Dodaj do ulubionych

Niderlandzki

21.12.01, 13:34
czy holenderski, jak zwał tak zwał. Muszę się nauczyć jego podstaw w ciągu
miesiąca. ktoś ma pomysł jak to zrobić i gdzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yarro Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 14:01
      Niderlandzki to małe piwo, ja 27.12 jadę do Budapesztu i co ja powiem tym
      Madziarom? Ani be ani me...

Życzę powodzenia!

Yarro
      • kropka. Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 21.12.01, 21:31
        pepe, niderlandzki, czy flamandzki? bo to dwa różne jezyki, oba obowiązujące,
        ale w różnych rejonach. I można oberwać. Poważnie.
        Jak nie jesteś pewien - naucz się francuskiego.
        Najpewniejszy. Wszyscy tam tym językiem gadają, a jako obcokrajowcowi wybaczą.
        Pozdrawiam
        • .pepe. Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 22.12.01, 11:35
          żaden flamandzki, żaden węgierski! uparłem się na niderlandzki i basta :)
        • geograf Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 22.12.01, 11:54
          jak się nie mylę kropko. to w Holandi mówi się tylko niedrlandzkim, bo
          flamandzki to Belgia....
    • adamco Re: Niderlandzki 21.12.01, 21:36
      No dobra nidelandzki, wegierski to jeszcze ja, czy gdzies w Lodzi mozna sie nauczyc chocby podstaw dunskiego?
      • Gość: kasia Re: Niderlandzki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 16:49
        mieszkal i pewnie nadal mieszka w Łodzi rewelacyjny tlumacz z tego jezyka, p.
        Jan Nowak. Znal przy tym chyba wszystkie skandynawskie jezyki, napisal kilka
        slownikow, wykladal na kilku uczelniach...
        Mieszkal gdzies w okolicy ul.11 listopada-poszukaj w ksiazce telefonicznej
    • ixtlilto Re: Niderlandzki 22.12.01, 19:33
      po raz: kupić rozmówki/ słownik
      po dwa: wchodzić na holenderskie strony i czytać, słuchac holenderskiego
      radia... słowem opatrzyć i osłuchac się z językiem.

świateczne pozdroofka, Ixtlilto

[du:i]
      • .pepe. Re: Niderlandzki 22.12.01, 19:52
        wiesz, jak się nie ma o języku pojęcia a musi się go opanować w tempie
        błyskawicznym to trzeba czegoś więcej. Tak po omacku to pewnie uczyłbym się do
        wakacji.

btw, znalazłem jedną szkołę, która pisze, że naucza niderlandzkiego. Ale
        niestety zakritu na zimu :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka