Gość: Rafis IP: 213.199.196.* 25.06.04, 14:01 Według rankingu polityki(miejsca gdzie najlepiej sie zyje) Opole zajęło wysoką 3 pozycję: polityka.onet.pl/_i/2004/26/raport/rgdz1.gif Co o tym sądzicie? pzdr z Wrocka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sharleena Re: Opole przed Wrocławiem 25.06.04, 14:59 oczywiście. jeszcze za niemca kolej dochodziła do Breslau tylko dlatego, że było po dordze do Oppeln, które już wtedy była znacznie przyjemniejsza metropolią. W Opolu dziś wszystko jest lepsze, mamy więcej pięknych parków, lepsze rozwiązania ruchu ulicznego, wiele pięknych mostów przez Odrę, mnóstwo imprez kulturalnych, ciekawe restauracje, zoo prawie najpiękniejsze w Europie (bez P Gucwińskich), festiwal i real (te wszystkie sklepy na bielanach nie są przecież we wrocławiu!) mamy głowną ulicę krakowską i piękne dzielnice mieszkaniowe (stary zwm - peła architektury 'gierkowskiej' znacznie przewyższa walorami urbanistycznymi wrocławskie 'krzyki') grotowski zaczynał w Opolu i uparł się, że tu zostanie (bo klimat taki dobry był dla teatru eksperymentalnego w opolu na rynku) ale go źli ludzie zmusili do wyjazdu (a właściwie zesłania do wrocławia) skąd mógł już tylko emigrować! Festiwalu w Opolu zazdrości nam SanRemo i pare innych tzw. metropolii. Cóż tu można więcej dodać - Opole prędzej czy później będzie stolicą polski (nie tylko polskiej piosenki) howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Opole przed Wrocławiem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.06.04, 18:25 Chyba Cie opogięło:). Mieszkam w tym mieście od 3o lat. I niestety nie lubie GO. Z pzryjemnością chodze po Wrocławiu , Gdańsku. W tych miastach czuję sie klimat. Jakieś trudne do zdefiniowania fluidy sprawiaja,że maiste te kocham i gdybym tylko mogła wyprowadziłabym się natrychmiast. Opole jest nieprzyjaznym miastem dla człowieka normalnego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Opole przed Wrocławiem IP: 213.199.196.* 25.06.04, 20:46 Gość portalu: jola napisał(a): > Chyba Cie opogięło:). Mieszkam w tym mieście od 3o lat. I niestety nie lubie > GO. Z pzryjemnością chodze po Wrocławiu , Gdańsku. W tych miastach czuję sie > klimat. Jakieś trudne do zdefiniowania fluidy sprawiaja,że maiste te kocham i > gdybym tylko mogła wyprowadziłabym się natrychmiast. > Opole jest nieprzyjaznym miastem dla człowieka normalnego . bez przesady, chyba nie jest tak źle. Jak na swoją wielkośc Opole jest dosc atrakcyjne a napewno ładne :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::kaz:: Re: Opole przed Wrocławiem IP: 217.173.200.* 25.06.04, 20:59 Jak wam sie Opole nie podoba to po prostu sobie wyjedzcie, kto was tu na sile trzyma? Nie rozumiem. A dla ludzi ktorzy lubia to miasto zostanie przyjemniejsza atmosfera, aha tylko zabierzcie radnych ze soba! Regula niedostepnosci to silny mechanizm psychologiczny, chce sie tego czego sie nie ma, a nie docenia sie tego co sie ma :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heina Re: Opole przed Wrocławiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 21:08 Gdy tutaj jeszcze nie mieszkałem, to wydawało mi się piękne. zwłaszczsa z perspektywy innych miast uprzemysłowionego Śląska oraz akademika, do którego przyjeżdzałem jakkkk .... i nad ranem wracałem, w boskim nastroju. kiedy się związałem z tym miastem 15 lat temu, to odkryłem jego brzydsza stronę i tęsknię za swoimi stronami. Ba nawet wyprowadziłem się do Chmielowic, a z tąd hop i jestem na autostadzie do wolności. Poprostu lubię miasta w których jeżdza tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś