Dodaj do ulubionych

Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie strony ...

IP: *.gdynia.mm.pl 06.11.07, 19:43
Ludzie błagam posadźcie pare drzew i posiejcie trawke a nie beton-dom, beton-dom. Kto widział film "metropolis" temu te plany się nie spodobają.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kajo Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.chello.pl 06.11.07, 19:52
      Trawę ?? Na placu Wolności?? Może jeszcze zlikwidować utwardzane podłoże i
      powrócić do piachu??
      • Gość: pafni Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.gdynia.mm.pl 06.11.07, 19:54
        Beton lepszy? Nie wszędzie ta trawa ale troche chociaż, inaczej echo was zabije.
        • Gość: smakaroni Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 20:56
          Z trzech nagrodzonych glosuje na ten projekt choc tak naprawde gw,
          czy autorzy powinni sie bardziej postarac. Mamy wybierac na
          podstawie opisu? Chcialbym zobaczyc jak wyglada ta dluuuuuuuuga
          lawka, jak wyglada to i tamto!
          Dlaczego nie ma wizualizacji??????!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Kajo Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.chello.pl 06.11.07, 21:29
            Ten projekt jest rewelacyjny! Całym sercem jestem za! W podłożu może umieściłbym
            momentami jeszcze świetliki/ takie lampy usytuowane pod powierzchnią placu i
            zakryte matowym szkłem (odsyłam do zobaczenia placu przed Galerią Krakowską/
            Dworcem Kraków Główny). Ogólnie projekt bardzo dobry!
          • Gość: Jaro sposób głosowania a'la smakaroni IP: *.toya.net.pl 06.11.07, 21:44
            Polecam sposób głosowania a'la smakaroni z zamkniętymi oczami z
            nutką niepewności.Po prostu wybierz i skomentuj zanim zobaczysz.
            • Gość: smakaroni Re: sposób głosowania a'la smakaroni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 00:40
              Tak naprawde kazdy wybierze i skomentuje zanim zobaczy. Tak ja to
              czesto robisz tutaj:
              www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=306689&page=1
              Po jednej wizualce, tez zanim cos powstanie.
              Generalne to widac glowne zalozenia placu. Podoba mi sie sama plyta
              w tym projekcie, no i nie ma laserow, karoc kioskow, a to juz cos.
              Nie mniej jednak zanim zaglosuje naprawde(wysylajac kupon),
              chcialbym poznac wiecej szczegolow
              • Gość: 33_03 Re: sposób głosowania a'la smakaroni IP: 212.127.66.* 07.11.07, 15:31
                Nasz projekt można już zobaczyć na stronie www.placwolnosci.3303.pl
                Zapraszamy.
    • Gość: Aga&Marta Super artykuł Aleksandry. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.07, 22:06
      Aleksandro...jeśli to czytasz-jesteśmy pełne podziwu dla Twojego
      kunsztu dziennikarskiego! RespecT I POZDROWIENIA!!
      • Gość: dawidny Re: Super artykuł Aleksandry. IP: *.retsat1.com.pl 09.11.07, 12:35
        Nie mówię, że Pani Aleksandra nie pisze świetnych artykułów, ale z ciekawości
        zajrzyjcie sobie tu i porównajcie sobie pióro.

www.niniwa2.cba.pl/index-gw.htm
        www.niniwa2.cba.pl/index-gw_2.htm
    • Gość: pobudzonyRoman Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie strony .. IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:11
      Uwaga, nadchodzę !
      • Gość: spokojnyMietek Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:15
        halo halo Romku. Co z naszym obywatelskim pomysłem na NASZ PROJEKT
        placu?
        • Gość: pobudzonyRoman Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:22
          halo halo Mietku. wczoraj zbudowaliśmy wirtualny model NASZYCH
          pomysłów.okazało się,że są jeszcze na placu prześwity tzn.fragmenty
          posadzki,które niestety będzie widać z samolotu.Postanowiliśmy
          wypełnić te miejsca PIANĄ, pomysł polega na tym żeby stworzyć
          wrażenie że nasze miasto jest pełne atrakcji,że ciągle coś się
          dzieje,a PIANA wypełniająca miejskie przestrzenie będzie świadczyła
          o tym,że właśnie skończyły się zawody strażackie.Właściwie będzie to
          nieustanny stan po zawodach.
          Już dziś zapraszam wszystkich forumowiczów do wspólnego BICIA
          PIANY,i proszę-nie krygujcie się wszak w tym fachu jesteśmy najlepsi.
          • Gość: spokojnyMietek Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:28
            halohaloRomku. ale my tu o sobie a nasza forumowa etykieta
            nakazuje,poza oczywiście podnoszeniem własnej wartości przez
            robienie wała z innych, byśmy dzisiaj chwilę zajęli się II nagrodą
            czyli naszą potencjalną konkurencją
            • Gość: spokojnyMietek Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:34
              hhRomku. daj się sprowokować ,wyczuwam np że naszemu forumowemu
              italiano macho bardzo spodobał się pomysł rozsypanego makaronu,tak
              że każda nitka pokazuje inne miasto
              • Gość: pobudzonyRoman Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 09:49
                halohaloMietku. oczywiście sprowokować się nie dam,bo na forum nie
                wypada. Ale powiem tak:
                moja dziewczyna powiedziała,że wczoraj graliśmy w kości a dzisiaj
                będziemy grać w BIERKI. Już się nie możemy doczekać i chcieliśmy
                zapytać -Czy bierki będą szynami po upadłych zakładach taboru
                kolejowego? bo wtakim przypadku byśmy zdziewczyną musieli wynająć
                dwa dźwigi na kołach.Ale dla uszczegółowienia projektu,co bardzo
                lubimy w gronie forumowiczów,proponujemy,by harpuniki,dzidy etc.
                były z tworzywa czy cienkiej gumy nadmuchiwane powietrzem.I tu
                najważniejsze, w dętce zrobilibyśmy magazyn helu /helownię/ i na
                wieczór tym helem bysmy bierki pompowali,one by się unosiły, żeby
                pijana młodzież nie pokradła do domów,każda bierka miałaby swój
                sznurek,a za wszystkie sznurki trzymałby Tadek-baloniarz.Jakby
                bierek było dużo to moznaby otwieraczem od piwa podważyć mu
                proponowaną ośmikątny cokół i on by nam, zgodnie z życzeniem nas
                wszystkich, odleciał do ciepłych krajów.
                • Gość: pobudzonyRoman Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.profiline.pl 07.11.07, 10:02
                  sorry Mietku,szef wzywa mnie na dywan
                • Gość: emilia Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.lodz.mm.pl 13.12.07, 00:24
                  beznadzieja - zamiast pochwalic rzeczowo swoj projekt krytykujesz
                  konkurencje, ja wlasnie glosowalam, bez czytania waszych glupich
                  komentarzy, powiem CI zreszta ze takie proby osmieszenia nie zawsze
                  przynosza pozadany efekt. ja osobiscie w kazdym z przedstawionych
                  projektow widze ciekawe pomysly i w kazdym cos zrobilabym inaczej -
                  wybralam ten w ktorym przewaga plusow nad minusami jest najwieksza.
                  a wracajac do twego komentarza - zajmij sie pisaniem felietonow na
                  inny temat, bo wiekszosc twoich uwag niewiele ma wspolnego z
                  rzeczowa ocena proj. urbanistycznego. nie znosze takich
                  zarozumialych bufonow, ktorym sie wydaje ze sa zabawni. dla mnie to
                  jest zalosne.
    • Gość: Łodzianka Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie strony .. IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.11.07, 10:23
      Wolałabym najpierw zobaczyć to na co mam głosować. Niemniej jednak
      ten betonowy obraz Placu Wolności mnie nie zachwyca. Zdecydowanie
      powinno być wiecej zieleni. A tak na tym obrazku jest szaro buro
      zimno i ponuro. Przyznam, że przypomina mi on krajobraz z filmu
      Equilibrum.
      • Gość: pafni Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.lodz.mm.pl 07.11.07, 12:12
        A mnie film "metropolis" czyli ogólnie rzecz biorąc mroczna kaszana.
        W zasadzie trzeba by postawic pytanie jakie jest przeznaczenie placu wolności, czy ma to byc miejsce manifestacji niezadowolonego ludu pracy, czy może miejsce schadzek pijanej młodzieży, wesołe miasteczko i jeszcze co innego. Jedno jest pewne troche zieleni musi byc , bo inaczej niebęde głosował wcale.
      • Gość: 33_03 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 07.11.07, 14:20
        Nasz projekt można już zobaczyć na stronie www.placwolnosci.3303.pl
        Zapraszamy.
    • Gość: mmz Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie strony .. IP: *.gonsenheim.wohnheim.uni-mainz.de 07.11.07, 16:09
      wszyscy już o tym wiemy gdzie go można zobaczyć! rozumiem ze panie są baaardzo
      dumne ze swojej "genialnej" koncepcji ale 1 raz zamieszczony link w wątku wydaje
      mi się wystarczający
      • Gość: 33_03 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 07.11.07, 17:06
        Nie wstydzimy się i jesteśmy gotowi przyjąć krytykę - konstruktywną.
        • Gość: dawidny Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.retsat1.com.pl 08.11.07, 11:00

Nie wiem czy to jest konstruktywna krytyka, ale mówię to co myślę, bez cenzury.
          pozdrawiam mam nadzieję że weźmiecie to z przymrużeniem oka ;)

Myślę, że jasny „kolor posadzki” Placu nie wybieli szarości Łodzi w oczach co
          poniektórych, a jeszcze bardziej będzie widoczny na nim brud jeżeli takowy się
          pojawi, a jeśli łodzianie nie zaczną dbać lepiej o swoje miasto niż to jest w
          obecnej chwili to tym bardziej nie. Pomysł z centrum Europy jest świetny Alenie
          na Placu Wolności wolałbym to widzieć na Placu Kobro o ile takowy powstanie,
          tam będzie Nowa Dworzec Łódź - Fabryczna i stamtąd powinniśmy liczyć odległości
          do innych stolic i miast europejskich. Pomysł z ławką też jest chybiony, dla
          niektórych długość znaczy więcej niż jakość, dla tych pań chyba również, ale ten
          mit podobno już dawno obalono więc nie wiem skąd u pań ten dziwny pomysł… Duża
          monumentalna ogólnodostępna ławka mnie się osobiście nie podoba, a co jeśli nie
          podoba mi się siedzieć obok osoby której nie znam i która nie zachęca mnie do
          poznania jej bliżej i która wręcz mi przeszkadza. Dajmy na to, że siedzą obok
          siebie chłopak z dziewczyną, a obok chłopak bez niej, wczoraj dziewczyna z nim
          zerwała, powiedzcie mi jak on się teraz czuje, myślę że nie najlepiej. Jeszcze
          szepczą sobie miłe słówka o tym co robili wczorajszej nocy… hmmm trochę
          niesmaczne. Albo dajmy na to inna sytuacja cały mix up w jednym, cała szerokość
          społeczeństwa, obdarty bezdomny obok gościa w garniturze, dalej ksiądz, koleś
          całujący laskę, dalej chłopak bez niej, niedaleko „moherowy beret” później 10
          latek z kolegami, śmieją się kłócą jak to dzieciaki, obok siebie szalikowcy
          ŁKS-u i Widzewa myślę że to już utopia… Nie wspominam już o paleniu papierosów
          no chyba, że ustanowi się całkowity zakaz palenia na Placu. Myślę, że nie ma
          sensu dalej wymieniać. I gdy znajdziemy się w takiej sytuacji co będziemy my
          starali się zrobić. Czy taką osobą nie pasującą do otoczenia wyprosimy czy
          samemu zejdziemy z ławki. Nie oszukujmy się, ludzie są tylko ludźmi, więc nie
          stwarzajmy sobie problemów by byśmy się jeszcze bardziej nie lubili. Kilka ławek
          tak kilkanaście też ale rozlokowanych dyskretnie tak by jeden drugiemu nie
          przeszkadzał. Pośród maleńkich drzewek japońskich jak tych kilka stojących obok
          Reala na Włókniarzy albo tych przy Kaliskiej. Każda pora roku inna na Placu a
          jakże zachwycający widok i wokół fontanny. W ostateczności zgodziłbym się na tą
          ławę jeśli naprzeciwko niej postawili by małą ławkę dla ludzi którzy chcieli by
          zobaczyć mały przekrój społeczeństwa i żeby można było z niej robić zdjęcia tej
          całej kupie ludzi, tak wtedy bym się zgodził dla samej zlewy jaka by mi w tym
          momencie towarzyszyła. Kilka większych drzew w miejscu tych bud!!!
          Marnotrawstwo przestrzeni, to już wolę tam ten nieszczęsny infobox…i w nim
          mógłby się znajdować Plan Nowego Miasta, won od ratusza, od historii tego
          miasta, który ten budynek pokazuje, który ja osobiście kocham i szanuję chyba
          najbardziej w tym mieście, żałuję tylko że swoją światłość ma on dawno za sobą i
          myślę że zanim weźmiemy się za całość Plau W. powinno się go wyremontować w
          pierwszej kolejności!!!
          O meblach miejskich dużo nie powiedzieli chyba nie ma czego komentować. Tyle ode
          mnie. Ciekawy jestem co Wy na to :)

A w ogóle tak poza tematem myślę że dobry projektant i planista miasta powinien
          to miasto znać i planować przestrzeń tak psychologicznie, znając nawyki i
          zwyczaje mieszkańców miasta, a także patrząc na nich jak na zwykłych ludzi,
          którzy mają swoje oczekiwania i którym ta przestrzeń publiczna ma służyć. Poza
          tym myślę że ułatwieniem dla projektantów Placu Wolności powinno być powiedzenie
          jasno co ma się znajdować na przyszłym Placu Kobro, ponieważ nie powinna się
          stać sytuacja jakoby z Placu Wolności coś znikało i pojawiało się na Placu
          Kobro, myślę że trzeba powiedzieć to teraz i powiedzieć jasno i dobitnie, żeby
          później komuś jakieś głupie pomysły nie przyszły do głowy. Tam powinno być
          Centrum Miasta nowej Łodzi, która właśnie się tworzy, której historia i książka
          są jeszcze tak naprawdę nie otwarte. To będzie prawdziwe wyzwanie dla planistów
          co tak może się znajdować, dlatego trzeba głośno powiedzieć jakie koncepcje
          przewidujemy na Placu Kobro i jakie dla niego wytyczamy cele, a jakie zostawiamy
          dl Placu Wolności, który myślę że powinien służyć przede wszystkim łodzianom, a
          przybyszom spoza Łodzi wolałbym zostawić manufakturę i owe Nowe miasto za które
          trzymam kciuki, wierzę w nie i kocham je mimo że istnieje na razie tylko w mojej
          wyobraźni.
          • Gość: 33_03 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 08.11.07, 14:50
            Kierunki (bierki) - czy nie warto skupić się na posadzce wobec
            wyglądu elewacji, o które możemy zadbać ale nie zmienić. Strona
            północna placu i strona południowa to dwa różne światy?

Makieta miasta - czy lokalizacja przy dawnym ratuszu nie jest
            zasadna?

Tramwaj - po północnej stronie placu ruch tramwaju będzie odbywał
            się dwukierunkowo (dwa tory zgodne z warunkami technicznymi budowy
            linii tramwajowych). Zlikwidowaliśmy tory na ul. Nowomiejskiej,
            żeby stworzyć aleję doprowadzającą do Parku Staromiejskiego.

Wejście do "dętki" (pawilon)- pod placem powstaje
            obecnie "galeria" naszym zdaniem "odrobinę" ciasna (jak urządzić
            wernisaż?)- zaproponowaliśmy zbudowanie pod placem sali
            ekspozycyjnej i połaczenie jej z kanałem (jest naprawdę ciekawym
            przykładem dziedzictwa technicznego - choć wiemy, że jest to tylko
            namiastka tego co kryją łódzkie wodociągi). Kręcone schodki do
            dętki? Urocze ale niewygodne dlatego u nas pojawiły się schody
            proste i winda, zamknięte w pawilonie.
            • Gość: 33_03 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 08.11.07, 15:24
              Galeria "dętka" - mini bar pod powierzchnią placu. W lecie można
              wyjść do ogródka przy fontannie "północnej", w zimie podziwiać
              zabytki techniki pijąc kawę. W nocy oświetlony od środka pawilon
              stanowić będzie element iluminacji placu.

Ławki - proste w formie, niektóre przesuwne, pełne lub ażurowe

Ławki - usytuowane "na kierunkach" noszą nazwy miejscowości -
              identyfikacja miejsca spotkania - "umówmy się w Amsterdamie"

Ławki - w nocy podświetlane od spodu, w dzień osłonięte od słońca
              (posiadają miejsce na parasole)
              • Gość: 33_03 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 08.11.07, 15:58
                Zieleń - Plac Wolności - plac miejski czy skwer?

Zieleń - przy ogródkach restauracji, w podwórzach (tam gdzie
                mieszkają ludzie)...w parkach, ale nie na wielkomiejskim placu

Ulica Piotrkowska - Plac Wolności - ul. Nowomiejska (jako aleja z
                drzewami) - Park Staromiejski (jako element spinający, niestety
                konkurs nie obejmował takiego zakresu) - Manufaktura to elementy
                przestrzeni, które powinny sie uzupełniać.

Gdzie można usiąść? - ławki "miejscowości", schody bazy pomnika
                Kościuszki (widok na Piotrkowską jest zachwycający), wokół
                fontanny "północnej" (i pomoczyć nogi), przy pomniku Mierniczego
                (pod drzewem), przy istniejącej fontannie (pod drzewem), w
                ogródkach.
                • Gość: smakaroni Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 19:28
                  Zieleń - przy ogródkach restauracji, w podwórzach (tam gdzie
                  > mieszkają ludzie)...w parkach, ale nie na wielkomiejskim placu...
                  Popieram, ale rozumiem tych ,ktorzy chca zieleni. W Lodzi brakuje
                  takich miejsc jak w Paryzu, malych skwerkow z mnostwem zieleni z
                  lawkami z placem zabaw. Do tego mala architektura na poziomie:
                  www.wrzuta.pl/obraz/dvR0rNISv8/img_1691
                  A Plac powinien byc monumentalny. Patrzcie, tu nie ma zadnej zieleni:
                  www.wrzuta.pl/obraz/7A77DvVJL2/img_2774
                  Za to obok jest piekny park:
                  www.wrzuta.pl/obraz/6a4pigVfY0/img_2749
                  Nic nie szkodzi zeby Nasz Park Staromiejski troche udoskonalic.
                  Obok jest tez Rynek Starego Miasta, gdzie mozna zrobic wszystko.
                  Poki co syf z gilem.
                  W Lodzi jest mnostwo miejsc w ktorych mozna zrobic cos dla ludzi,
                  ale generalni jest raczej tak:
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,63714210,71261903.html
            • Gość: przemeqq Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 13:43
              > Zlikwidowaliśmy tory na ul. Nowomiejskiej,
              > żeby stworzyć aleję doprowadzającą do Parku Staromiejskiego.

Nie ukrywam, że ten projekt podoba mi się najbardziej.
              Ale martwi mnie likwidacja torowiska na Nowomiejskiej, tak ładnie
              wkomponowanego w bruk tej ulicy i uratowanego w ostatniej chwili.
              • Gość: 3303 Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: 212.127.66.* 15.12.07, 14:40
                Likwidacja torowiska na ulicy Staromiejskiej jest jednym z
                pomysłów, które pozwoliłyby na zapewnienie płynnego połączenia
                Piotrkowskiej, Placu Wolności, parku i Manufaktury.Nie jest to
                jednak zasadniczy element naszej pracy. Niemniej jednak problem
                mało atrakcyjnej luki w przestrzeni pomiędzy placem a Manufakturą
                istnieje...a może to my jako przyjezdni w ten sposób to odczuwamy?
                • Gość: purak Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.pai.net.pl 15.12.07, 22:02
                  > Likwidacja torowiska na ulicy Staromiejskiej

Nie ma takiej ulicy, a postulowanie zmiany nazwy Nowomiejskiej na
                  Staromiejska jest pretensjonalne, cliche itd.

Pomysl likwidacji tramwaju na pewno spotka sie radoscia mieszkancow
                  zen korzystajacego
            • Gość: barnaba Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.lodz.msk.pl 09.11.07, 16:57
              > Zlikwidowaliśmy tory na ul. Nowomiejskiej,
              > żeby stworzyć aleję doprowadzającą do Parku Staromiejskiego.

Dzięki czemu w razie awarii lub stłuczki na trasie LTR uda się zablokować dla
              tramwaju dojazd na Teofilów i Radogoszcz.

Torowisko na Nowomiejskiej nie było remontowane bez powodu.
              • Gość: purak Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.pai.net.pl 15.12.07, 22:04
                A kogo tam obchodzi ŁTR, wazna jest betonowa pustynia, dojscie do
                parku i 65-metrowa lawka, na ktorej nikt nie bedzie chcial siedziec
                procz meneli, ktorym i tak jest wszystko jedno
                • Gość: barnaba Re: Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie stron IP: *.lodz.msk.pl 16.12.07, 11:30
                  Zgadza się.
                  Estetyka rodem z ZSRR. Tylko zamiast Kościuszki Lenina postawić.
    • Gość: Łodzianin Zostawcie PL. Wolności w spokoju! IP: 89.100.211.* 23.12.07, 11:18
      Komu właściwie przeszkadza, że pl. WOlności wygląda jak wygląda. Czy
      naprawdę nie ma inncyh miejsc, któymi trzeba się zająć. Dlaczego w
      Łodzi nie będzie żadnego meczu Euro 2012?, Dlaczego na naszym
      lotnisku jest ciemno jak w grobie i nie ma gdzie zaparkować.
    • Gość: domin Plac Wolności - drogowskaz na wszystkie strony .. IP: *.lodz.mm.pl 02.01.08, 20:29
      kiszka, kiszka, kiszka, najgorszy, fuj i tyle, oby nie wygrał bo szkoda będzie
      omijać plac wielkim łukiem po tylu latach bytowania na nim w taki czy inny sposób...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka