Dodaj do ulubionych

Opole przed Wrocławiem

IP: 213.199.196.* 25.06.04, 14:01
Według rankingu polityki(miejsca gdzie najlepiej sie zyje) Opole zajęło
wysoką 3 pozycję:
polityka.onet.pl/_i/2004/26/raport/rgdz1.gif
Co o tym sądzicie?

pzdr z Wrocka
Obserwuj wątek
    • sharleena Re: Opole przed Wrocławiem 25.06.04, 14:59
      oczywiście.
      jeszcze za niemca kolej dochodziła do Breslau tylko dlatego, że było po dordze
      do Oppeln, które już wtedy była znacznie przyjemniejsza metropolią.
      W Opolu dziś wszystko jest lepsze, mamy więcej pięknych parków, lepsze
      rozwiązania ruchu ulicznego, wiele pięknych mostów przez Odrę, mnóstwo imprez
      kulturalnych, ciekawe restauracje, zoo prawie najpiękniejsze w Europie (bez P
      Gucwińskich), festiwal i real (te wszystkie sklepy na bielanach nie są przecież
      we wrocławiu!)
      mamy głowną ulicę krakowską i piękne dzielnice mieszkaniowe (stary zwm - peła
      architektury 'gierkowskiej' znacznie przewyższa walorami urbanistycznymi
      wrocławskie 'krzyki')
      grotowski zaczynał w Opolu i uparł się, że tu zostanie (bo klimat taki dobry
      był dla teatru eksperymentalnego w opolu na rynku) ale go źli ludzie zmusili do
      wyjazdu (a właściwie zesłania do wrocławia) skąd mógł już tylko emigrować!
      Festiwalu w Opolu zazdrości nam SanRemo i pare innych tzw. metropolii.
      Cóż tu można więcej dodać - Opole prędzej czy później będzie stolicą polski
      (nie tylko polskiej piosenki)
      howgh.
      • Gość: jola Re: Opole przed Wrocławiem IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.06.04, 18:25
        Chyba Cie opogięło:). Mieszkam w tym mieście od 3o lat. I niestety nie lubie
        GO. Z pzryjemnością chodze po Wrocławiu , Gdańsku. W tych miastach czuję sie
        klimat. Jakieś trudne do zdefiniowania fluidy sprawiaja,że maiste te kocham i
        gdybym tylko mogła wyprowadziłabym się natrychmiast.
        Opole jest nieprzyjaznym miastem dla człowieka normalnego .
        • Gość: Rafis Re: Opole przed Wrocławiem IP: 213.199.196.* 25.06.04, 20:46
          Gość portalu: jola napisał(a):

> Chyba Cie opogięło:). Mieszkam w tym mieście od 3o lat. I niestety nie lubie
          > GO. Z pzryjemnością chodze po Wrocławiu , Gdańsku. W tych miastach czuję sie
          > klimat. Jakieś trudne do zdefiniowania fluidy sprawiaja,że maiste te kocham i
          > gdybym tylko mogła wyprowadziłabym się natrychmiast.
          > Opole jest nieprzyjaznym miastem dla człowieka normalnego .

bez przesady, chyba nie jest tak źle. Jak na swoją wielkośc Opole jest dosc
          atrakcyjne a napewno ładne :)

pzdr.
          • Gość: ::kaz:: Re: Opole przed Wrocławiem IP: 217.173.200.* 25.06.04, 20:59
            Jak wam sie Opole nie podoba to po prostu sobie wyjedzcie, kto was tu na sile
            trzyma? Nie rozumiem. A dla ludzi ktorzy lubia to miasto zostanie przyjemniejsza
            atmosfera, aha tylko zabierzcie radnych ze soba!

Regula niedostepnosci to silny mechanizm psychologiczny, chce sie tego czego sie
            nie ma, a nie docenia sie tego co sie ma :-P
      • Gość: heina Re: Opole przed Wrocławiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 21:08
        Gdy tutaj jeszcze nie mieszkałem, to wydawało mi się piękne.
        zwłaszczsa z perspektywy innych miast uprzemysłowionego Śląska oraz
        akademika, do którego przyjeżdzałem jakkkk .... i nad ranem wracałem,
        w boskim nastroju. kiedy się związałem z tym miastem 15 lat temu,
        to odkryłem jego brzydsza stronę i tęsknię za swoimi stronami. Ba
        nawet wyprowadziłem się do Chmielowic, a z tąd hop i jestem na
        autostadzie do wolności. Poprostu lubię miasta w których jeżdza tramwaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka