lea 16.10.03, 09:35 jeżdżę 5 do czterech razy dziennie. i NIKT mi nie wmówi, ze podróż komunikacja miejska jest przyjemna!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luki Re: 5 IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 16.10.03, 12:16 lea napisała: > jeżdżę 5 do czterech razy dziennie. i NIKT mi nie wmówi, ze podróż > komunikacja miejska jest przyjemna!!!!!!!!!!!!!!!1 Ja bym nawet nie próbował Ci wmawiać, że jazda piątką, szczególnie po Kilińskiego w szczycie, jest przyjemna. Ale wyobraź sobie gdyby np. zakazać wjazdu w tę ulicę samochodom. Jak widzisz wszystko jest kwestią polityki władz miasta. A że władza jeździ wyłącznie sanochodami - takie są efekty. W trasie piątki można jednak znaleźć i przyjemniejsze fragmenty. Czyż omijanie sznuru samochodów na Aleksandrowskiej i Limanowskiego nie jest przyjemne? :) pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: 5 IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.10.03, 13:29 Gość portalu: luki napisał(a): W trasie piątki można jednak znaleźć i przyjemniejsze fragmenty. Czyż omijanie > sznuru samochodów na Aleksandrowskiej i Limanowskiego nie jest przyjemne? :) Szczegolnie teraz podczas remontu widuktu na Zabiencu (juz niedlugo powinni otworzyc nowe przeslo, wlasnie robia "kosmetyczne" poprawki), osobiscie jednak jak musze sie dostac na uczelnie wole znacznie bardziej 13 :). Jak by wyremontowali do kanca torowisko na Wlokniarzy byloby calkiem przyjemnie :) > > pzdr, > luki Rowniez pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: 5 16.10.03, 14:30 Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na to???Wszyscy beda jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: 5 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.10.03, 14:36 bartuch napisał: > Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na to > ???Wszyscy beda > jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!! A stoj sobie usmiechniety w korku na Pilsudskiego stloczony z innymi samochodami. Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: 5 16.10.03, 14:39 Gość portalu: J.S. napisał(a): > A stoj sobie usmiechniety w korku na Pilsudskiego stloczony z innymi > samochodami. zdarza mi sie, ze stoje. I coz z tego???Piatka takze jezdze i krew mnie zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: 5 19.10.03, 22:32 nooo..bo piątka, jedynka i czwórka to jedyne linie tramwajowe w tym mieście... Bartuch-może jakiś preparat uspokajający? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: 5 IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.10.03, 14:52 Co sie tak denerwojesz? Przeciez to jest naturalne i oczywiste ze w cywilizowanych panstwach zamyka sie centrum miasta dla ruchu kolowego (lub conajmniej taki ruch sie ogranicza). W Polsce mamy przyklad Krakowa, gdzie ruch na starowce jest mocno ograniczony. W Lodzi jest mozliwosc usprawnienia zarowno ruchu samochodowego jak i kumunikacji miejskiej w centrum, jedak brakuje dobrej woli wladz miasta, ktorzy zachowuja sie jakby komunikacja miejska byla zlem koniecznym. Ja tez wole jezdzic samochodem (ale glownie z powodu PKSu z Aleksandrowa niz MPK). Prawda jest taka ze na Kilinskiego jest za waska i tylko bardziej bedzie sie korkowala. Albo trzeba zburzyc okoliczne kamienica (ktore i tak sie wala) i rozbudowac ulice (oddzielny pas dla tramow i autobusow), lub zamknac Kilinskiego dla ruchu osobowego i udroznic inne ulice (m.in. przeniesc linie autobusowe na Kilinskiego i ograniczyc parkowanie na innych ulicach - o czym juz bylo pisane na formu). Ten problem nie ogranicza sie tylko do ulicy Kilinskiego. W Lodzi nie ma zadnego pomyslu na udroznienie ruchu w centrum (i nie tylko). Wladze nie widza zadnego problemu a wszelkie inwestycje nie sa perspektiwistyczne, chyba czekaja na calkowite zakorkowanie miasta aby cos zrobic, a najsmieszniejsze jest to ze kilka stosunkowo niewielkich inwestycji by skutecznie usprawnilo ruch w centrum. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: 5 16.10.03, 15:06 ALe ja sie generalnie z Toba zgadzam. I chcialby, zeby tramwaje swobodnie sobie jezdzily po centrum. Ale nie na zasadzie: Wypieprzyc auta!!! Cos za cos. Niestety, znam nasze realia i nie wierze w zaden obwodnice w najblizszych latach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 5 IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 16.10.03, 16:41 bartuch napisał: > Wiesz, co??? Pojdzmy dalej i zabronmy ludziom kupowania samochodow! Co Ty na to > ??? A zabraniaj sobie, nie popieram! > Wszyscy beda > jezdzic tramwajami. Usmiechnieci, stloczeni. REWELACJA!!! Polityka komunikacyjna miasta powinna zmierzać do tego, żeby jak najwięcej osób korzystało z komunikacji publicznej poprzez jej usprawnianie. Pewnych dróg nie da się poszerzyć, a prywatnych samochodów wciąż przybywa, dlatego w ścisłym centrum komunikacja publiczna powinna być uprzywilejowana. Tak się robi w cywilizowanych krajach, czy chcesz tego, czy nie. luki Odpowiedz Link Zgłoś
geograf P.S. 17.10.03, 00:25 Pamiętaj, że jkazda komunikacją miejską nie musi być przyjemna (to raczej dla zboczeńców i innych fascynatów)-musi być sprawna i funkcjonalna. I tyle. Niestety przez różne czynniki taką nie jest. Spójrz na przyczynę z dwóch stron,nie tylko zdenerwowanego pasażera. pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea P P.S. IP: 62.233.180.* 17.10.03, 12:59 sprawna i funkcjonalna raczej też nie jest, ale juz nie mam sily na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: P P.S. 19.10.03, 22:35 a czy ja mówię, że w łódzkim przypadku jest? napisałem tylko, ze być powinna... a w Łodzi...no cóż...szkoda, że tak się toczą dzieje wszystkiego związanego z tym miastem... Odpowiedz Link Zgłoś