miejskie_narty 31.08.09, 21:40 global.nytimes.com/?iht Jakby za miała zaraz zniknąć, to w razie czego mam screenshota:) PS. Artykułu jeszcze nie czytałem, ale naprawdę miło zobaczyć znajomy widok w global edition of NYT:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:48 No i co? Artykuł pewnie sponsorowany przez... łodzian. Promujący Łódź głównie wśród potencjalnych inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:49 Artykuł, jakich kilka już było w obcej prasie, ogóle o tym, jak to Polska dobrze sobie radzi w kryzysie i jak to obce inwestycje lokują się miastach takich jak Łódź. Miejscami trochę odjeżdżają: "Tomasz Rybinski, 30, was among those Poles who left the country after it joined the European Union in 2004. He found work in then-booming Britain, where he spent three years mixing salads, moving boxes in a warehouse and then, finally, working in a factory that made industrial refrigerators. Rumors this year that layoffs were in the works were enough to convince Mr. Rybinski that the new possibilities in his native Lodz trumped what had by then become a shattered British economy. After taking some time off, he found a job quickly. He recently started work in a factory that produces monitor and computer parts as an operator of a machine that molds plastic into specific shapes. “It’s better to live in your home town,” Mr. Rybinski said. “You get to see your family and friends more than just three times a year.” Financially, Mr. Rybinski said he would earn about the same monthly pay, the equivalent of about $500, that he earned in Britain." ale ogólnie zajebisty PR Łodzi. Tylko się cieszyć:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:52 Przecież za darmochę tego nie zamieścili. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:58 Przecież nikt nigdy za darmochę niczego zamieścił. Więc w czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:28 a mówio na szkoleniu, żeby 'nie' nie nadużywać w komunikacji z bliźnim;) Czyli: Zawsze wszyscy za pieniądze wszystko zamieszczają. Przykro mi. Przykro, że zdjęcia Manufaktury muszą być reprezentatywne dla Łodzi. Jak zdjęcia jakiegoś uniwiermagu za Polski Ludowej, bo akurat był w nim rządek towarów, torby cukru, pęta zwyczajnej, a ekspedientki miały zęby z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:49 Manufaktura po prostu symbolizuje to "nowe", nad którym rozpływają się, jeśli się rozpływają, gazety pisząc o Łodzi. A poza tym jest fotogeniczna, i to o wiele bardziej niż ekspedientki z najlepszymi nawet zębami na przedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Jedno "nie" za mało 31.08.09, 22:53 Rozpływają się, bo ona stała się naszą główną marką, wizytówką eksportową. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że mi pr 31.08.09, 23:05 zykro. Że jakaś tam Manufaktura jest wyszykowana jak panna na wydaniu, a reszta... sam wiesz, jedna noga umyta, kiedy trzeba iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:13 Manufaktura akurat nie jest jakaś tam, bo może być symbolem Łodzi tak charakterystycznym jak beznadziejna wieża Eiffla dla Paryża, Coloseum dla Rzymu (nie wiem?), Statua Wolności dla... Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:15 Mnie tam nie jest. Mnie się wydaje, że taka musi być kolej rzeczy. Władze miasta, jak już zostaną wybrane, kiedyś zrozumieją, że da się przywrócić centrum utracony blask, lecz trzeba tego chcieć. Jeszcze parę lat temu prezydent blokował powstanie Manufaktury, dziś nawet ludzie z betonowymi mózgami widzą, że ludzie chcą przebywać w miejscu, gdzie jest czysto, bezpiecznie i estetycznie. Że nie jest im to obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Właśnie o to mi chodzi, kiedy stwierdzam, że 31.08.09, 23:19 Tak, a teraz w samym centrum mamy przyblokowanego Hiltona, jedyny hotel w mieście na tak wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:27 optymizmem ale chętnie zmienię usposobienie. Na przykład kiedyś nie wierzyłam, że kiedykolwiek wyremontują fasadę hotelu Polonia. Musiałam się rozczarować. Jakoś przeżyłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:31 Ja w tej chwili nie wierzę, że wyburzą kiedyś te oficyny ciągnące się od Zachodniej (Spacerowej). Widocznie za drogo te działki wyceniają, że żaden developer na to się nie łaszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Pozostaję niezarażoną 31.08.09, 23:38 Co gorsza naprawili także napis "Hot rum" na wieżowcu nieopodal. Dobrze, że go nie dali w NYT:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 22:35 nikt-nigdy-niczego 3 x ni Żal mi miejskich_nart, bo tak się ucieszył. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:50 Nawet to jedyne zdjęcie z Łodzi Polak wykonał. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:52 To w takim razie rzeczywiście badziew i syf z gilem. Cofam swój zachwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 21:57 Nie pokazują akurat badziewia i syfa z gilem... Przecież jeśli wyłożę ciężki kapitał, to i o miejskich nartach napiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Łódź na czołówce IHT! 31.08.09, 22:06 Przykro mi bardzo, że muszę o tym pisać, ale takie są realia życia. Zamieszczają też artykuły niesponsorowane, ale na to Łódź zbyt mało w tym świecie się znaczy. Nawet na zamieszczenie większej ilości zdjęć pieniędzy nie starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Miejskie_narty! 31.08.09, 22:17 Cieszy mnie bardzo, że wyczaiłeś ten artykuł. Choć on ci nie darmowy jest, to zawsze dla nas jak kropla miodu na serce. Odpowiedz Link Zgłoś
atreck Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:22 Napisali- źle, nie napiszą- też źle. Wiesz co, takim big-newsem mi zaleciało. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:25 Przecie widać na ulicy ze nie tylko Łódź sobie dobrze radzi,ba...cały region dlatego dziwię się ze PO ma tylko 120% POparcia Odpowiedz Link Zgłoś
atreck Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:27 Ale co ma te twoje PO do obrazka i artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:29 atreck napisał: > Ale co ma te twoje PO do obrazka i artykułu? myślisz że to wina PiS ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cth Re: Widać słychać i czuć IP: 94.254.235.* 01.09.09, 02:33 Nie w żadnym razie!!!! To wina zbrodniaża donalda i jego dziadka. Dziennikarze śledczy radia m ustalili podobno że dziadek donalda był komendantem wszystkich obozów zagłady jednocześnie! I wszyscy słuchacze zresztą już od dawna się domyślali. Na dodatek okazało się że jest on również szatanem i rzuca uroki. Dziękujemy ci bigi we wszystkich postaciach że nie pozwalasz nam o tym zapomnieć bo ogłupiani codziennie telewizją zapominamy i wciąż trzeba na nowo. Wielki z was człowiek i wypróbowany towarzysz. Niech nam rządzi lechujarek do końca świata, w całej wolsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Widać słychać i czuć IP: 91.193.160.* 01.09.09, 07:42 Tak, tak, wszyscy na tym forum wiedzą że jesteś idiotą, nie musisz tego w nieomal każdym wątku potwierdzać... . Longi, zrób coś dla ludzkości - zniknij z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Widać słychać i czuć 31.08.09, 22:31 To poparcie nie ma nic do sprawy. Jak zwykle wyskoczył jak filip z konopi albo witold z baźin - zupełnie nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:28 Nie, ja nie twierdzę, że żle. Niech piszą i jak najwięcej. Chciałam tylko ostudzić trochę zachwyt, bo podejrzewam, że to mogło drogo kosztować. A Łodzi to nawet misyjna abonamentowa tv nie chce promować, choć mogłoby tak być bez dodatkowych kosztów. Ta kulejąca i niełatwa promocja Łodzi to nie jest znowu taki radosny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
miejskie_narty Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 22:56 Cieszę się, że się cieszysz i przykro mi, że Ci przykro. Zwłasza z mojego powodu. Reszty nie bardzo rozumiem i nie wiem, czy ma być mi przykro, czy mam się cieszyć:-) Nawet jeśli ten artykuł miał nas ileś tam kosztować, to jednak jest to NYT, nawer jeśli tylko online i nawet jeśli NYT nie jest już tym, czym był kilka lat temu. I jest to zdecydowanie dobrze brzmiący artykuł. (Wiem, ale przecież nie za darmo itd;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Miejskie_narty! 31.08.09, 23:02 Ależ nie sprawiłeś mi żadnej przykrości, wręcz odwrotnie. I dobrze, że o Łodzi tak poważne pisma wzmiankują. Jeszcze raz powtórzę, że cieszę się, że wyczaiłeś ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Łódź na czołówce IHT! 01.09.09, 10:08 Przegapiłem jak było na czołówce, tutaj bezpośredni link: www.nytimes.com/2009/09/01/business/global/01zloty.html?scp=1&sq=Lodz&st=cse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do A kto przejdzie do historii?Za czyjej to kadencji? IP: *.toya.net.pl 01.09.09, 18:01 Procter & Gamble has one factory in Lodz and is opening another this fall. Fujitsu, the Japanese computer company, opened a service center in the city this year. Others include Infosys Technologies, the Indian information technology firm; ABB, the Swiss manufacturer of infrastructure equipment; and TNT, a Dutch logistics firm. Even after the shock of last September, when the bankruptcy of the investment house Lehman Brothers sent global business into free fall, “companies in Lodz kept searching for labor,” said Piotr Broncher, the Lodz regional director for Manpower, a provider of temporary employees. “I was surprised. Everybody was surprised.” Manpower will probably find jobs for 1,200 people in the Lodz area this year, down slightly from 1,500 in 2008. Dell, the computer maker, made the investment that truly electrified Lodz. In January, Michael S. Dell, the company’s founder and chief executive, officially opened a 400,000-square-foot plant that will handle logistics and assemble computers, particularly for customers from Central and Eastern Europe and Scandinavia. Over the next three years, it will employ up to 3,000 people. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: od Re: A kto przejdzie do historii?Za czyjej to kade IP: *.toya.net.pl 01.09.09, 18:10 Nie podniecaj się bigos znowu jakimiś wiadomościami z gazety, idź na spacer bo ci się korba wreszcie od katarynki urwie pierdząca Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Łódź na czołówce IHT! 03.09.09, 16:01 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6990334,The_New_York_Times__Ziem ia_obiecana_rozkwita.html Ktos sobie juz na chleb zarobil...Ale nie M_n. Odpowiedz Link Zgłoś