Gość: wodamis IP: *.client.attbi.com 21.08.03, 01:02 piekna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marlodz Re: Spacer po Bałutach IP: 213.25.153.* 21.08.03, 10:18 W czerwcu byłem na wakacjach w Jordani i Izraelu. Nawet nie macie pojęcia jakim niesamowitym przezyciem jest bycie zaczepianym na ulicy w Hajfie czy Tel Avivie i pytanie czy w Łodzi stoi jescze dom przy ulicy takiej, a takiej. Czy jest cukiernia na 11 listopada ( obec. Legionów)i czy nie zaorano cmentarza na Brackiej tak jak w latach 50-tych zaorano cmentarz za Bazarową. Niesamowite... Jak strasznie ludzie tęsknią za swoimi korzeniami i jak przykry musi byc dla nich widok antysemickich napisów. Dla nich którzy swoją ponad 200 tysieczną społecznością tworzyli to miasto i kochali nie mniej jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Spacer po Bałutach IP: *.p.lodz.pl 21.08.03, 12:58 Czy ten artykuł napisano dlatego że to przyjechała żydówka. Wspominienia jak każdego po tylu latach. O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eug.M. Re: Spacer po Bałutach IP: *.dial.allstream.net 21.08.03, 13:21 Zydzi mieszkali z pokolen w Polsce, ale ciagle trzymali sie sami nawet ubierali sie w swoje tradycyjne stroje. Dla tego byly nie raz nie przyjemne przypadki. Inni natomiast, ktorzy osadowili sie, tak samo od lat, w Polsce, zaklimatyzowali sie i byli Polakami. Nikt nie ma napisane na czole dawnego pochodzenia. "Jak przyjdziesz miedzy wrony to krakaj jak i one..." Ameryka/Kanada jest zlepkiem narodow gdzie wszyscy trzymaja sie swojego geta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka A ja i tak lubie Lodz... IP: *.zur3.speed2online.net 21.08.03, 14:46 ...bez wzgledu na hitlerowskie nasienie, ktore za wszelka cene chce zniszczyc wasze wspaniale miasto. Goscinna, bez uprzedzen, bez pretensji - taka jest moja Lodz... Odpowiedz Link Zgłoś