donna_corleone 22.10.09, 16:18 czy ktoś z Was ma u siebie drewno egzotyczne w łazience (przy ogrzewaniu podłogowym) chodzi o małą łazienkę 3,5 m2 jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat. z góry dziękuję za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flying_citron Re: drewno w łazience 29.10.09, 11:56 Nie wyobrażam sobie u siebie w łazience drewna i nigdy bym czegoś takiego nie zrobiła. I powiem szczerze, że nikt z moich znajomych nie ma drewna w łazience. Trudno mi sobie to wyobrazić nawet. Ale możliwe, że jakby to było dobrze zaprojektowane to mogło by ciekawie wyglądać. Ale tak jak mówię, nie spotkałam się z takim urządzeniem łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_tomasz Re: drewno w łazience 29.10.09, 12:52 Są ciekawe projekty łazienek z wykorzystaniem drewna. Wszystko zależy od projektu. Najważniejsze przy łazience z drewnem jest odpowiednia wentylacja pomieszczenia i w odpowiednie impregnowanie drewna. Wiadomo, o drewno jest ciężej dbać niż o płytki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: drewno w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 20:53 Zobacz sobie co mozna zrobić z drewna do łazienki www.bieniek.net.pl/images/sauna/umywalka2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: drewno w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 00:18 Kurcze, to mało widziałaś w swoim życiu. Drewno w łazience jest super i bardzo modne. A wszystkie wątpliwości rozwiane poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
comandorreeve Re: drewno w łazience 31.10.09, 11:51 Wiesz co nie jestem pewna, czy prawdziwe drewno to dobry pomysł. Kiedy pracowałam w pracowni wnętrz były takie pomysły, żeby nawet użyć desek impregnowanych( takich jak się stosuje do elewacji budynków) użyć przy wannie, bo fajnie by wyglądały, ale wykonawcy stanowczo odradzili, powiedzieli, że to długo nie pożyje. Proponuję jednak jakieś płytki drewnopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar_ma Re: drewno w łazience IP: *.ghnet.pl 31.10.09, 16:32 teraz jest mnóstwo projektów z wykorzystaniem drewna w łazience - oczywiście powinno to być drewno egzotyczne, które ma odpowiednie parametry do wilgotnych pomieszczeń. Ja też będę kończyć taką małą łazienkę, i planuję na podłogę i na obudowę geberita dać lapacho (inaczej to się nazywa ipe). Można też stosować merbau albo teak, ale mają ciemniejsze kolory. Polskie (eropejskie) drewno nie jest odpowiednie do wykorzystania przy takim poziomie wilgoci. Teraz nawet brodziki prysznicowe robi się z drewna: www.skapiec.pl/img/558926-2862-1-brodzik-drewniany.html Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: drewno w łazience 01.11.09, 09:03 A ja mam jasny bambus (panele) na części łazienki i jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
dabrow.potowska Re: drewno w łazience 03.11.09, 09:39 Dość często stosuję drewno w swoich projektach, z rozwagą ale nie boję się tego materiału. Wszystko zależy od inwestora, czy są dzieci, czy mieszkańcy lubią porządek, czy jest pani do sprzątania :) itd W kabinie odpada, będzie wymagało częstego olejowania a i tak zmiany z czasem będą bardzo widoczne. Natomiast na fragmentach ścian, podłóg jak najbardziej. Wanna obudowana drewnem też się sprawdza, pod warunkiem, że wychodzi poza poziom drewna i użytkownicy o nią dbają ale raczej stosuję zabezpieczoną dobrymi lakierami aniżeli olejem, z uwagi na plamy. Drewno pięknie komponuje się ze szkłem, mozaiką i gresem oczywiście, tworzy miłą atmosferę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolinaspa Re: drewno w łazience 03.11.09, 15:45 Drewno w łazience jak najbardziej, ale nie na ogrzewanie podłogowe. Uważam, że jest to materiał, który mocno pracuje, i wtedy będziemy skazani na wszelkiego rodzaju wypaczenia drewna - wilgotność to już inna kwestia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: drewno w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:33 Ja mam ogrzewanie podłogowe i mam drewniane mebelki i nic się z tym nie dzieje. Oczywiście szafka jest z ze szklanym czarnym blatem i byc może to robi całą dobra robote. Znalazłam te mebelki na tym sklepie www.domitp.pl Mają tam właśnie takie drewniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Re: drewno w łazience IP: *.wroclaw.mm.pl 29.11.09, 21:35 Ja mam ju ż kilka lat łazienkę z panelami drewnianymi na ścianach. dużo było roboty aby to dobrze zaimpregnować ale po paru latach się to sprawdza - brak wypaczeń. Żona sobie meble znalazła też z drewna. Sprawdziłem: na meble łazienkowe, model Bosco z dwoma umywalkami. Na początku trochę się bałem marmurowego blatu, ale co roku maznę go impregnatem i dalej pięknie wygląda (choć chyba to bardziej zasługa żony). Odpowiedz Link Zgłoś
78mysz Re: drewno w łazience 30.11.09, 22:59 bzdura totalna. Trzeba patrzeć na stabilność drewna. Są gatunki, które nie nadają sie wogóle na ogrzewanie podłogowe, inne zachowują się świetnie w wilgotnym środowisku, a inne tylko warunkowo. Na podlogówkę w łazience najlepiej kłaść drewno egzotyczne, w małych elementach np teak, można kłaśc niektóre gatunki na v-fuge, deskę warstwową. Drewno musi by stabilne i tłuste, a dodatkowo dobrze zaimpregnowane. Grubość warstwy drewna też ma znaczenie. Generalnie jest to przedział-11-15mm grubości w zależności od pozostałych wymiarów klepki. Drewno jest zawsze przyjemne w dotyku, nie jest sliskie za to łatwe w utrzymaniu.Trzeba tylko dobrego fachowca do układania Odpowiedz Link Zgłoś
mikaela13 Re: drewno w łazience 25.11.09, 14:57 Widziałam parę projektów łazienek w drewnie, ale na żywo tylko dwa - wyglądają ładnie, a drewno nadaje im fajny klimat. Gdybym projektowała taką łazienkę dla siebie (może za parę lat, kiedy już będę miała więcej doświadczenia w projektowaniu, no i fundusze) to byłby to całkiem dobry pomysł. W takim pomieszczeniu jest jakby cieplej niż tradycyjnej łazience, a ja mam skłonności do przeziębienia się, kiedy wychodzę z prysznica na chłodek;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: drewno w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:27 Witam! Oczywiście że mam. Szafka z drewna dębowego w kolorze ciemnej wiśni. Prezentuje się super. Kupiłam w tym sklepie www.domitp.pl maja dosyć ciekawe wzory. Myślę że coś znajdziesz dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz-kurowski To bardzo dobry pomysł :) 26.11.09, 12:20 Masz artykuł na ten temat jak znalazł :) www.epodloga.pl/design.php?artykul=podloga_drewniana_do_lazienki Odpowiedz Link Zgłoś