Dodaj do ulubionych

Dr Berlińska: Uchwała o zbrodniach sowieckich t...

IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 25.03.11, 13:39
Nie ważne ile komuniści wymordowali Ślązaków. Polskich nacjonalistów i tak nic nie przekona aby ich uczcić i o nich pamiętać.
Obserwuj wątek
    • Gość: rain a kto czytał treść rezolucji? nikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 21:14
      jak zwykle nikt nie czyta ze zrozumieniem: a gdzie tam pisze że chodzi tylko o Niemców!?

tam nie ma ani jednego słowa o wyłącznych ofiarach Niemcach, tylko Niemcy zawnioskowali tą rezolucję!!

Sejmik Województwa Opolskiego składa hołd tysiącom niewinnych
      i bezbronnych mieszkańców Górnego Śląska, którzy od stycznia 1945 roku stali się ofiarami masowych zbrodni Armii Czerwonej i komunistycznego aparatu bezpieczeństwa: zamordowanym, deportowanym do ZSRR, osadzonym
      w więzieniach i obozach.
      Niech pamięć o ofiarach Tragedii Górnośląskiej będzie godnie uczczona przez mieszkańców województwa opolskiego. 

UZASADNIENIE

Zima 1945 roku była jednym z najtragiczniejszych okresów w historii Górnego Śląska. Przewalająca się Armia Czerwona w swoim marszu na zachód pozostawiła po sobie tysiące zabitych cywilów, zgwałconych kobiet i splądrowanych domostw. Również i kolejne lata powojenne nie szczędziły bólu tym, którzy byli niewygodni dla komunistycznego aparatu bezpieczeństwa.

Po latach milczenia mozolnie odkrywa się tę smutną prawdę, która celowo była eliminowana ze świadomości społecznej; obecnie próbuje się upamiętnić tamte ofiary i pokonać traumę, która do dziś leży cieniem na wielu rodzinach.

Sejmik Województwa Opolskiego winien pomóc w odkrywaniu prawdy historycznej i nie może w tej sprawie pozostać obojętnym. Sejmik Województwa Śląskiego w styczniu 2010 r. oraz w styczniu 2011 przyjął podobne oświadczenia.

W imieniu Klubu
      Norbert Rasch
      Przewodniczący Klubu Radnych Mniejszości Niemieckiej
      w Sejmiku Województwa Opolskiego
      • Gość: Monika Re: a kto czytał treść rezolucji? nikt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.11, 21:20
        Tak bylo tez z ostatnim listem Rascha:
        najpierw go publicznie skrytykowali, potem opluli i rozszarpali.
        I nigdy nigdzie nie zostal w calosci opublikowany.
        No moze dlugo po ptokach (wtdy bym poprosil o link).
        • Gość: Monika Re: a kto czytał treść rezolucji? nikt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.11, 21:20
          poprosila :)
    • svatopluk Dr Berlińska: Uchwała o zbrodniach sowieckich t... 25.03.11, 21:58
      dziekuje pani Berlinskiej za te slowa.
      mam nadzieje ze wszyscy radni sejmiku opolskiego je przeczytaja.
      • Gość: jasio Re: Dr Berlińska: Uchwała o zbrodniach sowieckich IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 22:01
        Wy nie znacie historii! A niby któż jak nie Niemcy i volksdeutsche mieszkał na Śląsku pod panowaniem hitlerowców?
        • Gość: rece opadaja Re: Dr Berlińska: Uchwała o zbrodniach sowieckich IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.11, 22:36
          jasio, o jakim Slasku mowisz ty chlystku. Na naszym opolskim Oberschlesien
          byli nur Reichsdeutsche i pare Polakow z "Rodla" ale tez z pochodzeniem i obywatelstwem Deutsches Reich.
          Na wschodnim skrawku Gornego Slaska moze bylo troche inaczej.
          Chociaz raz przyznales ze na Slasku mieszkali przede wszystkim Niemcy. Ze wsrod
          nich bylo pare hitlerowcow to tez nic nowego. Za to odkrycie Krzyza zaslugi albo Nobla
          nie dostaniesz. Ale dla takiego durnia jak ty jasio,to wielkie odkrycie.
    • Gość: behemot Groch z kapusta albo bigos IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 25.03.11, 22:33
      Potrawa smaczna i wojewódzcy (nie mylić z Wojewódzkim) radni, zwani politykami, gotowi ją skonsumować i uch wałę czy deklarację przegłosować. No bo maja podkladkę w postaci wywiadu soc-jolożki. Nikt z lokalnych uczonych w sprawie głosu nie zabrał a tu przed metą jeden głos lobbujacy za uchwałą za sprawą GW ozwał sie na puszczy. W bigosie jak to w bigosie
      moc ingredientów, czyli co tam gospodyni ma na podorędziu do do kapusty wrzuci wymiesza, doprawi i bedzie smakować. Takie mnie kulinarne skojarzenia naszły, gdy w ten postny piątek przeczytałem wypowiedzi mej uczonej koleżanki, ktorą sznuję, czci jej niewiesciej bronie przed chamstwem forumowym (forowym) a i pospierać się lubię. No bo już nie wiem co bezradni uchwalic mają. Czy potępienie dla sowietów mordujących cywilnych Niemców, czy Ślązaków? Czy maja potepić zbrodnie późniejsze komunistów (kolaborantów) polskich na ludności zamieszkałej i przybyłej? Wychodzi na to, że jak zwał tak zwał sejmik uchwałę - deklarację powziąć miał w styczniu a w marcu ma. Taka uchwała to akt polityczny. Pamieci o zpomnianych ofiarach, nijak się takim aktem nie zreanimuje. Pomniki, ksiażki, filmy, obchody rocznic, itd. skutecznie ową pamięć będą utrwalać i do tego, jak pokazuje życie, nie potrzeba uchwał. No bo pamięci nie da się zadekretować. No więc kto i jakie korzyści polityczne odniesie z owego aktu politycznego w postaci rzeczonej uchwały? Skoro nasi radni wojewódzcy, tak bardzo pragną wejść na arenę polityki międzynarodowej, zachować jedność w regionie i zaspokoić postulaty koalicjanta, to niech podejmą uchwałę o potępieniu zbrodni komunistycznych na Górnym Śląsku, ze szczegolnym uwzglednieniem jego opolskiej czesci. Taka uchwała, będzie identyczna mentalnie i ideowo z pomnikiem, który takie wrażenie zrobił na uczonej koleżance.
      My radni sejmiku województwa opolskiego potępiamy zbrodnie komunistów na ludności ziem, które dzis tworzą nasze województwo. Przysiegamy i mocą przysięgi zobowiązujemy naszych następców by pamięc o niewinnie przelanej krwi, towarzyszyła kolejnym pokoleniem. Ku przestrodze.
      • stefa5 Re: Groch z kapusta albo bigos 26.03.11, 03:25
        Drogi Behemocie,
        nie lobbuję za uchwałą - wyraziłam jedynie swoją opinię! GW Opole poprosiła mnie o rozmowę ponad miesiąc temu. Myślałam zresztą, że wywiad się nie ukaże. Piszesz o bigosie i mocy ingredientów. Jednak wszystkie składnik są następstwem pytań i i dotyczą stosunku do przeszłości.
        Jasno wyraziłam się, że uchwała powinna uczcić pamięć mieszkańców Górnego Śląska czy województwa opolskiego - ofiar zarówno Armii Czerwonej, jak i komunistycznego aparatu terroru.
        W takich deklaracjach nie tyle chodzi o reanimację pamięci, ile o uznanie ofiar, ich cierpienia, w sferze publicznej, bo pamięć o nich jest żywa w ich rodzinach.
        Pamięci się nie dekretuje, jednak prowadzi się określoną politykę historyczną, jedne zdarzenia się upamiętnia, inne skazuje na zapomnienie - jak np.w czasach PRL losy ludności kresowej. Dzeinnikarze mnie pytali o rezolucję w sprawie tragedii Kresów, jednak wypowiedź na ten temat nie znalazła się w wywiadzie.
        Pytasz: kto i jakie korzyści polityczne odniesie z owego aktu politycznego w postaci rzeczonej uchwały?
        Udzielając wywiadu, nie zastanawiałam się nad tym. Dla mnie korzyści polityczne nie są istotne, bo wazne jest budzenie wrażliwości na zło i współczucia dla ofiar, które nie były uznawane. Po tym, co uczynili hitlerowcy w czasie II wojny światowej, wręcz było niestosowne mówienie o niemieckich ofiarach. Jednak dzisiaj po 65 latach od zakończenia wojny możemy potępić komunistyczne zbrodnie (zarówno Armii Czerwonej, jak i UB).
        Mam nadzieję, że dzięki tej uchwale polityczne korzyści odniesie społeczność regionalna. Proces pojednania wymaga z jednej strony uznania ofiar oraz uznania winy sprawców, a z drugiej strony - zarówno ofiary jak i sprawcy muszą przyjąć przeszłość i uznać, że nie determinuje ona przyszłości, że społeczeństwa się zmieniają, że jest możliwe budowanie nowych stosunków.
        Myślisz, że potępienie zbrodni sowieckich to wielka polityka międzynarodowa?
        Pozdrawiam

• Gość: bardzo spokojny Re: banialuki p. Berlińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 07:17
          To są ahistoryczne banialuki. Trzymałoby sie to może kupy, gdyby p. Berlinska umiala uzasadnić i wykazać jak to społeczność regionalna opcji proniemieckiej potępiła zbrodnie niemieckie i jak bardzo cierpienia narodu polskiego leżą jej na sercu. Nic z tych rzeczy. Regionalna społeczność opcji niemieckiej o której bóle tak p. Berlinskiej chodzi ma tego głeboko w tyle, czyli w zadku. W tym sensie jestem za odrzuceniem tej rezolucji. Społecznosc regionalna opcji niemieckiej jeszcze nie dojrzala do takiego aktu współczucia bo jest nadal zadymiona oparami nacjonalizmu niemieckiego w wydaniu BdV. Gdby to byli ludzie spod znaku postępowej myśli humanizmu niemieckiego pewnie dawno nie byłoby problemu.
          • Gość: tao szatanski przewrotność historii IP: *.nyc.res.rr.com 26.03.11, 10:17
            w niemczech, podobnie japonii, nie było denazyfikacji. zeby oczyścić oba kraje należało co drugiego niemca i japończyka powiesić. czy za ludobójstwo karać ludobójstem? wybrano drogę norymberki i tokio. jedni i drudzy na rozkaz, pod "butem", stali się państwem demokratycznym. w swoim czasie w niemczech były ss-mam był kanclerzem. japonski hitler został na tronie a jego następca (syn) jest przyjmowany w światowych salonach, gościł go polski prezydent. czy wyobrażacie sobie państwo syna hitlera kanclerzem niemiec a stalina prezydentem federacji rosyjskiej? ot przewrotność historii.
            niemcy, w przeciwieństwie do japonii, do bólu rozliczyli się ze swoją historią. zapłacili masę kasy żeby nie pisano zbrodnie niemieckie lecz nazistowskie. naród się oczyszczyścił. niezły numer. trzecie pokolenie niemców śmiało można nazwać europejczykami.
            teraz kolej na nas. nie będzie łatwo. o nie. czy w prl-ska ub-sb to nie polacy? nie oszukujmy się po drugiej wojnie w imie nie mniej zbrodniczej ideologii wymordowaliśmy kilka tysięcy współobywateli. kto jest bez grzechu niej pierwej kamieniem rzuci. czy stać nas na niemiecką drogę prawdy historycznej? jestem przekonany że nie! i tu ma racje pani doktor mówiąc o braku rozliczenia, historycznego rozliczenia polskiego komunizmu. brakuje nam protestanckiego racjonalizmu. dystansu. zrozumienia. jak znależć racjonalizm w narodzie, który sam siebie uznał za wybrany? to se ne da.
            trzeba to zrobić ale za prawdę powiadam wam nie wiem jak.
            pytanie - od czego mamy historyków? odpowiedz - nie mamy historyków!!!
            co robić? - uczyć się od niemców!
            prawda nas wyzwoli !!!

tao szatanski

ps. przewrotność przewrotnosci. mamy narodowy dzień pamięci żołnierzy wyklętych a gdzie dzień ofiar żołnierzy wyklętch. tacy kooorwa jesteśmy!!

• Gość: Sama prawda Re: przewrotność historii IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 12:20
              Myślisz że prawda panująca nas wyzwoli? To nie mozliwe bo to nie jest prawda! To czysty fałsz! W moim mieście zlikwidowano wszystkie pomniki milicjantów zabitych przez bohaterskich AKowców (nie wiem czy t o dobra nazwa bo AK było już rozwiązane) i na to miejsce wstawiono tablice upamiętniające morderców! O ich czynach nic tylko górnolotne wpisy typu ubeccy kaci. Nie słyszałem jeszcze żeby któryś z więzionych mówił że był więziony niewinnie - chwala się że tu zabili milicjanta, tam napadli na spółdzielczy bank itp. Nawet groby na cmentarzu zamieniają! Kapitana Klossa (Kłosa) pokazuje się ze wstępem jakiegoś przymuła który tłumaczy ze to tak nie było a gdzie jest napisane że to historia Klossa? Za to przedstawia się Czas honoru bez komentarza! Obejrzalem 3 odcinki i dałem sobie spokój co za bzdura! Więc uważam że liczenie na to ze prawda nas wyzwoli jest płonne, bo po pierwsze nie ma prawdy a nie mamy lat 50tych i wszyscy potrafią czytać!
    • Gość: antypartyjny Dr Berlińska: Uchwała o zbrodniach sowieckich t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 13:44

Jak zaczęli \ głównie politycy\ z początkiem lat 90-tych kopać w katyńskim gó...e\sprawa była wyłącznie dla historyków !!!\ to w krótkim czasie zrobiono w Polsce z tego plamę na honorze narodu Polskiego.
      Rosjanie to przecież nie idioci .dlatego jak każda normalna władza kiedy ma dość takiego zachowania strony przeciwnej\ciągłe wytykanie i przypominanie\ reaguję w ten właśnie sposób.
      Nie należy się zatem dziwić w jaki sposób po tragedii smoleńskiej podeszli do sprawy Rosjanie.
      Dlaczego choćby jeden z naszych kolejnych rządów w ciągu ostatnich 20 lat nie postąpił jak pierwszy kanclerz powojennych Niemiec Konrad Adenauer, który powiedział w !949r.
      Wszystkie sprawy związane z ostatnią wojną odłóżmy na półki ,wyłącznie dla historyków a zajmijmy się odbudową kraju.Podobnie rzecz się ma ze zbrodniami komunistycznymi i Armii Czerwonej.Kiedy czyta się o takich uchwałach które nic nie zmienią i nic nie wniosą do pamięci o tamtych czasach to nic innego jak przysłowiowe kopanie w gó...e.
      Nie wiedziałem ,że trzeba mieć tytuł doktora\Danuta Berlińska\ aby odkryć Amerykę mówiąc -do zbrodni doszło z pobudek odwetowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka