Dodaj do ulubionych

Hej polonusy

16.06.07, 14:27
Hej polonusy:

Zejdzcie ze swojego biolego konia,
sciongnijcie swojego biolego kapelusza
i wytlumaczcie mi, dobrzy cowboy`e:

cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?
ViewItem&item=150130206111&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:middle:
de

---> CO TO ?!!! JAK TO ?!!!

BO MJE W (POLSKIEJ) SZKOLE
INO CZORNO-BIOLYCH BAJERÔW UCZYLI.....
Tako "historia" bola ajnfachowo.
Obserwuj wątek
    • fyrlok Re: Hej polonusy 16.06.07, 14:33
      tinyurl.com/2axtpg
    • grba Niemcy w Polsce 16.06.07, 14:41
      XX w. "die Endlösung der Judenfrage"
      • fyrlok Re: Niemcy w Polsce 16.06.07, 14:43
        Gruby synek - slepys (na tzw. jedne oko) ?

Po lewyj - Niymiec, po prawyj - Polok !
        • grba blauen Polizei 16.06.07, 14:51
          Die Polizei der Generalgouvernements unterstand dem Höheren SS- und
          Polizeiführer in Krakau, der neben dem Staatssekretär (Stellvertreter des
          Generalgouverneurs) dem Generalgouverneur Frank unmittelbar unterstand. Der
          Höhere SS- und Polizeiführer war zugleich der Beauftragte des Reichskommissars
          für die Festigung des deutschen Volkstums. Ihm unterstanden der Befehlshaber der
          Ordnungspolizei und der Befehlshaber der Sicherheitspolizei und des SD. In jedem
          der fünf Distrikte gab es einen SS- und Polizeiführer.
          • rodowiczmaryla Re: blauen Polizei 16.06.07, 15:09
            Ale o Polokach ani (niemieckiego) slowa.
        • bolek5 Re: Niemcy w Polsce 17.06.07, 12:09
          Witam!

fyrlok napisał:

> Po lewyj - Niymiec, po prawyj - Polok !

No i co z tego? Granatowa policja nie była formacją ochotniczą. Przedwojennych
          policjantów powołano do niej Pod groźbą surowych kar. Polskie struktury
          dowodzenia kończyły się w niej na poziomie powiatu. Ten Polok tam stoi tylko
          dlatego, że mu Niemiec kazał. A jakby chciał zejść z posterunku, to mu groził
          kacet albo i czapa.
          • Gość: van deer ☺ Re: Niemcy w Polsce IP: *.icm.edu.pl 17.06.07, 12:43
            Niektorym ciezko jest zrozumiec czym jest oportunizm, nawet tak ryzykowny.
            • grba Judasz dostał kulkę... 17.06.07, 12:54
              Stanisław Rembek napisał "Wyrok na Franciszku Kłosie", Wajda niedawno tę
              opowieść sfilmował.

Za chwilę Franciszek Kłos wraz z funkcjonariuszami Ordnungspolizei zastrzeli
              stojących nad dołem Żydów i ukrywających ich Polaków... Opowieść o Judaszu.
              www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/z405288g.jpg
              Kłos jest postacią jak najbardziej autentyczną. Rembek zapisał rzeczywistość
              okupacyjną w małym miasteczku, w Grodzisku Mazowieckim.

W dzienniku okupacyjnym Rembek 5 stycznia 1942 zanotował: "Z trudnością kupiłem
              pół kilo słoniny, gdyż Kłos z Walchą rozganiał sprzedających. Nazywają to oni
              'nalotami'".
              A więc i Walcha wymieniony w opowieści jest autentyczny: "Walcha, tłumacz
              policji w Grodzisku, który chwali się, że własnoręcznie zastrzelił już 48 osób,
              a jeszcze dwie ma jutro zastrzelić w Jaktorowie, ma nieprzyjemności z powodu
              zabicia Brylówny i jej lokatorów w Milanówku. Podobno jakaś komisja stwierdziła,
              że nie byli to Żydzi. Wydaje mi się to bajką" (6 czerwca 1943).
              30 lipca 1943 notuje "W Grodzisku zastrzelono policjanta Kłosa, który
              szczególnie dawał się we znaki pokątnym handlarzom."

