zusmann 11.09.03, 19:06 Oglądaliście Fakty? Jak nie to obejrzyjcie Wiadomości na reżimowej Jedynce. Proszę o MĄDRE komentarze po obejrzeniu relacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beers Re: Górnicy w Warszawie: 11.09.03, 19:21 Z przyzcyn obiektywnych wiadomosci nie moglem ogladac, ale i tak to w moich pogladach nic nie zmienia: - rozwiazac zwiazki zawodowe - przestac doplacac do jakichkolwiek przedsiebiorst - konieczny KONSTYTUCYJNY ZAKAZ INGERENCJI PANSTWA W GOSPODARKE - zbednych pracownikow zwolnic - w przypadku podobnych jak dzisiejsza zajsc - STRZELAC OSTRYMI NABOJAMI - przywodcow zwiazkowych do paki, a jak ktorys sie bedzie stawial - niech sprawe zalatwia >>nieznani sprawcy<< I tyle. Lacze pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Górnicy w Warszawie: 11.09.03, 20:53 beers napisał: > Z przyzcyn obiektywnych wiadomosci nie moglem ogladac, ale i tak to w moich > pogladach nic nie zmienia: > - rozwiazac zwiazki zawodowe > - przestac doplacac do jakichkolwiek przedsiebiorst - konieczny KONSTYTUCYJNY > ZAKAZ INGERENCJI PANSTWA W GOSPODARKE > - zbednych pracownikow zwolnic > - w przypadku podobnych jak dzisiejsza zajsc - STRZELAC OSTRYMI NABOJAMI > - przywodcow zwiazkowych do paki, a jak ktorys sie bedzie stawial - niech > sprawe zalatwia >>nieznani sprawcy<< > I tyle. Widze, ze koledze sie za jedynym prawym ustrojem stesknilo.. Jest jeszcze pare miejsc. Korea Polnocna, Kuba.. Radze sie spieszyc.. > Lacze pozdrowienia :) Ja rowniez. I zycze zdrowia.. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Górnicy w Warszawie: 11.09.03, 19:34 zusmann napisał: > Proszę o MĄDRE komentarze po obejrzeniu relacji. Mądre ... znów znaczy się zamyka mi się usta :-). To powiem tak na razie: no cóż, niektórzy zdolni są do myślenia, inni zaś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Górnicy w Warszawie: IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.09.03, 20:10 zusmann napisał: > Oglądaliście Fakty? Jak nie to obejrzyjcie Wiadomości na reżimowej Jedynce. > Proszę o MĄDRE komentarze po obejrzeniu relacji. Nie wiem czy to bedzie madre, ale gornicy sa sami sobie winni. Mogli sie zgodzic na restrukturyzacje juz dawno, teraz juz pewnie byloby po najwiekszym szoku. Z tego co pamietam w ostatnim rankingu wynagrodzen w Polsce Ślaskie bylo dosc wysoko ( pierwsza czworka), dla porownania Łódź byla czwarta od konca. Komuna gornikow rozpiescila, solidarnosc dala przyzwolenie do bezkarnego niszczenia. Ja juz nie chce do nich doplacac, restrukuryzacja na wzor lodzki i PGR. Niech zasmakuja wolnosci o ktora walczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Moi drodzy... 11.09.03, 20:14 Po raz kolejny pokuszę sie o zacytowanie wypowiedzi pewnego internauty sprzed kilku dni. Nie dlatego, że jestem leniwa i stać mnie jedynie na copy-paste, ale dlatego, że pod tą wypowiedzią podpisuję się wszystkimi czterema kończynami i że nie mogę nic do niej więcej dodać. "Pieprzysz, że górnicy walczyli z komuną - ciekawe z którą: tą z Gierkiem? Odkąd pamiętam, górnicy zawsze byli na wierzchu. A to pralki, a to samochody - zawsze byli z przodu kolejki. Inni, na Pomorzu, Mazowszu czy Wielkopolsce mogli ustawić się jedynie po to, co po górnikach zostało. Kto wprowadził kuriozalne "14"? Kto wprowadził te wszystkie dodatkowe gratyfikacje - głowa pewnie bolała autorów od wymyślania powodów i haseł do wypłaty. I czyja to była zasługa? Tej komuny, z którą górnicy walczyli! A teraz pier.olisz farmazony o nadzwyczajności górników. Proponuję nie zamykać ani jednej kopalni. Niech fedrują w nich i wydobywają węgiel - i niech ten węgiel sami sprzedają, nie zawracając nikomu dupy o dofinansowanie, wsparcie itp. głupoty. To, co moja firma wyprodukuje, sama musi sprzedać, znajdując samodzielnie klientów. Nikt nas nie wspiera. Nikt nam nie obiecuje programów osłonowych dla zwalnianych z firmy. Państwo - bez względu jaki jest rząd: lewicowy czy prawicowy - ma nas w tyłku. A górnicy? To są nadludzie. Im się wszystko należy. Czy to komuna czy wolny rynek. Jak ja straciłem pracę, górników to nie obchodziło. Jak górnik traci pracę, mam to na zasadzie wzajemności - w dupie. Ja też chciałbym mieć opłacane szkolenia i przebranżowienia. Niech mi minister jeden i drugi znajdzie pracę i dofinansuje pracodawcę za to, że mnie zatrudnił. Niech też dostanę odprawę przy zwalnianiu z firmy. Dostanę to? Nie!!! A górnik dostanie. Z czego? Z mojego podatku. A co ja mam z podatku górnika? Nic! Bo kopalnie kombinują z podatkami, ZUS-ami... I żaden struchlały gryzipiórek w stolicy nawet nie drgnie w tej sprawie. Pier.olisz, że górnicy wywalczyli wolność - jaką??? Chyba tą tylko dla siebie: że cały naród musi się zrzucać na nich. Każdy rząd, czy to z lewej strony czy z prawej, robił w pory jak górnicy przyjeżdżali do stolicy robić gnój. I ustępował. Raz, drugi, trzeci. I górnikom odwaliło. Myślą, że im wszystko wolno. Twierdzisz, że im się wszystko należy jak psu kiełbasa. Oby ta kiełbasa była zatruta!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beers BRAWO DZIDKA !!! IP: 193.114.111.* 11.09.03, 20:21 precz z nierobami! Kto nie pracuje, ten niech nie je! (to chyba ze Sw. Pawla ;-))) ZAdnych oslon, zadnych dofinansowan! Lokaut to jedyne rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter_ka Re: BRAWO DZIDKA !!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.245.* 11.09.03, 20:28 Gość portalu: beers napisał(a): > precz z nierobami! > > Kto nie pracuje, ten niech nie je! (to chyba ze Sw. Pawla ;-))) > > ZAdnych oslon, zadnych dofinansowan! Lokaut to jedyne rozwiazania. A nie boisz się,że jak już wszystkim zrobisz lokaut to którys z tych bezrobotnych(dla ciebie nierobów) zajebie cię na ulicy, żeby za twoją kurtkę zjeść obiad? Pomyśl sobie,że im wiecej biedy tym mniej bezpiecznie. Wiem ,że zza komputerka tego nie widać ale rozejrzyj się bo obudzisz sie z ręką w nocniku Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Co????? 11.09.03, 20:36 > A nie boisz się,że jak już wszystkim zrobisz lokaut to którys z tych > bezrobotnych(dla ciebie nierobów) zajebie cię na ulicy, żeby za twoją kurtkę > zjeść obiad? Pomyśl sobie,że im wiecej biedy tym mniej bezpiecznie. Przeciez nie-zlikwidowanie tych kopalń nie poprawi sytuacji, a raczej przeciwnie!!! Jeśli ich nie zlikwidują, górnictwo padnie, tylko szybciej. Bezrobotnych będzie jeszcze więcej. A tak przy okazji: wiesz, czemu górnicy wydawali odprawy na samochody zamiast na jakies mini-inwestycje? Bo nie chcą robić niczego innego niż fedrowanie w kopalni. Bo oni się urodzili w górniczych rodzinach z tradycjami. Tradycje? OK. Ale co ma państwo obchodzić tradycja?! Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Co????? 11.09.03, 21:02 the_dzidka napisała: > Bezrobotnych będzie jeszcze więcej. A tak przy okazji: wiesz, czemu górnicy > wydawali odprawy na samochody zamiast na jakies mini- inwestycje? Przepraszam, a co to sa mini-inwestycje? Piaty fryzjer na ulicy? Osmy sklep spozywczy w okolicy? Szosta brygada remontowa oglaszajaca sie na tym samym slupie? Brakowalo po prostu na to pomyslu. Politycy stwierdzili, ze damy im pieniadze, to sie zamkna, a po wyborach bedzie to problem innych. To krotkowzrocznosc i celowa ignorancja politykow spowodowala, ze teraz gornicy zachowuja sie jak bandyci.. Dopoki nie bedzie racjonalnego rozwiazania, a tylko obietnice i rzucane od czasu do czasu ochlapy, to sytuacja sie nie zmieni, a tylko sie pogorszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Co????? 11.09.03, 21:11 > Przepraszam, a co to sa mini-inwestycje? Piaty fryzjer na ulicy? Osmy > sklep spozywczy w okolicy? Szosta brygada remontowa oglaszajaca > sie na tym samym slupie? > Brakowalo po prostu na to pomyslu. Politycy stwierdzili, ze damy im > pieniadze, to sie zamkna, To niech mi dadzą 40 tysięcy, jak mnie zwolnią z pracy. Ja się zamknę, słowo!!!! Ja już nawet wiem, co z tymi pieniędzmi zrobię! A jeszcze ja mi zagwarantują to, co gwarantują górnikom po zwolnieniu, to naprawdę zamknę dziób i będę robić swoje. Byle to zagwarantowali MNIE, a nie górnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: Co????? 11.09.03, 21:24 Nie chcę się podlizywać, ale zgadzam się z każdym Twoim słowem! I z cytowanym tekstem też! Ale ja mam inne rozwiązanie dla górników: zamiast wydawać tak OLBRZYMIĄ kasę jednorazowo (40 000 razy jakieś 50 000 górników daje 2 MILIARDY ZŁOTYCH!) wystarczyloby zamknąć kopalnie a gornikom płacić pensje za to, że nie wydobywają węgla. Przecież nie tracimy najwięcej na pensjach tylko na WYDOBYCIU i SPRZEDAŻY! Państwo dopłaca do każdej tony 60 zł a dodatkowo do każdej tony wyeksportowanej (bo u nas jest przesyt) jeszcze 30 zł!!! A produkcja (enrgia elektryczna głównie) i transport kosztują drugie tyle! Czemu więc nie zamknąć kopalń w cholerę i nie wypłacać górnikom pensji w wymiarze 80 czy nawet i 100%??? A ci co chcą niech biorą odprawy i wynocha! Niech sobie kupią nowy samochód! A jak nie to niech się wyprowadzą na inną ulicę gzie nie będzie 5 fryzjerów. No. Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Co????? 11.09.03, 21:38 Widzicie. Najgorsze w tym wszystkim jest, ze kazdy ma racje. Wy macie racje, gornicy maja racje i politycy rowniez jakas tam racje maja. Ale ani my, ani gornicy tego problemu nie rozwiaza. Wlasnie po to sa politycy. To oni maja rozwiazywac juz powstale problemy, a takze takie decyzje podejmowac, aby podobne problemy juz nie mogly sie narodzic. Niestety politykow takich mamy, jacy sie do wladzy dorwali i teraz ciezko bedzie cokolwiek z tym zrobic. Zarowno z problemem gornikow, hutnikow, rolnikow, jak i z politykami.. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co????? 12.09.03, 17:28 Za ich odprawę i lekkim kredytem mógłym otworzyć pewien lokal...usługowy iście. Mam pomysł na conajmniej 2 typy lokali na które, akurat w tym przypadku w Łodzi, jest potencjalne zapotrzebowanie, z powodu niszy rynkowej. Spokojnie bym zagospodarował:-) A jak nie-wpłacił do banku i jakos z tego i odsetek żył-do znalezienia kolejnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Brawo jak brawo, ale... 11.09.03, 20:30 > Kto nie pracuje, ten niech nie je! (to chyba ze Sw. Pawla ;-))) Może inaczej: precz z uprzywilejowaniami pochodzącymi jeszcze z lat 70-tych. Zrównajmy przywileje (lub ich brak!!!!) wszystkich bezrobotnych!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: BRAWO DZIDKA !!! 11.09.03, 20:56 Gość portalu: beers napisał(a): > precz z nierobami! > > Kto nie pracuje, ten niech nie je! (to chyba ze Sw. Pawla ;-))) > nie, to nie jest ze sw. Pawla. ten kto to powiedzial twierdzil, ze jest ateista.. za jego 'kadencji' tysiace ludzi marlo z glodu.. Widze beers, ze Ty tesknisz za tamtymi czasami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: BRAWO DZIDKA !!! IP: 81.219.160.* 11.09.03, 21:52 orientman: żyjemy w kraju kapitalistycznym. to żądzi podaz i popyt. jesli podaz przekracza wielkosc popytu, to działalnosć jest nieopłacalna i nalezy ja zrestrukturyzować. takie są prawa rynku. a poza tym nie moge słuchać o biednych górnikach. po prostu nie mogę. nienawidze uprzywilejowanych grup zawodowych. ps. skad jestes?? ze śląska?? Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: BRAWO DZIDKA !!! 14.09.03, 11:24 Gość portalu: fleurette napisał(a): > orientman: żyjemy w kraju kapitalistycznym. to żądzi podaz i popyt. jesli > podaz przekracza wielkosc popytu, to działalnosć jest nieopłacalna i nalezy ja > zrestrukturyzować. takie są prawa rynku. a poza tym nie moge słuchać o > biednych górnikach. po prostu nie mogę. nienawidze uprzywilejowanych grup > zawodowych. > Zgadzam sie z Toba, ze w kraju, w ktorym panuje demorkacja i wolny rynek powinno sie liczyc prawo popytu i podazy. Ale niestety Polska takim krajem jeszcze nie jest. Jesli sam rynek nie potrafi sie z czyms uporac, to nalezy mu pomoc poprzez ksztaltowanie praw, ktore ten rynek naprowadza w odpowiednim kierunku. NIestety w naszym pieknym kraju tak nie jest, a wina za to mozna obarczac wiele czynnikow. Co do branzy gorniczej, to przez tyle lat nie bylo zadnego rozsadnego planu restrukturyzacji i teraz powoli zaczyna byc za pozno na cokolwiek. Jest to doslownie ostatni dzwonek na to. Tylko, ze do tego potrzebni sa rozsadni ludzie z pomyslem, a nie tacy ktorzy potrzebuja 'woli politycznej', 'lewych' dochodow itp. A tak przy okazji. Wiecie, ze na Slasku istnieje prywatna kopalnie, ktora przynosi dochod? Tylko, ze jej administracja liczy okolo 5 osob. > ps. skad jestes?? ze śląska?? Nie. Pochodze z bardzo daleka. Stad moj nick. Wychowalem sie na Slasku. Teraz jak tam wracam, to widze co sie dzieje. Spotykam moich starych znajomych. Ludzi, ktorzy nie maja juz pracy, bo w moim miescie zamknieto juz kopalnie.. Przykro sie robi i po czesci rozumie tych gornikow, ktorzy maja jeszcze prace i chca ja zatrzymac. Kazdy z nas by tak postapil na ich miejsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Moi drodzy... 11.09.03, 20:28 Ja nie zacytuję, ale jeden z tych "protestujących" (czyt. bandytyzujących) wypowiedział się do kamery, że jak to, że kopalnie chcą likwidować, że jak to!, że Śląsk przecież, że przecież oni są górnikami! ... no generalnie, z wielkim oburzeniem, że ktoś śmie! Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Moi drodzy... 11.09.03, 20:37 michael00 napisał: > ... no generalnie, z wielkim > oburzeniem, że ktoś śmie! I jeszcze że oni do tej Warszawy jechali 400 km!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Moi drodzy... 12.09.03, 17:22 Ja również pozwolę sobie kogoś zacytować. Pana D.Z z tego: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11207Forum "Tym wszystkim, którzy tak seredcznie popierają robiących burdy górników chciałbym przypomnieć, iż kiedyś górnicy byli bardzo zadowoleni. Kiedy? Za komuny. Kiedy PZPR organizowała uroczyste barbórki z przemówieniam I sekretarza KC Gierka to było dobrze. Kiedy górnicy dotawali szybko mieszkania w czasie gdy w całej Polsce na takowe czekało się 13-20 lat to było dobrze. Kiedy nie można było kupić normalnie samochodu i górnicy dostawali poza kolejnością talony to było dobrze? Kiedy były specjalne sklepy (zwane giewexami) w których można było kupić niedostępne na rynku towary z tzw. książeczek górniczych (za pracę w sobotę) to było dobrze? Kiedy w czasie kartkowym górnicy mieli dodatkowe kartki na mięso to było dobrze? Kiedy na Śląsku budowano drogi a nawet jedyną dwupasmówkę z Warszawy na Ślask (podaczas, gdy w reszcie Polski zapominano o konserwacji nawet najważniejszych szlaków) to było dobrze? Kiedy wmawiano górnikom, iż ich praca jest najważniejsza dla Polski (podczas gdy inne zawody nie były tak faworyzowane) to było dobrze? Pewnie, że było. Znam to z doświadczenia. Miałem w rodzinie górnika! Kiedyś miałem okazję z innymi górnikami na przyjęciu się spotkać. Do dziś pamiętam te szydercze śmiechy braci górniczej gdy dowiedzieli się, iż mój ojciec (wtedy jeszcze dokotor) pisze pracę habilitacyjną. Z pieniędzmi to i tak nigdy nas nie dogonisz - do tego generalnie to się sprowadziło. Rozumiem sfrustrowanych górników, którzy nic innego oprócz fedrowania robić nie potrafią ale też wiem, że było im kiedyś dobrze a w życiu tak jest, że za wszystko trzeba kiedyś zapłacić. Podobnie jak zapłacili już pracownicy byłych PGR-ów, którzy też nic innego robić w życiu nie potrafili. Skończyło się finansujące ich państwo skończyło się miłe, beztroskie życie. Róznica jest tylko taka, że ci z PGR-ów do Warszawy robić burdy nie przyjadą od rana bowiem piją na krechę pod wiejskim sklepikami." Jeszcze coś ode mnie: oni tam krzyczą, źe wraz z kopalniami miasta będą bezrobotne. Czy o Łodzi, na poczatku lat 90-tych, ktoś tak myślał? Odpowiedz Link Zgłoś
janior Re: Górnicy w Warszawie: 11.09.03, 20:16 Związk, które zorganizowały ten protest powinny otrzymać zakaz organizowania wszelkich demonstracji pikiet czy nawet zgromadzeń na conajmniej pół roku. Tak dzieje siew przypadku burd na imprezach spotowych i nie wiem dlaczego związki, które zdemolowały centrum stolicy i utrudniły życie 2 milionom ludzi mieliby być łagodniej traktowani. Nie rozumiem Policji - zostało rannych kilkudziesięciu policjantów, a oni złapali 4 protestujących. Gratuluję i winszuję. PS. Precz z Faktami!! Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Linki 11.09.03, 21:40 Jak na razie i na Forum W-wa i na Forum Śląsk ludzie są w 90% PRZECIWNI demonstarcjom, a reszta przeciwna jest TEJ FORMIE demonstarcji. Może cośsię później zmieni (zapewne jak ta hołota wróci do domów). www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=7912470 www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=7930296 www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=7925036 www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=7927612 www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=7926991 i wiele innych...... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Górnicy w Warszawie: 11.09.03, 22:45 Dopiero niedawno zobaczyłem, co powyprawiali dzielni ludzie pracy ze Śląska w Warszawie... Jestem w szoku! To są ludzie? Do cholery nic nie może usprawiedliwić takiego bandytyzmu!!! Mam nadzieję, że rząd nie popuści i sukinsynom nic nie dadzą! Bo jeśli popuszczą, to w czambuł legną resztki respektu dla Państwa, prawa i porządku! To co sukinsyny ze związków dziś zrobili, to przynajmniej przywodcy powinni iść do pierdla! Wypuścić dopiero jak zwrócą koszty naprawy wszystkich budynków, plus odszkodowanie! Nie dać nic już tym złodzieją i bandytom ze Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: 7:0 dla Polaków 12.09.03, 17:34 Kolejny głos (Geo) przeciw górnikom. Czy nikt nie jest ZA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: 7:0 dla Polaków IP: *.szel-sat.com.pl 12.09.03, 18:03 Czy jeżeli powiem, że wczorajsze ekscesy potępiam, że jestem przeciwny rozwiązaniom siłowym, a jednocześnie rozumiem górników, którzy jak wszyscy rozpaczliwie bronią swojego prawa do pracy, a tym samym do życia, to ochrzczony zostanę mianem oszołoma? Czy poprzestaniesz na wyniku 7:1? Czy wydaje Ci się, że przytoczone wcześniej przez innych (min. Geo, Dzidka) argumenty, to jedyne i całkowicie nie podważalne racje w tej sprawie? Zastrzegam się, że nie będę prowadził polemiki o górnictwie, bo: 1 nie jestem ekspertem 2 większość bez względu na WSZYSTKIE aspekty sprawy i tak ma wyrobione poglądy Wydaje mi się tylko, że akurat nikt z nas tutaj nie powinien rościć sobie prawa do jedynych słusznych określeń całej sytuacji związanej z polskim górnictwem. Wypadałoby tylko pamiętać, że za każdym jednym zwolnionym górnikiem, poleci na bruk ok. trzech innych osób. Czy nagle cudownym zrządzeniem losu znajdzie się dla nich jakakolwiek robota? Czy może dalej oni wszyscy będą na garnuszku innych? A może gdyby nie sztywne ceny węgla (nota bene ustanowione w 1992r.) i całe stada pośredników handlujących węglem, żeby już nie wspominać o tzw. mafii węglowej, to cały problem miałby inny wymiar? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Królowie 12.09.03, 18:10 > Czy jeżeli powiem, że wczorajsze ekscesy potępiam, że jestem przeciwny > rozwiązaniom siłowym, a jednocześnie rozumiem górników, którzy jak wszyscy > rozpaczliwie bronią swojego prawa do pracy Ależ! Nie tak jak wszyscy. Wszycy nie uważają, że im się należy z definicji i nie wszyscy robią burdy oraz podpalają ludzi. > Zastrzegam się, że nie będę > prowadził polemiki o górnictwie, bo: > 1 nie jestem ekspertem > (...) > Wypadałoby tylko pamiętać, że za każdym jednym zwolnionym górnikiem, poleci > na bruk ok. trzech innych osób. A to skąd wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Królowie IP: *.szel-sat.com.pl 12.09.03, 18:22 michael00 napisał: A to skąd wiadomo? A no stąd, że jak radykalnie ograniczymy wydobycie węgla, to mniej roboty będą mieli min. kolejarze, stoczniowcy itp. Poza tym wskutek zubożenia całych rodzin górniczych otoczenie w postaci placówek handlowych, kulturalnych, sportowych i jakich tam jeszcze chcesz, straci prawo bytu. Do tego dołóż Sobie mniejszy zakup wszelkiej maści artykułów codziennego użytku, a okaże się, iż być może i Twoja firma (lub kogoś z najbliższej rodziny), straci paru klientów. Resztę Sobie dośpiewaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Królowie 12.09.03, 18:30 Gość portalu: xyz napisał(a): > michael00 napisał: > A to skąd wiadomo? > > A no stąd, że jak radykalnie ograniczymy wydobycie węgla, to mniej roboty będą > mieli min. kolejarze, stoczniowcy itp. Poza tym wskutek zubożenia całych rodzin > > górniczych otoczenie w postaci placówek handlowych, kulturalnych, sportowych i > jakich tam jeszcze chcesz, straci prawo bytu. Do tego dołóż Sobie mniejszy > zakup wszelkiej maści artykułów codziennego użytku, a okaże się, iż być może i > Twoja firma (lub kogoś z najbliższej rodziny), straci paru klientów. Resztę > Sobie dośpiewaj. Pozdrawiam. Ja to raczej fałszuję. Ale, ale - ty wyliczenia to na poziomie eksperckim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Królowie IP: *.szel-sat.com.pl 12.09.03, 18:36 No nie bądź złośliwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Królowie 15.09.03, 00:59 Słuchaj, a zastanawiałes się ile Państwo dopłaca do gornictwa? Ile traci budżet, podatnicy, ile traci na tym swoistym sposoringu gospodarka? Odpowiedz Link Zgłoś
finneznam Słowo z okolic ambiwalentnych... 15.09.03, 11:57 Na początek: o burdach nie ma się co wypowiadac, bo od tego są prokuratorzy znad przepisów k.k. Na drugi początek: Miotam się. Bo jako eksUPR'owiec byłem za tym, coby strzelać do górników (oraz wszystkich innych co burdują) Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Słowo z okolic ambiwalentnych... 15.09.03, 12:01 Ależ niech górnicy mają przywileje! Oczywiście na rozsądnym poziomie. Ale niech ich przywilejem nie będzie to, że będą wszyscy tymi górnikami nawet wtedy, kiedy nie będzie takiej potrzeby. > każdy mógł być > górnikiem, przyjechać znad morza, > wziąć mieszkanie spółdzielcze i zjeżdżać na dół po przywileje, trzynastki, czt > ernastki i towary ze sklepów za > czerwonymi zasłonami. A teraz każdy górnik może być kimś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: 7:0 dla Polaków 12.09.03, 18:10 To znaczy jesteś przeciw. 8:0 w takim razie. To nie polemika i przekonywanie tylko sonda ;-) Ja też uznaję prawo do chleba i pracy (choć jest ono bardzo naciągane, ale skoro płacimy Polsce podatki to coś nam się od Polski należy) natomiast mówimy o napaści na policjantów. Niektórzy swoje wypowiedzi podpierają faktami i swoimi odczuciami ale zasadniczo posty dotyczą tego co się wczoraj działo w Warszawie a nie tego dlaczego się działo. Pozdrawiam i dzięki za głos. Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: Górnicy w Warszawie: 12.09.03, 09:46 Właśnie Hausner włazi górnikom w dupę w sali sejmowej: "nikt nie zostanie zwolniony" "pracodawcy przez 1,5 roku będą dostawali pensje dla zatrudnionych byłych górników" "dokapitalizujemy górnictwo 18 mld zł (dług górnictwa to 25,7 mld...)" I po co...???? Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Górnicy w Warszawie: 12.09.03, 10:09 Ucieszą się pozostali bezrobotni, na pewno będzie im tym łatwiej znaleźć pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: zenada IP: *.p.lodz.pl 12.09.03, 18:26 Cytomy-ci sobie gazete, a tam stoi, ze jakis notabl z kierowniczej partii zazadal dymisji ministra. Czy kierownicza partia i rzund wszystko juz zapomnialy, co im wkladano na odpowiednich kursach z rzadzenia? Co nalezy zrobic po tym, jak autorytet wladzy zostal tak ponizony, jak to sie stalo wczoraj na stolicy? Czy dymisja ministra powinna w ogole komus postac w glowie w taki sposob, zeby przedostala sie do gazet? --- Zgroza... Kto rzadzi tym okropnym krajem... Odpowiedz Link Zgłoś