Dodaj do ulubionych

Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak

IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 04.10.03, 17:06
Dzisiaj udało mi się wygospodarować chwilę, żeby obejrzeć remont torowiska na
al. Włókniarzy między Długosza i kawałek za Drewnowską. W sumie nic
szczególnego, ale moją uwagę zwróciła jedna rzecz. Otóż całe torowisko
ułożone jest na podkładach strunobetonowych i mocowane jest sprężyście
systemem SB-3. Nic nowego i nietypowego gdyby nie fakt, że tory przechodzą
przez skrzyżowanie z Drewnowską. A jak przeciętnie znający się na torowiskach
wie, na takich przejazdach (brak rozjazdów - tylko tor idący na wprost) nie
stosuje się mocowania sprężystego. Cała idea jest taka, aby ów dociski nie
były na stałe dociśnięte do stópki szyny, tylko były elastyczne, dzięki temu
zmniejszając drgania i głośność toru. W momencie zalania takich mocowań
betonem cała idea traci sens. Podszedłem więc do jednego z panów z firmy Tor-
Krak aby zwrócić mu uwagę, że w takich sytuacjach stosuje się np. technologię
węgierską lub Icosit, a ten średnio grzecznie zaczął mnie przepytywać na czym
polega technologia węgierska, chcąc dać mi do zrozumienia, że on lepiej wie.
Po dalszej rozmowie przyznał jednak rację, że takiej technologii jaką
układają tory nie stosuje się w takich miejscach, ale (i tu najciekawsze)
Zarząd Dróg i Transportu Publicznego zatwierdził taki plan remontu i oni go
tylko wykonują. Naprawdę mamy w ZDiTP kapuściane głowy i do niczego dobrego
to wszystko nie prowadzi. Już nie wspomnę o tym, że remont torowiska w naszym
mieście, gdzie jest wiele firm znających się na rzeczy, przeprowadza firma z
Krakowa, bo o tym była już mowa na forum. Zwłaszcza w kontekście groźby
zwolnień w MPK. Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony na
skrzyżowaniu z Drewnowską.

luki
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak 05.10.03, 17:00
      Gość portalu: luki napisał(a):

> Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
      > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony na
      > skrzyżowaniu z Drewnowską.

yyyy...
      to już lekka przesada:/
      Czyli co, za rok znowu zamkniemy/ograniczymy ruch,by wykończyć dzieło, tak?
      Ciekawe czy "raz, a porządnie" znane jest w tym mieście...
      przecież rozpoczęcie od nowa prac będzie droższe, aniżeliby zaciągnęli pożyczkę
      na dokończenie roboty za jednym zamachem, a może się mylę?
      • Gość: mat28 Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.interserwer.pl 06.10.03, 11:31
        Jak to nie wystarczy pieniędzy? Myślałem, że za to płaci inwestor Lidla...
    • Gość: Pitum Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.kullen.rwth 08.10.03, 04:22
      :) nie wystarczy pieniedzy,
      no rozbawia mnie to, chyba az pojde to zobaczyc
      to moze na calej Wlokniarzy niech poloza 1 tor bedzie tak jak na podmiejskich
      pozdrawiam Lodz
      Piotrek
      -------
      jak pomysle jak mi zle, wchodze na forum i ciesze sie, ze sa miejsca gdzie
      jest jeszcze gorzej i smieszniej ;) - poprawia humor
    • Gość: Aleksej Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.10.03, 15:18

> Otóż całe torowisko
      > ułożone jest na podkładach strunobetonowych i mocowane jest sprężyście
      > systemem SB-3. Nic nowego i nietypowego gdyby nie fakt, że tory przechodzą
      > przez skrzyżowanie z Drewnowską. A jak przeciętnie znający się na torowiskach
      > wie, na takich przejazdach (brak rozjazdów - tylko tor idący na wprost) nie
      > stosuje się mocowania sprężystego. Cała idea jest taka, aby ów dociski nie
      > były na stałe dociśnięte do stópki szyny, tylko były elastyczne, dzięki temu
      > zmniejszając drgania i głośność toru. W momencie zalania takich mocowań
      > betonem cała idea traci sens.

Tez tak sadzilem, ale dzisaj gadalem z facetem z Tor-Kraku i powiedzial ze
      przed zalaniem wkladaja miedzy tory a beton jakies dziwne klocki dzieki ktorym
      i mocowanie jest sprezyste i rowniez dzieki temu niweluje sie znaczaco drgania
      (wygladalo to podobnie do tego co prezentowala firma z Czech na Targach
      Komunikacyjnych). Nie wiem czy to prawda ale przejezdzajac tym odcinkiem
      jechalo sie naprawde bez drgan i cichutenko.

> Już nie wspomnę o tym, że remont torowiska w naszym
      > mieście, gdzie jest wiele firm znających się na rzeczy, przeprowadza firma z
      > Krakowa, bo o tym była już mowa na forum.

Podobno chciano aby to torowisko wyremontowala firma Kral-Bis, ale juz jest
      zajeta remontem wiaduktu na Al. Wlokniarzy i na Zgierskiej. Wiec wybrano firme
      Tor Krak, ktora wspopracuje z Kral-Bis.

> Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
      > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony na
      > skrzyżowaniu z Drewnowską.

Ten facet naprawde glupoty gadal, juz zaczal sie demontarz toru zachodniego i
      bedzie przeprowadzony kapitalny remont. A tak wogole to jeszcze w tym roku ma
      byc zrobione torowisko az do Srebrzynskiej. Jak sie zapytalem czy mrozy im nie
      pokrzyzuja planow, facet mi odpowiedzial ze w tej technologi co oni klada to
      mozna robic nawet przy temp. -10. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • Gość: luki Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 20.10.03, 18:33
        Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> Tez tak sadzilem, ale dzisaj gadalem z facetem z Tor-Kraku i powiedzial ze
        > przed zalaniem wkladaja miedzy tory a beton jakies dziwne klocki dzieki
        ktorym
        > i mocowanie jest sprezyste i rowniez dzieki temu niweluje sie znaczaco
        drgania
        > (wygladalo to podobnie do tego co prezentowala firma z Czech na Targach
        > Komunikacyjnych). Nie wiem czy to prawda ale przejezdzajac tym odcinkiem
        > jechalo sie naprawde bez drgan i cichutenko.

To dobrze, że nie jest tak źle jak to widziałem. :)

>
        > > Już nie wspomnę o tym, że remont torowiska w naszym
        > > mieście, gdzie jest wiele firm znających się na rzeczy, przeprowadza firma
        > z
        > > Krakowa, bo o tym była już mowa na forum.
        >
        > Podobno chciano aby to torowisko wyremontowala firma Kral-Bis, ale juz jest
        > zajeta remontem wiaduktu na Al. Wlokniarzy i na Zgierskiej. Wiec wybrano
        firme
        > Tor Krak, ktora wspopracuje z Kral-Bis.

Ale w takich sytuacjach - przetarg - obowiązują jasne zasady wyboru, więc jak
        to się ma do "chęci" ZDiTP?

>
        > > Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
        > > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony na
        > > skrzyżowaniu z Drewnowską.
        >
        > Ten facet naprawde glupoty gadal, juz zaczal sie demontarz toru zachodniego i
        > bedzie przeprowadzony kapitalny remont.

To dobra wiadomość. Może, jak to z pieniędzmi, sytuacja zmieniła się z dnia na
        dzień? :)

> A tak wogole to jeszcze w tym roku ma
        > byc zrobione torowisko az do Srebrzynskiej. Jak sie zapytalem czy mrozy im
        nie
        > pokrzyzuja planow, facet mi odpowiedzial ze w tej technologi co oni klada to
        > mozna robic nawet przy temp. -10. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Kolejna dobra wiadomość. :)

Pozdrawiam,
        luki
        • Gość: Aleksej Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.10.03, 18:44

> Gość portalu: Aleksej napisał(a):
          >
          > > Tez tak sadzilem, ale dzisaj gadalem z facetem z Tor-Kraku i powiedzial ze
          >
          > > przed zalaniem wkladaja miedzy tory a beton jakies dziwne klocki dzieki
          > ktorym
          > > i mocowanie jest sprezyste i rowniez dzieki temu niweluje sie znaczaco
          > drgania
          > > (wygladalo to podobnie do tego co prezentowala firma z Czech na Targach
          > > Komunikacyjnych). Nie wiem czy to prawda ale przejezdzajac tym odcinkiem
          > > jechalo sie naprawde bez drgan i cichutenko.
          >
          > To dobrze, że nie jest tak źle jak to widziałem. :)

Ja tez sie z tego ciesze, nie lubie prowizorki i fuszerki, widac to chociazby
          na torowiskach robionych w latach 70 i 80tych.

>
          > >
          > > > Już nie wspomnę o tym, że remont torowiska w naszym
          > > > mieście, gdzie jest wiele firm znających się na rzeczy, przeprowadza
          > firma
          > > z
          > > > Krakowa, bo o tym była już mowa na forum.
          > >
          > > Podobno chciano aby to torowisko wyremontowala firma Kral-Bis, ale juz jes
          > t
          > > zajeta remontem wiaduktu na Al. Wlokniarzy i na Zgierskiej. Wiec wybrano
          > firme
          > > Tor Krak, ktora wspopracuje z Kral-Bis.
          >
          > Ale w takich sytuacjach - przetarg - obowiązują jasne zasady wyboru, więc jak
          > to się ma do "chęci" ZDiTP?

Z tego co mi powiedziano to przetarg wygral Kral-Bis, ale z powodu juz
          prowadzonych przez ta firme kilku inwestycji w Lodzi (i nie tylko), brakowalo
          troche im ludzi do pracy, wiec postanowili "odstapic" kontrakt firmie Tor-Krak
          z ktora juz wczesniej wspolpracowali, zgodzilo sie na to ZDiTP bo cena jest
          taka sama jak i sposob wykonania i charmonogram remontu, a w dodatku jest to
          calkowicie legalne. Zreszta przy tym torowisku nadzor sprawuja ludzie z Kral-
          Bis. Troche to zagmatwane ale wydaje mi sie sensowne.

>
          > >
          > > > Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
          > > > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony
          > na
          > > > skrzyżowaniu z Drewnowską.
          > >
          > > Ten facet naprawde glupoty gadal, juz zaczal sie demontarz toru zachodnieg
          > o i
          > > bedzie przeprowadzony kapitalny remont.
          >
          > To dobra wiadomość. Może, jak to z pieniędzmi, sytuacja zmieniła się z dnia
          na
          > dzień? :)

Tez tak myslalem, ale jak twierdza to kontrak zostal podpisany na cale
          torowisko i nic sie w tym temacie nie zmienilo od podpisania kontraktu.

>
          > > A tak wogole to jeszcze w tym roku ma
          > > byc zrobione torowisko az do Srebrzynskiej. Jak sie zapytalem czy mrozy im
          >
          > nie
          > > pokrzyzuja planow, facet mi odpowiedzial ze w tej technologi co oni klada
          > to
          > > mozna robic nawet przy temp. -10. Zobaczymy jak to wyjdzie.
          >
          > Kolejna dobra wiadomość. :)

No coz na zachodzie robia dzien i noc i przy najgorszych mrozach, moze w Polsce
          niedlugo tez tak bedzie (zreszta juz Apsys zapowiada ze Manufakture beda robic
          dzien i noc aby zdarzyc z otwarciem.

>
          >
          > Pozdrawiam,
          > luki

Rowniez pozdrawiam,
          Aleksej
          • sluzbowo Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak 20.10.03, 18:47

> No coz na zachodzie robia dzien i noc i przy najgorszych mrozach, moze w
            Polsce niedlugo tez tak bedzie (zreszta juz Apsys zapowiada ze Manufakture beda
            robic dzien i noc aby zdarzyc z otwarciem.

Uprasza się o nieprzesadzanie z ekstremalnymi mrozami na Zachodzie (Europy) :-)

pzdr

sluzbowo

---
            Dobra muzyka: Nik Kershaw
          • geograf Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak 21.10.03, 08:02
            jak na razie to wczoraj przejeżdzałem po tym nowym torze ok. 19 i nie widziałem
            żadnych robotników:(
            przerwa nocna:/
            Czy na pewno wymieniają całt zachodni tor, czy tylko tory bezpośrednio bedące w,
            albo przylegające do jezdni ul. Drewnowskiej?

oczywiście jeżeli zrobią aż do Srebrzyńskiej-uciesze się, bo to chyba najgorszy
            odcinek na trasie 8-ki i 13-tki. Tylko czy w Polsce coś takiego jest możliwe?:(
            od razu narzuca się pytanie-skąd taka zmiana w planach tego remontu?
            • Gość: Aleksej Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.10.03, 10:10
              geograf napisał:

> jak na razie to wczoraj przejeżdzałem po tym nowym torze ok. 19 i nie
              widziałem
              > żadnych robotników:(
              > przerwa nocna:/
              > Czy na pewno wymieniają całt zachodni tor, czy tylko tory bezpośrednio bedące
              w
              > ,
              > albo przylegające do jezdni ul. Drewnowskiej?

Zrobia na pewno caly tor zachodni, juz sa podlady a torowisko jest demontowane.
              O 19 robi sie juz ciemno, i raczej nie beda w nocy tego robic.

>
              > oczywiście jeżeli zrobią aż do Srebrzyńskiej-uciesze się, bo to chyba
              najgorszy
              > odcinek na trasie 8-ki i 13-tki. Tylko czy w Polsce coś takiego jest
              możliwe?:
              > (
              > od razu narzuca się pytanie-skąd taka zmiana w planach tego remontu?

Ja sie zastanawiam czy wogole byla zmiana, niestety wszystkie wiadomosci sa od
              pracownikow Tor-Kraku a nie od ZDiT wiec nie mozna byc pewnym

Pozdrawiam,
              Aleksej

>
      • Gość: luki Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.toya.net.pl 02.11.03, 15:50

> > Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
        > > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony na
        > > skrzyżowaniu z Drewnowską.
        >
        > Ten facet naprawde glupoty gadal, juz zaczal sie demontarz toru zachodniego i
        > bedzie przeprowadzony kapitalny remont.

To jak w końcu jest i kto głupoty gadał? Jadąc dziś al. Włókniarzy zauważyłem,
        że tor wschodni został wymieniony tylko na wysokości skrzyżowania z Drewnowską,
        czyli tak jak początkowo pisałem.

A tak wogole to jeszcze w tym roku ma
        > byc zrobione torowisko az do Srebrzynskiej.

Jakoś tego nie widzę. :(

pzdr,
        luki
        • Gość: Aleksej Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: 81.168.185.* 02.11.03, 22:13

> Gość portalu: Aleksej napisał(a):
          >
          > > > Aha i najciekawsze. Jak się okazało nie wystarczy pieniędzy
          > > > na polożenie drugiego toru i nowy tor wschodni będzie tylko położony
          > na
          > > > skrzyżowaniu z Drewnowską.
          > >
          > > Ten facet naprawde glupoty gadal, juz zaczal sie demontarz toru zachodnieg
          > o i
          > > bedzie przeprowadzony kapitalny remont.
          >
          > To jak w końcu jest i kto głupoty gadał? Jadąc dziś al. Włókniarzy
          zauważyłem,
          > że tor wschodni został wymieniony tylko na wysokości skrzyżowania z
          Drewnowską,
          >
          > czyli tak jak początkowo pisałem.

Serio? Dawno tam nie bylem, ale jak sie zwineli to sie wkurze. Zreszta
          napisalem ze nie mozna byc pewnym tych informacji, moze zbyt pochopnie
          uwierzylem ze w Lodzi wkoncu nie bedzie prowizorek (i tak za rok, dwa beda
          musieli zamknac jeden tor i skonczyc remont)

>
          >
          > A tak wogole to jeszcze w tym roku ma
          > > byc zrobione torowisko az do Srebrzynskiej.
          >
          > Jakoś tego nie widzę. :(
          >
          > pzdr,
          > luki

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: luki Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.toya.net.pl 11.11.03, 16:30

> Serio? Dawno tam nie bylem, ale jak sie zwineli to sie wkurze.

Sprawdziłem. Tak jak pisałem na początku z toru wschodniego wyremontowali tylko
            przejazd przez Drewnowską. :(

pzdr,
            luki
    • Gość: zatroskany Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: 62.233.181.* 20.10.03, 16:53
      No prosze wychodzi całe zło pod tyt.Alina GIEDRYŚ.super
      • mamadoo Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak 02.11.03, 17:28
        Kiedy mają zamiar wyremontować torowisko do Srebrzyńskiej?W grudniu?Świetna
        pogoda na budowanie i remont czegokolwiek.
        Może nawet lepiej niech nie remontują tego fragmentu.
        Czy to może wpłynąć na likwidacje lini 7? Ktoś pisał o ponownym połączeniu
        pętli siódemki z Włókniarzy, ale raczej nasze władze tego nie uczynią, gdyż
        wymagałoby to przebudowy skrzyżowania i zmiany dotychczasowego
        tramwajowego "status quo", czyli zaplanowania i budowy zupełnie nowych torów.
        Jeśeli w Łodzi jest zmieniany układ torów to są one tylko likwidowane (przykład
        Zgierskiej przy Rynku Bałuckim albo Czerwona-Piotrkowska czy pl.Koscielny).
        Kiedy wreszcie w Łodzi zostanie wybudowany jakiś nowy element linii
        tramwajowych, a nie zlikwidowany jak zawsze? Wszak kiedyś UMŁ przyjał strategię
        rozwoju transportu publicznego (zwłaszcza tramwajów) poprzez likwidację
        kolejnych torów...
        • Gość: Ja Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 19:20
          Generalnie nad linią na Koziny od paru lat wisi topór i w momencie
          wyeksploatowania torowiska tory pójdą do huty. Nie wiem jakim cudem mądrale z
          UMŁ obsłużą wtedy rejon cmentarza na Ogrodowej np we Wszystkich świętych i co
          dadzą w zamian mieszkańcom Kozin, ale z pewnością nic dobrego tego rejonu nie
          czeka. Pomysł połączenia Kozin z torami na Włókniarzy pojawia się chyba głównie
          na tym forum, bo władze jakoś nie dostrzegają, że najlepszym sposobem na
          poprawienie frekwencji, jest przedłużenie lini z niewielkiego osiedla,
          położonego blisko centrum gdzieś dalej, do rejonu, który może generować większy
          ruch.
          • Gość: J.S. Re: Remont torowiska na al. Włókniarzy i Tor-Krak IP: *.pai.net.pl 02.11.03, 22:15
            Gość portalu: Ja napisał(a):

> Nie wiem jakim cudem mądrale z
            > UMŁ obsłużą wtedy rejon cmentarza na Ogrodowej np we Wszystkich świętych i co
            > dadzą w zamian mieszkańcom Kozin

Jak to co? Autobus. Oto trasa autobusu linii 73 z planu na ktorym linii
            tramwajowej na Koziny nie uwzgledniono:

Pl. BARLICKIEGO - Zeromskiego - Cmentarna - Ogrodowa - Srebrzynska - Kasprzaka -
            Klonowa - Hipoteczna - Pojezierska - Zgierska - Lisciasta - al. Wlokniarzy -
            11 Listopada - 11 LISTOPADA

Linia 78:

NICIARNIANA - Niciarniana - Malachowskiego - Konstytucyjna - Narutowicza -
            Kopcinskiego - Jaracza - Wieckowskiego - Zachodnia - Ogrodowa - Srebrzynska -
            Kasprzaka - Klonowa - Lutomierska - Wielkopolska - Woronicza - ZABIENIEC

Juz oni sobie poradza...

J.S.
    • Gość: Ja Ciekawostka. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 18:56
      Jakoś tak niedawno przeżyłem olśnienie. Z tego, co pisały gazety, to przetarg
      na wymianę tego torowiska wygrała firma Kral-Bis rodem z Pabianic (chyba),
      która, jako, że akurat była gdzieśtam zajęta, to przekazała inwestycję Tor-
      Krakowi,a miasto z radością na propozycję przystało, bo ta firma oferowała
      takie same warunki co Kral-Bis. No i wszystko cacy, ale (i tu moje olśnienie):
      KRAL-BIS, TO FIRMA ZAJMUJĄCA SIĘ REMONTAMI NAWIERZCHNI DRÓG!!! Czy zatem w
      ogóle są w stanie taki remont wykonać?! Podejrzewam, że nie. Czyli przetarg był
      tak ustawiony, aby to firma krakowska wygrała. Ale śmierdzi...
      A druga sprawa jest taka, że skoro Kral-Bis nie był w stanie wykonać remontu,
      to nie rozumiem dlaczego miasto tak łatwo przystało na zamiane wykonawcy, skoro
      mogłoby pociągnąć tę firmę za kieszeń z powodu niewykonanego kontraktu. Niechby
      sobie nawet robili potem krakowianie, ale miasto miało by w kasie więcej.
      • Gość: Bart Bałucki! IP: *.tpnets.com 09.11.03, 14:31
        Kral-Bis przecież robiła remont ulic wokół Rynku Bałuckiego, w tym torów!
        • Gość: Ja Re: Bałucki! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 18:29
          To dobrze. W sumie lepiej wiedzieć, że coś jest chociaż formalnie w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka