Dodaj do ulubionych

Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź

• Gość: HI-polit Po apelu Tuska ,Polacy zaczną wracać! IP: *.chello.pl 27.10.07, 11:45
      Po apelu Donalda Tuska Polacy zaczną powoli wracać do swego,
      normalnego kraju!
    • Gość: Do Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: 91.104.103.* 27.10.07, 11:51
      Brawa dla madrego chlopca.Dobrze wybral, bo ja tez uwazam, z epoziom
      szkol angielksich to posmiewisko.Pracuje w podstawowce angielksiej
      w Londynie i powiem tyle
    • Gość: m Wiele hałasu o nic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 11:55
      O tym, że nasza edukacja jest na dużo wyższym poziomie wiadomo było już kilkanaście lat temu! Moja koleżanka studjując w Niemczech stwierdziła: "U nas dużo trudniej skończyć "ogólniak" niż tam studia na rzekomo prestiżowej uczelni". To o czymś świadczy. Ja sama mając kontakt z ludźmi z innych krajów mogę stwierdzić, że jesteśmy naprawdę inteligentnym narodem, potrafimy myśleć.
      • Gość: Hahaha Re: Wiele hałasu o nic! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.07, 12:02
        > O tym, że nasza edukacja jest na dużo wyższym poziomie wiadomo było
        > już kilkana ście lat temu! Moja koleżanka studjując w Niemczech
        > stwierdziła: "U nas dużo trudniej skończyć "ogólniak" niż tam studia > na
        rzekomo prestiżowej uczelni".

Buahahahahahahahahaha :D:D:D:D:D:D:D:D

Polski maturzysta to jak niemiecki inzynier !!!

BUahahahahahahahahaha :D:D:D:D:D:D:D:D

Pewnie w Polsce trudniej skonczyc zawodowke niz w Niemczech zrobic mature!!!

BUahahahahahahahahaha :D:D:D:D:D:D:D:D

• Gość: widmo Re: Wiele hałasu o nic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:06
          prawda w oczy kole! ze szwabów został po wojnie jedynie volkssturm,
          bo wszyscy w miarę zdrowi i inteligentni legli pod stalingradem
          hehehehehhe
      • dzielanski Jasne, że u nas trudniej skończyć ogólniak, 27.10.07, 12:18
        a jeszcze trudniej się do niego dostać na przykład dzieciom ze wsi.
        Poziomu edukacji nie mierzy się tym, czego p r ó b u j e m y
        nauczyć dzieci, ale tym, czego faktycznie je uczymy, a pod tym
        względem polska szkoła jest niestety na poziomie XIX stulecia.
    • Gość: tytus Głupio robi. W Anglii byłby człowiekiem, obywate- IP: *.tpnet.pl 27.10.07, 11:57
      lem normalnego kraju, tutaj zostanie jedynie pogardzanym wykształciuchem.
    • Gość: zzz Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.glfd.cable.ntl.com 27.10.07, 11:58
      Mam dwie kolezenki: jedna po historii na Cambridge a druga po geografii na
      Oxfordzie. Pierwsza nie miala pojecia o wojnach perskich w antycznej Grecji ani
      o historii sredniowiecznej Europy poza wojnami Ang-Fra (dlugie luki i te sprawy)
      a druga nie wiedziala czy Polska ma dostep do morza o tym gdzie lezy Brunei nie
      wspominajac.
      Pierwsza specjalizowala sie w genezach powstawania demokracji. Czy to
      usprawiedliwia brak wiedzy ogolnej, brak znajomosci kontakstu, ktory jest tak
      potrzebny do zrozumienia procesow dziejowych?
      Specjalnoscia drugiej byla klimatologia. Czy to usprawiedliwia nieznajomosc
      podstaw geografii fizycznej i politycznej, zeby mozna bylo mowic o chmurkach w
      kontekscie zrozumialym dla odbirocy? Czy mozna mowic o klimacie Europy nie
      znajac jej geografii fizycznej?

Odpowiedz na oba pytania: oczywiscie, ze nie!
      Nie wiem jakie sa realia owej wybranej lordowskiej garstki, ktora rzekomo ma
      dostep do super elitarnej edukacji. Podczas paru lat pobytu spotkalem osoby na
      naprawde swietnym poziomie, ale byla to zaledwie garstka. Moje doswiadczenia sa
      takie, ze po naszym polskim liecum wiem duzo wiecej na duuzo wiecej tematow niz
      Anglicy po studiach.
      Nie ma tu zadnego samozadowolenia z mojej strony ani mega 'wypnij piers
      patriotyzmu', bo niestety jakos nie amy zadnych sukcesow naszego pieknego kraju
      do pokazania jako wynikow tej naszej wiedzy.
      • marysia49 Re: Świetna edukacja w szkołach była 27.10.07, 12:10
        ale obawiam sie,że to może się zmienić szybciej,niż myślimy.
      • dzielanski Aleś trafił z tą historią! 27.10.07, 12:31
        Szkoda, że jeszcze nie spytałeś tej swojej koleżanki o bitwę pod
        Cedynią, pewnie wie o niej tyle, co polski magister historii o
        bitwie pod Pechacho Pass. Człowieku, ustalenie programu historii
        polega na wyrzuceniu 99 % faktów. Ciekawe, który absolwent tzw
        historii "powszechnej" uznałby swojego kolegę za debila: ten który
        kończył ją w Warszawie, czy ten, który uzyskał dyplom w Pekinie.
        To są sprawy oczywiste. Piszę o nich tylko dlatego, że na studiach
        miałem okazję skonfrontować poziom prezentowany przez brytyjskich i
        polskich wykładowców: od tamtych czasów minęło ponad dziesięć lat, a
        po dziś dzień szlag mnie trafia, kiedy przypomnę sobie tych drugich!
        (chociaż wiem, że - wbrew temu, co piszą niektórzy wszystkowiedzący
        na tym forum - sytuacja na polskich uczelniach się stopniowo
        poprawia)
    • waldam Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź 27.10.07, 12:12
    • waldam piewszy cud POpulistów 27.10.07, 12:13
    • Gość: myszkin chodziłem do Trójki w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:13
      Zaimponował mi ten chłopak i to nie tyle trafnością oceny sytuacji,
      a determinacją w wyborze własnej ścieżki życiowej, ukształtowanymi
      wartościami i przede wszystkim odwagą w uzewnętrznieniu swojej
      niepopularnej w społeczeństwach obu krajów, bo nie materialistycznej
      i niehedonistycznej postawy. J takze uczęszczałem do tego liceum,
      III LO w Łodzi, i uważam je za jedno z lepszych w kraju, gdyż uczy
      ludzi myśleć samodzielnie, co jest niezwykle przydatne w zakłamanym
      świecie tandety. Wspomnę tylko, że niesterty nie ma już obecnie
      wielu nadzwyczajnych nauczycieli tej szkoły, słyszałem, że nie jest
      tak dobrze jak kiedyś, a tu okazuje się, że jest nieźle.

Szacunek dla młodego gościa. A Platforma chce zrobić z Polski drugą
      Wielką Brytanię, ciekawe co ma na mysli, czyu edukację społeczeństwa?
      • Gość: Aaa Re: chodziłem do Trójki w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:19
        Też jestem pod wrażeniem jego decyzji.
    • Gość: ex Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.07, 12:19
      Dzięki takim ludziom jak Giertych polska szkoła upodabnia się do systemów
      edukacji istniejących w zachodniej Europie. Za parę lat nie będzie już różnicy
      pomiędzy polską a angielską szkołą. Wtedy nie będzie już po co wracać. A ten
      Olek jest cool! niech się angole wstydzą za swoje dzieciaki.
    • Gość: Gooroo z Greenwich Edukacja IP: *.range86-145.btcentralplus.com 27.10.07, 12:26
      Zgadzam sie- polski poziom edukacji jest o wiele lepszy niz angielski, tylko
      dlaczego jakos w innych krajach tak ciezko byc docenionym za posiadanie
      polskiego dyplomu, a jego angielski odpowiednik otwiera drzwi do prawie kazdego
      pracodawcy?
      • Gość: myszkin Re: Edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:47
        gdybyś chodził do III LO w łodzi rozumiałbyś, że niechęć do
        uznawania polskich dyplomów bierze się z jednej strony z
        nieznajomości świata zewnętrznego przez miejscowych - myślą, że
        tylko oni kształcą, reszta to dzicz (o tym pisze wielu forumowiczów
        w kontekscie ich wiedzy o świecie), a z drugiej - z cynicznej
        postawy pozwalającej im chętnie korzystać z dobrego przygotowania
        przybyszów zachowując lepsze pensje i posady dla swoich -
        miejscowych, taka obrona przywilejów dla włąsnej nacji, co jest
        zresztą typowo ludzką cechą, także obserwowaną w naszych układzikach.

Nie uznawanie polskich dyplomów nie ma nic wspólnego z poziomem
        edukacji, a tylko utrzymaniem rządów głupszych nad mądrzejszymi.
        Zatem kolego zanim napiszesz przemyśl, od tego masz mózg, a nie
        czułki nerwowe, korzystaj zeń, nic nie kosztuje, nawet nie boli.
      • Gość: aaa Re: Edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:26
        Czy ja wiem czy tak źle jest z uznawaniem polskich dyplomów? Sporo
        moich znajomych kontynuuje studia w Wlk Brytanii i jakos nie mieli
        specjalnych problemów z dostaniem sie na studia.
    • Gość: Nordmann Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.adsl.no 27.10.07, 12:28
      A mi sie wydaje, ze chyba przeszkadzala mu mlodziez, a nie system. Ja siedze w
      Norwegii i tez stwierdzam, ze w Polsce jest lepiej. Nie pod wzgledem zarobkow
      czy systemu szkolnictwa, bo ledwo zdalem tam fizyke w pierwszej liceum. Polacy
      maja inna mentalnosc, do norwegow nie potrafie sie przyzwyczaic po prostu.
      Siedze tu juz dosyc dlugo i nie moge jakos nawiazac z nimi kontaktu, nie
      potrafie znalezc wspolnego jezyka. Co dziwne, dobrze rozmawia mi sie z niemcami
      (mam dobrego kumpla niemca w szkole), z rosjanami a nawet z azjatami. Zanim
      poszedlem do norweskiego liceum miesiac chodzilem na kurs jezyka, gdzie poznalem
      wielu wspanialych ludzi. Choc starsi ode mnie o 5-20 lat to dobrze mi sie z nimi
      rozmawia i naprawde przyjemnie sie z nimi przebywa. Mlodzi norwedzy natomiast
      zachowuja sie jak dzieci, dziewczyny choc przesliczne (jak ktos nie wierzy to
      zapraszam do Norwegii ;) )to podobnie jak angielki rozmawiaja o zakupach albo o
      szkole. Albo o pilce noznej (bardzo wiele dziewczyn tutaj gra w noge...) Pilka
      nozna to wlasciwie jest najpopularniejszy temat norwegow. Chlopaki nie wykazuja
      zainteresowania dziewczynami, na cala szkole (ktora jest nota bene mala, bo
      tylko 500 uczniow jest w niej) sa moze 4 pary. Poziom nauczania jest smiesznie
      maly. Maja tylko 6 przedmiotow. Nie ma dyscypliny. Uczniowie na lekcjach siedza
      z nogami na lawce i grzebia w laptopach albo sluchaja muzyki. Niektorzy
      nauczyciele na to nie pozwalaja, ale to rzadkosc. Panuje tu atmosfera
      przyjacielska, a raczej braku szacunku do nauczyciela, ktory chce przekazac
      wiedze uczniom, a ktora to przekazuje w zrozumialy sposob. Ach, o przeklinaniu w
      obecnosci nauczyciela nie wspomne. Szkola jest absolutnie bezstresowa. Nawet
      daje pieniadze, zeby uczniowie sobie kupili laptopy, ktore w gruncie rzeczy nie
      sa do niczego potrzebne. No, moze do grania, czatowania z kolega na przerwie
      siedzacym dwie lawki dalej czy sluchania muzyki. Ja przez dlugi czas bylem w
      szoku, co tu sie dzieje... w Polsce szedlem do szkoly zestresowany, bo zawsze
      moglem dostac kolka z jakiegos przedmiotu bo nauczycielowi sie zachcialo pytac
      czy zrobil niezapowiedziana kartkowke, ale za to szedlem z usmiechem na twarzy
      bo spotykalem sie z kolegami, z ktorymi spedzalem mile czas w szkole. Tutaj do
      szkoly chodze nie interesujac sie nawet za bardzo jakie lekcje mam, ale za to z
      przekonaniem, ze kolejny dzien przesiedze nudzac sie...

Powaznie zastanawiam sie nad powrotem do Polski na studia. Jesli studenckie
      zycie jest tak samo nudne w norwegii jak zycie ucznia liceum, to nie chce tu
      studiowac. Potem zawsze bede mogl wrocic do Norwegii, poki moi rodzice tu beda
      bede mial gdzie mieszkac. Ale jesli bede mogl w miare normalnie zyc w Polsce to
      chyba nie wroce...
    • progics Polak zyje w sferze urojen 27.10.07, 12:33
      i stwarza sobie mity o swojej doskonalosci.
      Dopiero po konfrontacji z innymi okazuje sie
      ze pozostaje w ogonie. I to w wielu aspektach.
      • torunczyk2 raczej kompleksów 27.10.07, 12:47
        Polacy są często zakompleksieni. Dopiero bezkompromisowa konfrontacja uświadamia
        im, że wcale nie jesteśmy gorsi, a wręcz często lepsi. Nie wiem dlaczego tak
        kopiujemy wszystkie te durnoty z Zachodu zamiast docenić własne osiągnięcia i
        spojrzenie na świat. Oby więcej takich postaw!!
    • Gość: macias9 Żadna nowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 12:37
      Mój kumpel wrócił ze stanów do LO i na studia,bo poziom był tragicznie niski. W
      1 klasie LO amerykanie poznają ułamki, historii uczą się właściwie tylko
      własnej. To potem się nie dziwmy,że połowa USA nie wie jaki kraju leży Paryż:)
      Słyszałem,że w szkołach na wyspach też poziom jest niższy niż w Polsce. Tylko,
      że szkoły na wyspach jest inny klimat w szkole. Tam czujesz się licealistą albo
      studentem. Kampusą polskim dużo brakuje do amerykańskich czy angielskich. Jest
      też kwestia renomy. Większość ludzi na świecie za University of Columbia czy
      Yale,a nie UW, ale to już odzielna kwestia. Najważniejsze jest chyba w tym
      polska młodzież najlepiej wyedukowaną młodzieżą w europie. Z angielskim na
      perfect( a to już powszechne) każda praca w UE jest nasza. Tylko pozostaje
      problem nauczycieli. Którzy kształcą najlepiej w Unii Europejskiej za najniższą
      pensję. Panie Donaldzie, trzeba się to ogarnąć.
      Pozdrawiam uczeń IX LO w Wwa klasa 1.
      • moherfucker1 Re: Żadna nowość 27.10.07, 12:44
        Zazdroszcze optymizmu... Jesli mamy taka zdolna mlodziez, ktora pozniej konczy
        studia jak wyjasnisz fakt, ze Uniwerytety sa na poziomie takich poteg jak
        Albania... Daleko za Cambridge, Yale, MiT...
    • Gość: eeeee Re: Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.sysbiol.cam.ac.uk 27.10.07, 12:39
      jak w takim razie wyjasnic fakt, ze najlepsze uniwersytety swiata sa
      ulokowane wlasnie w Anglii? moze po prostu dzieciak dostalsie do
      slabej szkoly dla imigrantow, stad niski poziom;
      • macias9 Re: Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź 27.10.07, 12:52
        Omg...Przecież od 1 maja 2004 roku. Podział gospodarze emigrat już dawno się
        zatarł albo kończy się zacierać,a co do twoich Oxford i Cambridge, bo pewni to
        ci chodzi. To jest wsłaśnie prestiż o którym wcześniej mówiłem. Jeśli uważasz,
        że Oxford uczy lepiej niż SGH to się mylisz:). Każdy chce chodzić do Oxfordu bo
        jest niesamowity prestiż, nie mówiąc już o lansie. Oxford działa właściwie jak
        odzielna część Londynu. Chłopaki chodzą w marynarkach z herbem uniwersytetu i
        czują się lepsi. Nic w tym dziwnego. Poziom kampusu polskiego i angielskiego to
        skok o lata świetlne...natomiast różniach na studiach...lekko na korzyśc polski.
        Jeśli chodzi o podstawówke i szkołę średnią to zdecydowanie wyprzedzamy brytyjczyków
        • Gość: eeeee Re: Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.sysbiol.cam.ac.uk 03.11.07, 17:52
          bynajmniej nie chodzi mi tylko o Oxford i Cambridge;
          na liscie top500 world top universities ponad 20 angielskich
          uniwersytetow jest w swiatowej czolowce; Anglia ma mnostwo innych
          uczelni duzo lepszych niz polskie niestety; moze kiedys sie to
          zmieni ale na razie jest jak jest;
    • uzman Podziękumy Giertychowi :D ntxt 27.10.07, 12:45

• Gość: amigo Polscy geniusze zatrzymali się na etapie syrenki. IP: *.tpnet.pl 27.10.07, 12:47
      Ta dawna "królowa polskich szos" to największe jak dotąd samodzielne dokonanie
      polskiej myśli technicznej.
      Naprawdę nie ma się co puszyć i czym chwalić.
      Wkuwanie na pamięć nazw stolic państw to raczej dowód na osobistą głupotę, niż
      przejaw geniuszu.
    • Gość: yasha Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.07, 12:51
      anglia w szoku- juz widze miliony ludzi zywo rozmawiajacych o polaku-
      w autobusach, parkach, w domach- wszedzie jeden temat! a co do
      tresci i wnioskow wysuwanych ma tym forum- fenomenalny poziom
      polskiej edukacji przeklada sie na deszcz miedzynarodowych nagrod
      przyznawanych naszym rodakom (np.nagrod nobla), wielka liczbe
      patentow (ogon w eu) i miejsce, jakie zajmuja polskie uniwersytety w
      swiatowych rankingach (lista szanghajska- w czwartej setce uj i uw).
      a moze wyniki pisa? pozdrawiam z mittelfranken
      • Gość: WiFi Re: Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:53
        Zapomniałeś enerdowcu o embargu na nowoczesne technologie
        dla KDeLii?A może wiesz,w co wątpię co to był COCOM?
        • ratpole Re: Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź 28.10.07, 07:23
          Gość portalu: WiFi napisał(a):

> Zapomniałeś enerdowcu o embargu na nowoczesne technologie
          > dla KDeLii?A może wiesz,w co wątpię co to był COCOM?

No jasne. Jak nie Jalta to COCOM nie pozowolil mlodym, zdolnym polskim
          inzynierom na skonstruowanie czegos lepszego od taczki na czterech kolach z
          silnikiem od motopompy strazackiej
    • magdateclaw Olek zrozumie swój błąd po latach 27.10.07, 12:51
      gdy w Polsce dadzą mu 900 zł w jakims GUSie srusie.
      Ucieklismy z Polski do UK w drugiej połowie lat 60.
      Potem znaleźlismy się w Stanach.

Mam tu profesurę i stać mnie rozwijanie swoich naukowych pasji.

To ze jeden tekst z angielskich bulwarówek podonosicie do rangiwydarzenia,
      swiadczy o tym, że w Polsce jest juz duzy problem z tym co zrobić z wakatami po
      emigrantach. Ale sami sobie na to zasłuzycliscie.

Za duzy socjał, obciazajacy budżet który nie może specjalistom pozwolic na
      zaspokojenie elementarnych potrzeb, za dużo ideologii, polityki w administracjhi
      publicznej, w spółkach Skarbu Państwa.
      No i to czego nei da się zmienić w ciągu jednego społęczeństwa
      - nietolernacyjne, homofobiczne, zawistne społeczeńśtwo. Tacy byli nasi sąsiedzi
      ( prawie tacu jak "Sąsiedzi" Gross), gdziekolwiem w Polsce zamieszkalismy.

Młodym, inteligentnym ludziom którzy sa teraz w Polsce, radziłaby
      - nie pyskujcie bo i tak tam nic nie zmienice, czerpcie jak najwiecej od swoich
      nauczycieli w szkolach, a po osiągnieciu pełnoletności,
      wiejcie stamtąd. Bo świat stoi dla Was otworem. Nie jestescie skazani na to
      krajowe, jak sie wyraził mój przyjaciel, nieszczescnik, który utkwił w Polsce
      juz na poczatku lat 90 (wiece, rodzina, zobowiazania wobec nich, no i
      upływajacy czas - starzenie sie, całe to dziadostwo), otóż on powiedział, nazwał
      to "krajowym dziadostwem"
      Bo życie w Polsce dla kazdego, choc niewielu to przyzna jest mniej lub bardziej
      dziadowskie.
      • Gość: Maksio Re: Olek zrozumie swój błąd po latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:57
        Łżesz jak bura suka,rok temu pisałaś ze kończysz studia nie rozśmieszaj forumowiczów którzy to pamiętają kacapski łbie
    • Gość: nauczycielka Anglicy piszą o Olku, który wolał Łódź IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.07, 12:51
      Tak - wieszajcie dalej psy na polską szkołę i polskich nauczycieli! Do naszej
      szkoły(liceum ogólnokształcące) przyjechała na rok nauki dziewczyna z Belgii- w
      prawie wszystkich przedmiotach miała luki i braki. Współczułam jej serdecznie,
      bo była pilną i ambitną dziewczyną. U nas nauczycielom zależy, żeby nadrobić
      braki i opóźnienia, tam po tygodniowym strajku nauczyciele przechodzili do
      następnego działu, nie przejmując się nadrobieniem zaległości, byli szło według
      planu.
    • Gość: truelife Olek wyuczy sie w PL,potem koferek i back to UK IP: *.pools.arcor-ip.net 27.10.07, 12:52
      bo nawet z dobrym wyksztalceniem w za... Polsce nie dostanie odpowiedniej pracy
      i placy
      • macias9 Re: Olek wyuczy sie w PL,potem koferek i back to 27.10.07, 13:01
        Jescze się nie dostanie, ale bracia, rodacy, ludzie(każde brzmi głupio). Trzeba
        oprzytomnieć, bo jesteśmy w UE i naprawdę wszystko idze w lepszym kierunku. W
        wielu rzeczach górujemy nad brytyjczkami, oczywiście w większości spraw jesteśmy
        za nimi lata świetlne, ale Unia pomoga nam to nadgonić. Dzięki Uni tacy patrioci
        jak magdateclaw zawsze mogą spie..ć z tego kraju:) Więc naprawdę, wszystko
        idziemy w dobrym kierunku...acz trochę za wolno.
    • Gość: HerMes Nareszcie mądry chłopak IP: *.c201.msk.pl 27.10.07, 13:07
      Nareszcie znalazł się mądry chłopak, bo wraca do polskich korzeni.
      To mi się podoba. Zachował się jak patriota. Dla mnie jest jasne, że
      Polak powinien ukończyć szkołę polską, w kraju pochodzenia. Tutaj ma
      on też w tym wypadku jeden bardzo solidnego "asa w rękawie" w
      postaci znacznie lepszej znajomości języka angielskiego niż jego
      rówieśnicy. Powinien już niedługo zabrać się za przygotowanie do
      egzaminów międzynarodowych FCE, CAE i CPE, a może i nawet BEC. Więc,
      chłopcze, do dzieła! Pokaż, że w Polsce też można żyć solidnie.
    • Gość: deis mam podobna sytuacje IP: *.acn.waw.pl 27.10.07, 13:08
      moja corka urodzona w wiedniu chodzila do wiedenskiej szkoly 15 roku zycia i
      tez wyjechala do Warszawy , chodzi do liceum , bo poziom austryjackich szkol
      jest bardzo niski a 2500 tysiaca dzieci rocznie rzuca szkole . Prasa austryjacka
      pisze artykuly "lernen statt schule "czyli lepiej sie uczyc jak chodzic do
      szkoly , co brzmi jak paradoks.
      • Gość: lilianka13 SPRostowanie IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 27.10.07, 13:17
        mieszkam w Uk z rodzina.Moja corka zaczela piata klase, a nie 3 jak
        w Polsce , bo tu dzieci po prostu zaczynaja wczesniej edukacje!
        Ludzie , bzdury piszecie ( na szczescie nie wszyscy:){
        To prawda, ze dzieci maja tu inny poziom edukacji, przede wszystkim
        nie zabiera sie im dziecinstwa, o wielu rzeczach moglabym o-
        opwiedziec, np o dodatkowych nauczycielach na lekcjach, kt. pomagaja
        slabszym dzieciom itp sorka, przepraszam nie mam czasu.
        Ale czytajac kilkanascie postow poprzednikow, zdazylam sie
        zdenerwowac.Poziom nauki jest tu zupelnie dobry, i dzieci z powodu
        niepromocji do nastepnej klasy nie popelniaja tu samobojstw tak jak
        w Polsce! pozdr serd
    • bleble2000 stereotypy o nas 27.10.07, 13:09
      z komentarzy pod artykulem w 'daily mail':

"Poland is a religious country. Britain is consumerist.
      Consumerism destroys intellect, because it encourages people to indulge
      themselves(...)Study requires self-discipline, which religious children are used
      to(...) "

ciekawe co ta persona pisze:-D, o tym o co mnie pytano nt. Polski nie ma juz co
      pisac. Arytukl potwierdza to, ze na nizszych szczeblach edukacji typu gimnazujm,
      high school poziom jest dosc niski, jest duzo samodzielnosc jesli chodzi o wybor
      przedmiotow (proba znalezienia specjaliacji ?) ale juz na studiach poziom
      drastycznie wzrasta. Swietne programy stypendialne zwlaszcza w stanach.

Mozna sie klocic co jest lepsze, specjaliazacja w konkretnych dziedzinach
      (ladnie to ujal kolega powyzej, historia o dwoch kolezankach z oxfordu i
      cambridge), czy tez gruntowny nacisk na wiedze ogolna, i duzo wiedzy
      teoretycznej. Z drugiej strony ciekawe jak by to wygladalo, gdyby polskie szkoly
      byly wyposazone rownei dobrze jak angielskie czy tez amerykanskie.

Polskich uniwerkow nie ma na liscie setki najlepszych, bo jest wiele kryteriow
      typu wyposazenie laboratoriow, prestiz uczelni etc ktore takie UW czy PWr dluga
      nie osiagna, ale gdyby tak porownac wiedze konkretnych studentow polskie
      uczelnie nie stalyby tak daleko w stawce..

Respekt dla dezycji chlopaka, tak jak wspomnial w innym artykule wroci na studia
      do UK, prawdopodobnie po studiach UK dostanie intratna posade i juz zostanie.

Malkontenci i hura optymisci, najlepsza - co nie znaczy sprawiedliwa! -
      odpowiedzia na to gdzie jest lepiej jest chyba kierunek emigracji...
      • Gość: aaa Re: stereotypy o nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:22
        Ciekawy był też komentarz czyis że nie każdy uniwersytet w UK ma
        poziom Oxfordu czy Cambridge. Niby oczywistość ale wielu Polaków o
        tym zapomina.
      • ratpole Re: stereotypy o nas 28.10.07, 07:31
        bleble2000 napisał:

> "Poland is a religious country. Britain is consumerist.
        > Consumerism destroys intellect, because it encourages people to ndulge
        themselves(...)Study requires self-discipline, which religious children are used
        to(...) "

No a w takim Afganistanie, Pakistanie czy Arabii Saudyjskiej to dopiero dzieci
        sie pilnie ucza, bo sa jeszcze bardziej religijne niz Polacy. Tylko zadnych
        osiagniec nie maja, tez jak Polacy, ale za to wszyscy maja intelekt bez
        konsumeryzmu czyli banda intelektualistow z obszarpanymi doopami hehe
    • gaelic04 typowa emfaza w stylu gazety wybiorczej! 27.10.07, 13:11
    • Gość: josel Z kim Polacy w W.B. maja kontakt? IP: 89.211.41.* 27.10.07, 13:15
      Komentarze na tym forum sa zalosne, wszystkim umknal jeden fakt...
      wedlug ostatnich badan przeprowadzonych przez brytyjskie
      ministerstwo pracy Polacy jako grupa narodowosciowa sa najnizej
      oplacani!!! Zgadnijcie kto jest tuz przed naszymi wiarusami...
      Somalijczycy (to fakt, ze nasi pracuja ciezko i wiele godzin, nie
      zmienia faktu, ze ciagle dostaja najnizsze stawki). Jakie mozna
      wyciagnac wnioski z powyzszego faktu? Polacy przebywaja glownie w
      ubogich dzielnicach emigranckich i niskich klas brytyjskich, dzieci
      sla oczywiscie do szkol w swoich dzielnicachm a w pracy spotykaja
      sie z brytyjczykami o horyzontach myslowych czytelnika The Sun.
      Zreszta sami szybko upodabniaja sie do swojego otocznia, trudno w
      metrze spotkac Polaka pochylonego nad lektura The Independent czy
      Guardiana, jesli cos uswiadczysz to raczej Evening Standard. Czesc
      naszych rodakow zdobyla przyzwoite jeszcze PRL - wskie wyksztalcenie
      i dziwi sie, ze ich angielscy koledzy nie wiedza z kim graniczy
      Polska i co to rachunek rozniczkowy. Przyklad tego 16 latka, syna
      lekarzy, ktory zepewne trafil do robotniczej dzielnicy Newcastle
      zdziesiatkowanej jak cala polnocna Anglia polityka zelaznej damy
      jest jasny. Chlopak wrocil w Polsce do jakiegos elitarnego lodzkiego
      liceum i narzeka, ciekaw jestem jago reakcji gdyby przyszlo mu
      podjac nauke w liceum na lodzkich Balutach, albo w Zdunsko Wolskim
      liceum zawodowym wtedy mielibysmy co porownywac. Typowy syndrom