Gość: dietetyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 18:46 brawo! jestem za. chipsy, slodycze, cola -> precz ze szkol! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M. Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 19:08 Wyjątkowo przychylam się ku pomysłowi radnych PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lcf Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:30 Sam pomysł jest dobry. Zastanawiam się tylko: a) jak radni mają zamiar skonstruować przepisy (na jakiej podstawie prawnej chcą zakazać handlu tego typu artykułami); b) jak będzie wyglądało egzekwowanie tych przepisów, kto będzie przeprowadzał kontrole oraz jakie kary są przewidziane za łamanie rozporządzenia. Na powyższe pytania niestety nie znalazłem odpowiedzi w artykule, a wydają mi się one bardzo istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Bardzo się cieszę, że wreszcie nastanie normalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:52 Co do restrkcji to łatwo ustalić, że najemca, który nie będzie się stosował do przepisów utraci koncesję i basta. Zarówno ja jak i wielu rodziców uważamy, że w szkole powinny być tylko dostępne produkty bezpieczne, a chipsy, słodycze i inne śmieci z chemią takie nie są. Chodzi bowiem o bezpieczeństwo dzieci na terenie szkoły i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec dziękujemy Panie Piątkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:55 W naszej szkole trwają ciągłe walki z dyrektorką o sprzedawane świństewka w sklepiku szkolnym. Mieliśmy nawet zamiar wystąpić z pismem do Ministerstwa Edukacji. Jeszcze raz-dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół 06.04.09, 19:57 Informacje o projektach uchwał są na stronie UMŁ. Wystarczy troszecke pogrzebać :) bip.uml.lodz.pl/_plik.php?id=17356 To o zdrowej żywności w szkołach. bip.uml.lodz.pl/_plik.php?id=17360 A to o kartach płatniczych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzice Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:13 Może należałoby dodać o ograniczeniu wszelkiego rodzaju żywności z chemia i konserwantami. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: 91.198.246.* 17.04.09, 15:06 obawiam się że to takie proste jak "zamknąć wszystkich złych ludzi w więzieniu" pomysł dobry, ale trzeba rozsądnie skonstruować przepisy, inaczej nie będą działać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:54 Tylko nie mleko! To są dorosłe ssaki! W przyrodzie nie piją mleka... Szczególnie innych gatunków. Już lepsza woda z kranu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uradowany Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:56 U nas dzieciaki chcą mleko, a dyrektorka nie chce bo to dla niej kłopot i wmawia wszystkim, że nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eco Wreszcie jakaś pożyteczna inicjatywa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:58 jak wyżej w tytule- trzymam kciuki, myślę, że wszyscy radni będą za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Dawno się tak nie cieszyłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:21 Ten sklepik to nasza codzienna zmora. Kanapki zostają w tornistrze, a dziecko nie jest głodne. A są tam batony, czekolady, wafle, pizze, zapiekanki - to prawdziwy horror. Ostatnio rozmawiałem z pewna matką z południa Polski na ten temat. Ta pani pochwaliła się, że w jej szkole rodzice się dogadali i wspólnie ustalili, że chcą, aby na terenie szkoły było tylko mleko, kanapki, bułki z serem, jogurty. Trzeba mieć szczęście do tego, żeby zebrali się do kupy świadomi i odważni rodzice, którzy nie będą się obawiać, że ich działania i krytyka tego co niewłaściwe, a dzieje się w szkole odbije się na dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół 06.04.09, 19:59 W projekcie nic nie ma o mleku. To chyba licentia poetica GŁ. Poza tym mleko w szkołach jest rozdawane bezpłatnie - refunduje to UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec o mleku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:02 Jeśli mleko w szkołach jest rozdawane bezpłatnie to dlaczego dyrektorka sp.55 blokuje możliwość spożywania mleka w szkole - to skandal Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: o mleku 06.04.09, 20:05 Czy poinformowaliście państwo Wydział Edukacji UMŁ o takich praktykach dyrektorki? W szkole mojego dziecka odpłatne są tyko mleka smakowe (czekoladowe i truskawkowe). Mleko naturalne powinno być wydawane nieodpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: o mleku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:09 Nie, ale w takim razie ponformujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: o mleku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:08 Uważm, że w uchwale przy okazji należy wymienić artykuły priorytetowe (zdrowe) i te które sa szkodliwe, żeby znowu nie było manipulowania bo sa jakies niedomówienia. Jakby nie było to jest sklepik szkolny, a nie hipermarket w osiedlu. Tutaj dzieci oddaje sie szkole pod opiekę, a to nie znaczy, że bez kontroli rodziców mogą kupować co tylko zechcą. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: o mleku 06.04.09, 20:10 Są wymienione przykładowo - link w moim poście wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! IP: *.toya.net.pl 06.04.09, 20:16 i znowu gupotę robi bo jak można zakazać sprzedaży ogólnie dopuszczonych do obrotu towarów akurat tylko w szkołach??? Facet dostał najwięcej głosów na bzdurę roku za foliówki ale Organ Michnika ocenzurował głosy czytelników. Teraz Piątkowski brnie w następną bzdurę. Czy w łódzkiem PiSie nie ma jakiegoś prawnika tylko jeden Piątkowski - spec od zakazywania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Poprzedni post osoby zainteresowanej handlem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:26 Szkola nie jest sklepem. To może jeszcze wprowadźmy na terenie szkoły handel ciuchami, butami i innymi bzdurami. Szkoła jest po to by uczyć i wychowywać i zdrowo odrzywiać, a nie prowadzić interesy kosztem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia O! Mój ulubiony Diogi znów znów tupie nóżką! 06.04.09, 20:26 Projekt jest sensowny. W końcu dorośli potrafią kontrolować spożycie alkoholu i papierosów (choć nie wszyscy) i dlatego ich sprzedaż nieletnim jest ZAKAZANA. Dzieci nie są w stanie ocenić konsekwencji pożerania paczki czipsów dziennie. Po czymś takim nie mają już ochoty na owoce, czy normalnyy obiad. To bomba kaloryczna, która składa się z konserwantów i tłuszczu. Czy znasz Drogi Diogi tłuszcz, który nie jełczeje poza lodówką przez rok??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Droga Lew_Konio IP: *.toya.net.pl 06.04.09, 20:34 do wprowadzenia takiego zakazu jest potrzebna zmiana ustawy o handlu a może i o swobodzie działalności gospodarczej i jeszcze jakiejś. Mój ulubieniec znowu strzela ślepakami a potem podpisy będzie zbierał. Wybory się zbliżają i znowu głupi się lansuje ale jak Fisiak likwidował szpital Korczaka to nawet palcem nie ruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator DO dp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:39 Twoje epitety bratku świadczą o tym, że masz problem, albo ze sobą, albo z tą uchwałą, która ma wejść w życie. I nic na to nie poradzisz bo pomysł jest godny i wartościowy i wejdzie w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Droga Lew_Konio 06.04.09, 20:39 Szpital Korczaka podlega Urzędowi Marszałkowskiemu. Miej pretensje do radnych Semiku Wojewódzkiego. Oj, spało się na WOSie, spało :) A jeśli chcesz być tak liberalny, to zaproponuj sprzedaż seteczek w sklepikach - w końcu też to towar dopuszczony do obrotu :)) Link do projektu wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yhy Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 20:27 > i znowu gupotę robi bo jak można zakazać sprzedaży ogólnie > dopuszczonych do obrotu towarów akurat tylko w szkołach??? Normalnie. Miasto (właściciel szkoły) wynajmując lokal na sklepik stawia takie a nie inne warunki jego dzierżawy. > Facet dostał najwięcej głosów na bzdurę roku za foliówki ale Organ > Michnika ocenzurował głosy czytelników A Ty co - cenzor, czy na Bałuckim usłyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! 06.04.09, 20:29 Nie, usłyszał w Barze Anna - przy kolejnym kufelku lub lampeczce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! IP: *.toya.net.pl 06.04.09, 20:37 po raz kolejny mnie obrażasz i po raz kolejny gdy krytykują Piątkowskiego, w związku z tym mam pytanie co Cię łączy z tym człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! 06.04.09, 20:43 W jaki sposób obrażam???? Przytocz coś. Nie lubię tylko zacietrzewionych i nie znoszących sprzeciwu. Nie zamierzam krytykować czegoś, tylko dlatego ,że autorami są radni z PiS. Projekty mi się podobają, foliówek nie używam i to mnie łączy z Piątkowskim :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! 06.04.09, 21:01 A co Ciebie łączy z Piątkowskim, bo pełno jego zdjęć zamieściłeś na swoim blogu? Fascynacja jakaś, czy fiksacja? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Piątkowski wisi mi za pralnię. 06.04.09, 20:31 Uflagałam sobie dziś wdzianko na plecach, lędźwiach i lewej nogawce wyciekiem z surówki z czerwonej kapusty, który to wyciek odbył się w mojej ekologicznej torbie płóciennej. Czipsy na śniadanie są głupie. Ale wystarczy, żeby rodzice postanowili, że nie ma być śmiecia w sklepiku, a szkoła ogłosi konkurs na dzierżawę punktu sprzedaży w szkole, w którym określi, wśród innych warunków, pożądany asortyment. Załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Piątkowski wisi mi za pralnię. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:33 Drogi aaa2002 to nie takie proste, są rodzice, na których dyrektor ma wpływ! Zapytaj dlaczego! i sam sobie odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Wykoncypowałem tylko, 06.04.09, 20:37 że dyrektor dzierży 51% udziałów czipsozawodu. I musi gdzieś ten swój trefny towar upychać, a jako osobnik mający wpływy oraz macki kitra te solone pyry po szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Wykoncypowałem tylko, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:41 Dobrze wykoncypowałeś bo wszyscy wiedzą, że kręci wiele innych interesów na terenie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Piątkowski wisi mi za pralnię. 06.04.09, 20:36 Jak poczytasz posty wyżej, to zobaczysz, że są szkoły (SP55) gdzie nie ma bezpłatnego mleka dla dzieci, bo pani dyrektorce się nie chce. Poza tym ustawa antyfoliówkowa nie dotyczy OPAKOWAŃ, a toreb DO TRANSPORTU opakowanych już produktów. Twoja kapusta nie miała prawa przeciekać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Mleko to akurat nie jest dobry przykład, 06.04.09, 20:47 błagam, nie zmuszajmy kolejnego pokolenia do picia mleka. Kapuście przeciekło opakowanie. Tak skonstruowane jest to opakowanie, że nie da się go bezszkodowo przetransportować bez dodatkowego zawinięcia w folię. A ponieważ mam silne przekonanie, że żarcie bez zielonego się nie liczy, to kupuję, biedaczka, te surówki, każdorazowo ryzykując utratę godności z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Mleko to akurat nie jest dobry przykład, 06.04.09, 20:52 Mleko funduje naszym dzieciom UE, bo w ten sposób rozprowadza nadwyżki produkcji (słynne "kwoty mleczne). Moje akurat bardzo lubią. Piją i szkole, i "od krowy". Brak zdolności rozkładania laktozy oraz kazeiny pojawia się u dorosłych i to w zależności, czy dany czlowiek pił regularnie mleko (bakterie w przwodzie pokarmowym przetrwały), czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Mam gdzieś kwoty. 06.04.09, 21:15 Jak nie ma na coś zbytu, to trzeba przestać to produkować, zamiast wżeniać bogu ducha winnym dzieciom. Unia srunia. Dla wapnia i białka wystarczy zgnieść widelcem dwie szprotki z kręgosłupami i zrobić kanapki do szkoły z razowcem (zamiast narażać potomstwo na chipsy z colą, a pokusa taka zawsze będzie, kiedy w brzuchu będzie pusto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudi Re: Mam gdzieś kwoty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:23 Ok. ale ze sklepikami należy swoją drogą zrobić porządek, Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Ale porządek ten da się zrobić od ręki, 06.04.09, 21:38 wystarczy WOLA, niepotrzebny jest kaganiec przepisów. Bo zaraz dojdziemy do tego, że rodziców, którym udowodni się podawanie dzieciom słodyczy, oranżady i frytek, będziemy należycie i dla przykładu karać. Ja jestem już dosyć starawa i wspomnienia szkolne też mam starawe i marzyłabym, żeby dzieci śliniły się na widok skrobanej marchwi i kapusty kiszonej, a nie słodyczy i czipsów, ale dajmy ludziom, rodzicom, decydować o tym, co mają jeść ich dzieci w szkole. W końcu jakąś rolę odgrywają też nawyki żywieniowe, a te wynosi się z domu, a nie ze szkolnej przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ale porządek ten da się zrobić od ręki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:49 Co za bzdury! Nie życzę sobie, aby jakiś głupawy rodzic, który truje bezmyślnie swoje dziecko w domu, wprowadzał swoje denne zwyczje do szkoły. W szkole powinny mieć miejsce wzorce zachowań, tutaj dzieci należy uczyć co jest dobre a co jest złe, również w przypadku żywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Ale porządek ten da się zrobić od ręki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:53 Wolność w decyzji rodzica może się odnosić do jego własnego dziecka tylko w domu, jeśli rodzic preferuje chipsy nikt mu nie broni dać je dziecku do szkoły, ale dlaczedo te niezdrowe chipsy mają być pokusa dla dzieci, o które rodzice dbają. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Szkoła jest po to by uczyć... 06.04.09, 21:55 ... oprócz matematyki czy angielskiego, zasad prawidłowego odżywania. Na lekcjach przyrody uczy, a na przerwie oducza - serwując w sklepikach czipsy, colę i inne paskudztwa. W Ameryce dziecko otyłe najczęściej pochodzi z rodziny o niskich dochodach. Tanie jedzenie jest tłuste i tuczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Szkoła jest po to by uczyć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:03 Zgadza się. Szkoła nie może pokazywać na każdym kroku zakłamania i braku konsekwencji. Szkoła powinna być autorytetem i wyznaczać najwyższe standarty, których czasami, a może często brakuje w domach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a I te amerykańskie dzieci upasły się w szkole IP: *.vl751.renfri.lubman.net.pl 07.04.09, 06:27 czy w domu? Jestem za zdrowym jedzeniem w szkolnych sklepikach i bufetach. Jestem przeciw kolejnym przepisom, które traktują ludzi jak idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolarz Re: I te amerykańskie dzieci upasły się w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 10:35 Cieszy jesteś za zdrowym jedzeniem w szkole. Co do przepisów to niestety mamy wsród ludzi wielu idiotów o czym świadczy fakt, że faszerują dzieci cheepsami. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Mam gdzieś kwoty. 06.04.09, 21:37 Ale rolnicy hodujący krowy nie mają gdzieś dotacji z UE. A co sklepików - to czipsów, coli i innych świnstw tam być nie powinno. Pomysł z kanapką ze szprotkami bardzo dobry, ale na kolację w domu. Olej szprotkowy lubi wyciekać. I kto wtedy zapłaci za pralnię? A kto przepisze na nowo zapaćkane zeszyty? Choć dobrze by bylo, gdyby takie kanapki były z szkolnych sklepikach, do zjedzenia przy stoliku, z serwetkami i możliwością popicia sokiem jednodniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Napisałabym Ci, 06.04.09, 21:41 że kanapkę należałoby zawinąć w folię, ale idę już spać i nie zdołam wykrzesać ni litery:) Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: Napisałabym Ci, 06.04.09, 21:46 Kanapki pakuję dzieciom w folię z rolki, bo wtedy nie wysychają. Poza tym folia, która jest opakowaniem jest OK. Ale szprotek nie daję, bo ciuchów nie dałoby się doprać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mój ulubiony Piątkowski znów zakazuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:31 Papierosy też są artykułem ogólnie dopuszonym do obrotu to może je zaczniemy sprzedawać w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
awersja He he he... 06.04.09, 20:21 Radni nie mogą wyrzucić ZNP z przedszkola (ul. Kasprzaka 66), to wyrzucą sobie choć chipsy ze szkoły... ...oby się nie przedźwignęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pompejusz Re: He he he... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:28 w życiu tak jest, że o każdą wartość trzeba walczyć z tymi, którzy przestają mieć korzyści po wprowadzeniu normalności i uczciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzi Wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 20:47 Nareszcie skończy się bzdura, z którą ciężko było sie uporać. Teraz dyrektorzy, których znajomi i rodziny prowadzili sklepiki będą musieli się dostosować do wymagań i potrzeb rodziców i ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jogi Akurat jogurty też nie są zdrowe... IP: *.toya.net.pl 06.04.09, 21:39 Jogurty mają w sobie mnóstwo cukru, a wsad owocowy pochodzi ze sztucznie barwionych i wysoce przetworzonych koncentratów. Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feniks Re: Akurat jogurty też nie są zdrowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:41 Są różne jogurty, na takiej zasadzie jabłka tez są niezdrowe bo pryskane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a no więc miejmy nadzieję, że nasi troskliwi radni IP: *.vl751.renfri.lubman.net.pl 07.04.09, 06:29 określą w swojej regulacji parametry jogurtu, jaki może znaleźć się w polskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolarz Re: no więc miejmy nadzieję, że nasi troskliwi ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 10:36 Po prostu zdrowy bez chemii, na etykiecie łatwo przeczytać jakie są składniki Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Globalna strategia WHO dotycząca odżywiania... 06.04.09, 21:41 msport.gov.pl/aktualnosci-dwm/397--Globalna-strategia-Swiatowej-Organizacji-Zdrowia?retpag=/aktualnosci-dwm/p390/3/ To nie jest wymysł PiSu. Warto się z tą strategią zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Działania Piątkowskiego są wrażliwe i szczere IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 21:57 Jest młodym i wrażliwym człowiekiem, który ma odwagę podejmować tematy, które inni uważają za nierealne do uzdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.toya.net.pl 06.04.09, 22:10 Najlepiej to wszystko schować, zakazać, nakazać i karać... a czy rodzic nie umie wytłumaczyć, że trzeba zjeść te kanapki a nie kupować chipsów? No ale to już jest trudniejsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:13 To są dzieci sześcio, siedmio, ośmio- letnie. Pierwsze słyszę, żeby takie dziecko było silne psychicznie i nie ulegało pokusom, a ślinka lecxi kiedy koleżanka kupuje i je na oczach wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:15 Jeśli rodzice są niedojżali to chyba nie należy liczyć na dojżałóść rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Właściwie to jaką rolę spełniają te chips w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:18 Kto tutaj czerpie największe korzyści, dlaczego dyrektorzy sami nie potrafiąocenić co jest dobre dla dzieci, a co nie. Może nie powinni mieć do czynienia z dziećmi i szkołami?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: 212.160.240.* 07.04.09, 09:46 Neizaleznie jaka partia to proponuje popieram. Precz ze śmieciowym żarciem ze szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół 07.04.09, 09:51 Ja bym miał taką prośbę do radnych PIS (bezdzietnych w szczególności) i ich wyborców - odchrzańcie się od moich dzieci i ich jadłospisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Do Wojtka33- sam się odchrzań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 10:40 To ty raczej odchrzań się od naszych dzieci. Jeśli chcesz faszerować dzieci śmieciami rób to w domu, albo pakuj dzieciom do szkoły z kanapkami. Sklepiki powinny serwować posiłki zdrowe takie o jakich uczą w szkołach, że są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. smutna pointa IP: *.cbm.pan.pl 07.04.09, 10:48 jest taka, ze Polak z Polakiem pokłoca sie nawet jesli maja zgodne zdania w jakiejs sprawie. Dlatego zawsze dostajemy po dupie- za klotnie, slynne Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Re: smutna pointa 07.04.09, 11:02 Ta inicjatywa jest krytykowana tylko dlatego, że zgłosili ja radni PiS. Adwersarzom nie chce się przeanalizować, jakie pozytywne skutki może ona odnieść. A może kieruje nimi zazdrość? Jedno jest pewne, i przed wojną dzieciom nie dawało się deseru przed obiadem. Pewne zasady powinny obowiązywać. gdy dzieci zjedzą paczkę czpisów i popiją sztucznie barwionym oraz gazowanym napojem - to kanapki pozostaną w tornistrze, a szkolny obiad na talerzu. Zamiast porcji białka, witamin, błonnika - zjedzą tłuszcze trans, sól i cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: smutna pointa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 11:23 Żyjemy w strasznych czasach kiedy trzeba walczyć o normalność. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Do Wojtka33- sam się odchrzań 07.04.09, 11:40 Ale ja nic nie mam do twoich dzieci, współczuję im tylko trochę. Natomiast nie zgadzam się, by wychowywali moje ludzie pokroju radnych PIS bądź ich wyborców. Daję sobie radę z wychowaniem i nie potrzebuję wyręczać się szkołą i bolszewickimi nakazami/zakazami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interlokutor Re: Do Wojtka33- sam się odchrzań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 12:05 A ja współczuję twoim dzieciom, które wychowujesz w hipokryzji - dopuszczasz coś co drogą naukową zostało udowodnione jako szkodliwe. Takim podejściem do sprawy mieszasz dzieciom w głowach. Małe dzieci powinny czytelnie odbierać informacje, albo jest coś zdrowe i dorośli dopuszczają to do konsumpcji przez maluchy, albo nie i tego po prostu w sklepiku nie ma. Jak wytłumaczysz dzieciakowi, który myśli dlaczego produkty niezdrowe są w sklepiku szkolnym?! Trudna sprawa. Ja powiem, że dyrekcja jest bezmyślna. No i mamy problem z autorytetami. w takim chaosie nie wychowasz mądrze swoich dzieci> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Do Wojtka33- sam się odchrzań IP: 91.198.246.* 17.04.09, 15:18 odpowiedź na potencjalne pytanie dziecka: "bo ktoś chce zarobić na tym że jesteś dzieckiem i łatwiej ulegasz pokusom" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 11:40 Od dawna jest udowodniona szkodliwość chipsów, które sa bombą kaloryczną. Niektórzy naukowcy porównują zjedzenie jednej paczki chipsów do wypalenia sporej liczby papierosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoLiber Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.bremultibank.com.pl 07.04.09, 12:29 Popieram wypowiedź wojtka33. Urzednicy nie powinni wtrącać się do jadlospiu cudzych dzieci. Pomijam już fakt, że nikt nie będzie prowadził sklepiku, bo żaden dzisiejszy dzieciak nie kupi sobie sam jabłka czy jogurtu, co oznacza brak dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wento Jeśli mamy luki prawne to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 12:35 należy wtrącać się do spraw związanych z wychowywaniem i bezpieczeństwem dzieci na terenie szkoły. Trująca żywność na terenie szkoły to chyba jakaś paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Dziwna argumentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 12:38 Ci co bronią niezdrowego jedzenia w szkołach liczą na to, że dzieci będą mądrzejsze od dorosłych i, że same podejmą mądrą decyzję i nie zjedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec dziecka Oblężone toalety?! IP: *.toya.net.pl 07.04.09, 15:47 Jak dziecko podje jabłko, zapije mlekiem, to toalet w szkole braknie... Pomysł jeszcze głupszy niz foliówki. To już dekadencja PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Oblężone toalety?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 18:12 Co za prymitywna argumetacja tych co bronią swoich nędznych interesików kosztem dzieci. Precz ze świństwami ze sklepików szkolnych! Żadne demagogiczne argumenty nie są w stanie pokonać uczciwego podejścia do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachwycony Re: Oblężone toalety?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 18:14 Lepiej, żeby zjadło cheepsy z kamiennym tłuszczem i popiło oranżadką czy colą z benzoesanem sodu! Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 W ogóle zdelegalizujmy czipsy! 07.04.09, 18:19 A bo to dorosłym czipsy szkodzą mniej niż dzieciom? Powinno się zakazać dystrybucji, posiadania na własny użytek oraz pokątnego wytwarzania czipsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw. Najpierw zdelegalizujmy papierosy i głupotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 18:55 jw. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Ale zalegalizujmy coś w zamian, 07.04.09, 19:08 na przykład marihuanę i prostytucję. Człek bez czipsa i papierosa czuje się słabo, czuje się źle, a tak mógłby odwiedzić elegancki i legalny lupanar z kasą fiskalną i rozdętym behape. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzice Dziękujemy panie Piątkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 12:46 Mamy nadzieję, ze rozgrywki polityczne nie zmarnują tej szansy, aby uporac sie z brakiem wyczucia i odpowiedzialności wielu dyrektorów łódzkich szkół. Jak się okazuje wielu z nich nie rozumie problemu, a jak rozumieją to nie mają odwagi przeciwstawiać sie głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek donald Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.09, 15:37 Jezeli kioski szkolne zostaly pokropione to wyrzucanie chipsow jest zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika18 Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół 16.04.09, 18:32 Ja, choć chodzę do podstawówki, cieszę się z tego pomysłu. W sklepiku, w mojej szkole jest mnóstwo dziwnych "smakołyków" z aspartamem, jakąś gumą arabską i innymi obrzydliwymi rzeczami. Kiedyś zaproponowałam koleżance kupno jakiegoś zielonego napoju (był tani) i gdy przeczytałyśmy skład i ilość kalorii odechciało jej się tego pić. Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Historii antychipsowej c.d. 16.04.09, 19:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=94122499 Niestety projekt nie uzyskał większości dzięki radnym PO i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlKo Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 19:41 A co ze sklepami obok szkoły i w drodze do szkoły?Co po południu?Jak dziecko nie zje chipsa w szkole to od tego schudnie?Nic się nie zmieniło.Dalej macie problemy z myśleniem więc cała para idzie w gwizdek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiekwicek Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół 16.04.09, 20:04 Tylko zastanawiam się co to ma dać. Przecież to jest półśrodek. Dzieciaki nie kupują tylko w sklepikach szkolnych. PIS mógłby zająć się ważniejszymi sprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ależ Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.chello.pl 17.04.09, 11:29 Ależ niech wprowadzą owoce, wiele dzieci bardzo je lubi, ale jeżeli pod słowem "owoce" rozumiemy "jabłka" to taki sklepik w istocie długo nie pociągnie. Nawet najzagorzalszemu zwolennikowi zdrowego odżywiania wyjdą te jabłka uszami po maksimum dwóch tygodniach. Mleko, jogurty - proszę bardzo. Ale mlekiem pragnienia nie zaspokoisz, na pewno nie tak, jak chociażby wodą niegazowaną. Co jest złego w soku pomarańczowym? Jogurty... Wiele z nich to taka sama chemia jak te znienawidzone przez wszystkich chipsy, sztuczne aromaty, regulatory kwasowości, zagęszczacze, konserwanty, detergenty i Bóg wie jakie jeszcze składniki made in Petrochemia Płock. Co do edukacji, o której napisała bodajże lew_konia, owszem, uczą na lekcjach przyrody, że chipsy to zło, niszczą młode umysły, zachęcają do oglądania pornografii, wywołują raka i choroby płuc itp. Te dzieci słyszą to od przedszkola, nie jedz chipsów i słodyczy, to szkodzi i jest be. Nie zwracają więc uwagi na kolejne identyczne ostrzeżenia, ponadto zdają sobie sprawę, że chipsy są niezdrowe i niedużo je to obchodzi. Kiedy mają gorszy dzień, muszą sobie jakoś poprawić humor, a że w szkole nie za bardzo mają jak wyjść na podwórko i pograć w ulubioną grę, to kupują sobie coś, co im smakuje. Niech sobie Piątkowski usuwa chipsy ze szkół, byle z głową, bo jak przetrzebi sklepiki ze wszystkiego i zostawi jabłka, mleko i jogurty, to nie za bardzo się dzieciaczkom przysłuży, zdaje mi się.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka siedmiolatka Co z mądrością i autorytetem szkoły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 12:53 Ja jako rodzic mam prawo wymagać od szkoły , aby nie zachęcała i nie sprzedawała mojemu małemu dziecku bez mojej wiedzy produktów szkodliwych. Cheepsy to nie problem tycia to problem raka i toksyn i tak należy temat przedstawiać. Ja odprowadzam swoje dziecko do szkoły i ze szkoły zabieram dlatego argumentacja dyrektorów, że dziecko przecież może kupić cheepsy w drodze do szkoły do mnie nie trafia. Poza tym gdzie autorytet szkoły jako miejsca gdzie mamy do czynienia tylko z mądrością. Czy mądre jest sprzedawanie w szkole rzeczy trujących?!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kratylos Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.04.09, 13:42 a wybiorcza swoje jak cos robi pis to jest zle na przekor logice i temu ze jedzeie smieci nie moze byc popierane przez szkole do tego booty do daja mase komentarzy na poziomie czytelnika gazety wybiorczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 'Nayma Re: Radni PiS wyrzucają chipsy ze szkół IP: *.chello.pl 17.04.09, 14:09 Zdaje się, ze nie zrozumiałam... Oświeć mnie, jestem przecie poziom niżej od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś