16.10.03, 09:35
jeżdżę 5 do czterech razy dziennie. i NIKT mi nie wmówi, ze podróż
komunikacja miejska jest przyjemna!!!!!!!!!!!!!!!1
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: 5 IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 16.10.03, 12:16
      lea napisała:

> jeżdżę 5 do czterech razy dziennie. i NIKT mi nie wmówi, ze podróż
      > komunikacja miejska jest przyjemna!!!!!!!!!!!!!!!1

Ja bym nawet nie próbował Ci wmawiać, że jazda piątką, szczególnie po
      Kilińskiego w szczycie, jest przyjemna. Ale wyobraź sobie gdyby np. zakazać
      wjazdu w tę ulicę samochodom. Jak widzisz wszystko jest kwestią polityki władz
      miasta. A że władza jeździ wyłącznie sanochodami - takie są efekty.
      W trasie piątki można jednak znaleźć i przyjemniejsze fragmenty. Czyż omijanie
      sznuru samochodów na Aleksandrowskiej i Limanowskiego nie jest przyjemne? :)

pzdr,
      luki
      • Gość: Aleksej Re: 5 IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.10.03, 13:29
        Gość portalu: luki napisał(a):
        W trasie piątki można jednak znaleźć i przyjemniejsze fragmenty. Czyż omijanie
        > sznuru samochodów na Aleksandrowskiej i Limanowskiego nie jest przyjemne? :)

Szczegolnie teraz podczas remontu widuktu na Zabiencu (juz niedlugo powinni
        otworzyc nowe przeslo, wlasnie robia "kosmetyczne" poprawki), osobiscie jednak
        jak musze sie dostac na uczelnie wole znacznie bardziej 13 :). Jak by
        wyremontowali do kanca torowisko na Wlokniarzy byloby calkiem przyjemnie :)

>
        > pzdr,
        > luki

Rowniez pozdrawiam,
        Aleksej
      • bartuch Re: 5 16.10.03, 14:30
        Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na to???Wszyscy beda
        jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!!
        • Gość: J.S. Re: 5 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.10.03, 14:36
          bartuch napisał:

> Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na
          to
          > ???Wszyscy beda
          > jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!!

A stoj sobie usmiechniety w korku na Pilsudskiego stloczony z innymi
          samochodami.
          • bartuch Re: 5 16.10.03, 14:39
            Gość portalu: J.S. napisał(a):

> A stoj sobie usmiechniety w korku na Pilsudskiego stloczony z innymi
            > samochodami.
            zdarza mi sie, ze stoje. I coz z tego???Piatka takze jezdze i krew mnie zalewa.
            • geograf Re: 5 19.10.03, 22:32
              nooo..bo piątka, jedynka i czwórka to jedyne linie tramwajowe w tym mieście...
              Bartuch-może jakiś preparat uspokajający?
        • Gość: Aleksej Re: 5 IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.10.03, 14:52
          Co sie tak denerwojesz? Przeciez to jest naturalne i oczywiste ze w
          cywilizowanych panstwach zamyka sie centrum miasta dla ruchu kolowego (lub
          conajmniej taki ruch sie ogranicza). W Polsce mamy przyklad Krakowa, gdzie ruch
          na starowce jest mocno ograniczony. W Lodzi jest mozliwosc usprawnienia zarowno
          ruchu samochodowego jak i kumunikacji miejskiej w centrum, jedak brakuje dobrej
          woli wladz miasta, ktorzy zachowuja sie jakby komunikacja miejska byla zlem
          koniecznym. Ja tez wole jezdzic samochodem (ale glownie z powodu PKSu z
          Aleksandrowa niz MPK). Prawda jest taka ze na Kilinskiego jest za waska i tylko
          bardziej bedzie sie korkowala. Albo trzeba zburzyc okoliczne kamienica (ktore i
          tak sie wala) i rozbudowac ulice (oddzielny pas dla tramow i autobusow), lub
          zamknac Kilinskiego dla ruchu osobowego i udroznic inne ulice (m.in. przeniesc
          linie autobusowe na Kilinskiego i ograniczyc parkowanie na innych ulicach - o
          czym juz bylo pisane na formu). Ten problem nie ogranicza sie tylko do ulicy
          Kilinskiego. W Lodzi nie ma zadnego pomyslu na udroznienie ruchu w centrum (i
          nie tylko). Wladze nie widza zadnego problemu a wszelkie inwestycje nie sa
          perspektiwistyczne, chyba czekaja na calkowite zakorkowanie miasta aby cos
          zrobic, a najsmieszniejsze jest to ze kilka stosunkowo niewielkich inwestycji
          by skutecznie usprawnilo ruch w centrum.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • bartuch Re: 5 16.10.03, 15:06
            ALe ja sie generalnie z Toba zgadzam. I chcialby, zeby tramwaje swobodnie sobie jezdzily po
            centrum. Ale nie na zasadzie: Wypieprzyc auta!!! Cos za cos. Niestety, znam nasze realia i nie
            wierze w zaden obwodnice w najblizszych latach. Pozdrawiam.
        • Gość: luki Re: 5 IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 16.10.03, 16:41
          bartuch napisał:

> Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na
          to
          > ???

A zabraniaj sobie, nie popieram!

> Wszyscy beda
          > jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!!

Polityka komunikacyjna miasta powinna zmierzać do tego, żeby jak najwięcej osób
          korzystało z komunikacji publicznej poprzez jej usprawnianie. Pewnych dróg nie
          da się poszerzyć, a prywatnych samochodów wciąż przybywa, dlatego w ścisłym
          centrum komunikacja publiczna powinna być uprzywilejowana. Tak się robi w
          cywilizowanych krajach, czy chcesz tego, czy nie.

luki
    • geograf Re: 5 17.10.03, 00:15
      To znaczy-co Cię boli, tak dokładnie.
    • geograf P.S. 17.10.03, 00:25
      Pamiętaj, że jkazda komunikacją miejską nie musi być przyjemna (to raczej dla
      zboczeńców i innych fascynatów)-musi być sprawna i funkcjonalna.
      I tyle.

Niestety przez różne czynniki taką nie jest. Spójrz na przyczynę z dwóch
      stron,nie tylko zdenerwowanego pasażera.
      pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: lea P P.S. IP: 62.233.180.* 17.10.03, 12:59
        sprawna i funkcjonalna raczej też nie jest, ale juz nie mam sily na ten temat
        • geograf Re: P P.S. 19.10.03, 22:35
          a czy ja mówię, że w łódzkim przypadku jest?
          napisałem tylko, ze być powinna...
          a w Łodzi...no cóż...szkoda, że tak się toczą dzieje wszystkiego związanego z
          tym miastem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka