Dodaj do ulubionych

Łódź na czołówce IHT!

31.08.09, 21:40
global.nytimes.com/?iht
Jakby za miała zaraz zniknąć, to w razie czego mam screenshota:)

PS. Artykułu jeszcze nie czytałem, ale naprawdę miło zobaczyć znajomy widok w global edition of NYT:-)
Obserwuj wątek
    • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:48
      No i co?
      Artykuł pewnie sponsorowany przez... łodzian.
      Promujący Łódź głównie wśród potencjalnych inwestorów.
      • miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:51
        No i nic. Fajnie.
    • miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:49
      Artykuł, jakich kilka już było w obcej prasie, ogóle o tym, jak to Polska dobrze sobie radzi w kryzysie i jak to obce inwestycje lokują się miastach takich jak Łódź. Miejscami trochę odjeżdżają:
      "Tomasz Rybinski, 30, was among those Poles who left the country after it joined the European Union in 2004. He found work in then-booming Britain, where he spent three years mixing salads, moving boxes in a warehouse and then, finally, working in a factory that made industrial refrigerators.

Rumors this year that layoffs were in the works were enough to convince Mr. Rybinski that the new possibilities in his native Lodz trumped what had by then become a shattered British economy.

After taking some time off, he found a job quickly. He recently started work in a factory that produces monitor and computer parts as an operator of a machine that molds plastic into specific shapes.

“It’s better to live in your home town,” Mr. Rybinski said. “You get to see your family and friends more than just three times a year.”

Financially, Mr. Rybinski said he would earn about the same monthly pay, the equivalent of about $500, that he earned in Britain."

ale ogólnie zajebisty PR Łodzi. Tylko się cieszyć:-)
      • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:52
        Przecież za darmochę tego nie zamieścili.
        • miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:58
          Przecież nikt nigdy za darmochę niczego zamieścił. Więc w czym masz problem?
          • aaa202 Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:28
            a mówio na szkoleniu, żeby 'nie' nie nadużywać w komunikacji z
            bliźnim;) Czyli: Zawsze wszyscy za pieniądze wszystko zamieszczają.

Przykro mi.
            Przykro, że zdjęcia Manufaktury muszą być reprezentatywne dla Łodzi.
            Jak zdjęcia jakiegoś uniwiermagu za Polski Ludowej, bo akurat był w
            nim rządek towarów, torby cukru, pęta zwyczajnej, a ekspedientki
            miały zęby z przodu.
            • miejskie_narty Re: Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:49
              Manufaktura po prostu symbolizuje to "nowe", nad którym rozpływają się, jeśli się rozpływają, gazety pisząc o Łodzi. A poza tym jest fotogeniczna, i to o wiele bardziej niż ekspedientki z najlepszymi nawet zębami na przedzie.
              • przyslowie Re: Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:53
                Rozpływają się, bo ona stała się naszą główną marką, wizytówką
                eksportową.
              • aaa202 Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że mi pr 31.08.09, 23:05
                zykro. Że jakaś tam Manufaktura jest wyszykowana jak panna na
                wydaniu, a reszta... sam wiesz, jedna noga umyta, kiedy trzeba iść
                do lekarza.
                • przyslowie Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:13
                  Manufaktura akurat nie jest jakaś tam, bo może być symbolem Łodzi
                  tak charakterystycznym jak beznadziejna wieża Eiffla dla Paryża,
                  Coloseum dla Rzymu (nie wiem?), Statua Wolności dla...
                • miejskie_narty Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:15
                  Mnie tam nie jest. Mnie się wydaje, że taka musi być kolej rzeczy. Władze miasta, jak już zostaną wybrane, kiedyś zrozumieją, że da się przywrócić centrum utracony blask, lecz trzeba tego chcieć. Jeszcze parę lat temu prezydent blokował powstanie Manufaktury, dziś nawet ludzie z betonowymi mózgami widzą, że ludzie chcą przebywać w miejscu, gdzie jest czysto, bezpiecznie i estetycznie. Że nie jest im to obojętne.
                  • przyslowie Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:19
                    Tak, a teraz w samym centrum mamy przyblokowanego Hiltona, jedyny
                    hotel w mieście na tak wysokim poziomie.
                  • aaa202 Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:27
                    optymizmem ale chętnie zmienię usposobienie.

Na przykład kiedyś nie wierzyłam, że kiedykolwiek wyremontują fasadę
                    hotelu Polonia. Musiałam się rozczarować. Jakoś przeżyłam;)
                    • przyslowie Re: Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:31
                      Ja w tej chwili nie wierzę, że wyburzą kiedyś te oficyny ciągnące
                      się od Zachodniej (Spacerowej). Widocznie za drogo te działki
                      wyceniają, że żaden developer na to się nie łaszczy.
                    • miejskie_narty Re: Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:38
                      Co gorsza naprawili także napis "Hot rum" na wieżowcu nieopodal. Dobrze, że go nie dali w NYT:-)
          • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 22:35
            nikt-nigdy-niczego 3 x ni
            Żal mi miejskich_nart, bo tak się ucieszył.
    • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:50
      Nawet to jedyne zdjęcie z Łodzi Polak wykonał.
      • miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:52
        To w takim razie rzeczywiście badziew i syf z gilem. Cofam swój zachwyt.
        • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:57
          Nie pokazują akurat badziewia i syfa z gilem...
          Przecież jeśli wyłożę ciężki kapitał, to i o miejskich nartach
          napiszą.
          • miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:59
            Dżizas
            • przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 22:06
              Przykro mi bardzo, że muszę o tym pisać, ale takie są realia życia.
              Zamieszczają też artykuły niesponsorowane, ale na to Łódź zbyt mało
              w tym świecie się znaczy.
              Nawet na zamieszczenie większej ilości zdjęć pieniędzy nie starczyło.
              • przyslowie Miejskie_narty! 31.08.09, 22:17
                Cieszy mnie bardzo, że wyczaiłeś ten artykuł. Choć on ci nie darmowy
                jest, to zawsze dla nas jak kropla miodu na serce.
                • atreck Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:22
                  Napisali- źle, nie napiszą- też źle. Wiesz co, takim big-newsem mi
                  zaleciało.
                  • witoldzbazin Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:25
                    Przecie widać na ulicy ze nie tylko Łódź sobie dobrze radzi,ba...cały region
                    dlatego dziwię się ze PO ma tylko 120% POparcia
                    • atreck Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:27
                      Ale co ma te twoje PO do obrazka i artykułu?
                      • witoldzbazin Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:29
                        atreck napisał:

> Ale co ma te twoje PO do obrazka i artykułu?

myślisz że to wina PiS ???
                        • Gość: cth Re: Widać słychać i czuć IP: 94.254.235.* 01.09.09, 02:33
                          Nie w żadnym razie!!!! To wina zbrodniaża donalda i jego dziadka. Dziennikarze
                          śledczy radia m ustalili podobno że dziadek donalda był komendantem wszystkich
                          obozów zagłady jednocześnie! I wszyscy słuchacze zresztą już od dawna się
                          domyślali. Na dodatek okazało się że jest on również szatanem i rzuca uroki.
                          Dziękujemy ci bigi we wszystkich postaciach że nie pozwalasz nam o tym zapomnieć
                          bo ogłupiani codziennie telewizją zapominamy i wciąż trzeba na nowo. Wielki z
                          was człowiek i wypróbowany towarzysz. Niech nam rządzi lechujarek do końca
                          świata, w całej wolsce
                        • Gość: maurycy Re: Widać słychać i czuć IP: 91.193.160.* 01.09.09, 07:42
                          Tak, tak, wszyscy na tym forum wiedzą że jesteś idiotą, nie musisz
                          tego w nieomal każdym wątku potwierdzać... . Longi, zrób coś dla
                          ludzkości - zniknij z tego forum.
                      • przyslowie Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:31
                        To poparcie nie ma nic do sprawy. Jak zwykle wyskoczył jak filip z
                        konopi albo witold z baźin - zupełnie nie na temat.
                  • przyslowie Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:28
                    Nie, ja nie twierdzę, że żle. Niech piszą i jak najwięcej. Chciałam
                    tylko ostudzić trochę zachwyt, bo podejrzewam, że to mogło drogo
                    kosztować.
                    A Łodzi to nawet misyjna abonamentowa tv nie chce promować, choć
                    mogłoby tak być bez dodatkowych kosztów.
                    Ta kulejąca i niełatwa promocja Łodzi to nie jest znowu taki radosny
                    temat.
                    • miejskie_narty Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:56
                      Cieszę się, że się cieszysz i przykro mi, że Ci przykro. Zwłasza z mojego powodu. Reszty nie bardzo rozumiem i nie wiem, czy ma być mi przykro, czy mam się cieszyć:-)

Nawet jeśli ten artykuł miał nas ileś tam kosztować, to jednak jest to NYT, nawer jeśli tylko online i nawet jeśli NYT nie jest już tym, czym był kilka lat temu. I jest to zdecydowanie dobrze brzmiący artykuł. (Wiem, ale przecież nie za darmo itd;-))
                      • przyslowie Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 23:02
                        Ależ nie sprawiłeś mi żadnej przykrości, wręcz odwrotnie.
                        I dobrze, że o Łodzi tak poważne pisma wzmiankują.
                        Jeszcze raz powtórzę, że cieszę się, że wyczaiłeś ten artykuł.
    • brite Re: Łódź na czołówce IHT! 01.09.09, 10:08
      Przegapiłem jak było na czołówce, tutaj bezpośredni link:
      www.nytimes.com/2009/09/01/business/global/01zloty.html?scp=1&sq=Lodz&st=cse
      • Gość: do A kto przejdzie do historii?Za czyjej to kadencji? IP: *.toya.net.pl 01.09.09, 18:01
        Procter & Gamble has one factory in Lodz and is opening another
        this fall. Fujitsu, the Japanese computer company, opened a service
        center in the city this year. Others include Infosys Technologies,
        the Indian information technology firm; ABB, the Swiss manufacturer
        of infrastructure equipment; and TNT, a Dutch logistics firm.

Even after the shock of last September, when the bankruptcy of the
        investment house Lehman Brothers sent global business into free
        fall, “companies in Lodz kept searching for labor,” said Piotr
        Broncher, the Lodz regional director for Manpower, a provider of
        temporary employees. “I was surprised. Everybody was surprised.”

Manpower will probably find jobs for 1,200 people in the Lodz area
        this year, down slightly from 1,500 in 2008.

Dell, the computer maker, made the investment that truly electrified
        Lodz.

In January, Michael S. Dell, the company’s founder and chief
        executive, officially opened a 400,000-square-foot plant that will
        handle logistics and assemble computers, particularly for customers
        from Central and Eastern Europe and Scandinavia. Over the next three
        years, it will employ up to 3,000 people.

• Gość: od Re: A kto przejdzie do historii?Za czyjej to kade IP: *.toya.net.pl 01.09.09, 18:10
          Nie podniecaj się bigos znowu jakimiś wiadomościami z gazety, idź na spacer bo
          ci się korba wreszcie od katarynki urwie pierdząca
    • nett1980 Re: Łódź na czołówce IHT! 03.09.09, 16:01
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6990334,The_New_York_Times__Ziem
      ia_obiecana_rozkwita.html
      Ktos sobie juz na chleb zarobil...Ale nie M_n.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka