Dodaj do ulubionych

dobra dzielnica w Łodzi

02.04.09, 16:41
Proszę podpowiedzcie mi, gdzie w Łodzi szukać mieszkania, a które miejsca
omijać szerokim łukiem? Dodam że szukam czegoś w starej kamienicy, więc
wszystkie nowe inwestycje odpadają, a jednocześnie mam 2 małych dzieci i
chciałabym uniknąć szemranego towarzystwa. Z góry dziękuje za Wasze wskazówki.
Obserwuj wątek
    • miejskie_narty Re: dobra dzielnica w Łodzi 02.04.09, 17:10
      Nie znajdziesz jednolitej "dzielnicy", zwłaszcza jeśli szukasz mieszkania w kamienicy. Ja mieszkam na Stary Polesiu, w mojej kamienicy nie uświadczysz ani jednego żula, domofon działa, klatka jest sprzątana, a sąsiedzi mówią sobie dzień dobry. Jednak wystarczy, że wyjrzę przez okno, bym widział baaardzo różne rzeczy:-)

Większe natężenie "przyzwoitości" wydaje mi się, że jest w okolicach Parku Staszica, czyli rejon Uniwersyteckiej, Kamińskiego, Jaracza, choć tuż obok jest przecież Pomorska, ciesząca się niezbyt dobrą sławą. Tak czy inaczej, musisz przyglądać się szczegółowo najbliższej okolicy upatrzonego mieszkania. Dzielnice, czy nawet osiedla, to zbyt duże rejony, by cokolwiek powiedzeć.
      • gaba29 Re: dobra dzielnica w Łodzi 02.04.09, 17:31
        Bardzo dziękuję, trochę mnie zmartwiłeś "widokiem z okna" - upatrzyłam sobie
        takie jedno na 1 Maja (to chyba Polesie?). Szukam dalej, omijając Pomorską!
        • miejskie_narty Re: dobra dzielnica w Łodzi 02.04.09, 17:50
          1 Maja to jedna z moich ulubionych uliczek. Są fragmenty lepsze i gorsze, choć na pierwszy rzut oka wygląda nieciekawie.

Nie napisałem tego, by Cię zniechęcić do określonych rejonów, lecz by ostrzec, że MSZ zawsze przy zakupie mieszkania w Śródmieściu będziesz musiał pójść na jakiś kompromis. Znam np. świetne mieszkanie przy Kościuszki, z fantstycznie zachowaną windą (z międzywojnia), z wejściem kuchennym do kuchni dla służby, lecz cześć okien wychodzi właśnie na Kościuszki.

Jak masz na Maja upatrzone mieszkanie, to radziłbym kilka razy przejść się tam, o różnych porach dnia i wieczora, zobaczyć, jak wygląda życie - czy klatka w dobrym stanie, czy w najbliższym sąsiedztwie nie ma spożywczaka do 22. (Są dwa przy rogu Żeromskiego, tam zawsze stoi paru meneli), czy drzwi/brama do budnyku się zadbane itp.
          • oliwija Re: dobra dzielnica w Łodzi 03.04.09, 15:52
            Ja mieszkam na osiedlu M. Reja. Cichoi spkojnie. Nic sie "złego"
            nie dzieje. duzo rodzin z małymi dziećmi, dwa palce zabaw - jeden
            czynny dopiero od 15 kwiuetnai ale z monitornigiem. przedszkole ,
            żłobek, podstawówka , gimnazjum, szkola ogrodnicza, 2 apteki, kilka
            zieleniaków dwa spożywczaki. Nc Donald. Duzo zieleni. Górki do
            zimowych szaleństw, pizzeria, Biblioteka, miesny, poczta,
            papierniczy. Nie pamiętam co jeszcze
            • Gość: b Re: dobra dzielnica w Łodzi IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 17:02
              Kobiecie chodzi o mieszkanie w kamienicy!
      • brite Re: dobra dzielnica w Łodzi 02.04.09, 20:57
        miejskie_narty napisał:

> Większe natężenie "przyzwoitości" wydaje mi się, że jest w okolicach Parku Stas
        > zica, czyli rejon Uniwersyteckiej, Kamińskiego, Jaracza,

Owszem, wschodnia część Śródmieścia to dobra lokalizacja, więcej tu już co
        prawda kamienic modernistycznych z lat 30.
        • hrabia.mileyski Re: dobra dzielnica w Łodzi 02.04.09, 22:30
          Radiostacja i ogólnie wschodnie okolice Narutowicza.
          Wiem, bo to mój teren.
          • klaskii Re: dobra dzielnica w Łodzi 03.04.09, 10:59
            potwierdzam.wschodnie śródmieście to dość spokojna okolica.mieszkam na
            Kamińskiego i jest bardzo miło.polecam.
            • gaba29 Re: dobra dzielnica w Łodzi 03.04.09, 18:15
              Bardzo Wam dziękuję, może już w ten weekend uda nam się odwiedzić wskazane
              miejsca. Widzę że mam szanse na pomocnych sąsiadów :-)Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka