Dodaj do ulubionych

Dzień w Łodzi.

11.02.08, 23:08
Zamierzam w najbliższy czwartek lub piątek wybrać się do Łodzi. Chciałbym
dowiedzieć się , które miejsca są warte odwiedzenia i nie mam tu na myśli
żadnych kawiarenek czy pubów na ulicy Piotrkowskiej. Nie chcę słyszeć, że Łódź
nie ma nic do zaoferowania, nawet Kielce mają ;] Do dyspozycji będę miał około
10h, liczę, że jako mieszkańcy tego miasta pomożecie mi w ułożeniu planu tego
czasu. Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • miejskie_narty Re: Dzień w Łodzi. 11.02.08, 23:18
      No ale co chciałbyś zobaczyć?

Zabytki? Muzea? Teska? Manufakturę?, Parki, Kina? Burdele? Lumpeksy?

Sprecyzuj trochę:)
      • czekaj-czekaj Re: Dzień w Łodzi. 11.02.08, 23:38
        Parki,zabytki,muzea czyli zwiedzanie w stylu japońskim. Jakimś miejscem na
        złapanie oddechu też nie pogardzę ( nie mam tu na myśli burdeli,kin i lumpeksów ;).
        • miejskie_narty Re: Dzień w Łodzi. 13.02.08, 10:46
          Więc jak już będziesz w centrum to pospaceruj po nim. Osią jest oczywiście Piotrkowska. Okolice na zachód od Piotrkowskiej: Wólczańska, Gdańska, Żeromskiego, Ogrogowa, Legionów, Próchnika, Więckowskiego, Zielona są bardziej zaniedbane, ale więcej jest tam pałaców, pałacyków, fabryk i fabryczek (poniżej masz już wypisane, co dokładnie)niż po stronie wschodniej. Tam z kolei jest cerkiew, elektrownia EC1, więcej odnowionych kamienic, więcej zieleni, dalej Uniwersytet, zakątek gminy żydowskiej, browary łódzkie.

POniżej wklejam link do "spacerowników" w pdf-ie, do wyboru do koloru. Miłego pobytu:)
          • miejskie_narty Re: Dzień w Łodzi. 13.02.08, 10:48
            No i zapomniałem o linku:

miasta.gazeta.pl/lodz/1,78965,4364038.html
    • markus.kembi Re: Dzień w Łodzi. 11.02.08, 23:21
      Proponuję zwiedzenie miejsc oznaczonych tzw. "czarnymi kropkami". Taka wycieczka na pewno dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń:

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,4891556.html

Jest tylko jeden problem - mapa nie została jeszcze oficjalnie przedstawiona. Musiałby nastąpić jakiś "przeciek".
      • brite Re: Dzień w Łodzi. 11.02.08, 23:44
        Przeciek nie nastąpi :)

Natomiast co do trasy zwiedzania, to zależy skąd rozpoczniesz wędrówkę.
        • czekaj-czekaj Re: Dzień w Łodzi. 12.02.08, 00:04
          Dworzec PKP Łódź Widzew ;]
          • brite Re: Dzień w Łodzi. 12.02.08, 10:01
            > Dworzec PKP Łódź Widzew ;]

Hm, może to nie jest najlepszy start do zwiedzania Łodzi, ale przynajmniej sam
            budynek stacyjny jest odnowiony, to przewaga nad Fabrycznym :)
            Wokół PKP Łódź-Widzew zwiedzania niewiele - ale możesz wsiąść do któregoś z
            tramwajów ku centrum (10,9 i parę innych), pierwszym mijanym landmarkiem będzie
            stadion Widzewa (wizualnie nieciekawy, ale dla fanów piły kopanej to jakaś tam
            atrakcja). Polecam dojazd aż do Centralu/Pietryny, a potem spacer wzdłuż tejże
            aż do Placu Wolności, potem przez Park Śledzia oraz Rynek Starego Miasta skok do
            Manufaktury, tam troszkę czasu zejdzie. Potem można przejść kawalątek na Stary
            Cmentarz na Ogrodowej, by zobaczyć kaplicę Scheiblera.
            Z powrotem marsz do Legionów i Gdańskiej, Gdańską można przespacerować kawał aż
            do Mickiewicza, Mickiewicza do Żeromskiego i parku Poniatowskiego....
          • new_bigs W kwestii formalnej... 12.02.08, 13:34

Jesteś pewien, że Widzew? Bo jeżeli sprawdzałeś połączenie na stronach PKP, to
            faktycznie jako stacja końcowa wymieniony jest tam Łódź Widzew, natomiast prawie
            wszystkie pociągi jadą dalej do końca torów czyli na Łódź Fabryczną i to właśnie
            tam polecam zakończyć podróż. Na samym początku proponuję zwiedzić dworcowy
            kibel - fakt, że trochę kosztuje, ale będzie to najładniejsze miejsce, do
            którego zajrzysz, przez dość długi czas. Poza tym na Widzewie jest tylko Widzew
            czyli bloki i dresiarze natomiast wysiadając w śródmieściu będziesz miał okazję
            od razu natknąć się na romskie wróżki, narkomanów i żebraków. Dalszych atrakcji
            nie zdradzam - same się zgłoszą.
            • czekaj-czekaj Re: W kwestii formalnej... 12.02.08, 17:00
              Ah, ten sarkazm. Zdziwiłbym się gdyby jakiś Łodzianin powiedział coś dobrego o
              swoim mieście ;]

Brite`owi dziękuje za radę.
              • evonka Re: W kwestii formalnej... 12.02.08, 17:06
                no to się dziw teraz:
                otóż skoro wysiądziesz na Widzewie, to wsiądź tam w autobu jadący w
                stronę centrum. obejrzyj sztandarowe pozycje łódzkie takie jak:
                Księży Młyn z pobliskim parkiem Źródliska, ogrzać się możesz w
                Palmiarni w tymże parku. potem podjedź lub podejdź sobie na
                Piotrkowską, pozaglądaj w bramy, wiele ciekawych rzeczy się tam
                kryje.. coś może zjedz po drodze.. zahacz o Muzeum Sztuki, stamtąd
                masz "rzut beretem" do ciekawego kompleksu pofabrycznego
                Poznańskiego, czyli Manufaktury.. no. chyba wystarczy jak na jeden
                dzień w Łodzi.. miłego chodzenia!
              • new_bigs Re: W kwestii formalnej... 13.02.08, 00:03

Sarkazm - sarkazmem, ale celowo nie wspomniałem o odrapanym i śmierdzącym budynku dworca żeby nie wystrzelać się od razu i nie mieć nic na dokładkę ;)
                A tak na serio - widzę to co widzę. Chciałbym umieć patrzeć na Łódź tak jak brite i kilka innych osób z tego forum - niestety, nie udaje mi się. Wiem, że są tu ładne rzeczy - choć mieszkam tu od zawsze to wciąż je odnajduję - ale przytłacza mnie brud, syf i obojętność nań, a nade wszystko nieudolność władz. Do niedawna drugie liczebnie miasto w Polsce a sprawowanie władzy jak w, bez obrazy, wsi.
                Dlategom rozżalony, z tego powodu sarkazm.
                Udanej wizyty życzę :)
                • brite Re: W kwestii formalnej... 13.02.08, 11:31
                  > A tak na serio - widzę to co widzę. Chciałbym umieć patrzeć na Łódź tak jak
                  brite i kilka innych osób z tego forum - niestety, nie udaje mi się. Wiem, że są t
                  > u ładne rzeczy - choć mieszkam tu od zawsze to wciąż je odnajduję - ale przytła
                  > cza mnie brud, syf i obojętność nań, a nade wszystko nieudolność władz.

Zatem walcz z nami o swoje miasto - www.gpo.blox.pl
                  • new_bigs Re: W kwestii formalnej... 14.02.08, 15:31

A nawet i nad tym myślałem ale z drugiej strony w czym ja bym mógł pomóc? Ja
                    facet od komputerów jestem - pracy mam dużo więc rzadko bywam tam, gdzie coś się
                    dzieje, zdolności oratorskich też raczej nie posiadam podobnie jak znajomości w
                    mediach albo urzędach - słowem lipa, ale podoba mi się to co robicie. Powodzenia.
    • sebwie22 Re: Dzień w Łodzi. 13.02.08, 10:29
      Trudno polemizować z osobami, które narzekają na bród, syf i ubóstwo ale z
      osobami, które uważają, że Lódź jest miastem nieciekawym,już tak. Po prostu nie
      znają historii miasta, co w przypadku samych łodzian jest notoryczne.
      W kwestii miejsc godnych uwagi:
      - Muzeum Historii Miasta Lodzi, dawny pałac Poznańskiego - połączyć z wizytą a
      Manufakturze. Ciekawe, eklektyczne wnętrza + dobry wstęp do historii miasta i
      informacji o jego znanych obywatelach (Rubinstein,Tansman, Tuwim, Karski ... ),
      - Muzeum Sztuki Nowoczesnej- przy ul. Gdańskiej, jeśli interesujesz się sztuką
      współczesną. obowiązkowo. Pozycja muzeum nie jest tak silna jak w latach 70tych
      i 80tych, ale nadal kolekcja jest imponująca.
      - Księży Młyn + Muzeum Wnętrz Fabrykanckich, czyli will Herbsta. Okolice ul.
      Przedzalnianej/ Milionowej. Pałac pełen przepychu, po latach upadku w czasie
      komuny, pięknie odrestaurowany,
      - Muzeum Kinematografii - jedyne w Polsce + po sąsiedzku Filmówka I 2 ładne
      parki- źródliska I i II + pobliska Palmiarnia,

- Cmentarz Zydowski przy ul Brackiej - miejsce godne uwagi, warto zwiedzac z
      przewodnikiem książkowym. Z cmentarza warto przejść na Stacje Radegast - jedyna
      zachowana w Polsce stacja (wyremontowana) skad wywozono I przywożono łódzkich
      żydów, obok kontrowersyjny ale poruszający (proszę wejść do środka) pomnik- muzeum,

- Piotrkowska - warto przejść I zobaczyć- witraże przy Piotrkowskiej 77
      (podwórko), kilkanaście ciekawych kamienic (fasady głównie), Atlas Sztuki
      (Polityka uznała ją za najlepsza galerią prywatna w minionym roku w kraju. W
      międzyczasie można wpaść na kawkę lub piwko - ciekawe miejsca to Lodz Kaliska,
      Pub Biblioteka, obok Kaliskiej pub coś z fotografia J,

- Galeria Chimera przy ul. Wolczanskiej - piękny przykład secesyjnej architektury,

- o Manufakturze wspominałem, będąc tam warto wpaść do Muzeum Fabryki,

W zasadzie to są najważniejsze miejsca, można jeszcze kilka by wypomnieć, ale
      mam nadzieje, ze zaspokoiłem ciekawość

• czekaj-czekaj Re: Dzień w Łodzi. 15.02.08, 11:57
        A już zaczynałem powoli wierzyć, że w Łodzi rzeczywiście nic nie ma poza brudem
        i hałasem...Dziękuje wszystkim za wskazówki z pewnością wkrótce odwiedzę miasto.
        Chciałbym jeszcze dodać, że rzeczą przykrą jest gdy mieszkańcy robią własnemu
        miastu tak intensywną antyreklamę. Spośród kilkunastu odszukanych stron, w
        których była jakaś wzmianka o Łodzi znaczna większość skupiała się na złych
        stronach miasta, a najwyraźniej poprzez komentarze użytkowników-mieszkańców.
        Możecie nie mieć pojęcia jak bardzo niesłuszne mniemanie o Waszym mieście panuje
        wśród Polaków i jak duży wpływ na to macie.
        Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc ;]
        • Gość: sebwie22 Re: Dzień w Łodzi. IP: *.eranet.pl 18.02.08, 00:20
          bardzo proszę:)
          mam nadzieję, że wycieczka się udała:)
    • Gość: dobra rada Re: Dzień w Łodzi. IP: *.toya.net.pl 18.02.08, 10:47
      nie przyjezdzaj. tu nie ma nic do oglądania a łodziacy nie lubia
      obcych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka