Dodaj do ulubionych

Dobra pralka 2000 -3000 zł???

05.08.05, 11:58
Poradźcie. Szukam pralki 60 cm, która będzie stała w łazience więc nie musi
być super cicha, nie musi mieć szerokiego otwierania (to mnie nie interesuje
zbytnio), wkład 4,5 kg makasymalnie, koniecznie możliwość prania mniejszej
ilości rzeczy (nie wiem jak to się fachowo nazywa), program do prania
delikatnych rzeczy i inne takie bajery wskazane. Cena 2000-3000 zł.
Napiszcie wasze typy i wskazówki przy wyborze pralki idealnej
Obserwuj wątek
    • Gość: luzhaker Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:06
      Własnie dziś przywożą mi Aristona AVSF 109, ma 4,5 kg załadunku i tylko 40 cm
      głębokości. Kosztowoała ok 1600 zł a Ariston jest dobry w pralkach. Jak będę
      już użytkować to napiszę coś więcej.
      • Gość: aludka Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 19:02
        Ariston dobry w pralkach?? Życzę aby Twój taki był. Mój typ to Electrolux EWT
        12 15, niestety nieodpowiedni dla pytającego bo pralka ładowana od góry ale
        mała, oszczędna, z bajerami typu: delikatne pranie, elektroniczny wyświetlacz,
        ekonomiczne pranie, ustawianie czasu rozpoczęcia prania itd.. kosztuje około 2
        tys.
    • Gość: ajka Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:19
      mam bardzo dobra pralkę Bosha za ok.1000 złotych, super! Pod każdym względem,
      cicha, dobrze pierze, ekstra. aRISTON -BEZNADZIEJNA
      • Gość: w Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:06
        a jaki to model i ile czsu ją użytkujesz?
    • Gość: robert Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 15:33
      w tej cenie znajdziesz nową pralkę super silent gorenje WS43120 z pełną
      elektroniką / 4,5kg , 43cm glębokość/
    • smarkula BRANDT - polecam 09.08.05, 12:29
      Pralka sprawdzona, jest z nami już ponad 4 lata, zero usterek, niewielkie
      zuzycie prądu, cichutka podczas prania, bardzo ładnie odwirowuje ciuchy, można
      prać, gotować, wszystko co sobie zażyczysz . Naprawdę polecam.
    • a.ziemkiewicz1 Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 09.08.05, 12:43
      Ludzie! Ja nie chcę jak najtańszej pralki a jak najlepszą w przedziale cenowym
      2000-3000. To, że kogoś zadowala Brandt to jego sprawa (wg. mnie firma jest do
      bani). Mój Brandt ma wiele wad (kosztował 1200zł) np. komora do wlewania płynów
      i proszku pokrywa się ciemnym nalotem (pleśń) i kilka osób też już o tym
      pisało, bęben piszczy itp itd. Ja chcę pralkę z programami do prania
      delikatnych rzeczy, wyświetlaczem ile jeszcze zostałao do końca prania itp. Za
      tą cenę to chyba możliwe? Nie chcę wsadu od góry i mniejszych rozmiarów pralki
      bo mam specjalne miejsce pod blatem w wc/pomieszczeniu gosp.
      • smarkula BRAND tylko BRAND 11.08.05, 15:10
        JejQ Twój Brand jest najwyraźniej z czasów, gdzie każdy miał pralkę i wraz z
        nią ww przez ciebie problemy ale...

Sprawdzałam naszą komorę - zero pokrycia pleśnią - nie widać nic nawet płynu do
        płukania czy proszku do prania - wszystko pobiera bez zarzutu.

Bęben nie piszczy! Nigdy nie zapiszczał.

No i mam wyświetlnik na jakim jest etapie prania i ile jej zostało do końca a
        co już zrobiła.

No i wsad jest z boku.

Życzę powodzenia w szukaniu!
    • zayzayer Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 09.08.05, 15:22
      a.ziemkiewicz1 napisała:

> wkład 4,5 kg makasymalnie
      A dlaczego 4,5? Jak masz miejsce to _TYLKO 6-KILOWA_. Taka pralka nie zużywa
      więcej wody ani energii od małej, bo nowe pralki biorą wodę proporcjonalnie do
      ilości wsady, a nie pojemności bębna, a jak trzeba, to swobodnie wypierzesz
      koce, narzuty, poduszki, kurtki itd.

Zerknij tu:
      centrum2000.com.pl/wip02/w/w.php?id=c2_x1117sjk&p=1208&x=bo
    • a.ziemkiewicz1 Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 09.08.05, 16:45
      Wielkie dzięki. Czy to znaczy że ten model polecasz. Nie znam sie na pralkach
      ale wygląda ciekawie o coś takiego mi chodziło. A może jeszcze jakieś inne
      pralki polecasz?
      • Gość: karol12 Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: 62.148.86.* 11.08.05, 16:00
        Bardzo dobra jest ta pralka, ja mam model WFX2040PL, jest cicha, ma przydatne
        programy, ekonomiczna w uzyciu i wygodna. A to programowanie czasu rozpoczęcia
        prania jest rewelacyjne.Ustawiasz pralke na 6 rano i po 7 wyciągasz pranie.
        Napewno pralka cie nie obudzi (jesli dobrze ją wypoziomujesz).
        • Gość: Jacek Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: *.crowley.pl 18.08.05, 10:49
          Chyba jej odpowiednikiem tyle że z głębokością 40cm jest ten przepiękny Siemens
          WXSP 1241PL - www.khz.pl/035/0295.html

Co o nim sądzicie ?
    • sugob Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 11.08.05, 18:29
      AEG
      ja kupiłem 2,5 roku temu model za ok 2000 zl i jestem bardzo zadowolony

pozdrawiam
      • basbusaa Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 16.08.05, 07:43
        Mój znajomy który pracuje w sklepie agd i jego dziłaka to pralki mówi, że
        najlepiej kupić Boscha, Simensa tylko te robione w Niemczech czyli wąskie lub
        te drogie lub AEG. Innymi nie ma co sobie zawracać głowy.
        • zayzayer Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 16.08.05, 18:57
          basbusaa napisała:

> Mój znajomy który pracuje w sklepie agd i jego dziłaka to pralki mówi, że
          > najlepiej kupić Boscha, Simensa tylko te robione w Niemczech czyli wąskie lub
          > te drogie lub AEG. Innymi nie ma co sobie zawracać głowy.

To jak go spotkasz, to powiedz mu, że jest głupi.

>
          • sugob Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 16.08.05, 19:49
            zayzayer napisał:
            ....
            > To jak go spotkasz, to powiedz mu, że jest głupi.

i to pisze gość, który jest idolem gospodyń domowych na tym forum?
            głównym adresatem postów i prawie wyrocznią dla niemających własnego zdania?
            (notabene pojęcia nie mam dlaczego, bo jego wypowiedzi to są najczęściej dogmaty
            a nie argumenty, ale widocznie taki styl udającego fachowca jest skuteczny)

naucz się ...... że ludzie mogą mieć własne, niekoniecznie zbieżne z twoim
            zdanie na różne tematy, mogą mieć inne doświadczenia życiowe i mogą je
            przedstawiać na tym forum bo po to ono istnieje, niczym nie poparta wiara wielu
            osób w twoją fachowość nie uprawnia cie do chamstwa
            • zayzayer Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 16.08.05, 20:43
              sugob napisał:

> naucz się ...... że ludzie mogą mieć własne, niekoniecznie zbieżne z twoim
              > zdanie na różne tematy, mogą mieć inne doświadczenia życiowe i mogą je
              > przedstawiać na tym forum bo po to ono istnieje, niczym nie poparta wiara
              wielu
              > osób w twoją fachowość nie uprawnia cie do chamstwa

Własnie, naucz sie, że ludzie mogą mieć własne, niekoniecznie zbierzne z Twoim
              zdanie na różne tematy, mogą mieć inne doświadczenia życiowe i mogą je
              przedstawiać na tym forum bo po to ono istnieje. :D
              • sugob Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 17.08.05, 09:46
                Nigdy nikomu nie odmawiałem prawa do prezentowania własnego zdania i w
                przeciwieństwie do ciebie nigdy bym się nie posunął do nazywania ludzi głupkami
                dlatego że nie piszą tego co ja uważam za słuszne.
          • basbusaa Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 17.08.05, 11:31
            Tobie też mogę powiedzieć, że jesteś głupi. Tylko niby dlaczego?? Dlatego, że
            się nie zgadzasz z tym co mówię?? Masz prawo, ale to nie jest powód żeby komuś
            mówić, że jest głupi. Może Ty swoim znajomym tak mówisz, natomiast ja mam chyba
            trochę więcej kultury niż Ty. Niby jesteś wyrocznią w sprawach pralek?? A może
            przedstawicielem handlowym tych pralek których ja bym w życiu nie kupiła?? Kto
            bardziej może się znać na pralkach niż osoba która je od kilku lat sprzedaje i
            używa w domu tych które mi poleciła??
            Które pralki niby są takie super jeśli nie Bosch i Simens?? Słucham wyroczni i
            pobiegnę kupić. A może Ty mi po prostu sprzedaż??
    • basbusaa Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 17.08.05, 12:00
      Poza tym ciekawe, że mówisz, że mój znajomy jest głupi i sam polecasz pralki
      Boscha. Może najpierw popatrz co napisałeś a potem się udzielaj.
      • zayzayer Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 17.08.05, 17:39
        basbusaa napisała:

> Poza tym ciekawe, że mówisz, że mój znajomy jest głupi i sam polecasz pralki
        > Boscha. Może najpierw popatrz co napisałeś a potem się udzielaj.

Ty jesteś jeszcze głupszy od swojego znajomego.
        • basbusaa Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 18.08.05, 08:40
          Brawo, to cala kwintesencja Twojej kultury. Może załóż forum " Super zayzayer -
          zna się na wszystkim", bo może po prostu masz jakieś kompleksy i uważasz, że
          nikt nie może mieś innego zdania. Poza tym jestem kobietą nie facetem więc nie
          mogę być "głupszy".
          • zayzayer Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? 18.08.05, 18:16
            basbusaa napisała:

> Poza tym jestem kobietą nie facetem więc nie
            > mogę być "głupszy".

Przepraszam za ten "głupszy", miało być "głupsza"
            • Gość: slawko Re: Dobra pralka 2000 -3000 zł??? IP: 81.219.117.* 18.08.05, 23:44
              Ludzie. nie obrażajcie się na wzajem. Bosch i Siemens są dobre tak samo jak
              Gorenje, Wrozamet i Indesit i Ariston, tak samo Electrolux i Aeg. wybór pralki
              zależy od tego co potrzebujemy. droższe pralki moga więcej wytrzmać i dlatego
              są droższe.
              p.s. nie ma wyroczni w sprawach pralek, tym bardziej wśród serwisów. SERWISANT
              to osoba która naprawia dany sprzęt, nie mając czasami(!) o nim pojęcia (żebym
              tylko nie rozpętał jakiejś wojenki na tym forum!). jak spytamy serwis BSH czy
              ich pralki się psuja to tak odpowiedzą. tak samo jak w przypadku serwisów
              innych wymienionych tu firm. ostatnio słyszałem od kobiety jak szukała pralki z
              metalowym garnkiem (cytat) i mech. programatorem, bo pan Jurek z serwisu
              powiedział jej, że takie są lepsze i się nie psują. najlepiej żeby był to
              Bosch bo sa podobno najlepsze. może i tak, może i nie. obecnie nie robi sie
              pralek które mogą wytrzymać niewiadomo ile lat. to nie te ceny i nie te czasy.
              sprzęt szybciej sie moralnie zużywa. w takim razie spytacie co ma pralka np
              Miele za 7 tys. lub droższa? otóz ona ma lepsze podzespoły, i jest przewidziana
              na dłuższy okres czasu i dlatego tyle kosztuje.
              i jeszcze jedno jak słyszę, że kupiłam pralkę X bo jest ładna to... sami
              rozumiecie.
              panowie więcej pokory!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka