.pepe. 21.12.01, 13:34 czy holenderski, jak zwał tak zwał. Muszę się nauczyć jego podstaw w ciągu miesiąca. ktoś ma pomysł jak to zrobić i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yarro Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 14:01 Niderlandzki to małe piwo, ja 27.12 jadę do Budapesztu i co ja powiem tym Madziarom? Ani be ani me... Życzę powodzenia! Yarro Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 21.12.01, 21:31 pepe, niderlandzki, czy flamandzki? bo to dwa różne jezyki, oba obowiązujące, ale w różnych rejonach. I można oberwać. Poważnie. Jak nie jesteś pewien - naucz się francuskiego. Najpewniejszy. Wszyscy tam tym językiem gadają, a jako obcokrajowcowi wybaczą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
.pepe. Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 22.12.01, 11:35 żaden flamandzki, żaden węgierski! uparłem się na niderlandzki i basta :) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Niderlandzki swoją drogą ale co z Węgierskim? 22.12.01, 11:54 jak się nie mylę kropko. to w Holandi mówi się tylko niedrlandzkim, bo flamandzki to Belgia.... Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: Niderlandzki 21.12.01, 21:36 No dobra nidelandzki, wegierski to jeszcze ja, czy gdzies w Lodzi mozna sie nauczyc chocby podstaw dunskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Niderlandzki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 16:49 mieszkal i pewnie nadal mieszka w Łodzi rewelacyjny tlumacz z tego jezyka, p. Jan Nowak. Znal przy tym chyba wszystkie skandynawskie jezyki, napisal kilka slownikow, wykladal na kilku uczelniach... Mieszkal gdzies w okolicy ul.11 listopada-poszukaj w ksiazce telefonicznej Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Niderlandzki 22.12.01, 19:33 po raz: kupić rozmówki/ słownik po dwa: wchodzić na holenderskie strony i czytać, słuchac holenderskiego radia... słowem opatrzyć i osłuchac się z językiem. świateczne pozdroofka, Ixtlilto [du:i] Odpowiedz Link Zgłoś
.pepe. Re: Niderlandzki 22.12.01, 19:52 wiesz, jak się nie ma o języku pojęcia a musi się go opanować w tempie błyskawicznym to trzeba czegoś więcej. Tak po omacku to pewnie uczyłbym się do wakacji. btw, znalazłem jedną szkołę, która pisze, że naucza niderlandzkiego. Ale niestety zakritu na zimu :( Odpowiedz Link Zgłoś