Dodaj do ulubionych

helikoptery [nie wiem, czy dobrze trafiłem]

IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.07.03, 23:54
Czy ktos z Was /zapalonych lotniskowców/ może orientuje się skąd i dokąd lecą te helikoptery, które praktycznie codziennie w szyku po 5 do 9 lecą w różnych kierunkach, choć najczęściej na zachód (widuję je w okolicy Nowosolnej) ???
Obserwuj wątek
    • Gość: robbie Re: helikoptery [nie wiem, czy dobrze trafiłem] IP: *.toya.net.pl 05.07.03, 00:17
      Jesli wojskowe to możliwe, że na poligon w Leźnicy Wielkiej na północ od Łodzi.
      Mam działkę w Sokolnikach (kilka kilometrów od Leźnicy) to tam bardzo często
      latają Mi8 i Mi17 na bardzo niskim pułapie.
    • m..m Re: helikoptery [nie wiem, czy dobrze trafiłem] 05.07.03, 08:14
      Śmigłowczyki należą do Kawalerii Powietrznej (tacy
      bohaterowie serialu telewizyjnego), numerów oddziałów Ci
      nie podam, bo w wojsku nie byłem. Przelatują z lotniska
      Glinnik pod Tomaszowem Mazowieckim, na Leźnicę pod
      Łęczycą i z powrotem.
      Typy śmigłowców to polski W-3 Sokół i rosyjskie (dawniej
      rdzieckie) Mi-8 i Mi-17
      Pozdrawiam
      M..M
      • Gość: Maruda Re: helikoptery [nie wiem, czy dobrze trafiłem] IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.07.03, 17:19
        A czym wytłumaczyć ich nagłe przeloty w tym roku? Jak działkę mam w Byszewach od kilkunastu lat, tak dopiero w tym roku tych helikopterów takie zatrzęsienie. A przecież Tomaszów, czy Leźnica są nie od dziś...
        • Gość: AUTOR Re: helikoptery [nie wiem, czy dobrze trafiłem] IP: *.softomasz.pl 18.07.03, 08:54
          Dobre pytanie, ale po odpowiedź trzeba zgłosić się do wojska. Jednostki
          kawalerii powietrznej w Tomaszowie Mazowieckim i Łęczycy mają żywot znacznie
          krótszy niż kilkanaście lat. Jednostka w Łęczycy powstała w oparciu o siły i
          środki rozformowanego pułku śmigłowców transportowych. MI-8 i MI-17 będące na
          uzbrojeniu obu pułków kawalerii służyły wcześniej we wspomnianym pułku
          transportowym. Cechą charakterystyczną tej jednostki transportowej (jedynej
          takiej w ówczesnych siłach zbrojnych) było to, że wykonywała ona zadania na
          porzeby całych sił zbojnych, a zatem z zasady poza miejscem stacjonowania.
          Lotnisko macierzyste było tylko bazą. Tym samym w przeszłości nie było częstych
          okazji do obserwowania przelotów śmigłowców w szykach zwartych w
          przylotniskowych strefach pilotażu lotniska w Leźnicy.
          Lotnisko w Glinniku spełnało w tych czasach inną rolę w systemie obronności i
          to powodowało odmienne o dzisiejszych sytuacje w wojskowym ruchu lotniczym.
          Dzisiaj oba lotniska i stacjonujące na nich jednostki spełniają identyczne
          zadania, a ponadto z racji charakteru tych jednostek cały proces szkoleniowy
          realizowany jest na obszarze stacjonowania. Z tego wynika, że te same śmigłowce
          latają dzisiaj głównie w przylotniskowych strefach pilotażu. To wyjaśnia częste
          przeloty pomiędzy lotniskami, a że w tym roku dzieje się to szczególnie często
          wynikać może z jakiegoś szczególnego programu szkoleniowego lub zadań
          specjalnych.
          • Gość: Maruda Dzięki! :) IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.07.03, 14:00
            O! Dzięki, na coś takiego czekałem :)
    • Gość: Maruda choćby z wczoraj IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.07.03, 02:10
      16 lipca, 18:15 dwa helikoptery pędziły na zachód. Widziane z perspektywy wsi Byszewy.
      • Gość: robbie Re: choćby z wczoraj IP: *.toya.net.pl 18.07.03, 10:40
        Wspomniane helikoptery przeleciały mi wczoraj nad głową w Sokolnikach, to chyba
        były dwa Mi17. W poprzednich dniach ciągle było słychać śmigłowce w okolicach
        Leźnicy.
      • Gość: robbie Re: choćby z wczoraj IP: *.toya.net.pl 18.07.03, 19:54
        Okazało się, że kawalerzyści z Tomaszowa lecą niedługo do Iraku i w Leźnicy
        prowadzili intensywne szkolenia bojowe. To wszystko wyjaśnia, chociaż takie
        przeloty w szyku na niskich wysokościach mogłyby odbywać się częściej ;))
        (zwłaszcza z perspektywy widza ;)

Pozdrawiam,
        robbie

P.S. 2 tyg. mnie nie będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka