Gość: Piotr tozsamosc IP: *.chello.pl 24.10.10, 01:17 co z tego, ze wiekszosc przedstawicieli MN to etniczni Polacy? skoro czuja sie Niemcami i deklaruja sie jako Niemcy w lacznej liczbie 150 tysiecy to ich sprawa. maja do tego prawo. tak jak 170 tysiecy mieszkancow Gornego Slaska ma prawo okreslac sie jako Slazacy (nie-Polacy, nie-Niemcy). Zyjemy w wolnym kraju i nie ma w takich sprawach przymusu. Jezeli politycy MN poprawia sytuacje na Opolszczyznie, to mam gdzies ich deklaracje narodowosciowe, moga sie nawet uwazac za Chinczykow, byleby byli skuteczni. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: tozsamosc 24.10.10, 03:14 No i moze ten Sawczuk niech nam tu wytlumaczy, jak to jego familia znodla te piekne ruskie miano ? Abo tako liderka Poloni, niejako A.Borys ? D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wessolly Helmut Re: tozsamosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 03:26 mr.superlewatywny wy jeszcze duzo musicie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMAN Re: tozsamosc IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 15:51 to ma byc niby odpowiedz ? slaaaabo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wessolly Helmut Re: tozsamosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 03:55 a mnie nie jest wszystko jedno. daj mi liste CHL to zapisze sie na Chinczyka? to jest głupie i zaprzańskie i czy można takim ufać? byle fajnie rządzili? na razie elyta mn uczy sie "robic do wlasnej kieszeni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:33 Są takie rodziny wśród Ślązaków z opolskiego pośród której są podziały co do owego czucia.Taki podział nie należy wcale do rzadkości. Dziadek przed wojną uważał ,że jest polakiem i to z krwi i kości. Córka dziadka mówiła po wojnie o sobie - jestem polką, natomiast syn dziadka uważał się za niemca.Z dziećmi czyli wnukami dziadka było różnie.Część wyjechała do Niemiec z powodów finansowych przed laty.Przy okazji odwiedzin często mówili -Oni ,czyli Niemcy mają nas za obcych.Z wnukami dziadka mieszkającymi w Polsce jest różnie.Część choć ma niemieckie paszporty do Niemiec nigdy nie wyjedzie a pozostali paszportów niemieckich nie mają bo jak to nazywasz czują się polakami. Dlaczego o tym wszystkim piszę .ponieważ w rodzinie niemieckiej nikt nigdy nie powie ,że czuje się polakiem bo jest to śmieszne samo w sobie. P.S. Zapomniałem dodać iż spośród wielu członków M.N. w opolskim ich dziadkowie i pradziadkowie chodzili do polskiej szkoły i to w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Bardzo trafne jest w tym momencie stare niemieckie powiedzenie o Górnoślązakach z opolskiego nazywające ich mieszkańców rozporkowymi niemcami oddające sens jak Ty to nazywasz czucia. Ot i cała prawda tak nielubiana, szczególnie przez członków tzw. M.N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-sawczukista Re: Do Piotr IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 15:53 Sawczuk, to znowu ty ? To jak to jest po niemiecku z tym rozporkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 21:47 Słowa "gościa" wielce symptomatyczne, czyli poczułem wsparcie, znaczy, nie są to sprawy wyssane z palca jak chcieliby niektórzy na tym forum. Czuje sie zaszczycony, ze wszedlem do rodziny rzeczowników (antysawczukista) czekam na przymiotniki (antysawczukowski), w czasach miłości bliźniego w sumie dobre:)) Moja generalna opinia jest taka: wiedza o tamtych sprawach, co się bardzo łączy a historią Historią Polski - stosunkowo słaba, żeby nie powiedzieć marna ! Zwłaszcza po 1990 r. - sprawy z Niemcami zostały uznane za załatwione i zdominowało spojrzenie na tamte sprawy przez pryzmat "mniejszości niemieckiej" pisanej z cudzysłowem lub bez. Tylko nie dawala spokoju ta sensacyjna mapa Rejencji Opolskiej z lat 1922-45 w której obszary zamieszkane przez ludność polska dziwnie pokrywała się niemal w 100% z obszarem zamieszkiwanym przez mniejszość. Moja teza jest taka: doszlo do podmiany slów: to co powinno się nazywać mniejszością śląską nazwano niemiecką, ot i tyle. A co do sprawy z rozporkiem,? Nie mam pojęcia o co tu chodzi? Może to jakieś przejęzyczenie? Sprawa (afera) rozporkowa kojarzy mi sie wyłącznie z USA (Clinton) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Re: Do Piotr IP: 213.139.155.* 28.10.10, 17:59 1) To mapa jezykowa, nie narodowosciowa (ktore sie, jak wiemy, wcale nie musza pokrywac). 2) Jezyki sie przeciez nie wykluczaja na tym samym terenie. Por. np. mapy rozprzestrzenienia jez.polskiego wtedy na Ukrainie. Czy to znaczy, ze na tym samym terenie nie mówiono po ukrainsku, zydowsku itd. ? 3) Wiekszosc takich map jest wielce watpliwych, m.in. dlatego, ze ktos chcial cos udowodnic, ze czesto produkowane przez ludzi nie z regionu, ze pytaja o umiejetnosc poslugiwania sie danych jezykiem, ignorujac inne jezyki respondentów, nie uwzgledniaja ani jezyków mieszanych i "miedzyjezyków", ani fenomenu "schwebendes Volkstum" etc. I wiele innych punktów krytyki. Widzialam juz cala mase absurdalnych mapek.......tez, nie do wiary, polskich, nie tylko z Górnego Slaska. Lacznie z polonojezycznych Mozem Czarnym i "polskim" Berlinem. :) Na starej niejednej mapie jezykowej widzisz "wyspy" jezyka niemieckiego w srodku (dzisiejszej) Polski. Jakbym powiedziala, ze w tym rejonie nikt nie mówil po polsku, to bys zaraz zaprotestowal, no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 14:13 To w sumie ciekawe uzupelnienie, ale - autorzy mapek niekoniecznie musieli byc "absurdalnie głupi" (tak mi skojarzylo z heyah absurdalnie proste:) ); - mapka wyjsciowa dla mojej argumentacji powstała za czasów niemieckich, była urzędowa i dobrze odzwieciedlała, jak sądze stan faktyczny; - ale uwaga/zastrzezenie sluszne tym bardziej, że nawet ludnosc mówiącą po polsku na terenie RO można było równie dobrze sklasyfikować jako mówiącą po niemiecku, boć przeciez operowala tym jezykiem.. - czyzbyś chciala powiedziec bernadetto, ze wszyscy o których mowimy byli "polnisch sprechende Schlesier"? Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Do Piotr 28.10.10, 23:02 Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a): > Słowa "gościa" wielce symptomatyczne, czyli poczułem wsparcie, znaczy, nie są t > o sprawy wyssane z palca jak chcieliby niektórzy na tym forum. Czuje sie zaszcz > ycony, ze wszedlem do rodziny rzeczowników (antysawczukista) czekam na przymi > otniki (antysawczukowski), w czasach miłości bliźniego w sumie dobre:)) > Moja generalna opinia jest taka: wiedza o tamtych sprawach, co się bardzo łączy > a historią Historią Polski - stosunkowo słaba, żeby nie powiedzieć marna ! Zw > łaszcza po 1990 r. - sprawy z Niemcami zostały uznane za załatwione i zdominowa > ło spojrzenie na tamte sprawy przez pryzmat "mniejszości niemieckiej" pisanej z > cudzysłowem lub bez. Tylko nie dawala spokoju ta sensacyjna mapa Rejencji Opol > skiej z lat 1922-45 w której obszary zamieszkane przez ludność polska dziwnie p > okrywała się niemal w 100% z obszarem zamieszkiwanym przez mniejszość. Moja tez > a jest taka: doszlo do podmiany slów: to co powinno się nazywać mniejszością śl > ąską nazwano niemiecką, ot i tyle. > A co do sprawy z rozporkiem,? Nie mam pojęcia o co tu chodzi? Może to jakieś pr > zejęzyczenie? > Sprawa (afera) rozporkowa kojarzy mi sie wyłącznie z USA (Clinton) ! w latach 1922-45 nie istniala jednostka terytorialna o nazwie Rejencja Opolska. historyk powinien to wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Do Piotr 29.10.10, 00:12 sAWCZUK w ogóle "wszystko wie", tylko troche "inaczej". To takie indywiduum z gatunku nicieja vulgaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Sawczuk Re: Do Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 14:22 Superlewatywny - dowcip ci sie wyostrzył co u Slazaka raczej rzadkie ! Przyrównanie do Nicieji mnie nobilituje, ale tobie zostaje sam vulgaris, w dodatku o zerowej rozpoznawalnosci, czyli jestes, ale jakby cie nie bylo! I to jest twoj ból ("twój" piszę świadomie przez male "t", bo nie zasluzyles na duże). :)) Milego weekendu no i refleksji o o przemijaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi [... IP: *.com 24.10.10, 16:06 rozporkowi niemcy:to znaczy hu...jowi niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wessolly Helmut Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 04:39 troche z ortografia nie tak ale wiadomo o co chodzi, powiedz to superlewatywie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMAN Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 15:54 gosc-helmut-wesoly-sawczuk-itd. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: *.com 27.10.10, 10:11 hanysy są rozporkowi,przedtem byli rozporkowymi Polakami,teraz rozporkowymi Niemcami,a jak będzie trzeba to znowu rozporkowymi Polakami,wedle potrzeby. rozporkowy niemiec to znaczy:ch.....owy Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Henyka Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.10, 10:47 Gość portalu: Heniek napisał(a): > hanysy są rozporkowi,przedtem byli rozporkowymi Polakami,teraz rozporkowymi Nie > mcami,a jak będzie trzeba to znowu rozporkowymi Polakami,wedle potrzeby. > rozporkowy niemiec to znaczy:ch.....owy Niemiec To ty syneczku jestes rozporkowym Polakiem ze Slaska. Twoja "wiedze historyczna" mousz od twoich rozporkowych "uczycieli" i z twojego "prziporka" i tyle jest ona tez warta. Chocbys sie zesmolou, to prawdziwy _Hanys nigdy Polokym nie byl i nie bedzie. To kazdy Polak wie, tylko ty nie . Takiego jak ty to Hanys nigdy nie nazwie ch....uj, bo uzywa swojego slaskiego slowa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Super. ! Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: 213.139.155.* 28.10.10, 18:45 Dej se pokój, to bez sensu dyskutowac z baranami-muflonami. A slonsko karawana ciongnie dali. www.poradzymy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 15:07 Oczywiście twoi nauczyciele byli super i mieli we wszystkim racje. Wam się zawsze zdaje, że macie racje. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi 29.10.10, 22:34 No bo my som sól tyj Ziymi. My Slonzoki-autochtony (ganc egal, jako nacja, opcja abo "masc"). Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi [... 28.10.10, 21:48 Moze cie sie czepia (i tak bedziecie), ale lista Norberta Rascha ws. "celebracji" tzw."powstan" byl co do tresci i co tonu BARDZO w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdhbfdhjk Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi [... IP: *.dip.t-dialin.net 01.11.10, 21:37 www.youtube.com/watch?v=NVSqf9sapfA Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi [... 02.11.10, 22:39 www.youtube.com/watch?v=XrsiURlY82k&feature=related Pamietaj: >>> lista 6 <<< (cuzamyn ze MN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Mniejszość Niemiecka: Jesteśmy solą tej ziemi [... IP: *.com 03.11.10, 09:06 Nie głosujcie na rozporkowych niemców,bo jak powiedział hanys K.Kutz,hanysy są dupowaci,i jak oni wygrają to będzie dupowato.powiedział też,że Jezus wybrał by Nosolla na swojego apostoła,co za idiota,Nosola na swojego apostoła wybrał by Lucyfer. Odpowiedz Link Zgłoś