• bolek5 Re: Niemcy w Polsce 17.06.07, 21:56
              Witam!

Gość portalu: van deer ☺ napisał(a):

> Niektorym ciezko jest zrozumiec czym jest oportunizm, nawet tak ryzykowny.

Jeżeli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, to nie mogę się z Tobą zgodzić.
              Przedwojenni polscy policjanci znaleźli się w potrzasku. Z tego, co na chybcika
              wyśnupałem w I-necu zostali zmobilizowani przez władze GG pod groźbą kary
              śmierci. Za porzucenie służby groził im kacet a później czapa, za utratę
              uzbrojenia - czapa. Pomimo ostrego rygoru ok. 30% z nich na różne sposoby
              współpracowało w podziemiem. Pewnie, że byli tam i tacy, jak Kłos, o którym
              wspomina Grba. W każdym narodzie są gnidy i Polacy nie są wyjątkiem. Ale
              przeciętnego granatowego policjanta chyba trudno nazwać oportunistą. To była
              raczej ofiara losu w dosłownym a nie idiomatycznym znaczeniu ;o)
              • Gość: :))))) Re: Niemcy w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.07, 22:41
                tak, tak bolek! Polacy narodem ofiar i bohaterow. a osoby nieodpowiadajacy tym
                kryteriom sa "ofiarami
                losu" :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                • bolek5 Re: Niemcy w Polsce 17.06.07, 22:50
                  Witam!

Gość portalu: :))))) napisał(a):

> tak, tak bolek! Polacy narodem ofiar i bohaterow. a osoby nieodpowiadajacy
                  tym
                  > kryteriom sa "ofiarami
                  > losu" :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Wyrażenie "ofiara losu" występuje w polskim języku potocznym jako idiom (niem.:
                  Redewendung). W dosłownym znaczeniu oznacza kogoś, kto poniósł niezasłużone
                  konsekwencje ślepego przeznaczenia.
                  • Gość: :) Re: Niemcy w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.07, 23:03
                    nie o tym mowa byla!
                    • bolek5 Re: Niemcy w Polsce 17.06.07, 23:28
                      Witam!

Gość portalu: :) napisał(a):

> nie o tym mowa byla!

Nie? To o czym, w takim razie?
                  • rodowiczmaryla Re: Niemcy w Polsce 19.06.07, 17:32
                    > kto poniósł niezasłużone konsekwencje ślepego przeznaczenia.

jak 80% czlonków wehrmachtu, tzw. prostych zolnierzy
                    • bolek5 Re: Niemcy w Polsce 19.06.07, 19:01
                      Witam!

rodowiczmaryla napisała:

> jak 80% czlonków wehrmachtu, tzw. prostych zolnierzy

Bardzo możliwe, że ten konkretny Niemiec na tym zdjęciu czuje się gorzej w
                      swojej roli niż ten konkretny, stojący obok niego Polak. Zabrałem głos tylko po
                      to, żeby z tego zdjęcia nikt nie próbował wyciągać zbyt daleko idących
                      wniosków: "Niemiec i Polak wspólnie pilnują getta, a więc Polacy pomagali
                      Niemcom, a więc Polska jest wspólnikiem Holocaustu." Nie jest. Choćby ten
                      Niemiec ze zdjęcia płakał po nocach nad tym co robi, to nie zmienia faktu, że
                      to on, jako przedstawiciel państwa niemieckiego, dowodził tym posterunkiem.
                      Stojący obok niego Polak w mundurze granatowej policji nie reprezentował ani
                      Polski ani Polaków, tylko niemieckie okupacyjne władze Generalnej Guberni.
                      • Gość: Olo Re: Niemcy w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.07, 19:04
                        no Bolo,a banany sa proste i Giertychow wymyslili Wietnamieze
    • amoremio Re: Hej polonusy 17.06.07, 11:02
      cena: 267 Euro

aua!
      • Gość: :) Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.07, 11:16
        na pewno jakis gorol chce je kupic w celu zniszczenia dowodow!
        :)))
        • grba Re: Hej polonusy 17.06.07, 12:28
          Śląska logika każe czepiać się Polaków służacych w granatowej policji, a sami
          zapominają o milionach odzianych w mundury przerównych formacji od Wehrmachtu po
          SS. Dziadek, pradziadek w niemieckim mundurze z nazistowskim z Nazi Reichsadler
          und Hakenkreuz, przy orderach, to inna sprawa?
          A co będzie, gdy okaże się, że obok stoi Ślązak, jeden z wielu w GG...
          • Gość: Menschenfresser Re: Hej polonusy IP: *.proxy.aol.com 17.06.07, 20:41
            Tukej idzie o MUNDUR, a nie îndywidualnie o tego biednego Kowalskiego.
            • bolek5 Re: Hej polonusy 17.06.07, 22:00
              Witam!

Gość portalu: Menschenfresser napisał(a):

> Tukej idzie o MUNDUR, a nie îndywidualnie o tego biednego Kowalskiego.

Mundur granatowej policji nie był mundurem polskim. To był mundur formacji
              powołanej przez władze okupacyjne, od szczebla powiatu wzwyż dowodzonej przez
              Niemców. Przynależność do tej formacji, przynajmniej dla części jej członkó,
              nie była dobrowolna.
              • Gość: dobrowolnosc bolek, przeczytaj jeszcze raz twoje zdanie: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.07, 22:38
                "Przynależność do tej formacji, przynajmniej dla części jej członków ,nie była
                dobrowolna."
                • bolek5 Przeczytałem. I co dalej? /nt 17.06.07, 22:45

• amoremio Re: Hej polonusy 18.06.07, 20:08
                Mundur granatowej policji nie był mundurem polskim. To był mundur formacji
                powołanej przez władze okupacyjne,
                ------------------
                Bzdura.
                • bolek5 Re: Hej polonusy 18.06.07, 22:17
                  Witam!

amoremio napisała:

> Bzdura.

Doceniam Twoją głęboko przemyślaną opinię, ale pozostanę przy swoim zdaniu.
                  Najlepszy dowód, że z tego munduru władze GG usunęły wszystkie polskie symbole
                  narodowe. Przez przypadek przetrwał orzełek na guzikach przeoczonych przez
                  jakiegoś niemieckiego gamonia z intendentury. Dopiero w 1943 zamieniono je na
                  guziki z sortu mundurowego niemieckiej żandarmerii.
          • Gość: van deer ☺ Re: Hej polonusy IP: *.icm.edu.pl 17.06.07, 20:45
            > A co będzie, gdy okaże się, że obok stoi Ślązak, jeden z wielu w GG...

Jesli fakty nam przecza, tym gorzej dla nich - te zasade pokazali, gdy walkowali
            watek o terroryscie z Al-Kaidy urodzonym w Gliwicach: z zalozenia nie-Slazak:)
          • Gość: !!! Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.07, 20:56
            ale przynajmniej nie ubrali munduru wroga, jak zrobili to Polacy!!!!!!
            • Gość: Wasz Marjanek Re: Hej polonusy IP: *.versanet.de 18.06.07, 20:39
              Sluchajcie Rejtany wy polskie !
              Rozdzieracie szaty, broniac polskich kolaborantow "zmuszonych" do wspolpracy z
              Niemcami, pragnacymi nauczyc was wreszcie porzadku.
              A gdzie byl wtedy ten wasz polski patriotyzm ? Jak mnie w polskiej szkole
              uczyli, wszyscy Polacy siedzieliw lesie (albo pitli przez Zaleszczyki - ale tego
              mnie nie uczono). Partyzantak byla "in". To wlasciwie po co byli ci granatowi ?
              By pozalatwiac wreszcie problem "zydowskiej zarazy" w katolickiej Polsce ??
              Ale nie o tym chcialem.
              Kto mi powie, jak polaczy polski patriotyzm i przywiazanie do najswietszych
              symboli, skoro w E-bay'u moglem za grosze kupic: Polonia Restituta; Krzyz
              Oswiecimski, Krzyz Powstania Warszawskiego, i pare innych polskich odznaczen
              (jeden wysoki Krzyz nawet z legitymacja).???
              Pyrsk!
              Wasz Marjanek

PS: Mam nadzieje, ze dostane odpowiedz nim Wielki Cenzor Forumowy skasuje mego
              posta.
              • grba Re: Hej polonusy 19.06.07, 20:22
                Domagasz się, by wszyscy Polacy byli aniołami, dlatego powyższy temat przekracza
                Twoje zdolności zrozumienia.
                • Gość: Wasz Marjanek Re: Hej polonusy IP: *.versanet.de 19.06.07, 20:31
                  Wydawalo mi sie, ze zrozumiales sens posta.
                  Nie domagam sie od Polakow niczego ( poza zwrotem Slaska Slazakom).
                  Wlasciwie oczekiwalem odpowiedzi na postawione w poscie pytania, a Ty probujesz
                  podwazyc ozeczenia mojego psychoanalityka. Napewno, z biegiem lat, i zycia poza
                  polskim burdelem zdolnosc zrozumienia polskich kompleksow przychodzi mi z coraz
                  wieksza trudnoscia.
                  Ale dzieki forumowym kontaktom z patologicznymi okazami polskiego zascianka, mam
                  nadzieje, ze sie podciagne.
                  Pyrsk!
                  Wasz Marjanek.
                  PS: Moze w niedziele przypne do klapy anzuga "Polonie Restitute" i "Za udzial w
                  walkach o Berlin i Krzyz Powstanczy(Warszawski)" - to mi beda na poskiej mszy
                  ale zazdroscili - co ja taki zasluzon !
                  • Gość: Patriota Re: Hej polonusy IP: *.centertel.pl 19.06.07, 22:40
                    Śląsk jest śląski ale to część Polski. Jeśli Ci tęskno to zawsze możesz wrócić
                    zza Odry bo Śląsk tam do Ciebie nie przyjdzie. NIGDY.
                    • Gość: Chater Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 22:42
                      polska byla pod Zaborami i kiedys przestala byc. Inni nie moga? polaczku?!
                      :)

ps: wszechpolaczku, dlaczego mnie nie lubisz?....
                      • Gość: Patriota Re: Hej polonusy IP: *.centertel.pl 19.06.07, 23:00
                        Nie napisałem że cię nie lubię. Nie lubię twoich poglądów. Są przechodzone.
                        Lekko licząc o jakieś 70 lat.
                        • Gość: Hater Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 23:05
                          polaczku! odstaw szklanke i przewroc sie na klepisko!
                        • Gość: Chater Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 23:10
                          napisalem: "polska byla pod Zaborami i kiedys przestala byc. Inni nie moga?
                          polaczku?!"

Gość portalu: Patriota napisał(a):
                          > Nie napisałem że cię nie lubię. Nie lubię twoich poglądów. Są przechodzone.
                          > Lekko licząc o jakieś 70 lat.

a co?! Polska naszabrowala i teraz zgrywa swieta krowe i chrystusa narodow?...
                  • grba Re: Hej polonusy 19.06.07, 23:23
                    Zagłoba mawiał "niech zginę ja i pchły moje"; jedyne co musisz to umrzeć i wraz
                    z Tobą zniknął Twoje problemy.
                    • Gość: Chater Re: Hej polonusy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.06.07, 23:25
                      grba napisał:
                      > Zagłoba mawiał "niech zginę ja i pchły moje"; jedyne co musisz to umrzeć i
                      > wraz z Tobą zniknął Twoje problemy.

wyjatkowo masz racje, garba! Patriota to naprawde chory czlowiek! moze w koncu
                      odejdzie... czego mu oczywiscie zycze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka