Dodaj do ulubionych

Co łodzianie myślą o stolicy?

IP: *.os1.kappa.pl 27.11.08, 21:01
Warszafa śmierdzi kupom :]
Obserwuj wątek
    • Gość: Heńó Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.mnc.pl 27.11.08, 21:11
      A ja sie przeprowadziłem ze stolycy do Łodzi i nie żałuję wcale.
      Wręcz przeciwnie, lubię Łódź.
    • Gość: x Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.lodz.msk.pl 27.11.08, 22:21
      Ja tam się chętnie przeprowadzę do Warszawy. Całe życie marzyłem o mieszkaniu na
      wsi.
      • Gość: bolesławianin Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.aster.pl 27.11.08, 23:15
        Ale Warszawa ładniejsza miasta niż w Łodzi, bo w Łodzi naprawdę nie
        ma ciekawe zabytki łódzki ale tylko ciekawa są muzeów. Jasne wiem,
        że w Wawki nie ma atmosfera a w Łodzi tak mają atmosfera.
        Ale w ogóle lepiej naprawdę to Wawka, bo w Łodzi bardzo dużo
        bezrobotnie i niskie zarobki.
        No tak ale mam nadzieję, że za około 10 lat napewno będzie dobry
        humor, atmosfera i przyjaźni w Wawki.
        Serdecznie pozdrawiam z Wawki :)
        • Gość: tgv Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.4web.pl 28.11.08, 01:23
          pisałes po kilku głebszych ? pozdrawiamy z Lodzi :)
    • nefnef Co łodzianie myślą o stolicy? 27.11.08, 23:25
      Co tu myśleć – zazdrościmy kasy i tyle. Ale stolicę ładną dobrze mieć.
    • dziki_z_lasu Ja tam widzę dwie Wa-wy a jestem zdrowy i trzeźwy 27.11.08, 23:26
      Warszawa lewobrzeżna jest paskudna i bez klimatu ot postsowieckie osiedle, do
      tego brudna tak, że Łódź wygląda przy niej jak wzór czystości, nie raz widziałem
      wywalone sterty śmieci w samym centrum, nie mówiąc już, że dworzec centralny
      przypomina jakiś zasyfiony bazar w tzw. III świecie. Mieszkańcy są zarozumiali,
      lub wręcz chamscy. szczególnie wnerwiają "Warszawiacy" co jeszcze parę lat, lub
      wręcz miesięcy temu krowy pasali na jakimś zadupiu, a teraz są ze stolycy co wg.
      nich oznacza że im wszystko wolno. Niemniej wystarczy przejechać Wisłę by
      stwierdzić że to jednak jest miasto, a nie obóz dla uchodźców z wioch ściany
      wschodniej.
      • Gość: Ulther Re: Ja tam widzę dwie Wa-wy a jestem zdrowy i trz IP: *.aster.pl 28.11.08, 07:12
        Oj masz duzo zlej woli. Warszawa z Traktem Krolewskim i Starym
        Miastem jest brzydka? Powinnismy brac przykla z Warszawy jak
        rewitalizowac ulice i wykorzystac ich doswiaczenia z remontu
        Krakowskiego Przedmiescia przy renowacji Piotrkowskiej!
    • Gość: cmr Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.4web.pl 28.11.08, 00:05
      "Mniej więcej połowa z nas zgadza się ze stwierdzeniem, że Warszawie należy się
      więcej pieniędzy z budżetu na obwodnicę, metro czy lotnisko" Szkoda, że nie
      zapytano mieszkańców, czy chcieli by zwiększyć o połowę nakłady na stolicę
      kosztem własnego miasta, bo tak niestety się dzieje - kolejna planowana linia
      metra pochłonie bardzo dużo pieniędzy i inne, mniejsze miasta, będą musiały same
      sobie radzić... Poza tym wydaje mi się, że to taka mała hipokryzja ze strony
      mieszkańców Łodzi. Sami wołają o obwodnice a pieniądze na nie oddaliby
      Warszawie, gratuluję myślenia!
    • Gość: mcav Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.smrw.lodz.pl 28.11.08, 00:47

w sumie łodzianie tam najczęściej jeżdżą. często też ja bywam. ale poza zarobkami nie ma tam niczego co by mnie zmusiło do przeprowadzki tam. Warszawa jest brudna i niegościnna, taka "pustynia"
      • Gość: Ulther Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.aster.pl 28.11.08, 07:23
        Nie chce za bardzo bronic Warszawy, ale czlowieku na jakim Ty zyjesz
        swiecie? Leczysz kompleksy? Porownaj miasta w centrach obu miast:
        Poznanska w Warszawie i Wschodnia w Lodzi, Legionow i np. Mokotowska
        w stolicy.....to sa lata swietlne. Lekcewazenie stolicy i rzucanie
        wyswiechtanych oskarzen pod adresem Warszawy przez nas Lodzian jest
        troche smieszne, bo akurat od Warszawiakow moglibysmy sie nieco
        nauczyc, pewnie jeszcze wiecej od Gdanszczan czy Poznaniakow...Troche
        pokory!!!!
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 09:53
          Ja bym wolał, by pouczyli się raczej od Słowaków, popatrz jak zrewitalizowali
          Spiską Sobotę w Popradzie (to a propos rewitalizacji Piotrkowskiej), albo jak
          powinno wyglądać kąpielisko miejskie z prawdziwego zdarzenia - Tu też Poprad
          może świecić przykładem...
          • ulther Re: Co łodzianie myślą o stolicy? 28.11.08, 10:38
            Nie znam Slowacji, za to na Krakowskim bylem i wiem, ze wyglada
            lepiej niz Piotrkowska.

Problem z nami Lodzianami polega na tym, ze za duzo kwekamy, ze to
            Warszawa taka i owaka, ze Wroclaw dynamiczniejszy. TO jaka jest Lodz
            zalezy od nas - Lodzian i naszych wyborow.

Warszawa jest czystsza niz Lodz, szczegolnie centrum miasta. Nie
            nalezy wogole porownywac tych dwoch miast, bo niestety jestesmy w
            tyle.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 11:04
              W centrum jest brudno, bo w centrum Łodzi sa w zasadzie slumsy... Niestety...
              Nie tylko centrum Łodzi niszczono w ten sposób - wiele pięknych willi w okolicy
              Zabieńca, czy na Rudzie Pabianickiej również jest w opłakanym stanie, dzięki
              temu, ze zrobiono z nich mieszkania socjalne...
              • ulther Re: Co łodzianie myślą o stolicy? 28.11.08, 11:21
                Trafna diagnoza obecnego stanu, ktory jednak trwa od kilkudziesieciu
                lat i nikt nie chce sie z nim zmierzyc. Sama diagnoza to nie
                wszystko, u nas po nie nastepuje szerokie rozlozenie rak i okrzyk:
                nie da sie!

Jest podobienstwo miedzy Lodzia i Warszawa. Nasze miasto przypomina
                prawobrzezna jej czesc- stara Prage.
    • bajkers Co łodzianie myślą o stolicy? 28.11.08, 01:49
      Tak, oczywiście ja też jestem w tych 44% i pieję z zachwytu do Stolicy ,
      miasta które centralizuje Polskę i drenuję także nasze miasto , dzięki czemu
      Łódź ma lotnisko na Okęciu i Dworzec z IC na centralnym.

Warszawiacy - ci "całą gębą" to zwykle przyjezdni od roku dwóch w warszawie,
      no i jeszcze to ich pojecie "Prowincji".

• Gość: Maciek A co mnie obchodzi Warszawa i warszawiacy IP: 212.160.240.* 28.11.08, 08:44
      pytam dziennikarzy GŁ po co cały ten artykuł i cała ta akcja oraz
      ankieta? Nie macie tematów które faktycznie interesuja nas łodzian?
    • Gość: rover Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.08, 09:19
      Warszawiacy są zarozumiali. Większość wybitnych ludzi pochodzi z "prowincji" -
      która dla rodowitych warszawiaków jest wszędzie poza granicami stolicy. Piękno
      miasta? może i jest bardziej zadbane. może i jest lepiej rozwiązane
      komunikacyjnie. Ale to wszystko kosztem innych miast. Z resztą dla mnie te
      wielkie biurowce porozstawiane po całym mieście jak klocki małego dziecka wcale
      mi się nie podobają.
      • ulther wiezowce... 28.11.08, 10:40
        ...w Warszawie sa glownie zgrupowane wokol Warszawy Centralnej, jest
        kilka na Woli (np. stara siedziba Daewoo czy hotel Hilton) ale to
        wyjatki. Mi brakuje wiezowcow w Lodzi - nowoczesnych.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: wiezowce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 11:02
          Od wieżowców wolę ładne kamienice... Ale widzę dla niektórych to wieżowce są
          wyznacznikiem miejskości...
          • ulther Re: wiezowce... 28.11.08, 11:19
            Wyznacznikiem wielkomiejskosci sa rowniez wiezowce, ale sam rowniez
            lubie piekne kamienice. Nie szukaj pyskowki na sile. Nie pisze sie
            na to.
    • Gość: Kaczus (Tomek) Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 09:43
      Pewnie ankietowali Łodzian pracujących w wa-wie.... Bo za dobrze oceniają
      stolice... No a przecież muszą się jakoś pocieszać, że nie jest tam tak źle,
      skoro spędzają tam dużo czasu...
    • Gość: ~ gość Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 10:48
      Myślą, że gdyby była mądra, to by się nie izolowła od Łodzi!
    • Gość: dg Lodz to 3liga przy Warszawie IP: *.bel.vectranet.pl 28.11.08, 10:55
      i piszcie co chcecie, midzy lodzia a warszawa jest przepasc......
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Lodz to 3liga przy Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 11:06
        Fakt porównywac nie ma co, bo porównuje się rzeczy porównywalne. A jak porównać
        miasto Łódź, do miejsca, gdzie jedną z ważniejszych ulic jest ulica o wiele
        mówiącej nazwie Wiejska...
    • fidel0000 czemu ma służyć taki debilny artykuł ????? 28.11.08, 11:45
      "co myślą łodzianie ?" też jestem łodzianinem bo się urodziłem w
      Łodzi i tu mieszkam ale g..no mnie obchodzą warszawiacy.
      Pozatym pracuję w Warszawie i na kilkadziesiat osób z którymi się
      tu spotykam kilka to rodowici warszawiacy reszta to tacy jak
      ja "przyjezdni". I takich jest tu większość.

Myślę, że tacy sami jak 100% innych Polaków .
      Może zapytać o taką opinię turystów z innych krajów.
      Już widzę odpowiedzi....
      brudasy, złodzieje, pijacy jak reszta Polaków !!!!!!!!!!

"dziennikorzu"
    • Gość: justyna. Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.4web.pl 28.11.08, 20:12
      No cóż, jestem łodzianką i domyślam się dlaczego łodzianom aż tak imponuje Warszawa- my po prostu jesteśmy prowincją. Dla poznaniaka czy wrocławianina, którzy maja np. przepiękne starówki, lepsze niż w Łodzi zarobki, Warszawa nie będzie aż tak luksusowa. A my możemy co najwyżej poszczycić się największą ilością kościołów. Tak,tak, kochani. Nasze miasto, które coraz bardziej się przeludnia, ma tylko w samym mieście 65 parafii katolickich. Nie mówiąc o tych, które się właśnie budują. Oczkiem w główce Kropy jest wyłącznie troska o to, żebyśmy mieli blisko do kościoła. Reszta to same głupstwa. A że korki na ulicach? Toż do kościoła tak niedaleko, że można iść piechotą. Chyba, że jest się Kropą, to parę razy w roku jedzie się do katedry białą karetą, w maciejówce na pustej główce!!
      • Gość: sarkasta Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.pai.net.pl 28.11.08, 23:38
        > Tak,tak, kochani. Nasze miasto, które coraz bardziej się przeludnia,

Co do reszty posta, to masz rację, buduje się pomniki świętych i omc świętych,
        zamiast wydać je na jakiś lepszy cel np. POmnik Tuska cudotwórcy (dla
        niekumatych: to był sarkazm ;), miasto jest nieprzejezdne itp. ale z tym że się
        miasto przeludnia zgodzić się nie można biorąc pod uwagę choćby to że pod
        względem liczby ludziów przegonił nas Kraków, a prognozy przewidują że będzie
        jeszcze nas mniej.
        • Gość: vlad Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 21:52
          On chcial raczej napisac wyludnia.

Niestety w innej sytuacji jest Wrocek, Poznan, Krakow czy Gdansk. Te miasta sa
          polozone znacznie dalej od czarnej dziury jaka jest Wawa. Jesli tylko w Lodzi
          pojawia sie jakas firma stanowiaca zagorzenie (chocby Centralwings) czy
          powiedzmy wiekszego formatu menadzer (vide niektore banki), zostaje predzej czy
          pozniej wessany do Warszafki. Nieszczesciem calego kraju jest (od)budowanie
          stolycy po wojnie. Wojna dawno minela, my dalej pompujemy kase w stolyce. Jak
          inaczej nazwac centralny system dzielenia kasy, rejestracje firm leasingowych w
          stolycy (kasa z podatkow drogowych trafia tam a nie do miast, w ktorych te auta
          rzeczywiscie najczesciej jezdza) itp itd.

Moze by tak oglosic Wolne Miasto Lodz i odciac ten balast w postaci Centrali...?
      • Gość: Maciek Re: Co łodzianie myślą o stolicy? IP: 212.160.240.* 01.12.08, 11:00
        Sęk w tym, ze warszawa to tez prowincja. Najbardziej wsiowa, nudna i
        najbrzydsza stolica Europy. Sęk w tym, że łodzianie mają prowincje w
        głowie bo trezba na głowę upaść, żeby uznawać Warszawę za cud świata.
    • unseen Co łodzianie myślą o stolicy? 03.12.08, 21:06
      Warszawa ma duuużo więcej klubów niż Łódź i do tego fajniejszych. No bo szczerze, ile w Łodzi jest na prawdę fajnych klubów/pubów? ja bym wybrał może z 10 (w tym kawiarnie w których jest alkohol ;-P ) problemem w Wawie są ceny - nie bardzo na łódzkie pensje... Do tego np koncerty! całe mnóstwo ciekawych koncertów, możnaby co chwila jeżdzić do Wawy.
      I gdyby był pociąg pospieszny z Wawy do Łodzi o 3 nad ranem to na pewno któryś z weekendowych wieczorów spędzałbym w Wawie.

Ale tak na codzień, wiadomo - wolę Łódź :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka