Gość: Ania IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.08, 20:24 Szkoda, że nie ma zdjęcia radnego Reszpondka :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 20:53 To lepsze niż pomnik ofiar komunizmu, gdzie komitet się zbiera, a potem chce pieniędzy od miasta - czyli od nas. Lepiej ratować to co mamy najcenniejsze niż zaspokajać ambicje małych krzykaczy i cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menton Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.ms.lnet.pl 05.11.08, 22:16 A ja mam nadzieję, że jak go wyremontują, to będzie można wejść do środka i obejrzeć go także od środka. Ten budynek jest wspaniały, perełka architektury w naszym mieście, warta tych milionów z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Będą miliony na Kaplicę Scheiblera 05.11.08, 23:14 Oby kaplica do tego czasu się nie rozleciała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lanka Re: Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 23:58 nareszcie cos pozytywnego, tylko niech to się stanie. Też bym chciała, żeby mozna było zwiedzać w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
snake-eyes Będą miliony na Kaplicę Scheiblera 06.11.08, 00:14 Wreszcie, wreszcie, wreszcie! Cudowna wiadomość! snakeeyes.blox.pl/2008/11/Kaplica-Scheiblera-w-nocy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: 212.76.37.* 06.11.08, 00:31 Kolejny artykuł na tym portalu na żenującym poziomie. Czy naprawdę tak trudno zadać sobie trochę trudu i sprawdzić dokładnie o czym się pisze? Pomijając literówkę (nie found tylko fund), na najnowszej liście z 2008 roku, nie ma żadnego zabytku z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.gprs.plus.pl 06.11.08, 01:13 Mausoleum of Karol Scheibler, Łodz, 2006 World Monuments Watch 1996-2006 www.wmf.org/watch_past.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: 212.76.37.* 06.11.08, 18:39 Przecież napisałem chyba wyraźnie - na liście z 2008 roku. trudno posługiwać się argumentem, że danemu zabytkowi należą się super pieniądze, bo jest na liście, skoro już na niej go nie ma! To się nazywa rzetelność dziennikarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mAGA A jaka jest pomoc Ambasady Niemiec? IP: *.nordeabank.pl 06.11.08, 08:58 W końcu Scheibler był Niemcem, i to zasłużonym dla Łodzi. W naszym wielokulturowym mieście tylko Polacy się interesują tym mauzoleum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: A jaka jest pomoc Ambasady Niemiec? IP: *.aster.pl 06.11.08, 10:36 Był narodowości niemieckiej z obywatelstwem belgijskim, wybrał naszą Łódź, działalność zaczynał w czasie zaboru rosyjskiego. Działał tu, w tym mieście, przyczyniając się do jego rozwoju, dając pracę tysiącom ludzi. Jego potomkowie byli juz obywatelami polskimi. Tak więc oczywiście dbać o to mauzoleum powinni: Belgowie, Niemcy, Rosjanie, byle nie Polacy, tak? A już w ogóle nie dzisiejsi Łodzianie, dobrze rozumiem? A gdyby ktoś pytał gdzie rodzina, to z tego, co wiem, ktoś tam się znalazł w Arentynie i raczej nie byłoby go stac na odnowienie choćby 1% tego obiektu... Boże, poczytaj trochę historię Łodzi, a nie kieruj się stereotypami. Właśnie, w tym wielokulturowym mieście wszyscy byli Łodzianami, i może dzisiejsi Łodzianie mogliby to zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Będą miliony na Kaplicę Scheiblera 06.11.08, 10:57 Co za oszukaństwo! Wrzuciłem 50 gr do skarbonki na remont tego kosciółka a teraz oni dostali sto miliony?? Oddajcie moje pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Będą miliony na Kaplicę Scheiblera 06.11.08, 11:20 Najlepszym sposobem jest wystąpienie z odpowiednio przygotownym wnioskiem do UE. Na ratownaie zabytków można uzyskać nawet powyżej 50% dofinansowania. W ten sposób udałoby się zdążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.aster.pl 06.11.08, 11:50 Nie chcę się wtrącac bardziej niż już to zrobiłem, ale że interesuję się losami tej kaplicy od x lat, to wspomnę, że fundacja starała się coś zrobić z funduszami UE, ale albo nie zdążyła albo nie załapała się na inwestycje kluczowe w województwie (a wykaz bardzo ciekawy, można zobaczyć na stronie Urzędu Marszałkowskiego) i teraz trzeba się wstrzelić w odpowiedni konkurs projektów. Tyle że trzeba mieć się z czym wstrzelić, czyli trzeba mieć wkład własny, najlepiej dobrych partnerów projektu i ... praktycznie gotowy wniosek projektowy. Życzę Fundacji powodzenia, chwała radnym za wreszcie mądre plany (to naprawdę w mojej skromnej opinii najwspanialszy zabytek Łodzi), a ze swej strony dorzucę mały kamyczek, nie ze złośliwości, tylko w celach informacyjnych. Otóż na warszawskim cmentarzu ewangelicko - augsb. jest analogiczna kaplica, Halpertów, starsza od Scheiblerów ale też dużo mniej "cenna architektonicznie" - i jak to jest, że w Wawie ta kaplica jest już prawie odnowiona (a też była w złym stanie, choć nie tak bardzo jak łódzka), a w Łodzi ...? Może by tak zadzwonić do Wawy i zapytać...? Powodzenia wszystkim ludziom dobrej woli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nite Re: Będą miliony na Kaplicę Scheiblera IP: *.astral.lodz.pl 07.11.08, 00:15 Aby gdziekolwiek wnioskować właściciel powinien mieć wymaganą dokumentację. Jak widać w czasie tworzenia listy projektów indykatywnych nie przygotowano "argumentów" aby polityczne marszałkowo przyjęło konserwację Kaplicy. Czy Parafia posiada potrzebną dokumentację? Czy ma pieniądze na wkład własny? Czy tylko Fundacja ma o wszystko zadbać? trudne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś