Dodaj do ulubionych

Lustro naklejane na kafelki

12.04.05, 14:11
Zamówiłam na wymiar lustro łazienkowe. Jest duże i dość ciężkie 170x70cm.
Szklarz twierdził,że mocuje się je na klej bezpośrednio na kafelki.
Jak to zrobić poprawnie i trwale?
Czym kleić, w jaki sposób?
Jak odłuścić ścianę i lustro, aby klej dobrze złapał?
Jak podeprzeć lustro, aby nie spadło zanim klej zwiąże - bo może wiązać dość
długo.
Bardzo proszę o rady doświadczonych osób
pozdr
Obserwuj wątek
    • admar0 Re: Lustro naklejane na kafelki 12.04.05, 15:32
      Umyj ścianę z glazury rozpuszczalnikiem nitro, przyklej lustro klejem do luster
      (wg jego instrukcji), zabezpiecz lustro przed zsuwaniem, podstaw pod dolne rogi
      dwa drewniane klocki ustawiając lustro w poziomie, dodatkowo zabezpiecz
      plastrami na rogach.
      Następnego dnia powinno już wyschnąć (ok 24 godzin)
    • ania_wiedzminka zamówić profesjonalistę 12.04.05, 15:40
      na przedpokoju mam lustro 2 m x 1m, które wcale nie jest klejone, to samo w
      łazience - może i mniejsze - chyba 1,1m na 0,7 m, ale za to klejone w 2
      odcieniach i w związku z tym zdecydowanie ciężkie, a jednak wisi na uchwytach i
      nic mu nie jest:)))

jeśli naprawdę chcesz go przykleić, to naprawdę lepiej zamów kogoś, kto weźmie
      za to odpowiedzialność - niewłaściwie położony klej na lustro może spowodować
      katastrofę lustrzaną;)
      • Gość: Yosemite Sam a nie lepiej wykuć glazure IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.04.05, 19:13
        chyba będzie troche ładniej wtedy wyglądało a lustro będzie opierać się na
        płytkach.
    • krecik101 Re: Lustro naklejane na kafelki 13.04.05, 11:29
      możesz napisac ile kosztuje takie lustro?
      • klubiale1 Re: Lustro naklejane na kafelki 13.04.05, 12:31
        poszło na priva
    • della69 Re: Lustro naklejane na kafelki 14.04.05, 12:16
      Radzę Ci zamówić takie lustro wraz z montażem. Ja tak zrobiłam, bo lustro mam
      ogromne - kilka m2 - i, odpukać, od kilku lat sobie wisi przyklejone właśnie do
      glazury.
      • klubiale1 Re: Lustro naklejane na kafelki 14.04.05, 12:23
        Ale nawet biorąc z montażem wolę wiedzieć jak powinno wyglądać prawidłowe
        zamocowanie lustra. Są fachowcy i "fachowcy" i wolę nie sprawdzać na własnej
        skórze, czy trafiłam na tych porządnych, a nie na takich którzy sami znają to
        tylko z teorii i na dodatek zapominają o koniecznych elementach montażu np o
        odtłuszczeniu ściany i lustra.
        • Gość: Yosemite Sam Re: Lustro naklejane na kafelki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.05, 20:10
          A tak wogóle to po co się ograniczać. Wystarczy zrobić lustro od podłogi po
          sufit ( sam widziałem takie lustra na całe ściany w łazience w różnych
          gazetach ) . Wtedy lustro opiera się o podłoge i nie wisi w powietrzu
          przyklejone do ściany.
          Pomieszczenie też wydaje się dwa razy większe.
          Na żywo takie rozwiązania można zobaczyć w niektórych salonach samochodowych ;-)
          • klubiale1 Re: Lustro naklejane na kafelki 14.04.05, 20:23
            Tylko że poniżej lustra jest umywalka , no chyba że w lustrze wytną mi dziurę
            na umywalkę wtedy mogłoby być do ziemi...
          • Gość: buuu Re: Lustro naklejane na kafelki IP: 217.153.47.* 14.04.05, 20:39
            A jak je wniesiesz do mieszkania? W gazetach to sobie mogą być, to nie są
            mieszkania tylko aranżacje.
            • klubiale1 Re: Lustro naklejane na kafelki 15.04.05, 12:38
              Na szczęście to lustro, które zamówiłam 170x70 bez problemu dało się wnieść.
              Już stoi w łazience i czeka na powieszenie - aż się mąż zlituje :-).
        • admar0 Re: Lustro naklejane na kafelki 15.04.05, 22:36
          Z odtłuszczeniem lustra czymś agresywnym to bym nie radził
          • Gość: Yosemite Sam Re: Lustro naklejane na kafelki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.05, 16:47
            Właśnie takie rozwiązanie było w gazecie. Umywalka była umocowana do lustra
            które sięgało do ziemi. Ale np. są jeszcze inne możliwości. Zamontowanie
            umywalki wkładanej w blat do szafki a sama szafka może mieć drzwiczki szklane.
            Albo zamontowanie lustra nad umywalką ale na całej szerokości ściany.
            Co do uwagi że takie wielkie lustro nie zmieści się do mieszkania to powiem
            tylko że tafle lustra mają takie same wymiary jak niektóre plyty gipsowo
            kartonowe lub drewniane używane do montażu szaf wnękowych. (ok.300cm x 2100cm)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka