Forum   tarta

tarta

(379 wyników)
  • Jaką formę do tarty polecacie - silikonową, szklaną czy stalową???
  • zmienilam forme na szklana i po upieczeniu tarty nie mozna jej bylo oderwac od dna, w formie silikonowej nie bylo zadnego problemu. czy powinnam szklana forme smarowac tluszczem ? co robic aby tarta nie przywarła do dna ? bede wdzieczna za pomoc
  • Szukam wypróbowanego i pewnego przepisu na autentyczne francuskie ciasto z jabłkami. Chodzi mi przede wszystkim o przepis na samo ciasto. Do francuskich oryginałów nie mam dostępu ze względu na kompletną nieznajomość francuskiego, a większość przepisów w internecie ma zmodyfikowane ciasto i w efekcie wychodzi nie to, co trzeba. Ciasto ma być specjalne, bo na urodziny niemęża. Niemąż ma specyficznie wyczulone podniebienie i każde jabłkowe ciacho jakie mu serwuję ma [i]nietaki[/i] spód i...
  • Robiąc tartę na kruchym cieście zawsze podpiekam ciasto z obciążeniem "dyżurnych' fasolek. A co z tartą na francuskim cieście? Będzie podstawą do zielonych szparagów zalanych masą z żółtek, śmietany i sera. Czy też podpiekać, czy z fasolkami? Jak długo?Bo takie obciążone ciasto francuskie to chyba będzie jak klucha? Podzielcie się proszę doświadczeniem.
  • tarta(21)

    ma ochote na tarte choć nigdy jej nie robiłam ;) czy może być do niej ciasto francuskie?? ( gotowe oczywiście )
  • witam, planuje zrobic tarte ;) ciasto bedzie kupne kruche, natomiast chce jakis sprawdzony przepis na nadzienie. jakies klasyczne :) juz wiem ze mam ciasto podpiec z fasolą itd. jaka śmietana, ile jajek, po czym poznac ze konsystencja jest ok i na bank sie zetnie? ;)
  • Jaka forma do tarty jest najlepsza - silikonowa, szklana czy stalowa???
  • Jak długo wytrzyma tarta wytrawna na spodzie z ciasta kruchego albo francuskiego? Nadzienie byłoby serowo-szpinakowe albo jajkowo-serowo-łososiowe. Imprezę mam po południu, ale wolałabym upiec tarty poprzedniego dnia - boję się tylko, że przemokną te spody. Jak myślicie - muszę piec je tuż przed podaniem?
  • Jak wyżej, szukam dobrej jakości, wygodnej formy do robienia tart, quiche czy tarte tatin. Szukam takiej, z której [u]ciasto będzie można łatwo wyjąć w całości[/u], ale nie takiej z wyjmowanym dnem metalowej, bo podobno lubi z niej wypływać masło przy pieczeniu kruchego ciasta, więc potrzebuje naprawdę [u]szczelnej[/u], no i takiej, którą [u]można włożyć do zamrażarki przed pieczeniem[/u], żeby nie musieć podpiekać z obciążeniem. Raczej większej niż mniejszej. Myślałam o czymś takim, ale nie...
  • czy ktoś może liczył i pamięta ile kalorii mają przeciętnie tarty? albo chociaż ile kalorii ma sam spód z kruchego ciasta - taki tartowy? w sieci te same, lub bardzo podobne przepisy mają skrajnie różne wyliczenia.. podaje się, że tarta ze szpinakiem i fetą ma 2200 kalorii (całość), a innym razem 3200.. tysiąc kalorii to różnica, więc będę wdzięczna za ewentualną pomoc
  • Czy ktoś z Was ma i używa formę do tarty z rowkiem? Taką jak [b][/b]. Czy sprawdza Wam się? Mam wątpliwości co do tego rowka. Czy ciasto z tego dobrze wychodzi?
  • Polecam ten przepis - to moja ulubiona tarta, mimo iz wymaga wiele sprawnosci przy przekładaniu na talerz.
  • Co podajemy do tarty wytrawnej kiedy ma być samodzielnym daniem? Podaje się sałaty,sosy? Dzięki z góry za podpowiedź.
  • Niestety nie znam francuskiego, pytanie jak w temacie.
  • Wiem, ze pewnie zaraz dostane kilka uwag ze przeciez tak latwo zrobic samej ale ja nie zrobie i chce kupic gotowe ciasto tzn. spod tarty a farsz chce zrobic sama. Czy w cukierni mozna kupic lub zamowic sam spod i czy jak zrobie sama farsz i pozniej to razem wloze do piekarnika to bedzie ok?
  • Marzy mi się ulubiona tarta szpinakowo-pomidorowo-fetowa, a tu, cholera, nieustająca dieta:( Wymyśliłam spód z otrąb pszennych i owsianych + jajka + serek może jakiś? albo jogurt? Tylko nie mam pomysłu na proporcje oraz wykonanie (podpiec spód wcześniej czy wylać wszystko od razu?) Może ktoś robił podobne eksperymenty? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie doświadczonych tarto- i dietowiczów:) Pozdrawiam.
  • W październikowym numerze "kuchni" jest przepis na tartę z kabaczkiem i owczym serem. M.in. należy polać mieszanką oliwy, soku z cytryny i czosnku rzecznony ser, całość zaś po upieczeniu syropem klonowym. Mam jednak cukinię i ser bałkański z lidla, " w zastępstwie" kabaczka i sera owczego. Niestety, nie mam syropu klonowego. Stąd pytania: w jaki sposób mogłabym zastąpić syrop klonowy, np. miodem (?), czy zrobić na jego bazie jakąś zalewę? Jaką? Czy użycie słonego sera bałkańskiego plus sło...
  • Pieke z najpierw: dno przykryte pergaminem i wysypane fasola. Po 15 minutach zdejmuje papier i podpiekam do zarumienienia spodu. No i zawsze przypala mi sie brzeg:/ Pieke w 190C Jak ochronic ten brzeg?
  • Czy ktoś na forum zna może przepis na ciasto do tarty? Zamierzam wykonać tartę z szynką i oczekuję na przepis na sprawdzone ciasto, takie które się nie rozwali ale i ładnie wyjdzie z foremki. Proszę o przepisy nie o uwagi, żeby sobie poszukać w Galerii, bo tam nie znalazłam Dziękuję
  • i która się sprawdzi z zamrożeniem? tuńczykowa będzie raczej za sucha przy ponownym odgrzewaniu ale czy inne będą ok? i czy rozmraża się je w dniu imprezy od rana czy wstawia do piecyka zamrożone? i przy okazji, czy tartę można upiec również w tortownicy?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się