. W końcu zapamiętałam ;)P
    • Gość: Ankieter Uzupełniam :-) IP: 80.51.247.* 24.06.03, 00:24
      Pytanie odnosi się też do aerobicu i innych ćwiczeń, niekoniecznie w szkole.
      Pozdrawiam :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka