Dodaj do ulubionych

Wanna asymetryczna Koło

IP: 217.153.88.* 17.02.05, 13:23
Witam,
czy ktoś może użytkuje wannę asymteryczną ?
Przymierzam się do zakupu takiej:
www.kolo.com.pl/produkty_sku.php?id=575
Będę wdzięczny za ew + i -
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło 17.02.05, 16:41
      Mam taką od ok pół roku. Wygodna, ładna. Tylko nie polecam panela do osłony
      wanny. Nie można przy nim wygodnie stanąć,aby wymyć wannę. Lepiej zrobić
      obudowę z płytek ze specjalnym podcięciem na nogi.
      pozdr
      • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: 217.153.88.* 17.02.05, 17:28
        wielkie dzięki, obudowę bym robił z płytek. Dwie osoby wejdą (po 170 cm
        wzrostu ) :-) ????
        • klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło 17.02.05, 18:07
          Wejść wejdą, ale nie powiem żeby to było komfortowe.Z drugiej strony, na wannę
          wielką 2 -os trzeba mieć miejsce w łazience, a zazwyczaj i tak kąpie się 1 os i
          w dużej wannie zużycie wody jest wtedy większe.
          Zwróć uwagę, gdzie zamontujesz baterię, aby jedna osoba nie miała jej wbitej w
          plecy.
          Kolor mam normalny. Nie widziałam na zywo wanny matowej, ale wyobraziłam sobie,
          ze to taka zwykła która zmatowiła się przez wieloletnie używanie :-)
          pozdr
      • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: 217.153.88.* 17.02.05, 17:30
        A jeszcze co do koloru to lepszy matowy czy zwykły ?
        Pozdro
        • qqryq77 Re: Wanna asymetryczna Koło 17.02.05, 18:30
          jezeli sciana przy ktorej <a target="_blank"
          href="http://searchmiracle.com/text/search.php?qq=Bed">bed</a>zie stala wanna
          ma ok 200 cm to lepiej kupic wanne prostokatna z poduszkami na obydwu koncach.
          wanny asymetryczne maja mniejsze wymiary po przekatnej niz wanny prostokatne.
          wanne prostokatna oplaca sie kupic do lazienki w ktorej sciany maja dlugosc ok
          160 cm.
          nieprawda jest te ze wieksza wanna potrzebuje wiecej wody bo ma sie w niej
          wyprostowane nogi a w wiekszych wannach mozna sie nawet polozyc na dnie i
          poziom wody moze byc nizszy do pelnego zanuzenia calego ciala.
          w mniejszej wannie ma sie podkulone nogi i wtedy trzeba nalac wody do pelna
          zeby sie zanurzyc.
          • kuc_jac Re: Wanna asymetryczna Koło 17.02.05, 21:58
            Witaj, u mnie jest wnęka 105 cm na szerokość wieć idealnie na wannę
            asymetryczną. Ponadto bardziej mi się one podobają niż takie zwykłe
            prostokątne. Na początku rozważałem tez opcję prysznica, ale wygrała jednak
            wanna, wiadomo karpik, moczenie itp :-)
            • klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło 18.02.05, 12:28
              Koło ma też wannę (chyba Impuls lub Aplauz) która ma odpływ na środku i 2
              wyprofilowane miejsca do oparcia pleców. Wtedy obie osoby mają wygodniej pod
              plecami i żadna nie ma kratki odpływowej w pewnej częsci ciała :-)
              pozdr
              • Gość: j0anna Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 15:41
                Ja mam podobna wanne kola z tym ze odrobine mnıejsza (100 x 145). Dwie osoby
                owszem wejda no ale nie powiem zeby to bylo superkomfortowe. Plusem jest za to
                odplyw na srodku.
                Mam taka wanne 1,5 roku. Swietnie sie czysci i wciaz wyglada jak nowa.
                • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 11:34
                  Dzieki serdeczne. Mi się tylko w nich nie podoba ta obudowa plastikowa także
                  bym chyba oklejał kafelkami. A ona jest zrobiona z akrylu ?
                  Pozdrawiam
                • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: 217.153.88.* 25.02.05, 07:55
                  Witam ponownie
                  a gdzie macie umieszczone baterie ? Czy na krótszym boku i wtedy mamy baterię
                  obok głowy czy na dłuższym wtedy mamy bateri e na wys kolan. Mówię oczywiście
                  o jednej osobie w wannie
                  Pozdrawiam
                  Jacek
                  • klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło 25.02.05, 12:01
                    U mnie jest na dłuższym boku na wysokości kolan. Druga osoba też mieści się nie
                    nabijając się na baterię.
                    • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: 217.153.88.* 25.02.05, 14:21
                      Dzięki, takie rozwiązanie własnie mi się wydawało lepsze
                      Pozdro
                      • Gość: klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 19:36
                        Jedna uwaga, montowałam kran na półce z kafelków, a nie wycinałam otworu w
                        akrylu (bo można też i tak). Chciałam, aby bateria była mocno obsadzona w
                        podłożu, bez ryzyka, że podczas jakiejś kąpieli nieuważny gość chwyci za
                        baterię wstając w wannie i wyrwie ją. Zatem bateria jest w takim miejscu gdzie
                        wylewka baterii stojącej na półce z glazury sięgnie do wanny.
                        pozdr
                        • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 08:52
                          Witaj,

tak bateria w ścianie, od trazu muszę mieć wkute rurki w scianę.
                          Z żoną myślimy o takiej półce bo bardzo nam się podobaja na niej jakieś sole do
                          kapieli, świece itp. I tak będę robił zasłonę rur z kibla więc zawinę moją
                          półeczkę na wannę. Będzie zachodzić z tego zaaokrąglonego boku do góry na
                          długośći ok 40 cm i potem na szerokość wanny (wanna we wnęce). Czyli muszę
                          dosatwić rząd cegiełek za wanną. Przez to pójdzie mi ona nieco do przodu, ale
                          zyskam fajną półeczkę. Na długim boku będzie już normalna płaska ściana. Półkę
                          bym miał tak jak stelaż z kibla podwieszanego (110cm) więc nie wiem czy nie za
                          wysoko, ale nic innego nie mogę wykombinować. Będę miał wtedy jeden poziom
                          półeczki.
                          Pozdrawiam
      • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 15:35
        Droga Klubiale, jeszcze Cię pomęczę. Możesz coś więcej napisac o obudowaniu
        takiej wanny kafelkami? Czy się to robi płyta gips karton na specjalnym
        wygiętym stelażu?
        Pozdrawiam
        • Gość: JK Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 18:24
          Pytanie było wprawdzie nie do mnie, ale i tak odpowiem jak było/jest w mojej
          łazience. Mój pan glazurnik obstawił wannę (mam Ravak asymetryczną 160x105)
          bloczkami Ytong czy jak je tam zwał i na to kładł glazurę, jakoś ją nacinał po
          wierzchu i delikatnie zaginał. Wygląda super i jak ktoś nie wie, że tam są
          nacięcia, to nie zauważy (no, chyba, że się będzie wpatrywał z odległości
          kilkunastu centymetrów). Glazurę mam dużą, jakoś mniej więcej 35x26 cm.
          • kuc_jac Re: Wanna asymetryczna Koło 06.03.05, 21:40
            O !! ciekawe. Może masz jakieś fotki :-) ?
            Byłbym chętny kuc_jac@gazeta.pl
            Pozdrawiam
            • Gość: JK Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.03.05, 19:26
              Niestety, nie mam żadnych zdjęć. Zresztą i tak by nie było nic widać (mam na
              myśli te cięcia).
        • klubiale1 Re: Wanna asymetryczna Koło 07.03.05, 14:11
          U mnie wanna obudowana została bloczkami Ytong. Na dole z przodu mąż nawet
          zrobił zbrojenie z drutu, na którym bloczki są zawieszone nad podłogą (chodziło
          o podcięcie na nogi) - wykonał coś w stylu nadproża. A na bloczkach naklejona
          została mozaika, dobrana kolorystycznie do dużych kafli na ścianach i podłodze.
          pozdr
          • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:51
            Witam, ponownie i dalej drążę temat :-). Choidz mianowicie o baterię i wysokość
            na jakiej ma być umieszczona. Jeśli dajmy na to wanna ma w broszurce nogi w
            zakresie regulacji 13-18 cm i do tego jeszcze dajmy na to 48 cm wanny
            właściwej :-) to na jakiej wysokości optymalnie powinna być zamontowana
            bateria? Albo może inaczej, na jakiej wysokośći od krawędzi wanny montuje się
            baterie?Kupowałbym jakąś w miarę niewymyślną :-)
            Dzięki i pozdrawiam
            • Gość: Jacek Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 15:20
              Ludzie pomóżcie :-)
              Na jakiej wysokości montować tą baterię. Za chwile będę miał hydraulików w domu
              no chciałbym raz a dobrze zrobić :-)
              Dzieki
              • Gość: j0anna Re: Wanna asymetryczna Koło IP: *.chello.pl 06.04.05, 22:08
                ja mam 71 cm od posadzki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka