Gość: sumbuddy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 20:24 Łódź na GE widoczna jest w lepszej rozdzielczości od co najmniej 2 miesięcy mistrzuniu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanfix Łódź z kosmosu 03.09.08, 20:48 Dokładnie! Baaaaardzo spóźniony artykuł. Tutaj można sobie przeczytać jak forumowicze z Łodzi cieszyli się z Łodzi w GE już 28 maja - hahaha www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=401009&highlight=%26%23321%3B%F3d%26%23378%3B+%2B+Google+earth&page=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Maksym Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu IP: *.toya.net.pl 04.09.08, 05:02 Ja tam widzę Łódź, cały czas z Kosmosu bo Kosmos to wszystko więc Łódź i każdy jej element jest Kosmosem. Warto by więc zastanowić się zanim się coś napisze... by pisać do gazety nie wystarczy posługiwać się dobrze Polszczyzną trzeba mieć jakieś podstawy wiedzy! I proszę mi nie wmawiać, że jest się "humanistą" bo to przeżytek dla nieuków - każdy dobry humanista wie, że królową nauk humanistycznych jest astronomia i matematyka. Kiedyś jak ktoś, jak np. Galileusz, szedł na studia humanistyczne to zaczynał od kursu matmy... to dzisiejsze czasy ukształtowały takie dziwne widzenie świata, że jak ktoś nie lubi matmy to jest humanistą. A nawet jeśli to pojecie Kosmosu jako wszystkiego jest pojęciem filozoficznym więc ściśle humanistycznym... Lepiej nadać artykułowi tytuł Łódź z orbity... ale do tego by to zrobić i złapać tę subtelną różnicę pojęć trzeba być humanistą z prawdziwego zdarzenia - nie wielu znam dziennikarzy, a znam wielu, którzy są humanistami prawdziwymi. Pozdr Paweł Maksym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astronom Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu IP: 212.160.172.* 04.09.08, 09:47 Wszechświat i kosmos nie oznaczają tego samego. Ziemia znajduje się we Wszechświecie ale nie znajduje się w kosmosie. Umowna granica kosmosu zaczyna się od 100 km nad powierzchnią Ziemi. Można powiedzieć że kosmos to cały Wszechświat z wyjątkiem Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu IP: *.toya.net.pl 04.09.08, 11:14 Nie posługujmy się demagogią wynikającą ze złego tłumaczenia międzynarodowego prawa aeronautycznego. Tam jest mowa o tym, że od pewnej wysokości zaczyna się "space" nie "cosmos" niestety rolę odgrywa tu ułomność języka w rękach tłumaczy bez wiedzy. Kosmos=Universum=Wszechświat - to to samo wszystko tylko ma inną etymologię. Ktoś kto podpisuje się jako astronom winien to wiedzieć i skoro jest astronomem podeprzeć swój autorytet nazwiskiem... anonimowo to dzieci sobie babki zabierają w piaskownicy. Paweł Maksym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabela Korkociąg Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu IP: *.telkonet.pl 04.09.08, 13:09 Ale z ciebie palant, Pawle! Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu 05.09.08, 08:38 Dobrze, w takim razie dziennikarze powinni byli napisać "Łódź widziana ze space'u". Już zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Maksym Re: Łódź z kosmosu - czepiam się tytułu IP: *.toya.net.pl 05.09.08, 10:59 Na zaczepki Izabelli nie odpowiem a co do tytułu ... wystarczy napisać Łódź z orbity.. Co do błędów to co powiecie na notoryczne pisanie nazw Słońce czy Księżyc z małej a nie wielkiej litery? To też znajduje u Was zrozumienie? Na maturach jest to błąd ortograficzny niestety przechodzący w większości gazet przez korektę totalnie zignorowany. Paweł Maksym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Łódź z kosmosu IP: *.astral.lodz.pl 03.09.08, 21:02 Od dwoch miesiecy jest Lodz jest widoczna na google maps, google earth jest spoznione. Miesiac temu jeszcze nas nie bylo. Mam stara wersje programu, ale to chyba nie ma znaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Re: Łódź z kosmosu IP: *.4web.pl 03.09.08, 21:18 No chyba ma, skoro ja na Google Earth mam Łódź od kilku miesięcy w świetnej rozdzielczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Łódź z kosmosu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 21:22 > Łódź na GE widoczna jest w lepszej rozdzielczości od co najmniej 2 > miesięcy mistrzuniu... mistrzuniu zainkasowal wierszowke i ma w powazaniu waze nadymanie Odpowiedz Link Zgłoś
brite Modele łódzkich budynków w GE 03.09.08, 22:23 Do pobrania tutaj: sketchup.google.com/3dwarehouse/search?q=Lodz&btnG=Search&styp=m&reps=1 Szczególnie polecam fantastyczne modele użytkownika Builder: sketchup.google.com/3dwarehouse/search?uq=09639833509569434103 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chrios Łódź z kosmosu IP: 194.63.132.* 04.09.08, 07:26 właśnie sprawdziłem ten widok z 200 m i... google maps każe mi zmienić widok na dalszy bo nie dysponuje mapami takiego poziomu dokładności, a google earth pokazuje mi bardzo ładną rozmazaną plamę. Patrzę na samo centrum Łodzi - skrzyżowanie kościuszki i Piłsudskiego i nic :/ według mnie najlepsza rozdzielczośćzdjęć otrzymuje się z 600 m a nie jak autor twierdzi z 200 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Łódź z kosmosu IP: 195.245.213.* 04.09.08, 08:10 A poza tym to te mapy i zdjęcia są z przed wielu lat, popatrzcie na manufakturę, jest jeszcze w kompletnej rozsypce, to ile lat temu to było? Odpowiedz Link Zgłoś
fanfix Re: Łódź z kosmosu 04.09.08, 11:29 To chyba korzystam z dwóch różnych programów, bo w moim GE Manufaktura jest już gotowa Odpowiedz Link Zgłoś