Forum   jarzyny

jarzyny

(39 wyników)
  • Mam surowe płaty sledziowe, marchew,pietruszkę,seler,cebulę. Czy z tego można zrobić coś sensownego? 23.
  • No jak to jest? Od wczoraj główkuję, jaka jest różnica. W monologu wygłoszonym przez kogoś (cieżko to nazwać dyskusją, bo rzadko byłam dopuszczana do słowa) usłyszałam sentencję: "Ja różnych jarzyn i warzyw nie kupuję..." Może mnie bardziej obyci z terminologią oświecą?
  • Może to idiotyczne pytanie, ale czy to jest to samo czy nie? Co sie zalicza do jarzyn, a co do warzyw? Na czym polega różnica jeśli w ogóle? Jeszcze nikt pytany nigdy mi tego nie wyjaśnił i był zakłopotany, a Wy?
  • Jadlam ostatnio taka pieczona golonke z jarzynami na gorze. Czy ktos moze wie jak te jarzyny sie robi, wiem tylko ze byla w tym marchewka, seler i cebula, potarte na grubych oczkach i czyms doprawione. Jesli ktos wie to prosze o pomoc. Dziekuje
  • kiedys trwal spor na Forum na ten temat. Wlasnie w Trojce jezykoznawca wyjasnia, ze jarzyna od jary dotyczyla wszystkich rozlin sianych na wiosne. Pozniej byly to wszelkie jadalne. warzywo - poczatkowo odnosilo sie wylacznie do tego co ugotowano (warzyć - ugotować) o i to tyle o niedawnym sporze
  • NIe bede przytaczac tutaj definicji slownikowych bo mi tylko w glowie zametlily, ale mam pytanie: czy pomidor zaliczamy do owocow? I jaki z tego wniosek? Tzn dlaczego jesli tak jest? Bo gdzies mi sie o uszy obilo.... NO dobra...to podajcie tez wasze pojecie o definicji tzychze trzech pojec...doksztalcac sie trza...:) Pozdr. Sabb.
  • Wciąż mam problem z wymysleniem jarzyny do dania "gołąbkowego". Oczywiście sama kapusta jest jarzyną, no i ziemniaki też :) Ale przydałby się dodatkowy smak. Co wy dajecie?
  • Wlasnie kupilam to i niebardzo wiem jak to dziala, bo www.donaldson.com.au/products.php?action=viewProduct&id=251 ma takie krotkie nozki, to przeciez bedzie zanurzeone w wodzie. czy jak sie robi na parze tzn ta woda jest na ogniu i para "gotuje" jarzyny? Mam starsze urzadzenie - jeden garnek dzedzakowy wkladany w drugi normalny i jakos to wyglada mi lepiej niz to urzadzenie w linku. Bardzo prosze o pomoc.
  • Czerwona kapusta, coleslaw, kiszona (z marchewką, z rodzynkami, z ananasem...) - co dalej? A gotowane: szparagi, pory - co jeszcze?
  • mam pieska, sliczna jamniczka 2 letnia, ale ma chyba jakies zboczenie? uwielbia jarzyny a gardzi prawie ze miesem. tzn swiezy ogorek, rzodkiewka, pomidor, pietruszka, koperek i inne, ktorych nie jestem w stanie wymiecic, rajcuja moja suczke bardziej niz kawalek mieska. tzn to jest tak, ze np obieram ogorka a ona juz stoi i prosi o plasterki, ostatnio gotowalam mlody bob, byla pierwsza ktora wyjadala z miski szybciej niz my, z kalafiorem jest dokladnie to samo, juz nie wspomne o g...
  • Na przyjęcie urodzinowe, na obiad, zamierzam zrobić zrazy. Co do tego pasuje? Nie umiem robić surówek, zwykle podaję jakieś podgrzane buraczki ze słoika albo kupne surówki, ale tym razem chciałabym coś sama przygotować. Proszę o poradę w tej kwestii :-) A co do zrazów. Jak będzie lepiej: osobno podać zrazy i osobno sos w dzbanuszku, czy utopione zrazy razem z sosem w jakiejś misie?
  • No bo takie jarzyny na parze, zwłaszcza po chińsku wydają się być niemal surowe, jędrne i kruche, a te polskie to takie mazie (kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, kapusta nawet...)...
  • Kontekst: dieta dla zdrowego serca. - Kiszona. Oczywiście cebula, ale co jeszcze można dodać dla podniesienia czynnika wykwintności? - Surowa. Znowu, czym dosmaczyć? Powtarzam: nie zasmażana.
  • Jw.
  • MINESTRONE Najwspanialszą wśród zup jarzynowych jest włoska minestrone, słusznie zwana "wielką zupą". Przyrządza się ją z wszystkiego, co włoska gospodyni znajdzie w ogrodzie lub na targu. Minestrone zawsze zawiera liczne jarzyny i kluski (lub inne produkty mączne), jest posypana serem. Niżej przepis na mediolańską minestrone z ryżem. 4 porcje 1 ziemniak, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 3 gałązki natki selera, 2 cukinie, 100g grochu, 2 pory, 3 liście białej kapusty, 2 pomidory...
  • Czy probowal kto robic wino z jarzyn? Prosze sie nie wstydzic przyznac. Chodzi mi po lbie wino z marchewek. Kolor bylby niepowtarzalny i aromat niepowtarzalny zapewne. Marchewki zawieraja duzo cukru i sa zdrowe - wiec takie wino musialoby byc zdrowe. Chcialbym tez w nastepnej kolejnosci zrobic wino z burakow cwiklowych (bez chrzanu oczywiscie). Takie wino mialoby niesamowicie intensywny kolor buraczkowy. Poza tym buraki tez sa zdrowe, wiec i wino musialoby byc zdrowe. al.1 ...
  • Czy używacie tych narzędzi? Doradźcie, proszę, jaki kupić i gdzie... miałam kiedyś taki kupiony przed laty u radzieckich ludzi na targu, super działał (apropos, mam też wyciskacz do czosnku, fantastyczny), obierał cieniuteńko i nie tępił się. Wyglądał już podle, lae nie mogłam się z nim rozstać. Do czasu. Kiedyś wróciłam po urlopie do domu, mężuś sam działał w kuchni i pochwalił się "kupiłem ci nowy obierak, wyrzuciłem tego trupa". Prawie się rozwiedliśmy. Ten nowy z Ikei rozpadł ...
  • co to jest wloszczyzna z kapusta /chodzi o warzywo/?
  • www.zsz.lw.net.pl/bozena/bb2.htm
  • moja zupa smakuje jakbym do goracej wody nawrzucala jarzyn i przypraw i podala na stół, w smaku poprostu czuc wode.nie wiem dlaczego bo najpierw gotowalam kawalki kurczaka z 2 listkami laurowymi,zielem angielskim, pieprzem,solą i suszonymi warzywami,potem wyjelaM kurczaka, oddzielilam mieso od kosci i dodalam do zupy, na patelni podsmazylam mrozony bukiet warzyw(+piprz ziolowy i zwykly)dodalam do zupy+czerwona papryka w proszku.a zupa smakuje jak wodzianka:(co robie zle?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się