Gość: jok IP: *.toya.net.pl 27.08.07, 19:18 no i extra!!!jak by sie udało zawsze duuży plus...tylko dlaczego coś mi się nie wydaję że się uda...:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmm Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:19 kto zainwestuje w Łodzi? jakoś nie dostrzegam potencjalnych kandydatów... plan planem, ale kto wyłoży kasę? raczej nie pan Walczak... czarno to widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 27.08.07, 20:51 Jeszcze sie mozesz zdziwic. Najwazniejsze ze cos zaczeto robic, bo obszar ktory powinien byc wizytowka jest anty-wizytowka. Mam tylko nadzieje ze w slad za uchwala pojda konkretne dzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 27.08.07, 21:29 Cóż, ten obszar będzie położony jakieś 70 minut jazdy od centrum Warszawy. O chętnych inwestorów jestem spokojny. Bardziej niepokoi mnie ich gust estetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: 194.150.250.* 27.08.07, 21:50 na fabrycznej zostawiłbym dwa perony: dla połączeń z Warszawa i połączen lokalnych a pozostałe przeniósłbym na Widzew.Nie wiem jak łódzkie dworce wyglądaja w ciągu dnia ale późnym wieczorem i w nocy to głęboka prowincja. Już chyba więcej ruchu jest na dworcu autobusowym.Jazda koleja jest dluższa i droższa niz porównywalna PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jery Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 22:10 Nasza dama wypięknieje. Dobrze, że znaleźli się odważni wizjonerzy. Oby władza nie przeszkodziła. Trzymam kciuki za moją Ziemię Obiecaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim mierzwa Radni przegłosują ? IP: *.gdynia.mm.pl 28.08.07, 04:31 a coz innego oni moga zrobic ? szkoda ze nad projektami tego kalibru bedzie dyskutowac - oh pardon - > "glosowac" grupa osob ZUPELNIE do tego nie przygotowana, nie nadajaca sie, nie majaca zadnego wrecz pojecia o stylu, architekturze, estetyce urbanizacyjnej ... itd zeby nie zameczac czytelnikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.toya.net.pl 28.08.07, 11:09 ale chyba nie zburzą budynku dworca..?szkoda by było... Odpowiedz Link Zgłoś
counterfeiter Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 11:53 Jak zwykle włącza mi się przy tego typu informacjach sceptyk. Pan prezydent może sobie zapraszać architektów i budować makietki, jak w "Poszukiwany, poszukiwana". A radni mogą to uchwalać. Jednak mam kilka pytań. Kto na to wszystko wyłozy pieniądze, skoro za moment nowych inwestorów braknie? Druga sprawa. Fajnie się czyta o kolejnych centrach kulturalnych, widowiskowych, artystycznych, etc. Ale na jakiej podstawie jest obliczany potencjał takich miejsc? Po co Łodzi sala widowiskowa na 4 tysiące osób, skoro Cammerimage jest jedno i nie wiadomo, czy za np 10 lat nadal tu będzie? Po co dziesiątki galerii, do których niewiele osób będzie chodziło, bo odbiorców sztuki wyższej, w ogóle kultury w tym mieście nie ma az tak wielu? (Chyba, że zagonimy szkoły...) Przypomina mi to- jeszcze raz przepraszam za malkontenctwo- odgórne planowanie. Łódź będzie stolicą artystyczną i basta. My zbudujemy za cudze pieniadze, które ktoś da bez mrugnięcia okiem i biznesplanu, a potem ludzie jako te owieczki, będą robiły tak, jak my chcemy. Czy naprawdę w Łodzi jest miejsce na aż tak ambitne i oderwane od rzeczywistości i codziennych problemów plany? A może inaczej- czy to jest naprawde odpowiedni moment na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 12:33 > Po > co Łodzi sala widowiskowa na 4 tysiące osób, skoro Cammerimage jest > jedno i nie wiadomo, czy za np 10 lat nadal tu będzie? A to tylko 1 festiwal jest/bedzie w Łodzi? Super myślenie! A jak za 10 lat Cammerimage nadal miałby być w teatrze, to go to na pewno nie bedzie. > - jeszcze raz przepraszam za malkontenctwo- Tacy ludzie nie przyczyniają się do rozwoju czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
counterfeiter Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 12:44 No dobrze, jest jeszcze Festowal 4Kultur, który jednak nie potrzebuje chyba aż tak bardzo jednej, dużej sceny. Czepiam się właśnie myślenia- zbudujmy sobie kolejny pomnik, taki, jak hala widowiskowa, o kosztach nie myśląc i nie mając żadnego- podkreślam- żadnego konkretnego biznesplanu. Twoim zdaniem najpierw się zbuduje, a potem ktoś znajdzie znakomity sposób na wykorzystanie takej sali? Przecież to marnotrawienie. Również Twoich pieniędzy. W międzyczasie nie widzę pomysłów na realną rewitalizację Piotrkowskiej. Ale może wszystko jest super? Przecież saturator stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 15:03 Brawo, ale hura optymizm. Tylko, że temu miastu nie potrzeba póki co "Centrum", gdzie wszyscy by spacerowali i wzdychali jaka to Łódź jest piękna. Temu miastu potrzebna jest "praca u podstaw": wyburzenie walących się kamienic, remont dróg i chodników, pozbycie się żulerni pijącej różne wynalazki po bramach, edukacja "kibiców" że malowanie po ścianach i dewastowanie wszystkiego co się da nie przysparza uroku temu miastu. Już to widzę... Najpierw dobry wujek z Ameryki wyłoży w ciemno pieniądze na taki projekt a potem będzie trzeba to wszystko ogrodzić bo ludzie nie dorośli tu do takich standardów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.leom.ec-lyon.fr 28.08.07, 15:24 Praca u podstaw jest ciezka, niewdzieczna i wymaga autentycznej wiedzy i doswiadczenia. Znacznie latwiej jest opowiadac bajki, zyskujac sobie tym poklask naiwnej gawiedzi (i glosy w wyborach). A potem gawiedz po raz kolejny sie dziwi - mialo byc tak pieknie, a wyszlo... jak zwykle. Wtedy trzeba szybko znalezc winnych - winni sa oczywiscie "malkontenci" (tzn. realisci), ktorzy zamiast upajac sie wizjami, zadawali konkretne pytania: skad wziac pieniadze, kto ma to zrobic itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Rewelacja miesiąca na forum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 15:25 >Tylko, że temu miastu nie potrzeba póki co "Centrum", > gdzie wszyscy by spacerowali i wzdychali jaka to Łódź jest piękna. >Temu miastu > potrzebna jest "praca u podstaw": wyburzenie walących się kamienic Genialne, nie budować, burzyć! Rewelacja miesiąca na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Rewelacja miesiąca na forum! 28.08.07, 16:18 hehe .. nawet studenci tu jacyś dziwni ... leniwi, bo nie potrafią doczytać do końca;) Tu widzę wszystko się zaczyna a niczego nie kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doctor Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: 217.97.185.* 28.08.07, 12:28 trzymam kciuki za powodzenie tego planu... Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 14:29 Tylko niech ci geniusze, nie uchwalą, że centrum znajduje się na Zdrowiu,gdzie mieszkam. Już lepiej, jeśli już muszą cokolwiek uchwalać, zmianę ul.Piotrkowskiej na Św.Scholastyki ze Zgromadzenia św.Weroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 14:47 Szkoda, że przy okazji nie przegłosowali budowy poru dalekomorskiego, huba międzykontynentalnego i kosmodromu. Wybaczcie ale u progu wyborów moja wiara w realność takich przedsięwzięć jest znikoma. Nawet i bez ciśnienia, łódzkie władze są znane z puszczania słów na wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: 217.153.180.* 28.08.07, 15:42 Trzymać na odległość kija malkontentów i kraczące marudy - co tylko dziobem kłapać potrafią , a może się i uda. Nigdy wizjonerzy nie mieli duzego poparcia , a w naszej stękajacej Polszcze szczególnie. Trzymam kciuki i jakby co , to cegiełkę też dorzucę ( na Filharmonię cegiełki kupowałem przez 40 lat i co ? w końcu stoi ). Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 16:20 40 lat??? ... przepraszam, czy to Zimbabwe czy Kongo? To na takie Centrum nasze prawnuki jeszcze będą się zrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 28.08.07, 17:29 Spieprzaj wsioku do siebie. Wrocławski dworzec brudny i smierdzący przebuduj, bo od 100 lat nic sie nie dzieje i sa nawet dziury w zadaszeniu śmiesznym, hangarowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.toya.net.pl 28.08.07, 21:02 Taka hala kongresowa na 4 tyś miejsc w takim odlotowym centrum ściągnie wszystkie imprezy do Łodzi począwszy od zjazdów lekarzy wszystkich specjalności po zjazdy polityków koncerty misicale festiwale itp. Cała Polska będzie chciała bawić się w takim miejscu kultury.Turytycznie przegonimy Kraków czy inne miasta a tysiące turystów zamiast jechać gdzieś na 2 tygodnie wybiorą pobyt w Łodzi. Czekam na start budowy - rewitalizacji dawnego Uniontexu co już zupełnie postawi Łódź na piewrszym miejscu atrakcyjności pobytu. Co przy Pietrynie i już istniejącej Manufakturze zdetronizuje inne miasta Polski jeśli chodzi o turystykę dużego formatu. Atlas buduje gigantyczną fabrykę cementu więc pewnie materiałów na budowę nie zabraknie i będzie w pierwszej kolejości sprowadzany do budowy nowego centrum w Łodzi więc pan Walczak swą osobą uspokoi nas, że nie zabraknie materiałów a budować mogą i Hindusi czy Rumuni skoro jest brak siły roboczej. Brakuje mi tylko lokalizacji wysokiej zabudowy prawdziwych drapaczy chmur może wzdłuż torów kolejowych po stronie północnej na Rokicińskiej( dokładnie wzdłuż całej ulicy Kosodrzewiny) tam gdzie są pola gdzie miał być stadion nowy na Henrykowie czy Janowie dokładnie od zjazdu z autostrady A1 w kierunku właśnie Rokicińskiej gdzie przy zjeździe z autostrady byłaby najwyższa zabudowa i potem zmniejszała się aż do nowego centrum za wiadukt na Kopcińskiego. Ludzie zjażdżający z A1 i jadący autostradą północ południe dostawali by org..u widząc drapacze przy Rokicińskiej które optycznie prowadziły by wszystkich do nowego centrum.Na razie są tam pola i szeroki pas który należy chyba do PKP więc można przekwalifikować te tereny. Wszyscy wjeżdżając do Łodzi koleją jechali by wzdłuż łódzkich drapaczy chmur.Warto by miasto już teraz wskazało na lokalizację łódzkich drapaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: 213.17.170.* 29.08.07, 15:30 Popieram. Zdala tych wszystkich "realistów" kórzy sami się nimi obwołali. Wziąc kija i pogonić tych wiecznie niezadowolonych i nieszczęśliwych. Bo inaczej wszystko zepsują i obrzydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 16:37 Uda się czy się nie uda- my mozemy się tylko domyślać, zobaczymy za 6 lat. ktoś dobrze pisał: zając się najpierw odremontowaniem kamienic, bram i tego wszystkiego co jest antywizytowka miasta. Bo cóż z tego ze mamy Galerie, Manufakture i teraz jeszcze jakies nowe centrum skoro obok wchodzac w brame widzimy niemalże slumsy??? dzielnice biedy i rozpaczy?? jestem z poza łodzi, i codziennie dojezdzam pociagiem- szczerze mowiac nie wyobrazam sobie aby dworzec Fabryczny był pod ziemią... juz teraz jest tam pełno bezdomnych i meneli a co dopiero myslec jesli projekt wejdzie w zycie i naprawde wszystko bedzie pod powierzchnią ?? Moim skromnym zdaniem lepiej byłoby odremontowac/ postawić nowy budynek i perony, tak aby na tej stacji było w miarę przyjemnie. Nie podoba mi się ten pomysł... a jak beda znow takie burze jak w tym roku?? piekny i nowy dworzec łódź fabryczna zostanie zalany po same brzegi;] pięknie ktoś mysli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenin Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.grs-k0.g1.pl 29.08.07, 17:17 naiwne tezy o zalaniu dwora kotku wsadź sobie pod poduszkę..już większe głowy pomyśłą od ciebie by taka sytuacja nie miała miejsca..:):)..co do samego centrum..to o inwestorów nie ma się co bać ...w samej łodzi jest kilku lokalnych deweloperów co pozabijają się o te grunty: VARITEX REMOBUD BRE LOCUM OPAL-ten z potencjałem za 3-4 lata moim zdanie kilku miliardów PLN.. (giełda ..skończone inwestycje ..kredyty..) oraz gracze na rynku z pozałodzi POLNORD (gdańsk) ECHO INVESTMENTS (kielce) SGI COMFORT (szczecin) JW CONSTUCTION (WARSZAWA) URBANICA. I KILKUDZIESIĘCIU MAŁYCH zainteresowanych pojedyńczymi budynkami..!! co do rewitalizacji miasta i kamienic..chyba nie znacie problemów prawnych i spraw własnościowych...łódź TO NIE WROCAW(MIASTO ukradzione niemcom..WARSZAWA..miasto zburzone..KRAKÓW..gdzie nic się niestało i właściciele żyli...w łodzi wymordowano właścicieli i dla wyjaśniania spraw własnościowych trzeba odszukać spadkobierców..by nie doszło do analogicznej sytuacji jaka miała miejsce z magistratem..gdzie miast musiało wykupywać od spadkobiercy budynek..który samo wyremontowało i utzymywało...dlatego brak tak dużej liczby remontów obiektów zabytkowych-w tym roku będzie ich ponad 100...) Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 29.08.07, 20:24 > jestem z poza łodzi, i codziennie dojezdzam pociagiem... To się zamknij, bo jesteś obca i niegrzeczna! Widziałas stare kamienice na Woli w Warszawie? Tamte pewnie Ci się podobają, mimo, że bardziej zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anakor12 Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.toya.net.pl 01.09.07, 23:23 Na odcinku 400 m (tyle jest od wiaduktu na Tramwajowej do Targowej), tory mają zagłębić się 14 m pod ziemię?. Nie chciałbym być w tym pociągu jak hamulce wysiądą. Będą burzyć ten wiadukt na Tramwajowej?. Może podkopią ten na Kopcińskiego, bo tory zagłębiać się powinny nawet dużo wcześniej?. To wszystko jakaś lipa. Potrzebny im teren i dworzec przeszkadza. Nie ma ci się podniecać. Znowu władze dały d..y. Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Radni przegłosują nowe centrum Łodzi 02.09.07, 15:33 To będzie coś w rodzaju drogi pod Katowickim centrum miasta. Niesądzę, aby to był jakis problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nation Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.net-partner.pl 30.09.07, 01:00 Najważniejsze aby wyburzyć te "odwieczne" slumsy na Składowej i rozsiedlić tamtejszą hołotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meszka Radni przegłosują nowe centrum Łodzi IP: *.toya.net.pl 30.09.07, 21:29 tylko nikt z was zasreani kulurowi ludzie nier pomyślał że ja jestem porządnym i prawym obywatelem tego kraju i misata i wprowadziłem się tu 2 latka temu, a teraz mnie ktoś ztąd wykopie kiedy ja wyremontowałem sobie mieszkanie . to bedzie po to żeby kropka sięcieszył a żydzi mieli swoje miejsce. oni zniszczyli moich dziadków teraz chcązniszczyć mnie. STOP. NIE DAJMY SIE IM. Odpowiedz Link Zgłoś