Dodaj do ulubionych

1 listopada

31.10.03, 14:03
1 listopada już jutro, a łódzkie MPK oczywiście śpi
(owszem,wiem,że rozkłądy i ilość kursów zależy od UMŁ,ale myślę,że po to MPK
ma CERTYFIKAT ISO, a do tego zadanie obsługi pasażera,że powinno wymóc na UMŁ
coś nie coś)

Owszem, już informuje się o 3 weekendowych liniach cmentarnych,ale w
porównaniu do kampanii informacyjnej w Warszawie to chyba mało kto będzie
wiedział o tych liniach nim je ujrzy (albo bedzie pamiętał,że w latach
poprzednich były), a linie raczej nie przysłużom się.

Do tego oczywiście MPK wraz z UMŁ zapomniało,że ludzie na cmentarze ludzie nie
jeżdżą jedynie 1 i 2 listopada,ale zdarza im się ten niecny czyn popełnić
nawet kilka dni wczesniej.
Tłokiem, ściskiem i małą częstotliwośćią MPK nie zachęci do siebie ludzi
młodych aby zostawili swoje samochody, a przewiezie większość starszych osób.

Dzisiaj widziałem 2 krótkie autobusy na linii 85 (kpina!wiem do tego,że to nie
rezerwa,bo krótkie są widywane codziennie:/) oraz na linii 70 (numer 1561).
Sam jechałem długą 70-tką,ale o komforcie podróży mówić nie można

Oczywiście jutro okaże się,że na Szczecińską będą jechały zatłoczone do granic
możliwości autobusy stojące w korku, na takiej linii jak 93 będą jeździły
krótkie autobusy,pewnie trzy węzykiem (jak w zeszłym roku), linie 83 i 76
obśługujące 2 cmentarze będą jeździły nabite, 81 i 87 pewnie będzie za mało
jak na obsługę północy Łodzi, a MPK utrzyma złą opinię o sobie...
ech...
a ja muszę jechać na Szczecinską:/

Czy ktoś zna numer do telefonistki w MPK aby zgłosić skargę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: 1 listopada IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 15:20
      geograf napisał:

>
      > Dzisiaj widziałem 2 krótkie autobusy na linii 85 (kpina!wiem do tego,że to nie
      > rezerwa,bo krótkie są widywane codziennie:/) oraz na linii 70 (numer 1561).
      > Sam jechałem długą 70-tką,ale o komforcie podróży mówić nie można
      >
      To się nazywa rozsądna polityka MPK - na 85 jeżdżą od kilku tygodni autobusy
      krótkie (w ostatnim tygodniu zaczęły się znowu pojawiać przegubowce) natomiast
      Jelcze z ZKA1 cierpiącej chyba nieco na niedobór autobusów przegubowych jeżdżą
      np. na linii 90. Nie wiem czy płakać czy śmiać się.
    • Gość: STUDI Re: 1 listopada IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.11.03, 15:35
      No tak i widac czego sie spodziewac po nowym prezesie MPK-Lodz. Mial byc takim
      fachowcem. A jak widac bedzie jedynie likwidatorem.
    • teufel Re: 1 listopada 02.11.03, 00:18
      Wczoraj(1 listopada) podobno jeźdźiły po 4 autobusy linii 85 koło siebie:/
      • Gość: Ja Re: 1 listopada IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 14:07
        Pewnie jedyne 4 jakie na tę linię puścili:(
        • Gość: STUDI Re: 1 listopada IP: *.interpab.com.pl 03.11.03, 17:08
          Jak bylem w poludnie na cmentarzu na Dolach to co chwile bylo slychac
          zlorzeczenia ludzi na to ze czekali po kilkadziesiat minut na autobus linii 85.
    • Gość: Bart Re: 1 listopada IP: *.tpnets.com 02.11.03, 14:34
      > 1 listopada już jutro, a łódzkie MPK oczywiście śpi
      > (owszem,wiem,że rozkłądy i ilość kursów zależy od UMŁ,ale myślę,że po to MPK
      > ma CERTYFIKAT ISO, a do tego zadanie obsługi pasażera,że powinno wymóc na UMŁ
      > coś nie coś)
      >
      > Owszem, już informuje się o 3 weekendowych liniach cmentarnych,ale w
      > porównaniu do kampanii informacyjnej w Warszawie to chyba mało kto będzie
      > wiedział o tych liniach nim je ujrzy (albo bedzie pamiętał,że w latach
      > poprzednich były), a linie raczej nie przysłużom się.

To, że Ty gazet nie czytasz, nie znaczy, że inni tez tego nie robią.

> Do tego oczywiście MPK wraz z UMŁ zapomniało,że ludzie na cmentarze ludzie nie
      > jeżdżą jedynie 1 i 2 listopada,ale zdarza im się ten niecny czyn popełnić
      > nawet kilka dni wczesniej.

Jasne. Super myslenie. Najlepiej, to uruchomic linie cmentarne na tydziń przed
      i utrzymywać tydzień po. Równie dobrze możnaby wprowadzać letni rozkład jazdy
      przed zakończniem roku szkolnego, "bo i tak większość uczniów wagaruje".

> Tłokiem, ściskiem i małą częstotliwośćią MPK nie zachęci do siebie ludzi
      > młodych aby zostawili swoje samochody, a przewiezie większość starszych osób.

Słuchaj, jak ktoś ma samochód, to się nie przesiądzie na tramwaj, już nie
      wymyślaj głupot. Poza tym "młodzi" wożą "starszych". Ponadto całe rodziny
      zjeżdżają z różnych zakątków kraju aby odwiedzić groby. No powiedz im, żeby się
      bujali tramwajem. Poza tym piszesz o zdarzeniach, które jeszcze nie miały
      miejsca, co jest czczym domysłem.

> Dzisiaj widziałem 2 krótkie autobusy na linii 85 (kpina!wiem do tego,że to nie
      > rezerwa,bo krótkie są widywane codziennie:/) oraz na linii 70 (numer 1561).
      > Sam jechałem długą 70-tką,ale o komforcie podróży mówić nie można

Tak, krótkie autobusy na liniach "obleganych" to faktycznie kpina. Krótki
      autobus na 57, czy 95 zakrawa na słaby dowcip ze strony MPK.

> Oczywiście jutro okaże się,że na Szczecińską będą jechały zatłoczone do granic
      > możliwości autobusy stojące w korku, na takiej linii jak 93 będą jeździły
      > krótkie autobusy,pewnie trzy węzykiem (jak w zeszłym roku), linie 83 i 76
      > obśługujące 2 cmentarze będą jeździły nabite, 81 i 87 pewnie będzie za mało
      > jak na obsługę północy Łodzi, a MPK utrzyma złą opinię o sobie...
      > ech...
      > a ja muszę jechać na Szczecinską:/

Bo ciekaw jestem, czy się tam pojawisz.

> Czy ktoś zna numer do telefonistki w MPK aby zgłosić skargę?

Skargę na co? Na tłok, który ma dopiero BYĆ, czy na krótkie autobusy?
      • geograf Re: 1 listopada 02.11.03, 15:04
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> To, że Ty gazet nie czytasz, nie znaczy, że inni tez tego nie robią.
        >

czytam.
        ale w czwartek byłem w Warszawie.
        Przepraszam,ale ich informacja o liniach jest o niebo lepsza od naszej....(nawet
        nie tylko informacja ale sam system również...)

> Jasne. Super myslenie. Najlepiej, to uruchomic linie cmentarne na tydziń przed
        > i utrzymywać tydzień po. Równie dobrze możnaby wprowadzać letni rozkład jazdy
        > przed zakończniem roku szkolnego, "bo i tak większość uczniów wagaruje".
        >

Sposób myślenia nie wziął się znikąd-tylko znowu z Warszawy. Tam już w zesżły
        weekend linie dookoła cmentarzy jeździły "wzmocnione",w ciągu tygodnia też.

> Słuchaj, jak ktoś ma samochód, to się nie przesiądzie na tramwaj,

zdziwisz się.

>już nie
        > wymyślaj głupot.

skoro tak twierdzisz.

Poza tym "młodzi" wożą "starszych". Ponadto całe rodziny
        > zjeżdżają z różnych zakątków kraju aby odwiedzić groby. No powiedz im, żeby się
        >
        > bujali tramwajem. Poza tym piszesz o zdarzeniach, które jeszcze nie miały
        > miejsca, co jest czczym domysłem.
        >

1.Owszem,.ale Łodzian można zachęcić.
        2.Pisałem o wydarzeniach przysżłych,bo co roku jest TO SAMO. i wcale nie
        pomyliłem się w mych rpzewidywaniach-za bardzo...

> Bo ciekaw jestem, czy się tam pojawisz.
        >

owszem.mam tam dziadka,pradziadka i dziadków mojej siostry. i nawet z MPK
        korzystałem...

> Skargę na co? Na tłok, który ma dopiero BYĆ, czy na krótkie autobusy?

na krótkie autobusy, również po to by dowiedzieć się o fenomen 89-ᢉ i dlaczego
        52 jeździło co 4 minuty (pomimo pokrywania się z 15-tką)a 70-tek na Chojnach
        było o wiele mniej),również o krótkie autobusy na 93 (skoro w normalny dzień MPK
        potrafi wysłac Ikarusa na 63,to czemu nie na 93?)
        i takie tam inne bzdety...
        • Gość: Bart Re: 1 listopada IP: *.tpnets.com 02.11.03, 16:45
          > Sposób myślenia nie wziął się znikąd-tylko znowu z Warszawy. Tam już w zesżły
          > weekend linie dookoła cmentarzy jeździły "wzmocnione",w ciągu tygodnia też.

No, to przeforsuj to w biednej Łodzi.

> 1.Owszem,.ale Łodzian można zachęcić.

Kwestia lat. Nie oszukujmy się tramwaj/autobus = komunizm. Tak ludzie uważają.

Co do Twoich skarg: zapisz je na kartce i zanieś to pismo tam, gdzie trzeba i
          poproś "kwitek potwierdzający złożenie". Chyba, że chcesz się gardłować (jeśli
          wolisz..)

• Gość: M.E. Re: 1 listopada IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 12:43
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> Słuchaj, jak ktoś ma samochód, to się nie przesiądzie na tramwaj, już nie
        > wymyślaj głupot.

A ja właśnie tak zrobiłem i nie żałuję. Byłem na cmentarzu na Mani. Najpierw 15
        (miejsca siedzące w pierwszym wagonie), potem autobus D3 (Ikarus). Przy
        Gdańskiej wsiadłem jako jeden z ostatnich, bo był już tak zapchany, że nikt
        więcej się nie mógł zmieścić. Dojechaliśmy jakoś do Al. Unii i zaczęło się
        stanie w korku aż do samego cmentarza. W drodze powrotnej, jak zobaczyłem ten
        tłum ludzi czekający na autobus, to zrezygnowałem i poszedłem przez park do
        Konstantynowskiej do tramwaju. Jaki to budujący widok, gdy jedziemy tramwajem i
        mijamy samochody stojące w korku. Wniosek wypływa taki, że tego k-----a i i----
        ę, który zdecydował o likwidacji linii tramwajowej na Złotno należy najpierw
        włóczyć za tramwajem (kiedyś włóczyło się końmi, ale trzeba iść z duchem
        czasu), potem użyć go jako pantograf, a na końcu rozstrzelać i powiesić.
        Przecież dojazd tramwajem byłby o wiele szybszy i bardziej komfortowy - z uwagi
        na jego większą pojemność, niż autobusem, który stoi w korku razem z innymi
        samochodami.
        Uf! Trochę się rozpisałem.
        • Gość: Bart Re: 1 listopada IP: *.tpnets.com 03.11.03, 17:16
          Znakomicie rozumiem Twoje argumenty i w pełni popieram to, co robisz. Oby
          więcej osób tak postępowało i ani się obejrzymy, a będą tak robiły masy.

Mam nadzieję, że społeczeństwo w końcu dojrzeje i juz nikomu tramwaj czy
          autobus nie bedzie się kojarzył z poprzednim ustrojem.

Co do winnych likwidacji linii na N. Złotno, to sa oni dobrze znani, z czego (o
          ile mnie nie ściemniono) jedna już nie żyje.
        • Gość: ktosnieistotny Re: 1 listopada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:42
          Tak tak masz racje...
          pod warunkiem ze taki superszybki i komfortowy srodek lokomocji nie zepsuje sie
          np na Kilińskiego...
          autobus mozna nawet zepchnąć na bok jezdni a tramwaj????
          dodatkowo jeden zepsuty autobus mozna wyminąć a tramwaje pozbawione sa takiej
          umiejetnosci... i nwtedy mamy nie jeden a cale stado zawalidrog...
          • geograf Re: 1 listopada 29.10.04, 14:05
            coś konkretnego chciałes przez to powiedzieć,czy tylko tak mimochodem wspominasz?
          • Gość: STUDI Re: 1 listopada IP: *.prokom.pl 29.10.04, 14:11
            No ale w cywilizowanych krajach sa dwukierunkowe wagony, zjazdy miedzytorowe. Wtedy nie ma zabloowanego calego ciagu ulic.

• Gość: gggggg. Re: 1 listopada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:28
              tak tak ale nie w Polsce a juz na 100% nie w Łodzi.
              Bądzmy szczerzy zepsuty tramwaj na odcinku gdzie nie ma wydzielonego pasa ruchu
              to zawalidroga i juz....
              a jazda tramwajem wcale ni jest szybsza niz autem cay autobusem....
              che sie ktos poscigac do Ozorkowa?
              • Gość: Ja Re: 1 listopada IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 11:49
                > to zawalidroga i juz....

Wtedy robi się taki myk, że skład, który utknął za popsutym jest podpinany do
                tego popsutego i zawalidroga jest spychana na najbliższą pętlę. Ale oczywiście,
                w Twoim mniemaniu nic się nie da.

> a jazda tramwajem wcale ni jest szybsza niz autem cay autobusem....
                > che sie ktos poscigac do Ozorkowa?

Skoro znajdują się pasażerowie na tramwaje - to chyba jednak są jakieś zalety.
                A na wyścigi to ja proponuję okolice dworca Kaliskiego, albo Zachodnią. Ja jadę
                tramwajem, ty sobie możesz mieć najszybsze porsche. Warunek jest jeden - nie
                będziesz jechac po chodniku. Ścigamy się?

Wspomnę też, że fatalny stan techniczny łódzkich tramwajów, to
                skutek "politycznie poprawnej i ekonomicznie uzasadnionej" polityki
                Kropiwnickiego i jego przydupasów zasiadających na tronach w MPK. Jeszcze 2
                lata temu było o niebo lepiej.
    • Gość: krzysztofbla 1 listopada 2004 IP: *.pl 27.10.04, 09:36
      A w tym roku to niby inaczej?
      • szakal_el Re: 1 listopada 2004 27.10.04, 12:54
        A jednak juz cos wiadomo! www.mpk.lodz.pl/showarticle.action?article=582
        • Gość: Ja Re: 1 listopada 2004 IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.10.04, 19:44
          Cieszy, że w tym roku wzmocniono już dwie linie z Retkini (10 i 12) W zeszłym
          roku wzmacniana była tylko 12, a w końcu ludzie zanim dotrą na cmentarz muszą
          opuścić swoje osiedle...
          Fajny pomysł z 50A
          • pawel-strzalka a pamietacie... 27.10.04, 19:58
            jak jeszcze kilka lat temu było całkiem sporo tych specjalnych linii, teraz
            ograniczyli sie tylko do 3 które jeżdżą pomiędzy cmentarzami
            • Gość: luki Re: a pamietacie... IP: *.toya.net.pl 27.10.04, 23:13
              A takie cmentarne z enkami w obsłudze ktoś pamięta? :)

Biegunowa - Srebrzyńska - al.Unii - Legionów - pl.Wolności - Pomorska/Przemyska

Biegunowa - Srebrzyńska - al.Unii - Legionów - Zachodnia - Ogrodowa - Północna -
              Franciszkańska - Wojska Polskiego - Strykowska

pzdr,
              luki
              • Gość: J.S. Re: a pamietacie... IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 28.10.04, 00:37
                > Biegunowa - Srebrzyńska - al.Unii - Legionów - Zachodnia - Ogrodowa -
                Północna - Franciszkańska - Wojska Polskiego - Strykowska

To pamietam, ale 2x805Na.
              • Gość: M.E. Re: a pamietacie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 23:37
                Ja pamiętam i nawet nimi jechałem, ale było to tak dawno.
            • Gość: Bogdan28 Re: a pamietacie... IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 28.10.04, 21:30
              Nawet grafiku czasowego nie zmienili.Pozostal ten sam co w zeszlym.
              Pozdr. :)
              • Gość: STUDI Re: a pamietacie... IP: *.prokom.pl 29.10.04, 13:05
                A po co zmieniac?
                Cos sie diametralnie zmienilo od zeszlego roku?
                • bogdan28 Re: a pamietacie... 29.10.04, 14:01
                  Z nimi nigdy nic nie wiadomo. :)
                  • Gość: STUDI Eee tam, jedno jest pewne IP: *.prokom.pl 29.10.04, 14:10
                    nie bedzie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka