and_nowak Jaki obowiązek? Co on mówi? 18.02.09, 16:13 Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego uczelnia ma OBOWIĄZEK zapewnienia parkingu pracownikom ??? Bo na pewno nie z faktu, że są pracownikami - inaczej przepis by dotyczył każdej firmy a tak oczywiście nie jest. Może WCALE TAK NIE JEST i pan rzecznik ściemnia zasłaniając się jakimś ogólnym przepisame o warunkach w miejscu pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isaah Gdzie ma parkować student? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 16:16 Ten artykuł to kolejny przykład utrwalania kultu motoryzacji przez media. W Polsce chyba liczące się media nie dojrzały jeszcze do promowania nowoczesnych postaw, np. korzystania z roweru lub komunikacji miejskiej. Problem parkowania samochodu nie jest ani problemem miasta, ani problemem uczelni - jest tylko i wyłącznie problemem kierowcy. Najbardziej żenujące są wymówki, że ktoś nie ma czasu na dojazdy komunikacją zbiorową, bo kiedy zbierze się grupę takich egocentryków to powstaje korek uliczny, na który JEDYNYM remedium jest rozwój komunikacji zbiorowej, rowerowej z jednoczesnym utrudnianiem komunikacji samochodowej. Są to fakty udowodnione naukowo i nie dające się obalić. Budowanie nowych parkingów zamiast rozwiązywać problem w dłuższej perspektywie jedynie go pogłębia. Skarżenie się na korki lub brak miejsc parkingowych jest wyrazem elementarnego nierozumienia mechanizmu miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isarianowicz Re: Gdzie ma parkować student? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 18:26 Tak to jest prawda Miasto nie ma OBOWIĄZKU gwarantowania miejsc do parkowania samochodów. Niech uczelnie wyższe zbuduja strzeżone parkingi dla rowerów, niech wreszcie Prezydent Kropaszenko/Rada Miejska nakreślą plan rozwoju komunikacji miejskiej w Łodzi i zaczną go konsekwentnie realizować. Wprowadzić Ajencję na liniach autobusowych(prywatni przewoźnicy), jak MPK dostanie w dupę to i może zacznie dbać o pasażerów. Zwiekszyć dofinansowanie komunikacji miejskiej przełozy się to bezpośrednio na częstotliwość i stan pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH2501 Gdzie ma parkować student? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 18:34 Może się kiedyś włodarze zainteresują parkingami nadziemnymi i podziemnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościnnie Re: Gdzie ma parkować student? IP: *.toya.net.pl 18.02.09, 19:32 Ja studiuję (dziennie). I pracuję (też dziennie). Mieszkam pod Łodzią. Zarabiam na tyle wystarczająco, żeby nie prosić rodziców o pomoc i móc dojechać wszędzie własnym samochodem. Kiedyś próbowałam pracować, jeździć MPK i studiować. Eksperyment trwał dwa miesiące - spóźniłam się na setki zajęć i kilka ważnych spotkań z klientami, bo akurat miasto budowało bardzo istotny dla infrastruktury ŁTR. Od tamtej pory mam samochód i chyba tylko dla tego jestem w stanie ze wszystkim sobie poradzić. Większość zamieszczonych tu komentarzy mogę niestety podzielić na dwie grupy: a) studenci, którzy myślą , że są lepsi, bo mają samochód (który czasem ledwo chodzi) b) pozostali, którzy im zazdroszcza, bo sami w czasie studiów auta nie mieli Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z pargrafu Re: Gdzie ma parkować student? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 20:04 a Ty sie do jakiej części zaliczasz ?? ja jestem stud. i mam samochód... i bynajmniej się nie wywyższam. a autko jest moje- za ciężko zarobione przeze mnie pieniądze, ale nie rozpada się i nie jeździ "ledwo co" nie generalizuj tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
jacek024 Gdzie ma parkować student? 18.02.09, 23:05 a po co ma parkować oni są tacy biedni szkoda ze nie widzicie jak w nocy kwiat narodu sie zachowuje!!!!!!!!!!!!!PORAŻKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qavtan Gdzie ma parkować student? IP: *.umcs.lublin.pl 03.03.10, 11:36 Tak, biedni studenci muszą dojeżdżać na uczelnię samochodami. Posiadanie samochodu nie jest równoznaczne z posiadaniem miejsca parkingowego!!! Osoby podróżujące po mieści autem osobowym w pojedynkę to złodzieje przestrzeni miejskiej, truciciele powietrza, wygodnicki element społeczny, który rości sobie prawo do większych przywilejów tylko dlatego, że stać go na blaszaną puszkę. Miasto dla ludzi - nie dla samochodów! Odpowiedz Link Zgłoś