Gość: Dot IP: *.bugaj.pabianice.pl 11.08.08, 19:23 A ja bym chciał, żeby te przeklęte kolorowe opakowania zastąpić unikalnym, Polskim szarym papierem pakowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekzy Ale desperacja! 11.08.08, 20:20 To już niezła desperacja,..ostatnio znajomy obcokrajowiec któremu pokazałem pare fabrycznych muzeów w Łodzi powiedział...ile można oglądać fabryk? No to, mamy przecież jeszcze w Łodzi napisy...można oglądac napisy...gdy znudzi sie monotonia czerwonej fabrycznej cegły i zardzewiałe rury Najśmieszniejsze jest to że jeśliby odpowiednio odnowić te reklamy i napisy, zrobić folder z pięknymi zdjęciami i opisem historycznym, zmontowac to w pakiet z samolotem w hotelem, to znajdą się na świecie turyści którzy zapłacą sporo za takie wycieczki....i dyrektorzy muzeów i galerii którzy zorganizują wystawy Dodam więcej,...może potem zrobić wycieczki oprowadzające po łodzkich parach jak Marcin i Kasia i wydać album pokazujący jak zarobili na wycieczkach które oglądały stare kalendarze, reklamy i napisy.....itd Lepsze to niż zarabianie na handlu bronią, żywym towarem czy narkotykami...także życzę szczęścia, nie mam nic przeciwko mieszkaniu w mieście ktore jest słynne na swiecie z odnowionych pokomunistycznych reklam i rosyjskich napisów. Jest to dosyć wysoki poziom desperacji ale ważny jest końcowy rezultat. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Ale frustracja! 11.08.08, 21:23 A co Ty masz do zaoferowania Łodzi? Pochwal się swoim pomysłem jak wzbogacić nasze miasto. Czekam z nieukrywaną niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Ale frustracja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 21:57 > A co Ty masz do zaoferowania Łodzi? jego krytyka była jedną z najciekawszych jakie ostatnio czytałem :) (nie żeby się z nią zgadzał ...lub nie zgadzał) Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Re: Ale frustracja! 11.08.08, 22:28 hubar napisał: > A co Ty masz do zaoferowania Łodzi? A co za różnica? Czy coś zależy na tym forum od tego? Np. prawo do wyrażania poglądów? > Pochwal się swoim pomysłem jak wzbogacić nasze miasto. Może nie lubię się chwalić, albo nie mam czym, a może mam. A może myśle że się chwale moimi pomysłami. Dlaczego wysyłasz coś do mnie w trybie rozkazującym? Czekam z nieukrywaną > niecierpliwością. I z tego powodu mam coś robić? Ogólnie odczytuje twój post jako atak osobisty a nie na argumenty. Jaki ma związek to co ja robię dla Łodzi i treścią mojego postu? Żaden. Więc po co zmieniasz temat na atak na moją osobę, polecenia i rozkazy pod moim kierunkiem? Masz jakieś ciągoty totalitarne. Chciałbyś żeby ludzie siedzieli cicho jeśli mają inne poglądy niz ty i wykonywali twoje polecenia? I podpisujes się GPO? Nie wierzę są to taka totalitarna organizacja. Odpisuje na taki post jak twój bo mam szacunek dla tych ludzi z GPO i miejmy nadzieje że ci wytłumaczą że nie warto wypowiadac osobistych irytacji podpisujac sie GPO, to tylko zdewaluuje waszą markę. Myślałem że piszę cześciowo pochwałe Kasi i Marcina a nie krytykę. Myslę że może być świetny pomysł. A poziomu desperacji pomysłu nie da się ukryć, lepiej się z tego poziomu razem naśmiewac i uczynić z tego część projektu a nie robić poważną minę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Ale frustracja! IP: *.toya.net.pl 11.08.08, 22:34 czyżby małe ukłucie zazdrości? hehehe to GPO wszędzie się wpieprza i psuje ci humor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt do maciekzy IP: *.crowley.pl 12.08.08, 22:27 Kocham miasto Łódź, moi przodkowie mieszkają tu od przemysłowych początków, ale ty dla mnie dziwny jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Ale desperacja! 11.08.08, 22:24 > napisy...można oglądac napisy. Można oglądać wiele rzeczy, zależnie od zainteresowań i wrażliwości. Można też pisać na forum, bo to nie wymaga wiele wysiłku. Ale lepiej wyjść na spacer i rozejrzeć się wokoło: miastozinnejbeczki.blox.pl/2008/08/Sladem-zaginionych-kultur.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ldz Re: Ale desperacja! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.08.08, 09:34 A czy ten Twój znajomy obcokrajowiec to nie przypadkiem "angol"? Który przyjechał do Polski zwabiony opinią, że może tu tanio podrinkować (o innych rzeczach, nie wspomnę). A ty biedaka po fabrykach zacząłeś ciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt Re: Ale desperacja! IP: *.crowley.pl 12.08.08, 22:28 Brawo szczerze, ldz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yra Re: Ale desperacja! IP: *.toya.net.pl 12.08.08, 11:34 widocznie nie znasz na tyle Łodzi aby mieć co pokazać, albo nie umiesz pokazywać :] ja fabryki lubię, oglądam je też w innych miastach i krajach, a podróżuję co roku w miarę możliwości czasowych, w tym roku tylko kilka tysięcy kilometrów po polsce, a wracało mi się bardzo chętnie, do tych właśnie murali (bo stylistyka jest interesująca, można powiedzieć, że żenująca, ale to w niej najlepsze:) i fabryk, które nas otaczają. następnym razem zabierz znajomego na rower po łódzkiem, ale może to będzie zbyt męczące dla takiego smutnego człowieka jak ty? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt Re: Ale desperacja! IP: *.crowley.pl 12.08.08, 22:21 Twój znajomy jest niesamowitym guru dla mnie :))) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Historia Łodzi malowana na murach IP: *.mnc.pl 11.08.08, 21:19 Brawo! Wreszcie ktoś dostrzegł, że w Łodzi można znależć kawałek jej historii. Dbajmy o nią bo niebawem możemy się stać bezpłciowym miastem bez oblicza zawalonym bankami, ciuchlandami "wspaniale reklamowanymi" i innymi bzdurami bez wyrazu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dot Pielęgnujmy klimat demoludu. IP: *.bugaj.pabianice.pl 11.08.08, 22:23 Niech na ulice zimą wrócą koksowniki, a bezrobotnych zatrudnimy jako żywe pomniki ustawiając w gigantycznej kolejce po ocet. Jak się obcokrajowcom nie spodoba to będą mogli wpisać się do księgi skarg i zażaleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pielęgnujmy klimat demoludu. IP: *.retsat1.com.pl 11.08.08, 22:26 Gość portalu: Dot napisał(a): > Niech na ulice zimą wrócą koksowniki, a bezrobotnych zatrudnimy jako żywe pomni > ki ustawiając w gigantycznej kolejce po ocet. Jak się obcokrajowcom nie spodoba > to będą mogli wpisać się do księgi skarg i zażaleń. :D No wiesz! To takie niepoprawne... A fe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam marek czy tam maciek zy!!! IP: *.toya.net.pl 11.08.08, 22:30 najlepiej siedzieć, nic nie robić i wypisywać na forum taką arcy "ciekawą" krytykę... ah i dodam jeszcze, że to typowe dla polaczka prl-owskiego pomiotu, że szuka tylko przekrętów i uważa że ludzie nie powinni być wynagradzani za swoje dobre pomysły. Najlepiej żeby robili wszystko za darmochę... Ci młodzi ludzie wykonali dużą pracę. a pracę się ceni. zwłaszcza cudzą. Proszę PANA chyba że się swojej pracy nie szanuje... a tak zazwyczaj jest gdy się w ten sposób wypowiada o pracy innych. to świadczy tylko o tej osobie a ci turyści, którzy przyjeżdżają się tylko piwa nachlać to niech lepiej jadą gdzie indziej. szerokiej drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: marek czy tam maciek zy!!! IP: *.retsat1.com.pl 11.08.08, 22:37 Gość portalu: jam napisał(a): > najlepiej siedzieć, nic nie robić i wypisywać na forum taką arcy "ciekawą" > krytykę... Ty, no sorki, ale co? Nie wolno? Znów tylko jedynie poprawni i słuszni mogą pisać? Wrzuć na luz trochę. Bo jak za dużo piórek to może być za gorąco i się organizm ugotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: marek czy tam maciek zy!!! IP: *.toya.net.pl 11.08.08, 22:44 HEJ TY.... skrytykowałam sposób krytyki (dobrane argumenty), a nie samą krytykę... co do reszty, to nie będę komentować. uspokoję Cię tylko, że napięcie moich łydek jest wystarczające ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: marek czy tam maciek zy!!! IP: *.lodz.mm.pl 11.08.08, 23:32 W tym pomysle nie chodzi o gloryfikowanie PRL-u, tylko o dobry design. Polska grafika i wzornictwo lat powojennych staly na bardzo wysokim poziomie i np. polska szkola plakatu jest znana na calym swiecie. Skoro ktos odwiedza Muzeum Plakatu w Wilanowie, to dlaczego nie mialby przyjechac do Lodzi zobaczyc murale? Tymbardziej, ze sa one ciekawie wpisane w architektoniczny pejzaz miata. Wykorzystajmy, to co mamy i przy okazji pokazmy innym nasza historie - w bardzo ciekawy sposob. Dla jednych bedzie to interesujace w kontekscie grafiki, a dla innych w kontekscie historii. ps. a swoja droga wycieczki do Nowej Huty ciesza sie duzym powodzeniem wsrod zagranicznych turystow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dot Re: marek czy tam maciek zy!!! IP: *.bugaj.pabianice.pl 11.08.08, 23:41 Wycieczki do Nowej Huty są dodatkiem do zwiedzania Krakowa i polega na tym, że ludzie chcą sobie pooglądać biedę i syf, który się zmienił przez 50 lat. Łódź i tak już wygląda jak skansen komunizmu. Pielęgnujmy nasz syf niech nasze dzieci wiedzą jak nam się żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz20121 Historia Łodzi malowana na murach IP: *.eranet.pl 12.08.08, 00:17 Świetny pomysł jakby troche je odrestaurować na pewno mogą sie stać wizytówką Łódzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodz do przodu Historia Łodzi malowana na murach IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.08, 11:46 Zgadzam się z Mackiemzy. Próba promocji poprzez murale tak naprawdę świeadczy o biedzie Łodzi. Uważam że należy je odnowić, zadbać przynajmniej o część z nich (najciekawszych), bo to cenne i ciekawe prace, ale jakaś specjalna promocja - to naprawdę zaściankowe nawyki. Jest wiele miast które mogą się pochwalić ciekawymi muralami. Moje ulubione znajdują się w Brukseli, przedstawiają komiksowe postacii różnych Belgijskich twórców (komiks to kulturalne bogactwo Belgii). To coś wspaniałego, ale nikt nie myśli żeby uczynić z tego jakąś szczególną atrakcję promocyjną. Nie można rekalmować miejsca poprzez 300 różnych super wyjątkowych cech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwt o biedzie Łodzi??? IP: *.crowley.pl 12.08.08, 22:37 W realiach PRLu (to jest już historia) co to znaczy: bieda, bogactwo? Pogódźmy się w końcu z faktem, że w PRLu władze centralne zaplanowały sobie, że Łódź ma być miastem robotniczym (stąd powstanie w Łodzi Manhattanu). To wcale nie znaczy, że Miasto Łódź jest biedna!!! Nie musimy mieć takiej samej liczby szklanych biurowców, co Wwa, P-ń, Kków czy Wrocław, żeby ICH dogonić albo wyprzedzić w wyścigu do nowocześności. Na razie płacimy za PRLowską politykę, ale zobaczycie Nasze Miasto Łódź za 3 - 8 lat... Zobaczymy, co wtedy zaoferują miasta-konkurenci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Historia Łodzi malowana na murach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:29 Popieram inicjatywę K i M w 100%, a dla marudzących przypominam, że to atrakcja dla zainteresowanych, a nie obowiązkowa wycieczka. Ciekawych pomysłów nigdy nie za wiele! :) zdjęcia ślubne | fotografia reklamowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Historia Łodzi malowana na murach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 18:23 Super pomysl. Mam nadzieje, ze MS i dyrektor Suchan pociagnata dalej ta akcje. Taki szlak powinien zostac stala atrakcja. Oby wiecej takich inicjatyw:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Historia Łodzi malowana na murach IP: *.net2u.pl 12.08.08, 18:48 trzeba umiec dostrzec to co jest walorem kazdego miasta -tu pomysl wydaje mi sie swietny, orginalny i z pewnoscia wart tego by potraktowac go powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Potrek Cork Re: Historia Łodzi malowana na murach IP: 89.204.239.* 12.08.08, 22:38 Aja popieram pomysł zauważenia murali!Ludzie jest to kawałek historii Łodzi,ja mieszkając za granicą zauważam jedno ,tutaj niszczy się historię,a ludzie nie pamiętają podstawowych rzeczy o swoim mieście.Pamiętajmy o jednym że jak stracimy i zapomnimy historię naszego miasta to staniemy się jak ten biologiczny pantofelek którego nic nie obchodzi pozdrawiam z deszczowej zielonej wyspy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgdfgdgs Historia Łodzi malowana na murach IP: *.toya.net.pl 13.08.08, 18:48 Ostatnio bylem w Irlandii Polnocnej. W Belfascie murale same rzucaja sie w oczy. Potem wybralem sie do Londonderry (czy jak kto woli, Derry), i tam murale, zarowno unionistyczne jak i separatystyczne, to absolutnie najwazniejsza atrakcja turystyczna!! A wiec mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Historia Łodzi malowana na murach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.08, 17:32 Kiedy ta wycieczka? Chetnie przyjde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Historia Łodzi malowana na murach IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.08, 11:00 dzisiaj o 14 spod MS2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Historia Łodzi malowana na murach IP: *.mnc.pl 23.01.09, 17:22 www.bryla.pl/bryla/1,86009,6174510,Ratujmy_Lodzkie_Murale.html Odpowiedz Link Zgłoś