Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się brzydkich reklam?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:08
moze niech Jacek Gaweł nie wraca z urlopu skoro pozwala na cos takiego:
g.na.piotkowskiej.patrz.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: bzik Poznań o tym nie myśli !!! IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 08:16
      bana.pl/modules/news/article.php?storyid=446
      • Gość: obywatel Nie rozumiem problemu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:42
        To znaczy rozumiem, ale nie rozumiem, dlaczego nikt nie chce go rozwiązać. Jest
        prawo budowlane, są uchwały lokalne - dlaczego NIKT nie chce ich egzekwować ???
        nie opłaca się - podnieść kary. Przecież nasz kraj wygląda jak Azja: szyld na
        szyldzie - z blachy, PCV, dykty, tektury i drzwiczek od lodówki
        • g0g Jaka reklama taki klient 26.07.07, 09:53
          Wiesz problem w tym ze reklama jest kierowana do klienta
          Jak widzi pieknyy szyld to sie spodziewa wysokich cen.
          Lodzianie niestety to specyficzny gatunek konsumentow,
          zyjacy jeszcze troche w prl i troche w gospodarce rynkowej.
          A przedewszystkim przyzwyczajeni do bazarowego stylu
          (rzgow, tuszyn, gorniak, balucki)
          Dlatego jak zrobisz witryne jak na zdjeciu tu juz prezentowanym,
          to przyciaga klientow, jak zrobisz ladna witryne,
          jak restauracja Krokodyl, to splajtujesz i przerobisz knajpe na Kebab House. Takie miasto w wiekszosci biedne i bez gustu.
          • Gość: idut Re: Jaka reklama taki klient IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:59
            g0g napisał:

> Wiesz problem w tym ze reklama jest kierowana do klienta
            > Jak widzi pieknyy szyld to sie spodziewa wysokich cen.

Fakt. Elegancja często odstrasza biedniejszych ludzi:spodziewają się nie tylko
            wysokich cen ale i sztywniackiej atmosfery (np. ekspedientek taksujących
            wzrokiem ubranie klientów )
          • Gość: es Re: Jaka reklama taki klient IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:52
            > to przyciaga klientow, jak zrobisz ladna witryne,
            > jak restauracja Krokodyl, to splajtujesz i przerobisz knajpe na Kebab House. Ta
            > kie miasto w wiekszosci biedne i bez gustu.

Ale masz gust. Krokodyla witryna była ładna? A niech..
            • g0g Re: Jaka reklama taki klient 27.07.07, 09:32
              Ladniejsza niz wiekszosc obecnie na Piotrkowskiej
    • Gość: Yakanos Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 08:21
      w nagłówku piszę "www.magicznykrakow.pl" a potem w tekście czytamy
      "www.krakowmagiczny.pl"
      • Gość: piachoo Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.163-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.07.07, 09:28
        Gość portalu: Yakanos napisał(a):

> w nagłówku piszę "www.magicznykrakow.pl" a potem w tekście czytamy
        > "www.krakowmagiczny.pl"

co ci pisze?

niezależnie od tego, żaden adres nie działa (magicznykrakow.pl not found, krakowmagiczny.pl
    • Gość: AlexKrakow Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: 57.66.195.* 26.07.07, 08:30
      Niech mieszkańcy trzeciego największego miasta w Polsce zapamiętają sobie raz
      na zawsze, że w Królewskim Stołecznym Mieście Krakowie nie ma starówki. Jest
      STARE MIASTO. Najbliższa starówka jest w Warszawie. Sztuczna zresztą.
      • Gość: kocikoci Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: 217.153.26.* 26.07.07, 09:08
        Odp... się od warszawskiej Starówki, krakusie. Sztuczna, bo odbudowana? Nie
        jestem warszawianką z urodzenia (ani z wyboru), ale mieszkam tu od 20 lat i
        szanuję moją drugą "małą ojczyznę". Ta pogardzana przez Ciebie starówka jest
        jednym z moich, i nie tylko moich, ulubionych miejsc. Wracając do meritum
        sprawy, to wasze "Królewskie Stołeczne" Stare Miasto jest tak samo zasr...
        reklamami, jak każde inne miejsce, a przy tym nie umywa się choćby do praskich
        Hradczanów. Nie podskakuj więc, lajkoniku.
    • Gość: Ktos zapomnial Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.07.07, 09:17
      ze rekalma dzwignia handlu. Takie proste, ale w IV RP to nie potrzebne.
    • Gość: ktos Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.crowley.pl 26.07.07, 09:17
      taki serwis nie istnieje...
    • minigry.amor.pl proszę 26.07.07, 09:35
      Ale tu plebsu spoza Łodzi. Od razu widać komu sie Łódź nie podoba. Napewno to
      nie sa to Łodzianie. Kraków pfff - Wawel w syfie, naginacz statystyk. Łódź musi
      włączyć Zgierz, Pabianice(wg szybkiego tramwaju) i inne miasta wokół łodzi. Tak
      juz dawno zrobiła wieś Kraków. Łódź będzie miała ponad milion i będzie po
      sprawie.
      Tego typu reklamy bywają wszędzie.
      • Gość: myszkin wszystko lata, informacja też - nierzetelna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:18
        To jak jest w końcu Gazeto z tym e-adresem: www.krakówmagiczny.pl, czy
        www.magicznykraków.pl, czy jeszcze inaczej. Przeczytajcie, co napisaliście !!!
      • sothink Re: proszę 26.07.07, 10:54
        "wieś" Kraków jest 10 lat w rozwoju przed Łodzią w prawie każdym aspekcie, także
        na kolana i pokłony składać przed Krakowem i Krakusami.
        • minigry.amor.pl Re: proszę 26.07.07, 21:51
          10 lat? Ciekawe jak to obliczyłeś? A dlaczego nie 9 i 3/10-te roku ?
      • brite minigry 26.07.07, 15:03
        minigry.amor.pl napisał:

> Ale tu plebsu spoza Łodzi
        > wieś Kraków.

Jesteś żenujący. Twoje wypowiedzi przynoszą tylko wstyd naszemu miastu. Zmień
        styl polemiki albo zniknij.
        • minigry.amor.pl Re: minigry 26.07.07, 20:41
          Uważasz, że skoro pluje się Łodzi w twarz należy nastawić drugi policzek.
          Możesz tak się zachowywać ode mnie czegoś takiego nie wymagaj.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Jak nazwać takie dictum? 26.07.07, 10:23
      Artystyczny totalitaryzm?
    • Gość: bo.tak Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: 194.51.20.* 26.07.07, 11:31
      "starowka (...) mówi Filip Szatanik z biura prasowego krakowskiego magistratu."
      Bzdura. Zaden mieszkaniec Krakowa nie mowi "Starowka".....

tak sie tylko czepiam.
    • Gość: gość Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.um.krakow.pl 26.07.07, 11:47
      Uwaga!!!Istotnie. Nie ma takich stron jak podane w artykule. Błąd dziennikarki.
      Właściwy adres to www.krakow.pl
    • Gość: smok wawelski Heyah - obrzydliwość IP: *.autocom.pl 26.07.07, 12:12
      Nienawidzę czerwonej łapy Heyah na kioskach ruchu. A jeszcze niechlujne,
      betonowe kloce u podstawy łapy - tragedia.
      • Gość: turysta jako turysta... IP: 88.220.112.* 26.07.07, 14:01
        Jako turysta odwiedzam Kraków i chodząc po ulicach chcę oglądać stare kamienice
        a nie wielkie płachty reklam.
        Zarządzający miastem powinni wiedzieć, że ludzie nie odwiedzają Krakowa dla
        reklam.
    • rytir Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? 26.07.07, 14:18
      Wy tu się na tym forum skupiacie wyłącznie na dużych miastach, ale często mi
      się zdarza, że jestem w małym, zapomnianym miasteczku, widzę średniowieczną
      basztę, mury miejskie, barokowe kamieniczki, itp, itd, wyjmuję odruchowo
      aparat, a i od razu chcę go schować, bo wszystko umajone reklamami i szyldami
      wielkimi, przeważnie różowymi czy fioletowymi, a jakby kicz nie wystarczał, to
      jeszcze to wszystko brudne i pordzewiałe.
    • Gość: obserwator Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 14:45
      "Nie chce wracać już do Łodzi w Łodzi mu się nie powodzi:)"
      Może w tym problem że w Łodzi tylko Piotrowska jest wizytówka miasta bo reszta jest brzydka i brudna
    • Gość: Krk Krakow nie ma starówki! IP: *.ghnet.pl 26.07.07, 14:47
      Uprzejmie prosze azeby nie "warszawic" nam Krakowa.
      Warszawa ma starowke -my mamy rynek glowny.
      Nikt tu nie mowi ze idzie na starowke, nie ma nigdzie takiego szyldu czy napisu.
      Rozumiem ze warszawiacy przyzwyczajeni, ze ich glowna czesc starego miasta to
      starowka i tak tez opisuja sobie krakowskie centrum, ale tak jak nie ma u nas
      dworca centralnego tak nie ma starowki.
      Pozdrawiam
    • Gość: Zdumiona Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 14:48
      Problem reklam dotyczy wielu miast, nie tylko Łodzi.Kilka dni temu odwiedziłam,
      po wielu latach nieobecności, moje ulubione miasto Kłodzko.Pozytywne wrażenie
      robią pięknie odnowione po powodzi kamieniczki, ale wisząca na centralnym
      miejscu twierdzy olbrzymia reklama piwa, to wielkie nieporozumienie i normalny
      skandal!!! Płyną pewnie z tego korzyści materialne dla tego zabytku, ale
      wrażenie jest okropne!!! Ktoś zdrowo przesadził zarówno z miejscem, treścią,
      jak i z rozmiarami baneru.Kto to widział, wie o czym mowa, kto nie, to i
      lepiej, bo można się wkurzyć do białości!
    • Gość: ja W Krakowie nie ma Starówki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:31
      Jest STARE MIASTO!
      bardzo prosimy to wiedzieć, 'dziennikarze i inni tacy'
      • Gość: Krk Re: W Krakowie nie ma Starówki!!!! IP: *.ghnet.pl 26.07.07, 15:57
        No tak oficjalnie jest Stare Miasto, co w skrócie przyjezdni (szczególnie ze
        stolicy) mogą tłumaczyć sobie jako starówkę. Ale przecież żaden Krakowianin nie
        mówi ze jadę do "starego miasta" czy na "stare miasto". Nie chce sie tu bawić w
        Bralczyka czy innego Miodka, ale myślę że skoro ponad 800tyś ludzi (chyba tyle
        ma Kraków teraz?) mówi rynek czy centrum to niech nam tych kilku dziennikarzy
        nie próbuje tego "ustarówkowić" centrum Krakowa.
        Pozdr.
    • magdamd Jak pozbyć się brzydkich reklam? 26.07.07, 15:55
      W Tarnowie szpecacych reklam jest coraz mniej. W ubieglym roku po raz pierwszy
      zorganizowano konkurs na najladniejsze szyldy w miescie "Kanon reklamy, kanon
      arcitektury". Inicjtywa glosno komentowana przez lokalne media, zrobila swoje.
      N tarnowskich ulicach mozna zauwazyc wieksza dbalosc o stylistyke nowych
      reklam. Stare, szpecace skutecznie wymieniane sa na nowe. Wlasciciele sklepow
      zwracaja coraz wieksza uwage na swoje uliczne wizytowki. Ale podoba mi sie
      pomysl krakowski. Moze skorzystamy z niego takze w Tarnowie. Obok konkursu,
      pelnilby znakomita stymulacje dla wlascicieli firm.
    • magdamd Tarnow - STOP szpectocie! 26.07.07, 15:59
      W Tarnowie szpecacych reklam jest coraz mniej. W ubieglym roku po raz pierwszy
      zorganizowano konkurs na najladniejsze szyldy w miescie "Kanon reklamy, kanon
      arcitektury". Inicjtywa glosno komentowana przez lokalne media, zrobila swoje.
      Na tarnowskich ulicach mozna zauwazyc wieksza dbalosc o stylistyke nowych
      reklam. Stare, szpecace skutecznie wymieniane sa na nowe. Wlasciciele sklepow
      zwracaja coraz wieksza uwage na swoje uliczne wizytowki. Ale podoba mi sie
      pomysl krakowski. Moze skorzystamy z niego takze w Tarnowie. Obok konkursu,
      pelnilby znakomita stymulacje dla wlascicieli firm.

• Gość: prażanka Warszawa - billboardy i patrzące z nich mordy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:20
        Nie mogę patrzec na otaczające mnie w Warszawie billboardy i inne przeokropne,
        bo zbyt duże i nieciekawe reklamy. Mogę jedynie zaakceptowac ciekawe szyldy,
        neony i piękne wystawy sklepowe, które nie wymagają reklamy, bo same przyciągną
        klientów. Czy Warszawa ma szanse na "odszpecenie"???
    • Gość: dr piwko Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:18
      "Serwis www.krakow.pl to dla przedsiębiorców nie lada gratka. Miesięcznie zagląda tu 800 tys. internautów, również z zagranicy. Dotychczas strona nie miała wymiaru komercyjnego. Zamieszczane w serwisie reklamy będą projektowane przez administratorów. Szatanik: - Zaproponujemy firmom zdjęcie z danymi teleadresowymi i informację o stronie internetowej."

Mogło by tam zaglądać nawet 1800tys. internautów. Pytanie czy ktoś będzie tam czegoś szukał PRZED PÓJŚCIEM na stare miasto. Jak jestem w ocym mieście to jak mam czas to idę się "poszwędać" a lokal w dużej mierze wybieram pod wpływem impulsu. Na pewno nie siedzę w necie i nie analizuję cen piwa zdjęć wystroju i Bóg wie czego jeszcze.

Siłą rzeczy na miejscu przedsiębiorcy na starówce mając reklamę skuteczną choć brzydką zostałbym przy niej a nie łasił się na jakieś banery wymyślane przez urzędników.

"Krakowski pomysł podoba się i wiceprezydent Zdanowskiej, i Michałowi Domińczakowi, miejskiemu konserwatorowi zabytków. - Możemy zrobić taką akcję na naszym portalu internetowym."

A w Łodzi wielu chce się wykazać robieniem czegokolwiek.

"Technicznie zastosowanie krakowskiego pomysłu byłoby oczywiście możliwe, chociaż banneru reklamowego na www.cityoflodz.pl na pewno nie zamieścilibyśmy. Może informowalibyśmy o ładnych reklamach na zasadzie newsów? - mówi Kamila Szymczak, która odpowiada za www.cityoflodz.pl."

Dobre! Analogicznie na miejscu przedsiębiorcy na Piotrkowskiej mając reklamę skuteczną choć brzydką czy zlikwidowałbym ją łasząc się na jakiegoś newsa na niewiadomojakiej stronie.

A pozatym to czy te pomysły w artykule są tak głupie czy Wyborcza poprzekęcała?
    • minigry.amor.pl Tokyo 26.07.07, 21:12
      W Tokyo nie maja takich dziwnych problemów. Biznes to biznes. Ale pewnie też
      pewnym ludziom reklamy w Tokyo się nie podobają? Ja prosze nie wprowadzać
      prowincjonalności do Łodzi. Kraków Wrocław - prosze bardzo. Kapitalizm opiera
      się też na powierchni reklamowej, tylko, ze płatnej.
      photo.net/photo/2000pcd1670/tokyo-shinjuku-45.tcl
      • Gość: sas Re: Tokyo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:00
        Daj spokój to hipokryzja. mnie się nie podobają reklamy w telewizji podczas
        filmow ale patrze bo musze. albo reklamy sa albo ich wcale nie ma a nie tak.
        jedne sa dobre a inne złe. smieszna glupota.
        • minigry.amor.pl Reklamy w GW 26.07.07, 22:05
          A może by tak ocenić ładne i nieładne reklamy w GW(GL)? Ciekawe co o swoich
          reklamach napisałaby GW? Napewno chwaliłaby się, że ładne. Żałosne. Gazety
          lubią czasami kogoś niszczyć tak sobie.
          • Gość: on Re: Reklamy w GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 23:43
            Po reklamach przyjdzie czas na ogolonych lub nieogolonych facetów na Pietrynie,
            a potem obozy koncentracyjne.
            • g0g Re: Reklamy w GW 27.07.07, 09:47
              Przesadzacie,
              Reklamy w Lodzi sa tandetne
              Nie dość ze brzydkie i wiejskie same w sobie to jeszcze fatalnie wykonane.
              I to zwlaszcza na Piotrkowskiej bo w Manufakturze czy Galerii nikt nie powiesi takiego szkaractwa (bo nie wolno).
              • minigry.amor.pl Re: Reklamy w GW 27.07.07, 21:04
                > ... w Manufakturze czy Galerii nikt nie powiesi
                > takiego szkaractwa (bo nie wolno).

Brawo. Ten argument mnie przekonuje w 100%. Manufaktura ma wszystko na wysoki
                połysk. Tylko czy walka z brzydkimi reklamami powinna być toczona w stylu
                krakowskim - ORMO działa, czuwa, kara, nagradza i krązy?
                • g0g Re: Reklamy w GW 28.07.07, 13:41
                  A tego nie powiedzialem!

Choc uwazam ze brakuje przepisow na karanie za "szpecenie" ulic
                  Poza centrum z Bogiem sprawa, jakies PRLowskie plaby tyz.
                  Ale zaslanianie calych kamienic, obwieszanie jaskrawymi, szpetnymi, planszami, czy mrugajacymi wężami i diodami zabytkowych kamienic powinno byc karane.
                  Albo inaczej, nie powinno byc możliwe. Wystarczy nakaz konsultacji z konserwatorem.
                  A teraz prosze spojzec na rog Kosciuszki i Mickiewicza, perla architektury upiekszona ze az oczy bola.
                  • minigry.amor.pl oczywiście 28.07.07, 19:01
                    Piotrkowska znana jest w całej Polsce, a nawet w Londynie, to wiem osobiście.
                    Piotrkowska w Łodzi to wizytówka nie tylko kraju, ale i troszkę Europy.

Nic by sie nie stało, jakby każda reklama ,bilbord itp. musiał mieć zezwolenie
                    Plastyka Miasta. Proste rozwiązanie.
                    • sothink Re: oczywiście 29.07.07, 11:15
                      Piotrkowska wygląda jak podrzędna ulica Wrocławia gdzieś na peryferiach miasta.
                      Gdyby natomiast wyburzyć tą niską prowincjonalną zabudowę i postawić coś
                      wielkomiejskiego i wysokiego z neonami to by mogło być coś!
      • sothink Re: Tokyo 28.07.07, 01:41
        pajacu, w Tokyo te reklamy są neonami a nie papierowymi dyktami itp., a to
        różnica spora
        • minigry.amor.pl S D czyli 28.07.07, 10:39
          "Spieprzaj Dziadu" do swojej wsi Wrocław.
        • minigry.amor.pl A właśnie 28.07.07, 10:43
          Można pozwolić na każdy typ reklam w Łodzi poza Piotrkowską. Na Piotrkowskiej
          załóżmy zezwalałoby sie TYLKO na reklamy neonowe.
          Sothink możesz nie iść na Wrocław.
    • Gość: Marek Kot Re: Jak pozbyć się brzydkich reklam? IP: *.toya.net.pl 28.07.07, 16:31
      Taki g... moze gdzie na Retkini, nie na Piotkowskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka