Dodaj do ulubionych

Filologia angielska - pomocy

IP: *.toya.net.pl 23.06.09, 12:27
Witam, po 10 latach w Wielkiej Brytanii wróciłam do Polski i chciałabym uczyć J. angielskiego. Nie posiadam wyższego wykształcenia więc do szkoły muszę iść, ale mam CPE i nie wiem czy filologia angielska to dobry wybór. Wiem,tam uczą nie tylko język ale też o języku ale jak czytam opis studiów to wszędzie jest napisane, że powinnam osiągnąć poziom CPE po 3 latach. Zastanawiam sie czy to nie będzie strata czasu i pieniążków.
Piszcie co myślicie, mam kompletny mętlik w głowie.Dziękuje z góry.
PS. Czy to prawda, że nie ma zaocznej filologii angielskiej na Uł?
Obserwuj wątek
    • Gość: m_n Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.toya.net.pl 25.06.09, 17:16
      Jeśli potrzebujesz dyplom, to oczywiście nie ma mowy o stracie czasu i pieniędzy. Jest mowa o transakcji, która polega na tym, że Ty płacisz szkole, a szkoła Cię przygotowuje do zawodu nauczyciela j. angielskiego i umożliwia Ci zdobycie niezbędnych uprawnień.

Na Twoim miejscu wybrałbym jakąś prywatną, np. WSHE (obecnie AHE), gdzie są studia zaoczne i gdzie bez problemów można uzyskać indywidualny tok studiów, dzieki któremu nie musisz być obecna na wszystkich zajęciach, a tylko na egzaminach czy zaliczeniach, w zależności od przedmiotu. I wtedy odpadają Ci przedmioty praktyczne, których jest sporo, które zdajesz bez problemu (jeśli rzeczywiście biegle i poprawnie posługujesz się angielslkim). Tak czy inaczej trwa to 3 lata, lecz jest zredukowane do minimum.
      • Gość: am Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.sgh.waw.pl 25.06.09, 18:47
        kolega powyzej nieco nachalnie reklamuje wshe. nie polecam, poczytaj powyzsze
        posty o tym, jak to ciezko znaleźć pracę w zawodzie po prywatnej anglistyce. ale
        z drugiej storny jesli nie umiesz znalezc informacji na stronie ul czy maja w
        ogole zaoczna anglistyke, to powodzenia w zyciu tak w ogole.
        • Gość: m_n Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.pl 25.06.09, 23:51
          Kolega wyżej pisze o tym, o czym ma niejakie pojęcie. W żadnym miejscu nie twierdzi, że wshe jest lepsze od Clark University z Sienkiewicza czy innych, których nazw nie pamięta.

Mógłbyś podlinkować te posty o tym, jak to ciężko po prywatnej anglistyce pracę w zawodzie dostać?
          • Gość: przyjaciel Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 11:39
            Na WSHE jest najniższy poziom w Łodzi, więc nie radzę tam iść.
        • Gość: Agi Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.toya.net.pl 26.06.09, 15:29
          Dzięki za odpowiedzi.

"ale z drugiej storny jesli nie umiesz znalezc informacji na stronie ul czy maja
          w ogole zaoczna anglistyke, to powodzenia w zyciu tak w ogole"

Pytam o UŁ bo nie jestem w stanie uwierzyć, że nie robią anglistyki zaocznie i
          może coś przeoczyłam więc dziękuję za sarkazm.
          • Gość: re Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.uni.lodz.pl 27.06.09, 16:26
            na Uł jest zaoczna anglistyka!!!!!! ale radzę, się spieszyć z rejestracją
            rekrutacja.uni.lodz.pl/ UŁ jakoś czując zbiżający sie niż demog.
            wychodzi na przeciw oczekiwaniom studentów i raczej coraz łatwiej załatwić coś w
            dziekanacie ;)) pzdr
            • Gość: Agi Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.toya.net.pl 07.07.09, 13:03
              tak, ale tylko II stopnia, ja potrzebuje licencjat, dzięki
              • Gość: Absolwentka Jesli chcesz byc mgr anglistyki IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.07.09, 16:21
                to trzeba sie na tych studiach pomeczyc. To nie chodzi tylko o to zebys biegle
                mowila po ang, ale ucza cie np. metodologii, gramatyki opisowej, literatury,
                historii. CPE na pewno ulatwi bardzo, ale to nie wszystko. Z literatury
                przygotuj sie na pytania typu: co Jane Eyre widziala w pokoju, w ktorym ja zamkneli?
    • polecam_wszop Re: Filologia angielska - pomocy 09.09.09, 15:45
      Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach pozyskała środki z Programu
      Operacyjnego Kapitał Ludzki na prowadzenie dofinansowanych studiów na kierunku

Filologia angielska. Uczelnia rozpocznie rekrutację na studia stacjonarne i
      niestacjonarne w drugiej połowie września. Aż 160 studentów przez 3 lata będzie
      studiowało zupełnie bezpłatnie. Pozostałe osoby, które zgłoszą chęć studiowania
      nowego kierunku w katowickiej WSZOP może liczyć na czesne w bardzo atrakcyjnej
      cenie.

Uczelnia w roku akademickim 2009/2010 rozpoczyna kształcenie w dwóch
      specjalizacjach: język angielski w biznesie oraz specjalizacji tłumaczeniowej z
      językiem chińskim. Obie specjalności będą prowadzone zarówno w trybie
      stacjonarnym jak i niestacjonarnym.

Zainteresowani mogą rejestrować się na stronie internetowej uczelni.
    • Gość: ;-) Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.range86-145.btcentralplus.com 23.09.09, 16:04
      Czesc, ja tez mam totalny metlik bo nie wiem czy majac CAE warto
      rozpoczac studia na Anglistyce od zera co wiaze sie ze strata czasu
      i duzych kosztow albo czy zrobic CPE i czy po tym mozna podjac
      studia II stopnonia Mag na odpowiedniej specjalnosci. Niestety w
      dzisiejszych czasach uczelnie robia takie pieniadze!!! ze wybranie
      niewlasciwego kierunku to totalny metlik! i male prospekty na dobra
      prace. Pozdrawiam
      • Gość: ikea Re: Filologia angielska - pomocy IP: *.retsat1.com.pl 24.09.09, 16:30
        Anglistyka to nie tylko wałkowanie gramatyki. Żeby się dostać,
        trzeba mówić biegle. Egzamin Proficiency zdaje się na 2 albo 3 roku
        (zależy) jako jeden z egzaminów w sesji.To są studia o języku i
        kulturze GB, USA. Jest tam historia, metodyka nauczania, gramatyka
        praktyczna, psychologia, elementy filozofii, historia języka,
        literatura itp. Ponadto żeby pracować w szkole trzeba mieć stopień
        mgr (przynajmniej w liceum), mając korki prywatne nie jest ci to
        potrzebne ale z doświadczenia widzę, że ludzie częściej wybierają
        nauczycieli wykwalifikowanych.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka