Dodaj do ulubionych

Cała Łódź sieje trawę :))

IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.07.03, 21:13
Tak cicho podpowiadam Redakcji pomysł na fajną akcję, którą możnaby przeprowadzić np. wiosną.
Dziś w różnych sprawach robiłem rundkę po moim osiedlu i muszę powiedzieć, że trawnik wokół McDonalda z prawdziwą trawą (a nie perzem, czy chwastami) wygląda wspaniale i niesamowicie kontrastuje z resztą trawników osiedlowych. Kiedy budowali Mc Donalda wcale nie przekopali tej częśći osiedlowego trawnika, lecz tylko dosiali do niego lepszej trawy. Teraz ją tylko koszą (a przecież kosi się teraz praktycznie wszędzie).
Gdyby tak zadbać o nasze trawniki i zaprosić ludzi do zbiorowego sypania trawy? Czyż nie pięknie wyglądałoby to, czego nam tak brakuje? Te małe kawałki zieleni zazieleniłyby się zupełnie inaczej!!
Poddaję pomysł pod rozwagę.
Czekam na kubeł zimnej wody lub przytaknięcie :)) ;-)
Obserwuj wątek
    • kirka1 Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 02.07.03, 21:20
      łatwo posiać trawkę- gorzej ja pielęgnować(strzyc i podlewać), wiem coś o tym
      bo mam niezly trawniczek na działeczce i to wcale nie jest takie proste jak
      sie wydaje.Czasami widzę piękne akcje, jak jaieś Vipy np.sadzą dzrzewko, no i
      ślicznie!, tylko to drzewko tez potrzbuje zainteresowania jak już te wszystkie
      ważniaki juz sobie pójdą,hmmmmyyy
      • Gość: Maruda Re: Cała Łódź sieje trawę :)) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.07.03, 21:27
        Kosić - ok.- jakoś koszą te trawniki które są (z perzem i chwastami) - więc to nie byłby problem. Natomiast nie wiem jak z podlewaniem, ale chyba aż tak sucho u nas nie jest, by trzeba na to lać hektolitry wody? U mnie na działce podlewaniem ratuję tylko te fragmenty trawnika, po których się ostro depcze, natomiast te części, gdzie się chodzi mało, bądż wcale z tego co zauważyłem obywają się bez specjalnego zraszania. Ale pewnie trawa trawie nierówna :)
        • geograf Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 02.07.03, 23:15
          MAruda-eksu ze mła, ale wyglądając za okno, czy idąc
          wzdłuż ulicy Kurczaki tiwerdzę, ze niezacieniony
          tramwanik TRZEBA podlewac codziennie. w takie upały to
          właśnie robią w McDonaldzie...
          bez wody ani rusz.
          Bez wody i regularnego strzyżenia.,..
          a nie raz na 2-3 miesiące...
    • igrek_oficjalny Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 02.07.03, 22:08
      No wybacz, ale akurat jestem w posiadaniu kawałka trawnika i żeby go utrzymać
      w takim stanie w jakim jest przy większości McDonaldów:
      1. Potrzeba obficie i regularnie go podlewać - w takie upały jak były
      ostatnio --> raz dziennie (obficie!)
      2. Należy go nawozić! Bez nawozu z trawy nici, a już napewno nici z naprawde
      zielonego koloru!
      3. Trzeba go kosić! (jak urośnie po nawozeniu!)
      4. Trzeba zbierać skoszoną trawę-jesli jest jej dużo nie zadziała jak nawóz
      tylko będzie hamować wzrost młodej trawy!
      5. Należałoby używać środków, które niszczą rośliny liściaste-końiczyna, babka
      itd inaczej nasz trawnik zamieni sie w łąke, jaką mamy obecnie. Po uzyciu tego
      środka, trzeba wyrwać zwiędniete rośliny-inaczej odżyją.
      6. Należy ręcznie usuwać np. mech
      7. Każdej wiosny trawnik należy przegrabić, aby usunąć starą, słabą trawe.
      8. Jeszcze raz podlewać i podlewać!

Powinienem zacząć od tego, że nie będziesz miał pięknego trawnika
      stosując 'dosiewke' trawy do łąki! I jeszcze jedno-dobry trawnik tylko na
      dobrej ziemi, nie na piasku! Pozdrawiam

igrek_ogrodnik
      • Gość: Maruda Re: Cała Łódź sieje trawę :)) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.07.03, 22:34
        Heh, no to był kubeł zimnej wody :)
        • igrek_oficjalny Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 02.07.03, 22:40
          Ale wiesz-ja generalnie popieram Twoją inicjatywę, tylko my jesteśmy za
          biedni, żeby kupować tanie rzeczy, czyli zróbmy trawniki raz a porządnie na
          wiele lat :-)
      • kirka1 Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 02.07.03, 22:50
        potwierdzam:-) i pozdrawiam Marudo, ale nie martw sie

zawszse moze mysobie wstawic sztuczne trawniki, lub pomalowac betonik na
        zielono:-))))
    • Gość: fleurette Re: Cała Łódź sieje trawę :)) IP: 80.48.116.* 02.07.03, 22:49
      zapraszam na moje podwórko blokowe. zrobili po europejsku tzn. kostkowy
      parking, progi zwalniające i zieleń. Parszywie duzo zieleni. pozagradzali
      wszelkie możliwe skróty siatkami, powsadzali piekielnie dużo krzewów w ramach
      żywopłotów itd. a najnowszym koszmarnym wymysłem było porobienie kamiennych
      kwietników na podjazdach do klatek. Koszmar!!!

To nie to bym była przeciwna zieleni, ale to jest przesada. I to duża.

Marudo - generalnie jestem za, ale żeby nie przesadzac tak jak u mnie.
    • hubar Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 03.07.03, 02:07
      Chyba już wszystko zostało w tym wątku powiedziane.
      To, że trawnik gdzieś ładnie rośnie to nie zasługa samych nasion. O trawę
      trzeba dbać - podlewać, często strzyc, a co najważniejsze nawozić.
      Problem w Łodzi jest jeszcze jeden, nawet jak robią jakieś "trawniki" to sieją
      tak trawę, że ta nie ma prawie szans urosnąć. Szkopuł w tym, że miejsce pod
      przyszły trawnik trzeba wyrównać walcem, rozsypać nasiona i zagrabić aby ptaki
      nie wydziobały, na koniec trzeba podlać ziemię z nasinami. U nas robi si
      zeledwie dwie czynności - wyrównuje teren i sieje...
    • aard No, poparcie dla takiej akcji w pewnych kręgach 03.07.03, 17:45
      byłoby powalające :-)))
      A znam takich, co już w tym roku troszkę posiali...
    • ixtlilto Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 04.07.03, 12:28
      No to ja jeszcze jeden kubeł.
      Maruda jak byłes koło McD, to teraz się przejdź ciut dalej- róg Rokicińskiej i
      Puszkina (narożnik północno-wschodni, między krańcówką a przystankiem 85, 64
      itd.) Tam jest trawa, piękna i dorodna :/ ale nikt jej nie podlewa- jest więc
      żółta; nikt jej nie kosi- jest wysoka. W skutek czego wyglądając przez okno
      widzę kawał stepu...
      Miasto nawet jeśli znajdzie kasę na nasiona trawy- to nie będzie pieniędzy na
      jej pielęgnowanie. (McD codziennie włącza zraszacz)
      • teufel Re: Cała Łódź sieje trawę :)) 04.07.03, 12:52
        Trawa przy Mac-u i przy Hort-Cafe jest codziennie obficie zraszana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka