Dodaj do ulubionych

Yyyyych....

05.09.03, 08:40
To jest dopiero surrealizm i groteska w jednym.

www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1651447.html
Obserwuj wątek
    • aric666 <jeb> 05.09.03, 08:48
      360 tyś. rzekłbym tylko kurwa.
      Tyle zmarnowanej kasy, za którą można by nakarmic głodnych ludzi.:(((

Ile kosztuje nowy tomograf?? Ktoś wie?? Bo np na neurologi na Aleksandrowskiej
      nie mają.
      • Gość: łażej Re: <jeb> IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.83.* 05.09.03, 09:22
        Pamiętacie latającą pod helikopterę mysz w zmiennikach?? Albo fruwającego misia
        w "Misiu"?? Po prostu Bareja wraca, chociaż na lawecie ale w realu a nie na
        taśmie filmowej. Złoty cielec dla AK postawiony.

"Oczko mu się odlepiło, temu aniołu"

Nienawidzę dewocji
      • olaber Re: <jeb> 05.09.03, 09:49
        360tys. lepiej było przenaczyć na szpital dla dzieci czy domy dziecka bo
        przecież młodzież siłą narodu o czym AKowcy powinni widzieć.ale lepiej
        wystawić sobie pomnik, cóż
      • Gość: ewciaaa... Re: <jeb> IP: *.dolsat.pl 05.09.03, 09:49
        mnie tez sie to wcale nie podoba!!!....zastanawia..mnie tylko cos
        takiego...skąd oni na takie badziewia biorą pieniązki co??? bo..jakos na
        konkretne cele zawsze tych ostatnich brakuje!! pozdrawiam cieplutko!
      • Gość: boczek Re: <jeb> IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 14:21
        aric666 napisał:

>
        > Ile kosztuje nowy tomograf?? Ktoś wie?? Bo np na neurologi na
        Aleksandrowskiej nie mają.

2-3 bańki PLN
    • hanya Szkoda gadać 05.09.03, 09:44
      Co to za szkaradzieństwo?!? brzydkie wręcz i na dodatek wyrzucanie pieniędzy w
      błoto
      Ja jeszcze chrześcijanką jestem chyba i szacunek dla historii mam, ale...
      moja noga w Licheniu nie postanie (kiedyś jeszcze miałam zamiar tam zajrzeć
      z zawodowej ciekawości, ale już chyba nie chcę)
      pozdrawiam, hanya
      • the_dzidka A ja byłam 05.09.03, 10:14
        Byłam w Licheniu kilkakrotnie, ale nie ogladałam Bazyliki, tylko sanktuarium -
        to z Golgotą... To jest rzecz jedyna w swoim rodzaju. Takiego strasznego
        nagromadzenia bohomazów nie ma nigdzie indziej. To się naprawdę może przyśnić
        (Pan Jezus z piersiami, Maria Magdalena z chorobą Basedowa, lekarz dokonujący
        aborcji zakrzywionym nożem, gestapowiec w celi Kolbego z ogromną strzykawą
        zrobioną z tubki po silikonie...). O "obrazach" już nie wspomnę. I właśnie
        dlatego woziłam tam swoich znajomych, zwłaszcza takich bardziej wrażliwych na
        sztukę ;-PP
        A bazylika? Nie wiem, nie widziałam. Może na wiosnę sie wybiorę. Zo ajn kicz -
        ot takie moje hobby :-)
      • Gość: fleurette Re: Szkoda gadać IP: 80.48.116.* 05.09.03, 10:15
        licheń to jest właśnie wyraz tego, jak można zamiast kościoła wznieść gmach
        muzeum. nie lubie tam bywac, bo przepych mnie przygniata i nie pozwala na na
        żadne łączenie sie z bogiem. nie wiem czy wiecie, ale pierwotnie tamtejsza
        bazylika miała być wieksza od watykańskiej bazyliki świętego piotra. polacy to
        mają manie wielości i tupet. a nie wiare. wkurzyłam sie.
        • hanya Szkoda gadać cd. 05.09.03, 10:36
          Ja byłam w Licheniu raz w życiu, dawno, jakieś 15 lat. Wtedy stał tam tylko
          stary kościółek i Golgota, ale bez tych szkarad.
          Już wtedy przgniatał mnie tłum pielgrzymów i zastanawiała cudowna woda, którą
          wlewało się do plastikowych figurek Maryji.
          Jako dziecko odebrałam to trochę z niesmakiem. I szczerze powiem, że wolę mój
          mały, prosty kościół, albo i leśną polanę na chwilkę modlitwy...
          Większe kościoły traktuję raczej jako dzieła sztuki, bo jakoś trudno tam
          odnaleźć Boga w tłumie ludzi, pocierających na szczęście stopę św. Piotra.
          Skrzydeł Anioła w Licheniu pewnie nie dosięgną rąsie pobożnych duszyczek,
          ale wymyślą na pewno jakiś inny chwyt reklamowy.
          pozdrawiam, hanya
    • korowiowek Re: Yyyyych.... 05.09.03, 14:17
      Hm...

Z jednej strony jest to brzydkie i paskudne, ale sama bazilika jest naprawdę
      imponująca a że poszło na to trochę kasy? Ostatecznie Katedra Notre Dame też
      musiała kosztować a cieszy oko.

Mój znajomy mówił o Licheniu, że "to taki katolicki Disneyland"
    • maruda Ech :( 05.09.03, 15:20
      Świadomość kolejnej masy pięniędzy utopionej w tym kościele naprawdę mnie przeraża :(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka