Dodaj do ulubionych

czy dobrze zrobiłem? przeczytajcie

27.08.08, 18:03
Wyobraźcie sobie dnia wczorajszego tj 26 sierpnia ok godz. 15.00
jechałem sobie z M1 przez Stoki do Puszkina. wiadomo że na ulicy
Janosika w stronę Telefonicznej jest z górki i ograniczenie do 40.
kto jeździ ten wie. i Państwo sobie wyobrazi że jade sobie 40 i
jedzie za mna Policja na motorze i parę innych aut za nimi no i
przyhamowuję przed Telefoniczną i widze ze tramwaj stoi i czeka na
przejażd a że tam jest troszke wybojów wiec hamuje i puszczam
tramwaj. motorniczy mi dziekuję a Policja staje obok i każe mi
zjechac na bok!!!! i ?wyobraźcie sobie że spowodowałem duże
utrudnienie ruchu przy 40 na godzinę i to jest mandat za 100 zł.
Mało tego kiedy powiedziałem że chciałem puścić tramwaj z czystej
dobroci naprawdę i tak się robi w innych krajach to Pan Poicjant
stwierdził że nigdzie na świecie tak nie jest że puszcza się kogoś.
No cóż. Kiedy Pan Policjant szukał i szukał w swoim notatniku coś na
mnie...chyba z 15 min czekałem na mandat zamiast pouczenia(tak mi
się wydaję) to jeszcze że jak taki dobry kierowca jestem to
powinienem dmuchnąć w balonik bo pewnie jakiś jestem pijany że tak
puszczam. hm. I kwestia następna kiedy juz otrzymałem mandacik to
wyobraźcie sobie pewien kierowca zatrzymał się żebym włączył się do
ruchu i też było kilka aut za nim i on jakoś nie spowodował
utrudnienia na drodze.... hm Pozdrawiam. Czy mam gdzieś to może
zgłosić? Podpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • parkomat Re: czy dobrze zrobiłem? przeczytajcie 27.08.08, 18:08
      iamlegend1 napisał:

> Czy mam gdzieś to może zgłosić?

Może na forum.gazeta.pl ?

Trzeba było nie przyjmować mandatu i tyle. Przyjęcie mandatu kończy sprawę -
      przyznałeś się do winy, zgodziłeś ponieść kare. Finito. Możesz sobie najwyżej
      pojojczyć na forum.

P.S. Tak, jeśli polepszy Ci to samopoczucie, to uważam, że policja ewidentnie
      się Ciebie niesłusznie czepiła.
    • skunk Odbij sobie 27.08.08, 18:38
      Odbij sobie w zbożny społecznie sposób. Wykonaj w ciągu tygodnia 10 telefonów w
      sprawach dotyczących Policji. Absolutnie nie namawiam do łamania prawa, zgłaszaj
      na przykład źle zaparkowane samochody. Tylko uważaj, bo na tym forum istnieją
      ludzie, którzy nazwą Cię zomowcem. Taki to dziwny kraik ta Polska.
      • eva.07 Re: Odbij sobie 27.08.08, 18:42
        Uzasadnisz jakoś to ostatnie zdanie i jego związek z resztą postu?
        • Gość: saylen musiał sobie odbić widocznie IP: 212.183.134.* 27.08.08, 18:46
          może nie zomowiec ale idiota z pewnością
      • skunk Re: Odbij sobie 27.08.08, 18:47
        Oczywiście:
        W Polsce panuje powszechne przeświadczenie, że osoba zgłaszająca jakąś
        nieprawidłowość, fakt popełnienia wykroczenia, przestępstwa (!) jest: kapusiem,
        donosicielem, szpiclem itd. Wszelkie próby zmiany sytuacji swojej lub cudzej
        poprzez reakcję w kierunku władz postrzegane są jako czyn haniebny, niegodny
        tzw. obywatela. Także na tym forum pojawia się wiele wypowiedzi krytykujących
        inicjatywy dotyczące kontaktowania się z władzami jako przejaw tegoż. Doszliśmy
        już do etapu, w którym sprawca ciężkiego przestępstwa nazywa ofiarę, która
        biegnie na Policję donosicielem i zapowiada zemstę. Skąd to wiem? Bo jestem
        ściśle związany z wymiarem sprawiedliwości, bynajmniej nie poprzez lekturę
        gazet. Dlaczego mnie to dziwi? Bo to zachowania sygnalizujące, że do
        społeczeństwa obywatelskiego, nowoczesnego, normalnego mamy bardzo daleko. Stąd
        też ironiczne określenie Rzeczypospolitej Polskiej kraikiem.

Czy to wyjaśnienie Cię satysfakcjonuje?
        • big_news Re: Odbij sobie 27.08.08, 18:55
          A nie wpadłeś na to, że są wciąż tacy, którzy nie mają do władz czy wymiaru
          sprawiedliwości zaufania? Że widzą, iż funkcjonariusze to niezweryfikowana
          swołocz i w związku z tym "nie współpracują"?
          Prócz tego wyobrażasz sobie, że mógłbym współdziałać z kimś, kto pogardliwie
          nazywa własny kraj kraikiem? Baw się facet sam albo z sobie podobnymi.
          • Gość: trzeci_od_ksiezyca Re: Odbij sobie IP: *.astral.lodz.pl 27.08.08, 19:45
            big_news napisał:

> A nie wpadłeś na to, że są wciąż tacy, którzy nie mają do władz czy wymiaru
            > sprawiedliwości zaufania? Że widzą, iż funkcjonariusze to niezweryfikowana
            > swołocz i w związku z tym "nie współpracują"?

A nie wpadłeś na to, że nawet prezydent współpracuje z "niezweryfikowaną
            swołoczą"? zwaną pogardliwie wśród młodego pokolenia policjantów III i IV RP
            "wieśmakiem"?
            Poguglaj sobie jeśli masz braki w wiedzy i nie pisz idiotyzmów.

• Gość: saylen Re: Odbij sobie IP: 212.183.134.* 27.08.08, 20:34
              ty tez pogooglaj to sie dowiesz ze brat prezydenta chcial te swolocz
              zweryfikowac to mu agora mowila zeby sie odpieprzyl bo to ludzie honoru sa
              • vazz Re: Odbij sobie 28.08.08, 08:50
                O...i posłuchał?
        • eva.07 Re: Odbij sobie 27.08.08, 19:03
          Prawdę powiedziawszy miałam nadzieję że wycofasz się z tego pogardliwego
          określenia. Zwłaszcza, że zostało ono zupełnie niepotrzebnie wplecione w całkiem
          rzeczowy wątek.. Ale widać są ludzie którzy wszędzie zaznaczą, że coś jest
          "typowo polskie" lub "powszechne w tym dziwnym kraiku".

Szkoda, że na prawie nie uczą szacunku do pewnych wartości.
          • Gość: saylen na jakim prawie?? IP: 212.183.134.* 27.08.08, 19:22
            biorac pod uwage co wypisuje to jego zwiazek z wymiarem sprawiedliwosci jest
            taki ze pracuje jako ochroniarz w zakladzie pracy chronionej i tyle, chyba ze
            sie myle, wtedy to znak ze w wymiarze sprawiedliwosci nalezy zastosowac tzw
            opcje zerowa gdyz pracuja tam straszni idioci niereformowalni, ciekawe do
            jakiego stopnia sie skompromituje nastepnym postem, i kiedy zrozumie co to jest
            spoleczenstwo obywatelskie i co tak naprawde chamuje jego rozwoj w Polsce
            • iszkariota Re: na jakim prawie?? 27.08.08, 19:39
              Gość portalu: saylen napisał(a):

> biorac pod uwage co wypisuje to jego zwiazek z wymiarem sprawiedliwosci jest
              > taki ze pracuje jako ochroniarz w zakladzie pracy chronionej i tyle, chyba ze
              > sie myle, wtedy to znak ze w wymiarze sprawiedliwosci nalezy zastosowac tzw
              > opcje zerowa gdyz pracuja tam straszni idioci niereformowalni, ciekawe do
              > jakiego stopnia sie skompromituje nastepnym postem, i kiedy zrozumie co to jest
              > spoleczenstwo obywatelskie i co tak naprawde chamuje jego rozwoj w Polsce

Poza treścią, która jest absurdalna i świadczy o kompletnym warcholstwie pragnę
              zauważyć, że został popełniony błąd ortograficzny w słowie "hamuje". Jego
              charakter wskazuje na to, że autor jest dzieckiem, albo nie przykładał się w
              szkole do nauki.
              • Gość: saylen Re: na jakim prawie?? IP: 212.183.134.* 27.08.08, 19:48
                faktycznie blad,czepianie sie ortografii charakteryzuje zgredow i nauczycieli,
                byc moze kogos jeszcze, poza tym nie truj
                • iszkariota Re: na jakim prawie?? 27.08.08, 20:03
                  Gość portalu: saylen napisał(a):

> faktycznie blad,czepianie sie ortografii charakteryzuje zgredow i nauczycieli,
                  > byc moze kogos jeszcze, poza tym nie truj

Co potwierdza postawioną tezę - dziecko.
                  Przyjmując to za pewnik polecam zapoznać się z hasłem "społeczeństwo obywatelskie":
                  Podstawową cechą społeczeństwa obywatelskiego jest świadomość jego członków
                  potrzeb wspólnoty oraz dążenie do ich zaspokajania, czyli zainteresowanie
                  sprawami społeczeństwa (społeczności) oraz poczucie odpowiedzialności za jego dobro.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Spo%C5%82ecze%C5%84stwo_obywatelskie
                  • Gość: saylen Re: na jakim prawie?? IP: 212.183.134.* 27.08.08, 20:20
                    obawiam sie patrzac na twoja glupawke z cytatami i czerpanie wartosci wlasnej z
                    przewag typu znajomosc ortografii ze jestem starszy od ciebie o okolo 20 lat,
                    winszuje wnioskow na poziomie debila i dumy z nich na poziomie idioty prosze o
                    dluga odpowiedz z pelnym cytowaniem i linkiem do wikipedii, huehue,
                    • iszkariota Re: na jakim prawie?? 28.08.08, 11:59
                      Zamiast siedziec przed ekranem, marsz do szkoły, a nie zapomnij worka z kapciami!
          • brite Re: Odbij sobie 28.08.08, 00:17
            > Prawdę powiedziawszy miałam nadzieję że wycofasz się z tego pogardliwego
            > określenia.

Ależ "dziwny kraik" brzmi całkiem sympatycznie, jak na określenie tych
            zachodnich rubieży Azji.
            • eva.07 Re: Odbij sobie 28.08.08, 01:38
              Nie hamuj się, napisz że dziwny kraik leży na peryferiach świata, gdzieś na
              styku Afryki i Arktyki, a do Azji jeździ się po zakupy. Jeździ się na mule
              oczywiście.

Co oczywiście ma fundamentalne znaczenie w tej dyskusji, tej i każdej innej.
              • brite Re: Odbij sobie 28.08.08, 09:35
                > Nie hamuj się, napisz że dziwny kraik leży na peryferiach świata, gdzieś na
                styku Afryki i Arktyki

Nie chodzi tu absolutnie o położenie geograficzne.

Kilka przykładów z lokalnego podwórka:
                Bizancjum:
                lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/890568.html
                Korupcja (może bardziej z bananowych republik niż z Azji):
                www.polskatimes.pl/dzienniklodzki/fakty24/32440,lapowki-balagan-i-zagadki,id,t.html
                Szacunek wobec przeszłości:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,48553895,83876051.html
                > Co oczywiście ma fundamentalne znaczenie w tej dyskusji, tej i każdej innej.

Absolutnie nie ma. Jest to tylko podwątek dygresyjny, rozpoczęty przez Ciebie.
                Pozdrawiam!
    • iszkariota Re: czy dobrze zrobiłem? przeczytajcie 27.08.08, 19:34
      No coź, rozumiem rozgoryczenie, ale niestety przepisy tworzone sa po to, aby je
      przestrzegać, zwłaszcza te drogowe. Nie może byc tak, aby każdy dowolnie je
      interpretował, czy bawił się w grzeczności na środku skrzyżowania, łamiąc je.
      Twoje postępowanie, aczkolwiek uznane za grzeczność jest anarchizowaniem prawa o
      ruchu drogowym. Skrzyżowanie, o którym piszesz nalezy do niebezpiecznych, było
      tam wiele wypadków, dlatego zwłaszcza tam trzeba jeździć tak, jak mówią
      przepisy, czyli miałeś pierwszeństwo przejazdu Ty i pojazdy za Tobą.
      Nie masz podstaw do zgłaszania gdziekolwiek. Jeśli nie zgadzałeś się ze zdaniem
      policjanta mogłeś odmówić przyjęcia mandatu i zgodzic sie na skierowanie sprawy
      do sądu grodzkiego, gdzie mógłbyś udowadniać swoje racje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka